Poľovníctvo IBO
dnes je piatok,  27. január 2023,  meniny má Bohuš,  spln: 5. február 2023,  dnes východ slnka: 07:24,  dnes západ slnka: 16:33
Kniha návštev revíru - online manažér revíru

Úprava diviny z rujného jelena - Ošetrenie mäsa - diskusia

autor: off dekurio
pridané: 30.9.2012 9:49

Je čas ruje isto sa podaktorým podarilo ulovit krasného jelena. Nastáva otázka čo z divinou? ,,smrdi" skuste dať milí kolegovia nejaké rady nápady ako pripraviť divinu z takéhoto jeleňa

počet zobrazení: 38 561
počet hlasov: 2
okruh tém: voľná diskusia
 

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off horvathm, 21.9.2014 o 14:40

Vačšina príspevkov su velkohubé somariny. Jelene ulovené v ruji, ktoré idú do výkupu sú normálne použiteľné na ludský konzum. Ovšem za predpokladu, že je dodržaný určitý postup. Tieto kusy nechávajú firmy, čo sa zaoberajú obchodom s divinou a jej spracovaním, zamrazené pri -27°C až -32°C cca. 90-120 dní (teploty -70°C su holý nezmysel). Potom idú normálne do rozrábky, kde sa spracujú a následne ako mrazený tovar do predaja. Mäso je bez problémov konzumovateľné a nemá nejakú pachuť. Mám s tým osobnú skúsenosť z Nemecka a aj niekolkí moji kolegovia čo mali vsugerované podobné hovadiny, že ani pre seba a pre psa tiež nie, tak tí to s chuťou zjedli. Velmi velmi zatažko im padlo uznať že tam nič necítili. Žial tu u nás na tom malom SK maju väčšiu váhu vyjadrenia velkou papulou než reálne informácie. V Nemecku, Rakúsku, Maďarsku, Polsku je mnoho zavedených firiem z tejto oblasti, kde prevažná časť výkupu sú na jeseň práve rujné kusy. Tie firmy z krajin kde sa hovori nemecky majú často tradíciu mnoho desiatok rokov, prípadne sú až zo začiatku minulého storočia. Podla toho co som sa u nich dozvedel, tak materiál skupuju u nás, u maďarov, v Polsku, zo Škótska a samozrejme domáci trh. Sú to stovky až tisícky ton, čo potom skončia v normálnej maloobchodnej sieti. Človek potom nevie či sa má smiať alebo plakať nad tou zadubenosťou. Alebo čo to vlastne máme zakorenené. Jak to neni po mojom automaticky je to blbosť. Čo tam po tom že vo svete s tým robia a pekne na tom zarobia. Je to blbosť a basta.

dať hlas príspevku | počet hlasov: 38

komentáre

zoradiť
zobrazené 1-40 z 86 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
on pavol68, 8.9.2022 o 8:37

Dnes všetko ruské akosi nie je vítané a v kurze, ale to počínanie užívateľa revíru je nanajvýš nevhodné a chrapúnske. Ono sa to zvykne vrátiť. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off jelencek44, 8.9.2022 o 6:55

Aký máte názor ak užívateľ poľovného revíru dáva ako odmenu majiteľom pozemkov mäso z ruského jeleňa? ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off astronom, 7.10.2015 o 10:36

Janík250 - keď si mám vybrať mäsko z jelenčaťa a z rujného jeleňa, tak si vyberiem jelenča. Keď si vybrať nemôžem, tak použijem aj mäso z rujného jeleňa. Ale väčšinou možnosť výberu mám :-). Koreniny tiež nezatracujem - v rozumnom množstve dopĺňajú, prípadne zvýrazňujú chuť mäsa. Tie koreniny používali už naši starí otcovia .... ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 3

off janik250, 6.10.2015 o 18:57

Rozmaznanosť,,,,len biedu na vás,ktorý opovrhujú jelenom v ruji,,,eej ale by vam dali stary otcovia.. a Nemci ty vedia čo je zdrave,,a preto si aj jágerek vychutnavajú ...a ešťe jedna vec ak chcem jesť divinu tak kôli tej chuti a nie tam sypať kde ake koreniny aby som zahlušil charakteristickú chuť masa diviny .. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off blyskac1, 30.9.2015 o 23:24

