Heming hunting
dnes je nedeľa,  19. máj 2024,  meniny má Gertrúda,  spln: 23. máj 2024,  dnes východ slnka: 04:04,  dnes západ slnka: 19:21
IBO výpredaj

Malý slovenský kopov - diskusia

autor: off stefa
pridané: 3.4.2012 7:04

Pre tych ktori o tom este nevedia prikladam zamer vyboru klubu chovatelov slovenskeho kopova alebo je to len zamer predsedu? chce presadit chovanie noveho plemena a tym odstavit nasho slovenskeho kopova...Co na to hovorite, dlhorocni chovatelia??



Chovateľský zámer

Chovateľským zámerom je vytvoriť novú formu plemena psa zodpovedajúcu a čo najviac sa približujúcu požiadavkám výkonu práva poľovníctva v súčasnej dobe - menšia rozloha poľovných revírov, platná legislatíva, charakter a štýl poľovania, prevaha poľovnej zveri - s ohľadom na potreby jeho výživy, starostlivosti, umiestnenia a prepravy.

Uvedeným požiadavkám sa najviac približuje nízkonohé plemeno duriča menšej, strednej až malej veľkosti typu slovenského kopova – tzv. malý slovenský kopov. Ide o plemeno nenáročné na priestor a výživu (vhodný aj pre poľovníkov bývajúcich v meste, minimálne nároky na prepravu autom),pomerne ľahko manipulovateľné s ohľadom na veľkosť (transport na posed), odolné, bez významnejších zdravotných problémov (najmä dedičné ochorenia). Vzhľadom na predpokladané uplatnenie v praxi by mohol vykonávať skúšky a nadobudnúť poľovnú upotrebiteľnosť ako slovenský kopov (SD, PF,LS,FSMP,FD,ŠSSK).

Vzorovým východzím plemenom je slovenský kopov vzhľadom na svoj pôvod, so zreteľom na žiaduce povahové a exteriérové vlastnosti. Svoje vynikajúce povahové vlastnosti preukazuje slovenský kopov už celé desaťročia, minimálne od čias jeho čistokrvného chovu a uznania FCI (1963). Medzi výrazné pozitíva patrí jeho temperament, často krát až neúnavná chuť do práce, ochota a záujem sledovať stopu zveri (nepofarbená aj pofarbená), hlasitosť na stope a jedinečná odvaha. Tieto povahové črty sú neustále žiadané, v chove upevňované a selektované. Avšak s ohľadom na vyššie uvedené skutočnosti, týkajúce sa výkonu práva poľovníctva a súčasne platnej legislatívy, môžu byť práve niektoré z jeho povahových vlastností obmedzujúcim a limitujúcim faktorom pre využitie kopova v mnohých revíroch a oblastiach Slovenska. V praxi to znamená, že došlo ku rozdeleniu veľkého počtu pôvodne rozlohovo veľkých revírov na niekoľko menších a tento trend bude mať v blízkej budúcnosti (uzatváranie nových nájomných zmlúv, zmeny hraníc poľovných revírov s ohľadom na finančnú situáciu) znova stúpajúcu tendenciu, pričom v mnohých sa dnes aj pri výskyte diviačej zveri upustilo od poľovania formou spoločných poľovačiek s použitím u nás sa vyskytujúcich plemien duričov (slovenský kopov, štajerský durič)- prevláda individuálny spôsob poľovania. A práve aj v takýchto revíroch by našla praktické uplatnenie nová forma národného nízkonohého plemena duriča pri zachovaní si uvedených žiaducich povahových čŕt slovenského kopova. Jedným z podstatných rozdielov práce takéhoto typu duriča by bol jeho menší „akčný rádius“ pri durení, ktorý je často príčinou straty a zabehnutia slovenského kopova – ide síce o pomalšie, ale pritom vytrvalé, systematické a hlasité durenie. Plemeno by našlo uplatnenie aj pri dohľadávkach postrieľanej najmä raticovej zveri, tak ako to v praxi dokazuje aj mnoho slovenských kopovov pri individuálnom spôsobe poľovania.



