dnes je štvrtok,  2. apríl 2026,  meniny má Zita,  spln: 2. apríl 2026,  dnes východ slnka: 06:24,  dnes západ slnka: 19:14
termovizia nocpix
ODIMON

Potreboval by som vysvetlíť pojem spôsob lovu mäsožravcov \"natlačka s odradzadlami\" ako sa to loví? - diskusia

autor: Flisok
pridané: 11.6.2012 14:58
zobrazení: 3 037
hlasov: 1

Aký je dôvod označenia diskusie za nevhodnú?

zoradiť
Před lety se tak poměrně běžně používala zradidla při lovu lišek. Je to popisováno v starší myslivecké beletrii. Pamatuji se, že i na školním polesí jsme měli dřevěný buben s navinutými zradidly...
orol
Odrádzadlá sa používajú na uzavretie pohonu, aby sa na poľovačke na vlky nemuselo zúčastniť veľa poľovníkov a honcov a na to, aby "nasmerovali" vlkov na líniu strelcov. Je predsa známe, že vlky sú mimoriadne opatrné a len čo začujú podozrivý hluk, alebo zavetria poľovníkov, okamžite ujdú z pohonu. Odrádzadlá sú dlhé špagáty s rôznymi farebnými pruhmi látky a tieto sa ticho natiahnu, pripevnia nad zemou na konáre stromov atď okolo pohonu. Keď začne pohon a vlky vyrušia honci, vlky sa usilujú z pohonu ujsť, pričom sa vyhýbajú odrádzadlám a zjavia sa na línií strelcov...
vlastimidurcik
Súhlasím s posledným príspevkom a môžem len podotknúť, že ešte aj dnes takto poľujú na vlkov v Rusku. Minule som to vyhľadal na Youtube a kukal som to so záujmom. Tam aj o tom hodne hovoria ...zaujímavá podívaná :-)
jarodt
zradidlá, odrádzadla sa v pôvodnom význame takejto poľovačky používali väčšinou obnosené franforce šiat napáchnuté ľudským pachom natiahnuté asi v metrovej výške na šnúre, cez ktoré vlk nedokázal prejsť /nie vždy/. Je irelevantné, či sa jedná o reflexné, alebo farebné prvky, vlk nevníma červenú a zelenú farbu, dôležitý je zápach človeka, nie farba.
Flisok
Dakujem Vám veľmi pekne
pavian
Prečítaj si Kozákovu knihu Lovcom v tajge, tam je to pekne vysvetlené.
findula
Přesně jak říká growler.Lov pomocí zradidel/barevné fáborky na šňůře/ se využíval především k lovu vlků a to tím způsobem,že obeznaná vlčí svorka se pomocí zradidel obkroužila v dostatečné vzdálenosti dokola.Vlk prý zradidlo nikdy nepřeskočil.Když byl sehnán dostatečný počet lovců postavených s dobrým větrem na spádech zvěře polovačka začala.
Jeger
Ked bol malý pocet strlelcov a obsadzovali sa velke komplexi tak sa pouzivali odradzadla spravidla pri love vlkov...
growler
nedal by som ruku za to do ohna,ale mylsim,ze to bola obdoba sucasnej spolocnej na diviacu,kedy okolo hranic dureneho uzemia natahali spagaty s reflexnymi serepetickami odkaz

Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.

Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk.

Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu, ak tak uzná za vhodné.