Zdravim kolegovia, viete mi povedat ako sa vyuziva maso z jelenov strelenych v ruji ? Ti co to vykupuju to vraj vozia do Taianska ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off smetko, 22.9.2014 o 22:18

Už sa písalo o tom, že pach rujného jeleňa sa pri rozrábke po svalovine z exponovaných miest roznáša rukami a nástrojmi (nôž, sekera, pílka, topor). Používanie jednorázových rukavíc by malo byť samozrejmosťou. Pri sťahovaní kože: Čistá ruka - u pravákov pravá držiaca nôž, špinavá - pridržiava osrstené "špinavé" časti, sťahovanú kožu z vonkajšej strany, v žiadnom prípade nesmie chytať miesta už zbavené kože. Po stiahnutí kože je ideálne minimálne na "špinavej" ruke (u rujného jeleňa je to nevyhnutné) vymeniť rukavicu. Musíme pamätať na to, že ak sa nám raz rujný pach dostane na ruky, je takmer nemožné sa ho v krátkej dobe zbaviť a potom ho roznášame po divine. Preto by sme nemali rujného jeleňa ochytať hneď po ulovení. Pri manipulácii používať a keď je to potrebné vymieňať rukavice. Aj desať párov je nič v porovnaní s uchránenou hodnotou vysokokvalitnej diviny. Toto sú základné všeobecné pravidlá, ktoré odporúčajú aj veterinári pri svojich školeniach a myslím si, že nie sú na škodu veci. Raz som si vypočul zaujímavý postup spracovania rujného jeleňa, ktorý som ešte nemal možnosť vyskúšať, ale mohlo by to fungovať. Aby sme sa pri sťahovaní kože vyhli rujnej škvrne a oblasti genitálu, základný rez vedieme po chrbtici na boku ležiaceho jeleňa. Ďalšie dva rezy idú po lopatke a stehne. Koža sa stiahne len na toľko, aby sa lopatka, chrbtová svalovina a stehno dali hneď odobrať. Potom sa otočí na druhú stranu a všetko sa zopakuje. Ostane neotvorená brušná a hrudná dutina s vnútornosťami, z rujného jeleňa aj tak nepožívateľná. Viem, je to starý pytliacky postup. Ale ten, čo mi o tom rozprával tvrdil, že je to účinné. V čase ruji sú paroháči tak opantaní vášňou, že stačí si dať pozor na vietor a "strážkyne" rujoviska a k zveri sa dá priblížiť doslova na niekoľko metrov (samozrejme nie v odkrytom teréne kukuričného strniska, či vypaseného TTP). To sa dá využiť na presné umiestnenie "šetrnejšej" rany na krk, čo je dosť podstatné plus. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 7

off mozaik, 22.9.2014 o 19:42

Loni jsem střelil říjného mladého jelena a nejdřív jsem mu odřezal z břicha vše, na čem byla spála. Vyvrhnutý a stažený byl úplně jinými noži. Ten prk jsem ale cítil i ze zvěřiny a z kostí. Pro mě nebylo možné to po namoření a uvaření spolknout a jezdil mi mráz po zádech, jen jsem to cítil. Kus jsem dal svojí tetě, která ho prý na 2-3 dny zahrabala do cibule s medvědím česnekem a to celé ponořila do podmáslí. Údajně potom vůbec necítili žádný nepříjemný pach. Je ale pravda, že každý má svoje hranice někde jinde, takže si myslím, že já bych prk cítil i z toho. Navíc jsem udělal 20 kg paštiky z divočáka a bůčku a já vůl jsem do toho namlel i srdce a játra z toho jelena. Nedalo se to polknout, zase byl cítit prk. Takže 20 kg paštiky žraly slepice. Podle mě není řešení střídat nože při zpracování. To už by se potom mohli konzumovat i vyskákaní kozli, když by se na ně použily tři nože. A že kdysi staří lovci jedli říjné jeleny, není divu. Nebyli zdaleka tak nároční a rozmlsaní jako my dnes a maso pro ně bylo maso. Já nemám možnost mrazit a skladovat kusy říjné zvěřiny řadu měsíců při -30°C ani neznám chemické postupy odsmradění, takže se této zvěřině a zvěřině ze starého muflona - berana vyhýbám. Prostě nemusím mít za každou cenu všechno a radši to dám za pakatel do výkupu, než bych se s tím trápil. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 8

off Leon, 22.9.2014 o 15:50

je také velký rozdíl mezi zmrazováním masa doma v mrazáku a šokovým zmrazováním na to plno lidí tady zapomíná ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off orol, 22.9.2014 o 15:04

