Najprv terminologická poznámka: Používaný výraz “stmievací faktor alebo koeficient stmievania” musí trhať uši každému, kto má pre sémantiku čo i len minimálny cit. Laikovi to môže podsúvať, že funkciou optického prístroja je “stmievanie” a je otázkou hodnoty koeficienta alebo faktoru, že do akej miery. Naviac, narastajúce číslo by malo znamenať, že ďalekohľad “stmieva” viac. Ba čo viac, nepriaznivé svetelné podmienky máme nielen pri stmievaní, ale aj brieždení, čo vtedy? Takže totálny mnohostranný pojmoslovný nezmysel. Lepší už je lanusom použitý “výkon za šera”, ale keďže nejde o žiadne watty, technickému uchu je prijateľnejšia “výkonnosť za šera (alebo v šere)”, resp. skrátene “šerofaktor“. Alebo Trotterom od Zeissa upravená na “index za šera” (šeroindex) - šerofaktor násobený priemerom pupily. Ale k meritu veci, ktorá ma podnietila k písaniu: ...lanus... Dovolím si oponovať tvojej úvahe na ktorú si odkazuješ. To, že vo vzorci pre šerofaktor nevstupuje do výpočtu plocha tak ako ju poznáš z elementárnej zédeeškárskej geometrie, vôbec neznamená jej “ignoráciu“, ako píšeš v tamojšej svojej prvej vete. Aj keď plocha závisí od priemeru nie lineárne ale kvadraticky, JE priemeru priamo úmerná a preto vôbec nie je vo výpočte ignorovaná. Bez toho, aby som sa chcel niekoho dotknúť, asi nie si žiadny šofér z povolania a asi máš vyššie technické vzdelanie. Mal by si vedieť, že ak je niečo priamo úmerné, tak stačí, ak sa to tam vyskytuje (v čitateli) bez ohľadu na to, či lineárne, kvadraticky, či logaritmicky, alebo odmocninou. Takže by si mohol vedieť aj to, že tým, že je v pôvodnom (tebou nerevidovanom) vzorci pre šerofaktor priemer objektívu pod odmocninou, účelom môže byť zmena mierky (resp. priebehu závisle premennej) a “oslabenie” vplyvu plochy objektívu. Ináč povedané, linearizácia šerofaktoru vzhľadom na fyziológiu ľudského oka. Asi ktosi múdrejší tým chcel vyjadriť, že ak bude priemer objektívu dvojnásobný, šeroindex nevzrastie štvornásobne ako to predpisuje tvoj vzorec, ale len 2,8 násobne ako to vymysleli u Zeissa. Zrejme to je bližšie fyziologii ľudského zraku (napríklad ako je známe, vnímanie zvuku ľudským uchom sa tiež prispôsobuje dekadickým logaritmom pomeru hladín, u oka to asi bude v šere principiálne niečo podobné)....Trotter koriguje priemerom výstupnej pupily, resp. za istých okolností subjektívnym parametrom (priemer zrenice) pôvodnu základnú definíciu šerofaktora a to je mi bližšie, než tvoja revízia pôvodného vzorca. Bez toho, aby som bol zaslepeným vyznávačom autorít, výsledky výskumu na stovkách ľudí sú pre mňa dôveryhodnejšie, azda sa za to na mňa nenahneváš ... :-))... O uvedených veciach sa možno dá polemizovať, ale necítim potrebu tu dráždiť nejakého paranoika, takže ak, tak navrhujem cez súkromnú linku....A keď si už Hanák pletie fyziológiu s fyziognómiou, netreba si pliesť zrenicu so zornicou (to je česky zase jitřenka)..... :-)))........
Samozrejme, že aj trottel, aj ty, aj motaq máte pravdu, že ide o teoretický fyzikálny údaj platiaci len pre technologicky rovnaké výrobky. Nie však, ako píšeš preto, že ide o bezrozmerné číslo, ale jednoducho preto, že do výpočtu žiadne technologické údaje nevstupujú. Naopak, aj pôvodná, aj Trotterova, aj tvoja verzia rozmer majú. V tvojom vzorci, ktorý mi tak “nereže”, je to predsa milimeter štvorcový, ostatné sa tiež dajú ľahko určiť.......