Exteriérové vlastnosti:

Výška - v rozpätí 35 – 43 cm ( sučka 35 – 39 cm, pes 38 – 43 cm)

Telesný formát – ako slovenský kopov, v zmenšenej podobe , hmotnosť prispôsobená výške a dĺžke rámca. Jednoznačne obdĺžnikový rámec , dĺžka presahuje 20 % výšky jedinca v kohútiku.

Srsť – typ a štruktúra slovenského kopova

Hlava, uši a chvost – ako slovenský kopov, ucho možno trošku dlhšie a nižšie nasadené ako u kopova (elegantnejšia „ušatejšia“ hlava)

Farba – čierna s presne ohraničenými hnedými znakmi na tele (rozloženie ako u kopova), prípustné biele znaky na hrudi a končatinách (prípadne úzka biela lysinka na hlave ?), kedy na končatinách medzi bielou a čiernou srsťou musí byť srsť hnedej farby (dedičstvo po starých kopovoch, vyskytujúce sa aj v súčasnosti)

- hnedá farba – od svetlohnedej až po gaštanovohnedú

- správna pigmentácia nosa a pazúrov (čierne)

Končatiny – rovné, správne zauhlené, umožňujúce psovi priestranný a vytrvalý pohyb

- chyba – vybočené lakte a labky, zbiehavý postoj zadných končatín

- povinné vyšetrenie na dysplaziu bedrových kĺbov

Oko – tmavohnedej príp. hnedej farby

Chrup – plnochrupý, nožnicový zhryz

Povahové vlastnosti:

- stredne temperamentné plemeno s dobrou ovládateľnosťou, dobrým kontaktom na majiteľa, s vyrovnanou povahou bez známok agresivity voči okoliu, bez známok bojazlivosti

- pri práci vytrvalý, samostatne pracujúci s hľadaním (pri durení) na kratšiu až strednú vzdialenosť (cca 300 – 400 m ) s vynikajúcim čuchom a orientáciou v teréne

- hlasitý (voľný hlas) na teplej stope a pri kontakte so zverou – tzv. hlásič

- mimoriadna odvaha pri kontakte so zverou (najmä diviačia a škodná zver)

Chovateľský cieľ:

Východzími plemenami, použitými pri vytvorení novej formy národného nízkonohého plemena duriča sú slovenský kopov a hladkosrstý jazvečík štandardnej veľkosti čiernohnedej farby. Jedince obidvoch plemien, ako aj ich medziplemenné krížence sú do chovu vyberané na základe prísnych kritérií, zohľadňujúcich vopred určené povahové a exteriérové charakteristiky plemena malý slovenský kopov. Podiel genetických informácií by mal byť v pomere 70:30 resp. 80:20 (slovenský kopov : jazvečík). Pri chove sa vedie presná evidencia dospelých jedincov uplatnených v chove, ako aj odchovaných šteniat, vrátane vystavenia preukazov o pôvode od prvej generácie chovu nového plemena.

Zámerom chovateľskej práce nie je vytvorenie úplne nového (geneticky neustáleného) plemena, získaného krížením rôznych plemien, ale určitým spôsobom „upravenie a prispôsobenie“ nášho národného plemena aj na zmenené podmienky poľovníckej praxe s jasne definovanou a ustálenou genetickou výbavou. Jeho použitie by malo byť orientované v poľovných revíroch menších výmer (srnča oblasť) na rovinách až pahorkatinách kde sa v poslednom čase vo vyššom množstve vyskytuje a sústreďuje diviačia zver. Zámerom nie je umelo vytvárať konkurenciu slovenskému kopovovi, ktorý jednoznačne svojim použitím dominuje resp. je určený do náročných podmienok horských revírov.

