Nenašiel som vhodnejšiu tému a nechcem zakladať novú, tak uvedenú otázku položím sem. Aké máte skúsenosti s vplyvom elektrických ohradníkov pre hovädzí dobytok na pohyb a správanie sa jelenej a inej zveri? Konkrétne myslím oplocovanie veľkých plôch- niekoľko 10 ha a viac elektrickými oplôtkami (v praxi tvorené 1 ks vodiča- oceľovým šponovacím drôtom prípadne vodivým lankom vo výške cca. 110cm). Viem, že hovädzí dobytok ako taký jelenej zveri neprekáža, vyrušuje ju oveľa menej ako napr. ovce, len neviem aký vplyv môže mať ohradzovanie často veľkých území v lokalitách jelenej zveri elektrickými ohradníkmi. Ja sám mám pocit, že najmä jelenia zver zmenila niektoré svoje zaužívané trasy a do vnútra ohradníka (ktorý stojí prakticky celoročne) chodí minimálne a to aj v čase, keď je odpojený prúd a dobytok je presunutý na inom mieste. Oveľa častejšie ju vidím popásať sa z vonkajšej strany. Sú to však len krátkodobé pozorovania, oplocovať sa začalo len posledný rok, avšak vo veľkej časti revíru, keďže skoro každá lúka je takto pasením hospodársky využívaná. Rovnako neviem či práve oceľové drôty- vodiče (ktoré majú celkom slušnú hrúbku a určite sa nedajú roztrhnúť tlakom ako vodivé lanko) nemôžu spôsobiť poranenie zveri (napr. jeleňa v ruji pri súbojoch, prenasledovaní soka atď.)
EDIT: Po presune môjho príspevku do tejto témy som si prečítal príspevky, ale aj tak ma zaujímajú skúsenosti s dlhodobým pozorovaním napr. keď je ohradená často veľká výmera, pričom počet kusov dobytka je relatívne nízky- t.j. dobytok má možnosť prepásať sa na relatívne veľkej ploche- ako to vplýva na správanie sa resp. súžitie s ostatnou zverou, resp. do akej miery a či si divá zver na el. ohradníky zvykla.