dnes je štvrtok,  2. apríl 2026,  meniny má Zita,  spln: 2. apríl 2026,  dnes východ slnka: 06:24,  dnes západ slnka: 19:14
darujte 2 percentá pre podporu LovuZdar.sk
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Ako je to s o srncom I . VT - diskusia

autor: atyla13
pridané: 25.5.2011 16:25
zobrazení: 6 725
hlasov: 0

Dobrý deň , ako je to vlastne s kritériami na srnce I.VT Výrad je pod 10 cm alebo pod 12 cm.

zatial som sa stretol s obydvoma "verziami" Ďakujem

Aký je dôvod označenia diskusie za nevhodnú?

zoradiť
Leon
možná to někoho bude zajímat odkaz
lubenko
Edo maš uplnu pravdu ,pametam si na už zosnuleho ing,Krištofa riaditela SLTŠ v Liptovskom hradku,čest jeho pamiatke,s ktorym sme na tuto temu odstrelu 1 v.tr ako u srncou tak u jelenou sem tam podiskutovali i on bol zastancom toho aby sa jednotky nestrielali a vedel to i dobre zdôvodnit na škole tomu bola zasvedcena cela jedna chodba ako fotografie tak trofeje,dobre sa to tam dalo okukat a hlavne pri chovatelskych prehliadkach bol vždy ochotny s každym podiskutovat o selektivnom odstrele čo mi teraz dost chyba,sice mne ani nie tym nechcem povedat že to nepotrebujem:):):) ,ale zišlo by sa to tym začinajucim polovnikom a tym čo si už myslia že su odbornici,pretože v otazke chovnosti sa budeme učit stale
Edu
lubenko presne ako píšeš . Žial nemajú problém iba s dvojkou a totálny s trojkou :-D ale ako vidíš otázku atyla13 nepozná pravidlá odstrelu ani u jednotky :-D Naštudovať sa to dá do 2 minút len treba chcieť . Parohy ako ukazovateľ kvalitného chovu nepovažujem za meradlo . Hlavne selekcia holej zaručuje kvalitu chovu . To že má srnec na hlave krivé ihličky ako ceruzka dlhé 13cm nepovažujem za chovného jedinca za ktorého odstrel by mal byť poľovník trestaný !!!Žial podľa zákona je to inak . Vidliak v silnej hmote a parádnym perlením s 10cm výškou je ďaleko kvalitnejší do chovu .Pri odlove hlavne rozhoduje stavba tela ,ktorú každý vidí tak u sŕn ako i u srncov . Premerávanie na prehliadke so šublérou v ruke považujem za jednu z mnohých komedialnych kúskov v poľovníctve . Tzv hranie sa na zušlachťovanie chovu . To ešte odhliadnem od toho koľko % je vymenených za iné jedince ako boli strelené .veroslavorlovsky súhlasím.
lubenko
ja osobne by som uplne zakazal lov 1 v.tr,nech srnec v 2 v.tr. ukaže čo z neho bude,ale nastane druhy problem vyselektovat z tohoto odstrelove srnce,hodne polovnikou ma z 2 v.tr velky problem
operak
Áno je to jeden z hlavných dôvodov klesajúcej kvality srnčích trofejí.Loviť srny by mal skúsený poľovník.Skutočnosť je však presne opačná.Lovia ju tí,ktorí si naivne myslia že tým nič nepokazia keď spustia akúkoľvek srnu.Lov holej je v mnohých združeniach chápaný ako trest,je to len o robote a starostiach čo potom s ním.
veroslavorlovsky
hej...no Edu a co sa týče holé tak to bývá pak opravdu tragedia co je vidět odlovené...u srnca aj trůba pozná či má neco na hlavě a pak to svede na cm...ale jak vysvětlit trůbovi jaků holů střelit, to už je horší....když pak člověk vidí ulovenů 17kilovů("na prodaj") čiplenu...pak už centimetry nepomožů...pak třeba přes prsty...
Edu
Rozvetvený do 10 ihličiak do 12 cm . Tragikomické je však to , že pri srnách nie je sankciované žiadne kritérium chovnosti . Holá zver je však minimálne 50 % nositeľ genetiky. Takže je to zase len o hraní sa na selektívny odstrel . Prajem príjemné meranie , ktoré je podľa mňa dosť o ničom.
operak
Jager68-pozdravujem Ťa :-)
Jager68
operak...s tou komisiou suhlas na 100%..
operak
Jasné Věroslave,ja som len citoval parametre chovnosti.Že máš pravdu o tom niet pochýb,tiež som toho názoru že hlavne k ročkom treba pristupovať nie vždy v súlade s kritériami.Či tak bude však aj komisia o tom nie som vôbec presvedčený :-)
Jager68
VEd o tom je rec....vero...mnohym to ,,pomože"..ved nema dlzku..to budu argumenty...žiaľ.
veroslavorlovsky
-))) furt všeci centimetry...pokud budu mět vedle sebe dva ročky na dostřel :1)15 cm tenký jak lehká marska 2)8 cm a sila jak palec u nohy tak na kterého by ste zmáčkli??? asi na teho druhého...hmm já určitě ne.
Ondrik
Minulý rok boli kritéria pre 1.vt v CHC okresov Nitra a Zlaté Moravce nasledovné: ihličiak minimálna dĺžka kmeňov 14 cm a srnec s členitým parožím minimálne vidliak s dĺžkou 12cm. Inak v poľovnej oblasti J XXVIII Tribeč platili kritéria 12 cm ihličiak a 10 cm členitý kmeň. Hmotnosť 110 gramov v oboch prípadoch.
Igor43
odkaz
Jager68
Uz ani tie cm neplatia. V niektorych oblastiach tie cm este pridali a myslia si ,ze ako paradne vylepsia genofond.Nejako pozabudli na slabu disciplinu a hlavne ochotu vydrzat ,,par "rokov aby vysledky boli badatelne. Dlžka členiteho nad 12cm a bez vetiev 15cm...aj toto je realita.V PZ kde vsetky srnce padnu do 17.5....to nema sancu na uspech..akurat sa strelcom ..ulaví",ze snad neodlovili chovný kus...
pandur1
alebo nad 200 CIC
lubenko
Brano,Andrej to nevystihol on sa to od niekoho dozvedel:):):):)a lebo čita odbornu literaturu a priručky ktore sa tykaju odstrelu trofejovej zveri a to preto aby sa tu potom nemusel vypytovat ako je to s kriterijami ,čo si myslim že by mal mat každy polovnik v maličku,keby som sa to opytal ja pochopim už mam nejake roky ,zabudam,ale mlady polovnik ten by to mal vediet nazpamet:):):):)
brandys
operak vystihol si to presne a stručne.
operak
Srnec I.V.TR. je chovný ak má - dĺžka kmeňa bez vetiev nad 12 cm dĺžka členitého kmeňa nad 10 cm redukovaná hmotnosť parožia - 110 gr.

Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.

Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk.

Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu, ak tak uzná za vhodné.