Úsilie nesmeruje k vytvoreniu „ideálneho“ plemena, ktoré neexistuje, ale plemena, ktoré by poľovníkom poskytlo možnosť čo najširšieho a pomerne všestranného praktického využitia pri spôsobe poľovania v našich podmienkach a získalo si tak (hlavne svojimi vlastnosťami) miesto medzi nespočetným množstvom doteraz medzinárodne uznaných plemien psov.

Cieľom je preukázať širokej kynologickej verejnosti, že aj v dnešnej dobe sa dajú mnohé už uznané čistokrvné plemená psov určitým spôsobom „prispôsobiť okolnostiam dnešnej doby“, čím môže celkom opodstatnene vzniknúť „nové plemeno“ s možnosťou medzinárodného uznania FCI a jeho následným etablovaním sa v plejáde už existujúcich plemien.

Cesta k tomuto cieľu nie je jednoduchá ale kľukatá, niekedy je plná prekvapení, stojí veľa úsilia a námahy, vedomostí, materiálnych a finančných prostriedkov a musí byť spojená so zanietenými ľuďmi, ktorí sa pri prvých známkach neúspechu nedajú odradiť ale majú jasnú predstavu o výsledku takejto práce.

počet zobrazení: 35 129
počet hlasov: 4
okruh tém: poľovné psy
 

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off jaroslavdudik, 30.9.2013 o 22:51

Chcel by som tiež pridať jednu myšlienku do diskusie na tému "malý slovenský kopov", alebo "Tatanský durič". Myslím, že myšlienka šlachtenia nového plemena nie je zlá. Podľa mňa je práve naopak veľmi dobrá. Treba šľachtiť to čo je potrebné a to čo v poľovníckej praxi chýba. Na Slovensku podľa mňa chýba dôrazný durič, ktorý však pracuje s vodičom, durič nie veľkých rozmerov, čiže pes "spratný", teda zjavne ľahší ako dnešný slovenský kopov. Zjavne táto myšlienka, aspoň tak som ju pochopil zo zámeru, ktorý je prezentovaný vedením slovenskej poľovníckej kynológie, viedla k povoleniu tohto nového experimentu. Prvého slovenského kopova som si kúpil v roku 1984. Mal som v rukách niekoľko kopovov, z toho dvoch chvných psov a niekoľko dobrých sučiek, z ktorých dve boli chovné. Mal som tú česť vyhrať aj MAR. Napriek tomu si nemyslím, že všetci budú so mnou súhlasiť. No i tak mi ťažko niekto vyvráti názor a ten som presadzoval i vtedy keď som bol tajomníkom KCHSK, že už od rokov 1990 a ďalej chováme čosi iné ako slovenského kopova podľa štandardu. Dajme dnes kopova na váhu a zmerajme ho a zistím, že ide o akési iné plemeno. Možno raz prídu kynológovia spoza hraníc na to, že stačí doviesť veľa jedincov zo Slovenska, dôkladne ich zmerať, zvážiť, spísať podľa nameraných hodnôt nový štandard a môžu od FCI žiadať schválenie nového plemena. Môžeme ho nazvať polsky gonči alebo hocako inak. Ak dnešné suky spĺňajú váhovú hranicu 20 kg /podľa mňa je to horná medza pre psa/, tak kde sme so štandardom. Už v 90-tých rokoch a ešte dlho pred tým a až do dnešných dní sa do chovu púšťajú vysoké a ťažké psy a suky. To po stránke exteriéru. A po stránke pracovnej sa do chovu preferujú až fanatické diviačiare. Potom sa nedá čudovať, že pes v revíri dobre zazverenom diviakmi robí ako had. Majiteľ dobre že nelieta o radosti a všetci poľovníci sú nadšení. Ak však taký psík príde do slabo zazvereného revíru, ráno ho pustíte a do večera neviete kde je. On samozrejme je pri diviakoch, len mu dlho trvalo kým ich najde a dlho mu trvá kým sa vráti ku gazdovi. Môžete mi veriť, že som neraz hromžil na ľudí usmerňujúcich týmto smerom chov. Mal som na to dosť času, kým som čakal psa pri ohníku skrčený ako žaludský túz a čakal kedy sa vráti, či o 20,00 alebo až o 24,00. Pritom ostatní účastníci spoločnej poľovačky už boli po guláši šťastne pri svojich rodinách. Sám sa sebe divím prečo som tomuto plemenu verný už skoro 30 rokov. Určite však pre tie pekné zážitky. Dnes je to s GPS obojkami jednoduchšie. Ale aby som sa vrátil k Tatranskému duričovi a zároveň ku Slovenskému kopovovi. Možno by vôbec nebol treba przniť kopova inými plemenami a vyrábať existujúceho AJD. Možno by stačilo, aby sa KCHSK vrátil ku štandardu SK, aby pes mal 46cm, sučka 43cm a najtažší pes nepresiahol 20 kg. A zároveň vyberať do chovu dôrazné a odvážne psy, ktoré pracujú spolu s vodičom v okruhu 2-3 km. Tým by sme splnili aj stanovy KCHSK, hovoriace, že klub sa stará o zachovanie dobrých vlastností kopova a o zachovanie jeho exteriéru. /Čosi o tých stanovách viem, sám som ich písal./ V tom prípde by výbor KCHSK nemusel pretriasať problém šlachtenia nového plemena, to mu skutočne stanovy neukladajú, práve naopak. Len sa divím, že generalite slovenskej poľovníckej kynológie je osud slovenského kopova fuk. Z toho mám skutočne hrôzu. S pozdravom Jaroslav Dudík

