Dneska som si zobral par nabojov na lisky z otcovych zasob. Konkretne som otvoril novu nerozbalenu krabicku sellier bellot red and black 4,5mm, kaliber 12/70. Naboje su kupene asi 2 tyzdne dozadu. Hoci ja pouzivam na lisky vylucne broky o velkosti 4mm, chcel som skusit tieto. ked som otvoril krabicku, tak ma zarazilo to, ze tam boli naboje, ktore nemali rovnaku dlzku. Pritom dlzka na nabojnici bola pisana 70 mm. Nedalo mi, preco to je tak, lebo tie mensie boli velmi hlboko zakruzene. Delaboroval som jeden mensi a jeden vacsi naboj. Po opatrnom otvoreni som vysypal broky, spocital ich a prevazil na kuchynskej digitalnej vahe, ktora vazi na desatiny gramu. Vysledok bol taky, ze v tom vacsom naboji bolo 67 brokov a vazili rovnych 34 gramov. V tom mensom bolo 63 brokov a vazili 30 gramov. Vyrobca udava vahu naplne 35,4 gramov. Neviem, ci sa to stalo len mne, ale vyrobca by si mal davat pozor na take vykyvy. Po otvoreni naboja boli dlzky nabojnic rovnake-70mm. Inak v tom vacsom naboji boli aj zdeformovane broky a to tak, ako kedy ich niekto cez stred stlacil kliestami. Taky naboj nemoze podat vykon, ako by mal spravne mat. Ostatne naboje som nedelaboroval, ale zanesiem ich nazad predajcovi, nech si skontroluje dodavku streliva.