samo ja netvrdím ,že je nepoužiteľná iba je to zbytočne tmavé sklo zbytočne veľké ohnisko ,ktoré potrebuje super svetlo a veľmi krátky čas . Preto by som si taký objektív nikdy nekúpil . Mal som možnosť s tým fotiť ale katastrofa . Katastrofa bola tiež sigma 150 o svetle 2,8. Prosím ťa čo znamená ten údaj 2,8 ??? Keď je podľa teba svetelnosť na clone 2,8 vlastne 5,6 ??? Každý pevný makroobjektív je makro 1:1 ak teda vieš o čo píšem . Optický stabilizácia je pri makroobjektívoch veľmi účinná fotil som nikonom s nikorom 105 VR veľmi kultivovaný objektív . Tiež som fotil canonom 100 triedy L a oproti mojej 100vke bez stabilizácie je to sakra rozdiel !!! Tiež som mal možnosť poskúšať makro sigma 150, sigma 105 , sigma 50 s ktorou mám väčšinu mojich fotiek sfotených . Ďalej Canon 50 , 60 , a samozrejme canon 100 o clone 2,8 ktorú teraz najviacej používam . Tiež fotím canom MPE 65 mikro a mnoho iných objektívov mi už prešlo rukami . Ak tvrdíš že Depth of field /DOF / alebo hĺbka ostrosti je stále rovnaká a nemení sa ak sa fotoaparát od objektu vzdaluje mýliš sa . Iná dof bude ak máš objektív meter a vzďalovaním narastá i hlbka ostrosti . Čiže sa zväčšuje . Samozrejme priclonením sa zväčšuje tiež . Ako má fotograf naclonené môže zistiť veľmi rýchlo kontrolným tlačítkom na fotoaparáte. Mne osobne najviacej sedeli objektívy s ohniskom 50 až 60 to je iba moja osobná skúsenosť v praxi nie iba opakovanie nejakých recenzí . Stovka ktorú momentálne používam je už pre mňa strop a má viacej proti oproti canonu 60 ako do plusu ak vôbec nejaký plus je . Fotil som niečo cez rok sigmou 50 obrazová kvalita fajn ako u všetkých makráčov . Mechanicky roztrasená s pomalým ostrením a mechanizmus som 3 x reklamoval čo som ho 3 x doslova zodral . Po tretej reklamacii mi v prolaike vrátili peniaze a od vtedy mám canon USM rýchly ostrý presný. Sfotil som desattisície makro fotografí vyhral nejednú súťaž nie len na Slovensku ale i mnohých iných krajinách . Sigma 180 o clene 3,5 proste nie je pre mňa . Možno čitatelia recenzí si ju vyfantazírujú ,ale ja recenzie nečítam lebo sú to sprostosti . Ja som praktik .