dať hlas príspevku | počet hlasov: 37

komentáre

zoradiť
zobrazené 161-200 z 226 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off jozef, 27.12.2012 o 19:13

tomasbaca-odstrania ich... ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off tomasbaca, 27.12.2012 o 15:31

a co budou dělat s těmi voříšky co z toho vzejdou a nebudou odpovídat představě ti budou mít taky pp ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off tomasbaca, 27.12.2012 o 15:20

já s tímto ani s jinými kříženími nesouhlasím pokud vím tak z tohoto křížení by vzešel pes podobný alpské brace jezevčíkovité ,, černý s pálením ,, proč tedy utvářet něco co už je ,no musím si trochu i rýpnout do mnohých co se zde rozčilují když jim někdo sáhne na kopova a přitom schvalují křížení bedlington teriera s čímsi nečistokrevným . Matěj tu brojí proti křížení kopova a sám vyrábí voříšky . TROCHU MI TO ZAVÁNÍ ZNÁMÝM POŘEKADLEM ,, ZLODĚJ KŘIČÍ ,CHYTTE ZLODĚJE,, ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off jami, 26.12.2012 o 14:26

chcel by som vediet kde zmizol odkaz co sem dal 3006sprg a aka bola odpoved na tento list ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off apple, 25.12.2012 o 22:35

Klub chovateľov slovenských kopovov pri SPZ Bratislava Rozvoj genofondu Slovenského kopova a výchovno-vzdelávacou aktivitou ... 25100€ na rok 2010 dané ministerstvom.......asi morálna príprava na zakrpatenie ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off balky, 9.12.2012 o 21:35

kazdy si najde vhodne plemeno na svoje podmienky a potreby netreba vymyslat nove plemena ale zuslachtovat slovenskeho kopova ved na tie niektore exemplare co sa pustaju do chove len cez znamosti a ksefty sa neda pozerat a nehovorim o ich praci v reviri. Lovu zdar a kopovom zvlast ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off jozef, 6.12.2012 o 20:07

Mna asi jeb..e Jevčák a spol. si myslia že sú kto bohovia? ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off 3006sprg, 6.12.2012 o 19:09

odkaz davam do pozornosti ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off jamie, 13.11.2012 o 14:57