Hekler mi dovoli zacitovat cast z jeho prispevku zo dna 2.10. 2012 o 22:12 cit: mäso z rujného jeleňa podľa mňa ako také nesmrdí, samozrejme strašne smrdí jeleň ale to je zvetraním semena s močom, ale to je len na koži, preto vyvrhovanie rujného jeleňa má svoje zásady ktoré ale málokto dodržiava, (rukavice na rukách, odrezať dôkladne smradlavú kožu z bachora, zahodiť rukavice a min. 2x dobre umyť nôž, dať si nové rukavice a opatrne vyvrhnúť jeleňa a nôž dobre znovu poumývať) ak ho dobre neumyješ mäso bude smrdieť práve preto,chybou je keď poľovníci vyvrhujú rujného jeleňa a potom neumytým nožom a neumytými rukami faklia rozrábku jeleňa a spôsobujú mylnú predstavu že smrdí mäso ale to si ho len sami zasmradili, koniec cit. P.s- toto vzdy hovorievali stari jagri a drzali sa toho ! Ja som takuto divinu dal este doma do sucheho pacu s moc cibule ( je tiez absorbent) + kdejake uz z casti opisane ingrediencie) na 2-3 dni do chladu a potom zabalickoval do mraznicky. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off orol, 22.9.2014 o 12:50

Precitaj „krystaliky ladu", „pôda pre mikroorganizmy", „rozmrazujme pomaly" odkaz ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off horvathm, 22.9.2014 o 12:45

Mal si celý v kus v koži zamrazeny tak jak som písal predtym? Teda 3-4 mesiace vo vise pri -27°C až -32°C? To neni o tom že to dva razy zamrazíš.Nemčúri dobre vedia čo robia ináč by im obchod nešiel.Myslim si že v tej dobe sa to zbaví toho zápachu alebo pachuti alebo jak to nazvať. Potom po rozrabke je to už jedno.To je normálna kuchynská úprava.Vykostia, rozporcírujú a mäso zabalia na vákuovacom stroji do obalu.Tam už nič nesmrdí. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off sumcar, 22.9.2014 o 12:28

ze by to stacilo dva krat zmarazit to sa mi nezda. ja som vytiahol maso z pred roka a nedalo sa to jest. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off horvathm, 22.9.2014 o 11:19

Ano je to tak. Dva razy sa to zmrazuje. Počul som že u nás sa to nedoporučuje každopádne to je ich prax.Nejsom v tom odborník len som napísal čo mi bolo povedané u nemcov. V prevádzke kde sme sa mohli pozreť normálne chodil každé ráno veterinár na pravidelnú kontrolu.Tak asi to mali na poriadku.A dobu spotreby dávali na to dva roky. Zas uplne detaily neviem lebo nehovorim nemecky,prekladal to zdatnejší kolega. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off orol, 22.9.2014 o 0:29

Len otazka. V stvrtom riadku uvadzas cit: „tieto kusy nechavaju zamrazene pri -27°C až -32°C cca. 90-120 dní“. V piatom riadku uvadzas cit: „Potom idú normálne do rozrábky, kde sa spracujú a následne ako mrazený tovar do predaja“. P.s- z uvedeneho je mozne vyvodit, ze rujny jelen sa najprv zmrazi, potom sa rozmrazi a ide do rozrabky a znovu sa zmrazi. Ale je to spravne?? Ved nas stale ucia, ze ked raz zamrazime mäso a neskor ho rozmrazime, tak ho uz nesmieme dat druhykrat zmrazit. Alebo sa mylim? ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off horvathm, 21.9.2014 o 14:40

