dnes je štvrtok,  2. apríl 2026,  meniny má Zita,  spln: 2. apríl 2026,  dnes východ slnka: 06:24,  dnes západ slnka: 19:14
termovizia nocpix
ODIMON

Vnadiste pro cernou zver - diskusia

autor: Lumir
pridané: 8.2.2008 13:07
zobrazení: 5 502
hlasov: 0
Zdravim,chtel jsem se Vas zeptat zdali a s jakym uspechem u Vas pouzivate vnadiste k lovu cerne zvere.U nas kdo se trochu venuje lovu cerne,tak si vetsinou prikrmuje u posedu,ktery si pro tento ucel zbudoval.Mohu rici ze z celkoveho odlovu cerne je kolem padesati procent uloveno prave zde.Ja osobne cernou lakam na kukurici a hrach,krmim kazdy druhy den dve az tri kila.Daval jsem i silaz,coz je velky tahoun,ale vzhledem k prubehu letosni zimy,nebo spis lednoveho a unoroveho jara jsem ji vynechal,protoze vzhledem k absenci mrazu by byla za chvily znehodnocena.Posed mam u vnadiste od listopadu a zatim ctyri kusy-selata,bylo by mozna vic,ale neni snih,tak sedime doma.Na netu jsem nasel zajimave krmne zarizeni procernou.Nevim,ale zda by to na vnadisti slo pouzit,aniz by to bylo brana jako krmne zarizeni a to by potom strelba ze zakona byla tabu.Mrknete na odkaz to neni spatnej a slo by vyuzit i jinak.L.

Aký je dôvod označenia diskusie za nevhodnú?

zoradiť
Hekler
dunaj, môžeš mi napísať v ktorej právnej norme je uvedený zákaz vnadenia v období núdze ???? , ináč súhlas
novic
silaz v tomto obdoby asik este nie ze? ci len malom mnozstve?
dunaj
Vnadenie diviačej zveri a vytypovaných šeliem exaktne určujú legislatívne normy platne v poľovníctve ,súhlasím že niektorí uživatelia to porušujú a zamieňajú si prikrmovanie a vnadenie čo je veľký rozdiel .Haldy krmiva často nesprávne používané pri posedoch aj v polných revíroch su toho prikladom ako to nemá byť.Súhlasím že tam kde sa vyskytuje medvedia populácia je to tak ako to kolegovia opisujú. Neviem prečo je v norme uvedený jednotný termín obdobia núdze ,kedy je zákaz vnadenia od tatier k dunaju a nie podľa krajov .Mam zato že postriežka je najspolahlivejší spôsob selektívneho lovu diviačej ale všetkej raticovej zveri ,na rozdiel od povolených spoločných polovačiek na diviaky i v období núdze ..Zabrániť skôr minimalizovať porušobvaniu tejto problematiky v poľ.revíroch je závislé i od poriadku a disciplíny uživateľovv revírov
kopoviar17
mal som moznost kupit krmnu repu/burbundu. budu to diaviaky brat pripadne vysoka?kto ma stym skusenost....jasne ze kukurica je kukurica o tom neni pochyb
Rimo
vlado ja o tom viem, ale z vlastnej skusenosti viem ze pojem vnadiste niektori polovnici pouzivaju pre haldy krmiva na kope... tak to bohuzial v niektorych reviroch chodi... ja som to nevymyslel a asi to ani neovplynim
Vlado2406
Rimo,pri vnadisku na diviačiu zver neprichádzajú do úvahy kopy krmiva.Krmivo sa na vnadisko dáva iba v malých množstvách,tak 2-3kg denne,ale dávajú sa na väčšiu plochu a vhodné je,aby sa trochu krmivo zapracovalo trochu do zeme,aby sa tam diviaky chvíľu zabavili.
Rimo
vnadiste ano, ale s rozumom, nie obrovské kopy krmiva vysypane na zemi, predsa len to skodi aj zveri ked sa krmivo znehodnoti. Inak je celkom dobre ak sa diviaky zabavaju na ponuknutom krmive a clovek ma cas posudit vhodneho na odstrel
junacik2
no u nás v nizkych tatrach bi si stou kukuricou neobstal lebo bi ti ju medvede skonzumovali co bi si este nestihol ani na posed sadnut pouzi racej zemiaky to je asi najlepsi tahun
fatran
tak to u nás vo veľkej fatre to je niekedy na vnadisku celkom adrenalín lebo ked medvede prídu tak sa im väčšinou nechce preč aj ked máme skúsenosti že z jednej strany vnadiska sa krmi medved a z druhej diviak sú od seba na pár metrov ale sa rešpektujú takže to je ako v prírodopisnom filme.
forte
gabriel,ani u nas sa s mackom nestretnes casto,ale raz vecer som isiel na sedacku k sypancu a medvediky odchadzali,samozrejme vsetko zozrate.diviakom to nevadilo a hodinu po ich odchode sa v klude krmili na zvyskoch.
gabrielSO
forte,u nás zatial z mackami problemi nemáme.
istok
mam nieco podobne,mozem povedat,ze je to super
forte
S tym stromom to vyzera fakt super,je to dobre,co nezozeru sa neznehodnoti. Horsie je ked pride medved,neviem ci pnik vydrzi.
gabrielSO
Len,ešte najsť taký deravý strom,alebo zoťať napustíť chrobakmi a pustiť datľov.
Lumir
Jiz jsem se dival a diky,v prirode to urcite lepe vypada jako plastova nebo plechova roura.Bezva napad.
gabrielSO
Pozri fotku dnes som taký krmelec odfotil,poľovnícke stavby,vyzera celkom fajn a zaujimavo,zver berje len cez male otvori v spodnej časti pňa a nerozťaha to po okolí.Je to zo starého butľaveho duba vyška je cca 2m.
pali1
my to máme vyrobené z butľaveho kmeňa stromu
Lumir
Take si myslim,ze to spise bude patrit mezi krmne zarizeni,ale kazdopadne to asi vybudujeme u zasypu na cernou a zkusime to vyrobit z tricitky trubky co se pouziva na vodovoni rad.
forte
ahoj, na tom prolove to vyzera dobre,len mi to skor pripada ako krmne zariadenie. skusal som kukuricu nasysat do 2 litrovych PET flias ,urobil som par dier,priviazal som ich a to bolo rachotu ked prisli diviaky,flase len tak lietali.
Lumir
Chlapi omlouvam se je to odkaz ne cz.
pali1
na prolove som našiel iba svietidlá,nepomýlil si sa ?
roberto
a kde na prolove to je?
forte
cau,ja sa snazim lovit na vnadisku,ale nemam cas ani chut sediet v zime vonku,takze polujem len v lete a jeseni,minulu sezonu jeden lanstiak.
Co sa tyka prikrmovania sypem vsetko mozne:kukuricu,pecivo,granule pre psov,cestoviny,ovocie, zemiaky,obcas muku alebo pomletu kukuricu,lebo ked pride medved vsetko zozerie a ked je tam muka tak mozu diviaky aspon ,,vysavat,,. Sypem cely rok raz za tyzden,raz za dva a pred splnom zvysim aktivitu na kazdy den.
Vzdy max. 3-4 kg,aj ked nestrielam mam radost ,ze diviaky a chodia a chuti im.

Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.

Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk.

Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu, ak tak uzná za vhodné.