Tam naj sebe menia iné poľovné plemena u ktorých už zanikli poľovné vlohy s ktorých by ešte niečo mohlo byť a nie naše národné plemeno ktoré vyniká svojími pracovnými schopnosťami a nie len u nás, ale aj vo svete...kokotizmus! ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off steyr, 20.9.2012 o 10:07

franto - súhlasím. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off steyr, 20.9.2012 o 10:04

jamie súhlasím! akože kopov do bytu?! nízkonohé plemeno? aby mu sťažlili pohyb v ťažkom teréne, snehu a lístí? nechápem o čo im ide...chcú len niečo iné? horšie? menej dobré? niekto asi presadzuje osobný názor na úkor histórie plemena... ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off jamie, 20.9.2012 o 1:02

to je co za kokocinu vobec s tym nesuhlasim! ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off onval, 9.4.2012 o 7:51

Príjemné veľkonočné sviatky a naším polovičkám veľa vody. Štefan nedomysleli to ,čo je na škodu veci pre naše národné plemeno SK.Prečo šľachtiť niečo keď už niečo existuje?Podľa mňa to nemusí byť Slovenské!S ktorého údolia dutých hláv prišla táto myšlienka?Nebodaj z východu??? ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off goret, 8.4.2012 o 9:18

áno, a to ma na tomto projekte zaráža, lebo páni ako Slimák a Horák boli v istom slova zmysle individualisti, odborne zdatní a dostatočne na seba prísni. Oni neboli "chovateľský klub". Na vyššie uvedenom chovateľskom zámere nie je nik konkrétny uvedený. Podľa mňa by tam mal byť uvedený chovateľský team aj so svojím šéfom nesúci za projekt zodpovednosť. Pozn. koníkom fandím aj ja - "otcom" zlatých retrívrov bol človek, ktorý sa venoval šľachteniu koní a svoje šľachtiteľské poznatky uplatnil i u psov, ktoré potreboval k svojej poľovníckej záľube. Za svoju prácu si vyslúžil titul lord. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off abba1, 7.4.2012 o 20:51

Zle si to pochopil. K. Slimák vyšľachtil SHS, Horák českého teriéra, boli tieto polemená niekomu potrebné proti invázii malej resp. škodlivej zveri? Určite nie, plemien stavačov aj brlohárov bolo vtedy dosť. Je to čisto chovateľský zámer a početnosť diviakov ho podporuje. Prečo je toľko teriérov a drvivá väčšina z ostrovov? Bola a je to chovateľská prestíž, každý šľachtiteľ sa v tom svojom videl, neľutoval námahu a peniaze do toho vložené. Je to chovateľský život jedno plemeno zaniká, ďaľšie sa zachraňuje z trosiek a ďľšie môže vzniknúť. Vieš koľko peňazí nás stojí chov koní v Topoľčiankach, aký je z nich hmatateľný úžitok? Nové plemeno duriča, by bol z toho smiešny zlomok. Koníkom fandím, aby si niekto nemyslel, že som proti. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off goret, 7.4.2012 o 20:35

abba1, prečo na "inváziu" diviakov ísť cestou vytvárania nových plemien? Prečo šľachtiť niečo, čo už v takej či onakej podobe existuje, akurát to nie je slovenské? Ja som radšej za menej viacpočetných plemien skrz väčšiu možnosť výberu chovných jedincov vhodných "do voza i do koča", a hlavne skrz väčšiu genetickú variabilitu = vyššiu heterozigótnosť, z ktorej sa odvíja funkčné zdravie psa. A spomenul si, že niekto vie zohnať dostatok peňazí. Čo myslíš, z čieho vrecka? ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off abba1, 7.4.2012 o 19:42

