dnes je štvrtok,  2. apríl 2026,  meniny má Zita,  spln: 2. apríl 2026,  dnes východ slnka: 06:24,  dnes západ slnka: 19:14
darujte 2 percentá pre podporu LovuZdar.sk
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Ake broky do 16-tky na lisky?4, 4.5, 5,1? - diskusia

autor: zviro
pridané: 18.1.2012 9:35
zobrazení: 9 480
hlasov: 0

Zdravim, ake broky odporucate do 16-tky na lisku? Vnadisko mam tak 25 - 30 metrov vzdialene. Vdaka za podnetne odpovede. Lovu Zdar

Aký je dôvod označenia diskusie za nevhodnú?

zoradiť
Edu
binka kup jej takúto dobrotu nech konečne vidí čo je to 30 cm odkaz
binka
Edu moje manželka třeba říká že 30 centimetrů je asi takhle ...... já si myslím že je to míň.
Edu
gabriel8 chyba môže byť ešte v tom ,že jeden z nás dvoch nevie odhadnúť koľko je to 30 metrov .
martin82
4mm a 4.5mm na lisku stopercentne
Edu
gabriel8 SG na líšku ??? To bude na 30 m naozaj lotéria ! Nemyslím ,že je to dobrý nápad . 4mm kvalitný rýchly brok bude určite účinnejší !
gabriel8
ja používam do hornej hlavne SG a do dolnej hlavne 5,1-ky
MiroSR
miki str. najlepsie ti poradil orol
binka
Barvy na nástřelu moc nebývá, spíš srst. Zkus taky jakou ráno má brokovnice. Může se stát že má vyšší ránu, takže brokový shluk je nejhustší nad bodem záměru a může se stár že lišku většinou broků nadstřelíš.
rado100
Po brokovej rane nečakaj farbu ako po gule. V 16stke tiež používam 4 broky a nemám problém. Dôležité je nepreháňať to so vzdialenosťou streľby.
Rimo
broky nie su gula, nikdy nebudes mat vela farby pri strelbe na taku vzdialenost
zviro
pani dakujem za podnetne prispevky. vcera som testoval v praxi. 4mm broky, strielal som na vzdialenost cca. 25m a liska odbehla do 6m od nastrelu. zaujimave bolo, kedze to bola moja prva liska a aj zver ulovena brokmi, ze farby bolo velmi malo, na nastrele len zopar kvapiek a dalej len sem tam malicke samotne kvapocky.Ake mate skusenosti s farbenim vy? Ja som rad, ze "lezi" otazka brokov zrejme vyriesena, aj vdaka vasim prispevkom. este raz dakujem. LOVU ZDAR!
Rimo
ked som poloval na lisky brokovnicou pouzival som 4 mm broky a zdalo sa mi to najlepsia volba, mal som aj mensie aj väcsie...
Edu
Kvalitné strelivo hrá tiež nemalú úlohu . Tu je jeden test. odkaz
binka
Vyzkoušej i broky s rozměrem 0,25 , 0,75. Třeba na bažanty si chválili 3,25. Brok 3 mm třeba na vyššího bažanta nestačil a 3,25 ho dolů smetl jak kladivem. Do těch 30 metrů by nebyl špatný 3,75. Není to velký průměr, ale o to víc je jich tam.
orol
Prečo sa všade uvádza: broky 2,5mm= dolet 250m, 3mm=300metrov, 3,5mm=350metrov, 4mm=400m, 4,5mm=450metrov, 5,1mm=510metrov atď... nesúvisí to tiež náhodou s "niečím"?? P.s- inak zo 16-ky ( 16/65, 16/70 ) si myslím, že 3,5mmm brokmi v zimnom období lovu líšok ju nad 35 metrov len pošteklíš... síce zasiahneš, no väčšinou neusmrtíš.
Edu
4 mm sú dostačujúce . 4,5mm je ešte v pohode . 5,1 je na 30metrov už riedky brok . Ja by som doporučil 4 mm brok.
Vladenko