Vačšina príspevkov su velkohubé somariny. Jelene ulovené v ruji, ktoré idú do výkupu sú normálne použiteľné na ludský konzum. Ovšem za predpokladu, že je dodržaný určitý postup. Tieto kusy nechávajú firmy, čo sa zaoberajú obchodom s divinou a jej spracovaním, zamrazené pri -27°C až -32°C cca. 90-120 dní (teploty -70°C su holý nezmysel). Potom idú normálne do rozrábky, kde sa spracujú a následne ako mrazený tovar do predaja. Mäso je bez problémov konzumovateľné a nemá nejakú pachuť. Mám s tým osobnú skúsenosť z Nemecka a aj niekolkí moji kolegovia čo mali vsugerované podobné hovadiny, že ani pre seba a pre psa tiež nie, tak tí to s chuťou zjedli. Velmi velmi zatažko im padlo uznať že tam nič necítili. Žial tu u nás na tom malom SK maju väčšiu váhu vyjadrenia velkou papulou než reálne informácie. V Nemecku, Rakúsku, Maďarsku, Polsku je mnoho zavedených firiem z tejto oblasti, kde prevažná časť výkupu sú na jeseň práve rujné kusy. Tie firmy z krajin kde sa hovori nemecky majú často tradíciu mnoho desiatok rokov, prípadne sú až zo začiatku minulého storočia. Podla toho co som sa u nich dozvedel, tak materiál skupuju u nás, u maďarov, v Polsku, zo Škótska a samozrejme domáci trh. Sú to stovky až tisícky ton, čo potom skončia v normálnej maloobchodnej sieti. Človek potom nevie či sa má smiať alebo plakať nad tou zadubenosťou. Alebo čo to vlastne máme zakorenené. Jak to neni po mojom automaticky je to blbosť. Čo tam po tom že vo svete s tým robia a pekne na tom zarobia. Je to blbosť a basta. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 38

off orol, 21.9.2014 o 13:02

Tak ked je mäso nekonzumovatelne, ba dokonca nie vhodne ani pre psa co tu citam, vznika logicky otazka. Preco teda strielas jelena v case ruje ked smrdi? Nebolo by rozumnejsie ten mesiac nechat ho na pokoji? Vsak potom bude mat aj dobre mäso :-o) ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 4

off Igor43, 21.9.2014 o 12:05

Kedysi, ešte ako nepoľovník, som dostal od známeho kus zmrazeného a zabaleného jelenieho. Keď som to pripravil ( po nejakom čase- dovtedy bolo mäso v mrazáku ), smrdela celá bytovka. Nedalo sa to jesť, ba ani len ochutnať. Dal som to psovi- ani ten sa toho nedotkol! ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off Edu, 20.9.2014 o 22:55

pre psa ako to bude žrat vobec ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off Pa33ck, 19.9.2014 o 11:26

Pre:mikole.Tá cena je smiešna čo píšes-1,8€.No ja vo výkupe ponúkam ovela viacej ako konkurencia!Pre:sumcar v západných krajinách sú trošku iný kulinári ako tu u nás doma na SK.Ja ani psom neuvarím mäso z rujných kusov.Ja si zas natoľko vážim svoje psy,že taký bordel im nedám žrať! ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off dusanbe, 18.9.2014 o 20:54

Starý recept, keď ešte neboli také moderné kvalitné mraziaky ako dnes.Popredu sa ospravedlňujem že s tým nemám osobnú skúsenosť,podávam iba to čo so počul.Stará pani horárka rozprávala že kde by ona prišla k tomu aby mäso z rujného jeleňa alebo kanca varila psom, keď´doma čakalo plno hladných krkov,mäso jednoducho na dva dni ponorila do tečúceho potôčka a nechala nech ho studená voda obmýva.Aj takto si ľudia kedysi pomáhali. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 4

off sumcar, 18.9.2014 o 16:44

mozete s tym robit co chcete aj tak sa to jest dat nebude. zaujimalo by ma co s tym robia taliani a nemci ked to tak vo velkom kupuju ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 5

off mikole, 18.9.2014 o 14:46

Výkup je samozrejme ďalšia možnosť ako sa oň postarať - momentálne ponúkajú 1,8 €/kg - za rujného jeleňa. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off Elo, 18.9.2014 o 13:51

A čo tak ponúknuť ho do výkupne zveriny? ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off mikole, 18.9.2014 o 12:13

dede - našiel som starú diskusiu, ale je to pred dvomi rokmi, možno niekto má novšie riešenie tohto problému. Napr. ako urobiť jedlú salámu alebo klobásky... Škoda je dať to psom ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off dede, 18.9.2014 o 11:56

Úprava divyny z rujného jelena - diskusia- téma sa tu už preberala ! ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off orol, 18.9.2014 o 11:38