Na Slovensku je to tak: Závidíme aj chorobu. Nerozumiem tej sprche negatívnych reakcií, ak niekto vie zohnať dostatok peňazí a nadšených ľudí, nech si vyšľachtí aj tri nové plemená. Nikde nie je určené, že je koniec šľachteniu nových plemien. Myslím si, že na vytvorenie nového duriča - špecialistu na diviaky je ten najvhodnejší čas, diviakov je všade dosť a niekde aj navyše. Je na škodu, že na túto tému neprebehla širšia diskusia. Veľkosť kopova je podľa mňa akurátna na tej, by som nemenil nič, len sa treba držať platného štandardu. Skôr, by som bol za zmenu osrstenia na hrubosrsté. Hrubá srsť má svoje plusy a možno jeden mínus - ľahká zámena s diviakom. Poznal som jedného kríženca kopova so štajerákom a ten ma k tomuto inšpiroval (bol to krásny pes a vynikajúci pracant) Skúsme sa baviť aj pozitívne, kopova nám nikto neberie a zdravá konkurencia ho môže, len skvalitniť. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off lct-S, 7.4.2012 o 18:53

Povodne som myslel, ze do tejto diskusie sa nebudem ani zapajat. Ale absolutne suhlasim s frantom a pavianom. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off pavian, 7.4.2012 o 16:21

Slimák s Renčom sa asi v hroboch obracajú... ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off franto, 7.4.2012 o 16:19

je to všetko na smiech, ak niekto chce vyšťachtiť toto nové plemeno, tak je nie normálny, nepovažujem ho za kynológa, aký je jazvečík, aké bude farebná štiepennosť, keď v čienom s pál. jazvečíkovy nikdo nevie aká farebnosť sa vyštiepy, jazvečík má špicatý nos, akú má hlavu, asadenie ucha, osadenie oka v lebečnej časti, zbiehavosť predných a zadných končatín, dĺžka osrstenia, pomer výšky a dĺžky tela, s porovnaním s chovateľským zámerom, je to len na smiech. Vzhľadom na tohtoročné klimatické podmienky by mali Tí chtiví šľachtici skôr vypestovať výššieho a silnejšieho kopova s ktorým by sa dalo výborne poľovať v extrémnych podmienkach hlavne na severnom Slovensku a venovať sa slovenskému kopovovy a nie vymýšľať takéto bludy,čudujem sa KR SPZ,OPK, že takéto niečo aj vedela schváliť, aspoň vidno kde kynológia na Slovensku so svojou odbornostou môže dospieť. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off growler, 7.4.2012 o 12:56

dufal som,ze svoj obzor obohatim(poucim sa)o tvoje kvalifikovane nazory oprete o fakty,kedze si uviedol,ze ani netusim ake hluposti pisem. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off apple, 7.4.2012 o 12:25

ale ja ťa nepoučujem. mám svoj názor, a vytvoril som si ho na základe niečoho. ak sa mýlim, a dáš argumenty, že tvoj názor je bližšie realite, dokážem sa poučiť. ba občas i uznať, že sa mýlim a svoj názor si opraviť. naozaj s tým nemám problém. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off growler, 7.4.2012 o 12:19

necham sa teda velmi rad poucit od "odbornika" tvojho kalibru ... ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off apple, 7.4.2012 o 12:14

veď ani netušíš, akú hlúposť si napísal! aké to tam obmedzovanie!! kašľať na reálne podmienky!! hlavne že je dosť mäsa! a vôbec, aj poľovná upotebiteľnosť je obmedzenie. no vidí sa mi, že prejdem k argentínskej doge. a povedz mi, prečo tí sprostí švajčiari, a nielen oni majú obmedzenia! ty vôbec neodpovedáš na to, čo sa ťa pýtam, stále kamsi odbočuješ. doštuduj si, naber skúseností, potom ... zatiaľ vyslovuješ veľmi nekvalifikované názory. ja ti ich neberiem, no dovoľ mi mať svoj, ktorý viem oprieť o fakty. a dovoľ mi nesúhlasiť s tvojím. poľovníctvo a jeho potreby - i obmedzenia sú veľmi citlivo nastavené v reálnych podmienkach. toto nie je navrhovanie modelov áut za účelom biznisu. bohužiaľ, neuviedol si žiadny argument, len frázy. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off growler, 7.4.2012 o 11:59