súhlasím s lovcom, väčší brok ako 4 by som nepoužil, ja mám v guľobroku 20/76 a používam 3,5mm brok. Mám ho len rok zatiaľ 5 líšok a dve kuny. Ale treba vyskúšať fakt krytie na papier. V dvanástke som s úspechom používal 3,5 minimag od S&B
orol
Na líšky v zimnom období pri ich bohatom osrstení sa podľa mňa javí ako najvýhodnejší brok s priemerom okolo 4mm ( 4,5 mm ). Tieto broky majú na líšku potrebný prierazný a smrtiaci účinok. P.s- "kapitola", kto má ako zahrdlené hlavne, aké dlhé hlavne, aké používa strelivo, aké krytie má zbrań, na akú vzdialenosť strieľa sú samozrejme veľmi dôležité parametre, ale v podstate možno povedať, že na toto si musí odpoveď hľadať každý sám podľa svojej zbrane.
zviro
dik lovecccc, tu 16tku mas v akej zbrani? tusim mam niekde doma terce, ked som na tu maju nastrloval optiku. musim pohladat. strielali sme vtedy tusim 4 a 5,1 na asi 35 m.
lovecccc
V prvom rade poslúchni lanusa a zisti si aké ma tvoja flinta krytie s konkrétnym strelivom aby si vedel čo môžeš od toho čakať. Mám tiež 16-ku a líškam venujem mnoho času. Vyskúšal som 4,5 aj 4mm no do 30m sa najviac osvedčili 3mm.. hlavne na vnadisku ked vieš presne vzdialenosť ti 3-ky urobia tú istú prácu co 4 a 4,5-ky a líšky nespravia ani krok.
laco11
Z kozlice Sauer som strielal minimálne 5,1 aj väčšie. Ulovil som tak líšku bez problémov aj na 50 metrov.
zviro
veru ze nerobia. skusim teda len s obycajnymi 4-kami. uvidime.aj tak dik
miso111
Bohužiaľ nie. Ja som horský strelec a potrebujem o hrsť brokov viac ako je v 16-tke. Až dodatočne som si pozrel kaliber brokovnice a pokiaľ viem a pamäť mi siaha, tak do 16 minimag. nerobia :(
zviro
vdaka, strielas zo 16tky?
miso111
Ja používam GB minimag. 4,0mm. Skvostné strelivo aj do nezahrdlených zbraní. Bežne strieľam z môjho "škaredého káčatka" ZH vz. 308 aj na 40m a líšky neodbiehajú viac ako 2-3m. Na 25-30m Ti 4mm bohato stačia. Aj keď jeden môj kamarát vyslovene razí heslo "5,1 brok, po celý rok" :))))))))))
Pepes33
Ja používam Sellier Bellot - Red and Black papierová hilzna, 4,5 mm. Na 40 krokov ani pes nemal šancu, keď dostal na pľúca, odbehol 100 metrov a zhasol. Líšky zostávajú v rane, v ohni, raz sa mi stalo že odbehla, dostala to na riť, potom som ju dupľou pod posedom s guľou na krk dotrelil.
zviro
vdaka zatial za odpovede. akurat som pozeral, ci ta moja jednoranova iz-ka ma vobec zahrdlenie vyrobca udava, ze ano, bud to m-ko alebo f-ko. mam aj nejake udaj v mm, tak to doma zmeriam. 4,5 som uz mal moznost otestovat na tulaveho psa, na vzdialenost do 20m, odbehol silne farbiaci do max. 170m a zhasol.vdaka este raz za odpovede.
brandys
4,5 broky su idealne.
zora
štvorky ti úplne stačia, 5,1 určite nie, tie nemajú také dobré krytie..
lanus
zviro - Každá hlaveň má špecifické krytie a tak je najlepšie to vyskúšať do terča ! (S 5,1 mm to však môže byť už "riedke" !).

Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.

Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk.

Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu, ak tak uzná za vhodné.