dnes je sobota,  21. marec 2026,  meniny má Blahoslav,  spln: 2. apríl 2026,  dnes východ slnka: 05:49,  dnes západ slnka: 17:57
darujte 2 percentá pre podporu LovuZdar.sk
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

kotenie v zime - diskusia

autor: exc125
pridané: 2.11.2011 12:21
zobrazení: 4 974
hlasov: 0

Zdravím aké máte skúsenosti s kotením feny v zime ? máte ju vonku alebo dnu ? stačí zateplená búda ?

Aký je dôvod označenia diskusie za nevhodnú?

zoradiť
vlcindol
ahojte, ja som z Oravy byvaju tu dost vysoke mrazy, tak pokial sa sučka kotila v zime, vzdy som ju mal v teple kotolne cca 15°C. Ak mas budu super zateplenu, nech poradia ostani, co maju s tym skusenosti. Mne sa kotila suka vzdy pod dozorom, nie doslova, ze som bol stale pri nej ale kazdych 10-20 min. som ju skontroloval, ci nie su problemy.
exc125
malo rozmliazenú hrut asistoval som pri ciaaráku .vydel som to na vlastné oči .
goret
skôr sa udusilo ako rozmliaždilo
exc125
me sa to stalo u nem.boxera dáko sa zaseklo a kontrakciami ho rozmliazdila 4 vysli ok a dalšie 4 cisarákom a jedno uhynulo,.
binka
Ta k to nevím, ale vetovi jsem věřil a všechno dobře dopadlo. Ani nevím jestli může mít fena tak silné kontrakce že by štěně zabily. Myslím si že ne.
exc125
to jo moze to fene aj uškodit bude mat silné kontrakcie a husto za sebou a maternica moze stena zabit tlakom.
binka
Jo oxitosinu do sebe moje fena dostala dost a dost. Dával jsem jí i kafe, hroznový cukr, vozil jí v autě v terénech. Už jsme se rozhodoval i nad císařským řezem, ale kamarád dobrý vet mi to rozmluvil. Veterináři jsou jako opraváři aut, někdy má každý jiný názor.
exc125
moje feny rodia tak 2-3 hodinky vterinár mi dáva inekciu čo uríchli porod je to super suka sa tak nevyčerpá a má viacej energie na ostatné.
natka7
urobili sme to nakoniec tak že buda je vyhrievana 40 wat. žiarovkou momentálne je vnutri 13 stupnou
binka
Zatím jsem štěňata v zimě neodchoval, ale i když fena rodila v létě tak rodila doma. Myslím že v první řadě jde chovateli vždy o fenu. Kdyby bylo něco v nepořádku tak máme fenu pod dozorem. Moje fena rodila první vrch 26 hodin a druhý 22. Mít jí někde v kotci v boudě a bez dozoru tak dneska už možná není. Příroda je sice mocná čarodějka, ale mě jde opravdu hlavně o fenu.Jinak pod štěnda dáváme taky elektrickou dečku.
goret
áno, prievan vadí psom oveľa viac ako zima, aj dospelým
spito270
foxmen, ja som tiez elektrotechnik, ale neviem o com rozpravas :) myslim v dobrom...len som vam posunul kamaratov sposob. ale elektroniku tu rozoberat radsej nebudeme :) ten moj znamy takto odchoval zopar vrhov (slovensky kopov), a ziadnemu psovi sa nic nestalo. alebo, ako pisal goret, este lepsi sposob infraziaricom. kazdopadne, dobre zateplena buda musi stacit
stefa
Osobne som za prirodzený odchov vonku v dobre zateplenej búde s predsienkou, kde je ťažký záves aj na hlavnom vchode aj na vchode do kotiarne. Samozrejme, že veľa záleží aj od plemena. Napr. u kaluzkinej vyžly, alebo u farbiara by som to asi neriskol. Ja chovám kopovy a napr. v roku 2005 sa mojej sučke narodili šteniatka 30. decembra a úspešne som ich odchoval vonku, pričom ten rok boli na prelome rokov nočné mrazy -21 až -24 stupňov, v búde ošetrenej hore popísaným spôsobom. Ešte dodám, že búda bola navyše chránená aj dreveným plášťom psiarne, kde sú búdy umiestnené. Šteniatka boli zdravé, na omak tvrdé ako skala. Jedno z nich sa neskôr stalo klubovým víťazom.
goret
tip: kto rozmýšľa nad štencami, mal by si prečítať "Chov psů" od Zdeňka Procházku odkaz
FOXMEN
tak to bez debat.........to je jasná věc....to se musí hlídat ve dne v noci.
goret
problém môže byť, ak sa šteňa sprieči v pôrodných cestách, preto nech sa radšej kotia pod dozorom
FOXMEN
nevím ,prostě si jen myslím a mám to vyzkoušené ,že pokud máš boudu dobrou ,zateplenou z dobrou a suchou podestýlkou tak nemusíš mít strach ,fenka si štěńátka porovná a vždy se všichni navzájem zahřejou....nehledal bych v tom zbytečné problémy.
goret
ak prikurovať, tak je lepšie riešiť ohrievanie šteniat nie odspodu, ale zhora infražiaričom podobne ako v hydinárňach.
FOXMEN
takto nedělej!!!.....jsem elektrotechnik vím o čem mluvím.v oklí tohoto odporového drátu se při provozu(zapnutí)....tvoří elektromagnetické polek teré nemá blahodárné účinky na vše živé co se v okolí zdržuje v pokročilejším věku by mohli mít pejsci problémi......je to jako kdyby si ležel u rengenového zařízení celí den......nejlepší je bouda plná slámy a listí (suchého) z vlašského ořechu. toto listí má antibakteriální účinky.
spito270
jeden moj znamy to riesil elektrickym odporovym kobercom umiestnenym pod budou, ktora mala predsien. papka to trosku elektriny, ale zas nieje bordel v kotolni
FOXMEN
hej.....stačí.....není v tom žádný problém.mám bassety a z toho dva psy a jednu fenu....fena mě vrhla před dvěma lety 8 štěńat v decemberi nebyl s tím žádný problém,měl jsem ze začátku strach a přemýšlel jsem nad tím že je vemu domů....ale nakonec sem je nechal venku a vše bylo o.k.
kaluzka
myslim, ze je lepsie, ak je fenecka vo vnutri... nemusi byt zrovna v obyvacke, ale proste v dome, kde mate vsetko pod dozorom a nehrozi podchladenie steniatok

Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.

Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk.

Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu, ak tak uzná za vhodné.