v domneni,ze v rozfragmentovanej krajine nieje potreba vysokonohych duricov s vacsim akcnym radiusom(oproti nizkonohym plemenam),ale to nezname,ze by ich vyuzivanie malo byt obmedzovane,alebo zakazovane! ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off apple, 7.4.2012 o 11:36

takže myšlienka je dobrá? a čo myslíš, prečo sme tu mali obmedzenie 50 cm? a prečo si takéto obmedzenie vymysleli napr. osprostení švajčiari na začiatku storočia?? a prečo si v jeho zmysle vyšľachtili zo svojho národného plemena menšiu verziu? a kopov nevznikol práve v duchu takéhoto prístupu? ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off growler, 7.4.2012 o 11:31

ja som sa len vyjadril k myslienke vzniku maleho kopova,ktoru nevnimam negativne bez ohladu na to,kto za nou stoji.tiez zrusenie kohutikovej hranice 50cm u duricov vnimam ako pozitivum. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off apple, 7.4.2012 o 11:30

popísal si, čo chceš, dal som ti dve varianty, je ich však veľa, prečo do toho nasilu montuješ kopova? obe možnosti plne vyhovujú zadaniu! a uvedom si ešte jednu vec: tí istí debili, čo chcú kopovkripla, súhlasili z odstránením podmienky 50 cm u duričov. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off growler, 7.4.2012 o 11:17

no asi nevyhovuje,ked v clanku je uvadzane,ze povahovo-exteriove charakteristiky plemena maju byt 80:20 v prospech kopova. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off apple, 7.4.2012 o 11:06

ja rozumiem tejto logike... no skús mi odpovedať, či takému niečomu nevyhovuje vysokonohý jazvečík, ten už predsa na slovensku je - veď z neho chcú šľachtiť kripelkopova. mne príde jednoduchšie legalizovať štefizvičíka s dlhými nohami a kritériam vyhovuje!- ako do toho montovať ďalšie plemeno. čo povieš na takýto dobrý nápad. a že nie som slávychtivý, dáme tento návrh spolu na KR SPZ, súhlas? prípadne sa vzdám nápadu v tvoj prospech. a chceš malého panelákového poľovníka? doporučím ti foxa. mám 10ročnú skúsenosť, viem o čom vravím. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off growler, 7.4.2012 o 10:58

apple opovede mas v texte.goret pri vyvoji nejde len o potreby,ale aj o moznosti lovca a keby niekomu pri jeho moznostiach viac vyhovovala mensia varianta,tak preco nie? po exteriovo-pracovno-povahovej stranke vyhovuju jursky duric,ale niesu moznosti-podmienky na jeho chov(byt2+1,maly revir,..)tak si jednoducho zaobstara "vreckovu" verziu - jurskeho nizkonoheho durica.osobne mi to pride ako velke +,ked pri urcitom plemene su varianty - maly,velky,kratkosrsty,dlhosrty,... ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off apple, 6.4.2012 o 22:29

jasneeeeeeeeee ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off pavian, 6.4.2012 o 22:27

Čím? Zvýšením kohútikovej výšky malého slovenského kopova niekedy v budúcnosti? :D ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off apple, 6.4.2012 o 21:59

ale ide, poznám viacerých slušných poctivých chovateľov. no treba poznať, s čím sa potýkajú... jednoducho svinstvo. chov je rozvrátený, obávam sa, že dôsledky budeme naprávať bolestne. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off pavian, 6.4.2012 o 21:03

A čo tak to úsilie dať do vylepšenia súčasného stavu súčasného SK? O toho už asi ľuďom nejde... :( ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off goret, 6.4.2012 o 20:50