A co v klasickej domacej mraznicke je -70 stupnov C ? :-o)) P.s- mäso vyrazne napravis vhodnymi a osvedcenymi moridlami. Zaklad takehoto moridla tvoria vela nakrajanej cibule, dost cesnaku, rozdrveny bobkovy list, jalovec, cele korenie, nove, citron ci ovocny ocot, moze byt aj horcica, no a potriet kvalitnym olejom. Toto je tkzv. suchy pac (moridlo) na mäso a tu ho nechas 2-3 dni v chlade v komore ci na balkone odlezat (mäso denne niekolkokrat obracias). "Mokre" moridla su take, kde do vody pridas najmä korenovu zeleninu, cibulu, korenie, ocot povaris a do vychladnuteho vlozis mäso na niekolko viac hodin. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 3

off kaso79, 18.9.2014 o 10:27

zmrazit na par tyzdnov na -70 C....vraj to vytiahne pachy... ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off richardstk04, 10.10.2012 o 8:09

táto diskusia je mimo tému a naozaj na úbohej úrovni. Poznám sposob na prípravu diviny z rujného jelena, či kanca. Kúsok úcty bi si tie zvierata zaslúžili a ak sú už dole tak ich treba aj "shasnovat" ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off mbartko41, 9.10.2012 o 20:29

Keď to človek všetko prečíta, tak mu je stoho na zvracanie. Komu to chutí po úprave mäsa nech ho zje. Komu to smrdí, nech neha tak.Toľko názorov u poľovníkov nikdy nebývalo. Načo potom strieľajú jelene v ruji. Niektoré názory sú praktické a dajú sa použiť. Načo však toľko vulgarnosti okolo prípravy diviny. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 3

off pandur1, 5.10.2012 o 21:21

Edu to karé za približne to isté dostaneš aj u nás, len ten plat lesníka má v tej hodinovej mzde čiaročku :-))))) ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off Edu, 5.10.2012 o 19:33

Tak až dnes som sa informoval lesníkov v Nemecku čo robia s mäsom rujneho jeleňa . Dávajú ho do výkupu diviny za nejakú smiešnu cenu . Následne sa spracuva do konzerv pre rozhíčkané mačičky a psíčkov . Sú na to i recepty ako vloženie do mlieka z cesnakom ako i moridlá zeleninovo octové atd . Obyčajne sa však take mäso v nemecku nekonzumuje ani nemá prečo lebo mäso je tu lacnejšie ako na Slovensku a to veškeré .Pri plate lesníka 35 € na hodinu velmi nepremýšla nad kilom bravčoveho vykosteneho karé za 4 eurá . ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off goret, 5.10.2012 o 9:39

Hekler, pravý gentleman nechá dámu aj prdnúť prvú :) ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off Hekler, 5.10.2012 o 9:07

cita máš pravdu, veď ani dnes to väčšinou neriešia, riešia v prvom rade čo najnižšiu výkupnú cenu (v niektorých zmluvách sú už zrážky aj za vstrel-teda v podstate za to že zver bola ulovená) ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off Hekler, 5.10.2012 o 9:02

účasť niektorých dám v kolektívoch a v diskusiách skutočne vnesie slušnosť do vyjadrovania sa všetkých ... ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off cita, 4.10.2012 o 22:07

Pár let jsem byl zaměstnancem firmy, která zvěřinu vykupovala, zpracovávala a následně vyvážela do zahraničí. Nikdo z odběratelů neřešil, jestli se jedná o říjného, nebo neříjného jelena. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off lubenko, 4.10.2012 o 22:05

piš ku veci a ked ta to nezaujima tak si kup robertka ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off AVN23, 4.10.2012 o 22:02

Mohol si hneď napísať hydináreň. Neviem načo robíš také tajnosti. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off lubenko, 4.10.2012 o 21:49

no Martuška ked Ti to pomôže tak to bola fabrika na spracovavani hydiny a neradim bol to moj postreh tak sa ukludni ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off AVN23, 4.10.2012 o 21:40

lubenko ja netuším kam ste to vozili tých jelenov. Chceš tu veľmi radiť a takto to zašifruješ. Čo to je za firmu v tom Kežmarku? ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off lubenko, 4.10.2012 o 21:22

pametam ,že pred revoluciou sme rujne jelene vozili do Kežmarku do hidinarni tam ich i v koži nechavali zmrazit a po určitom čase ich potom spracovali,takže na tom mraze niečo pravdy bude,že ten smrad vytaha ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

zobrazené 1-40 z 86 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

výkup parožia, zhodov a trofejí
ehunter.sk