Evolúcia v spôsobe lovu raticovej zveri priniesla potrebu farbiarov. Aké spôsoby lovu budú preferované v 21. storočí pri dokonalejších zbraniach, optike a nutnosti lepšej selekcie? Aké psy budú k tomu potrebné? Všimli si tvorcovia chovateľského zámeru malého kopova, že chov diviačej zveri v revíroch s malou zverou je už zakázaný, alebo potrebujeme nové plemeno na prechádzky v mestskom parku? ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off apple, 6.4.2012 o 17:48

growler, myšlienka býva zvyčajne prejavom inteligencie. zvyčajne nové plemeno vzniká na základe spoločenskej objednávky, potreby. zvyčajne ju realizujú ľudia, ktorí majú za sebou úspešný chov a sú vo svojom obore uznávaní. to býva predpokladom úspechu. a hlavne, nerobia to pre peniaze. popíš ty , ktorí ľudia to navrhujú, oboznám ma s potrebou nového plemena, uveď, z čoho má vzniknúť. prípadne zacituj jeho povahové a vlohové vlastnosti, aby sme na malom priestore dostali ucelenejší obraz. a sprav aj nejaké zhrnutie. toto nie je o pocitoch, falošných ilúziach, atd. ja som už niektoré protiargumenty uviedol. ale môžem aj ďalšie, je ich neúrekom. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off growler, 6.4.2012 o 11:01

myslienka je to dobra,keby kazdy zastaval len negativne postoj k novym napadom v historii pol.kynologii,tak dnes by jestvovala hrstka plemien.menia sa podmienky a s nimi sa menia aj naroky na pol.psa,preto predstava,ze v 21.storoci sa pri "evolucii" pol.plemien zastavi cas je zvlastna.ked mozu mat malo pocetne svajciarske durice aj kratkonohe varianty,tak preco nie SK? ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off apple, 6.4.2012 o 10:17

ahoj lanus. dovolím si jednu úvahu: bolo zrušené obmedzenie kohútikovej výšky duričov. ak sa to rýchlo nenapraví - nevráti do pôvodného stavu, dopad bude veľký, v kynológii nevratný. stačí to len domyslieť. a menšie plemená budú v ešte väčších problémoch ako doteraz. duriča na kratšie vzdialenosti máme, a hneď niekoľko plemien. dnes je možné si vybrať doslova podľa typu revíru. no uvedomme si aj iné: tí, čo vymýšľajú takáto drúkoviny, sa už prezentovali. zrušením pracovných skúšok do chovnosti pri poľovníckych plemenách!!! prezentujú sa podporovaním svinstiev v kopov klube, najnovšie ako cez kopirák pri SHSoch. bez zábran, v rozpore so všetkými právnymi normami, lebo to tak jednoducho chcú zo známych pohnútok. moju úctu a dôveru majú tí, ktorí napriek tomu so psami ďalej pracujú, a nie tí, ktorí tu kynológiu rozvracajú. za chvíľu budú pýtať peniaze na psa s krídlami a šnorchlom. a stále tí istí. tu nižšie píše matulkoh, chovateľ, ktorého hlupáci nezastavili, lebo sa nedal. ide svojou cestou a každému doprajem pohľad na prácu jeho psov či na povrchu, či pod zemou... keďže dobre ovládam právny stav kynológie, tak plne súhlasím s augiášovým chlievom. treba verejne pomenovať vinníkov a hnať ich zasratou metlou. iné nepomôže. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

on lanus, 6.4.2012 o 9:53

"Malý kopov" ,tak ako bol popísaný, by na Slovensku uplatnenie rozhodne mal !!! Zásadným problémom je však otázka či tí čo súčasného SK zopsuli na súčasnú úroveň (t.j. keď min. každý druhý je skôr na oštaru ako na úžitok) dokážu niečo také uskutočniť ?!?!?! Podľa mňa rozhodne nie !!! Takže je najvyšší čas upratať augilašov chliev !!! ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

zobrazené 161-200 z 226 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

prvá škola vábenia jeleňovZelené zápisky z poľovníckych chodníkov