huntingland.sk termovizia pixfra
dnes je pondelok,  9. február 2026,  meniny má Zdenko,  spln: 1. február 2026,  dnes východ slnka: 07:06,  dnes západ slnka: 16:54
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Kalibre .222rem.223 Rem, 22-250 Rem, .243 Win a všetko okolo nich - diskusia

autor: Jelsovec
pridané: 3.3.2011 11:00

Vaše skúsenosti s týmito kalibrami a aké strelivo používajte. Skúsenosti a postrehy s praxe.

počet zobrazení: 79 150
počet hlasov: 3
okruh tém: zbrane

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

jozef, 18.8.2013 o 11:38

MMaska toto je tá moja ´´233´´jka :) Kalibre .222rem.223 Rem, 22-250 Rem, .243 Win a všetko  okolo nich - diskusia

dať hlas príspevku | počet hlasov: 48

komentáre

zoradiť
zobrazené 321-360 z 439 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
MMasska, 25.6.2012 o 14:33

skus normu oryx ale nie kazdej zbrani to sedi skontroluj si rozptyl ak bude dobry tak strielaj spokojne to ak nie skus co chuti tvojej kraske sako alebo RWS lapua , hornady nieco ti urcite sadne a ak budes strielat ako som ti pisal tak na gulke az tak nezalezi vsetko je to o presnosti moj 223r je naladeny dobre a ked zacne hrat to je muzika a posledne zelanie mrtveho on to uz nepocuje. oko ucho atlas ! ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

novic, 24.6.2012 o 22:19

cize aky naboj do 222? nejaka Norma,Sako,RWS alebo neco ine?hladal som neco aj na nete ale nic som do kopy nenasiel,,co mate vyskusane_ ◄ reagovať

MiroSR, 24.6.2012 o 17:54

mam 222 ale na inu zver ako je skodna a srcia som si nedovoli vystrelit hoci nato rohodne ma ale len v tom pripade ze 3g strela najde srdce ,alebo krcne stavce ◄ reagovať

Jager68, 24.6.2012 o 17:46

Ale kedy..v Zelenci mali KJG od Schnetza z Viedne..a ten tam nedaval origos Moellera ale SAX..kopia Moellerovych nabojov...viem ze Jedlicka s nim preto prestal min.rok spolupracovat a ze chcel vozit original. KJG som pouzival uz pred cca 4r. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

brblos, 24.6.2012 o 16:36

Ja som si 50ks kúpil v Zelenči ,ako som už písal bral som tam aj 308 Win. v Nosler Custom s Partitionom 165 grs .Mal od Möllera viac kalibrov,tu je tel.:0905248478 ◄ reagovať

Jager68, 24.6.2012 o 16:27

Len by som chcel vediet brblos,kde ho kupis....to strelivo..jedine,zeby ti ho z Nemecka dakto doniesol. ◄ reagovať

MMasska, 24.6.2012 o 16:03

polujem uz dlho s 223r je to paradna zbran v rukach dobreho strelca nastrielane mam z nej uz asi vsetko co sa len dalo od macky az po diviaka ktory mal 200kg je to ako hudobny nastroj v rukach majstra sa da robit zazrak ak sa naucis naukladat streli do dvojeurovky na 150m nebudes mat problem ale vecsi kus ako srnciu tak zabudni na strelbu za lopatku tam len ucho oko atlas a budes spokojny ziadna dohladavka len zrazena krv hematom na musculus psoas major a to som do dnesneho dna nepochopil ze preco ale proste kazdy kus a to ich uz bolo isto cez 200 ale ak pozrem zaznamovu knihu a spocitam tak ti viem dat presne cislo ◄ reagovať

brblos, 24.6.2012 o 14:21

Strelivo so strelou KJG ,ale original od Lutza Möllera odkaz ◄ reagovať

novic, 24.6.2012 o 12:52

aké strelivo pouzivate do 222..co sa vám osvadcilo na srnčej?teraz som kúpil 222 neviem co do nej. ◄ reagovať

Walter, 22.2.2012 o 15:02

lovecccc, tá druhá veta patrí ako dovetok k prvej, to že líšky "n epočuli" je aj dôsledok tvrdosti strely a tým čistých priestrelov. Nechtiac a nešťastne som použil termín že sa nestihne deformovať pre vysokú rýchlosť, myslené tak, že nevytvorí,(nazval som to špatne "nestihne") počas dráhy v tele líšky (cca 10-12cm) vytvoriť potrebný tvar, trebárs hríbika, ktorý sa vytvára po určitej dĺžke dráhy strely v závislosti od odporu tkaniva v tele zveri, a ďalších ukazovateľov, až potom narastá priemer kanily a zvyšuje sa ranivý účinok. Maximálny priemer kanily vytvára lov.polopl.strela 223Rem klasickej konštrukcie cca po 20-22cm prieniku tkanivom, čo už jej šírka tela líšky neumožňuje,(ak nechytí kosť). Od vstrelu v dĺžke dráhy cca 15-20cm v tkanive je to len úzky, pomaly sa rozširujúci vstrelný kanál. Keby mala líška šírku tela trebárs 30cm, alebo viac, tak hociktorá strela lov. prevedenia by ju neprestrelila a stihla by sa rozložiť, resp. by uviazla niekde v tkanive po strate energie. Záleží však na druhu strely, váhy strely, jej tvrdosti, dopadovej energii a dalších ukazovateľoch. Skúsenosti mnohých poľovníkov hovoria, že líšky z pomalších kalibrov padajú na mieste, a z 223Rem nie, ak áno , tak strela musí chytiť kosť, ale potom veľká devastácia kožušiny, veľký výstrelný otvor. Ja hovorím že cal. 223Rem je dobrý na líšky a tvrdím že vynikajúci, nakoľko má viac predností pri streľbe na väčšie vzdialenosti ako napr. 22Hornet. Všetko záleží od použitej strely. Po mnohých sklamaniach s inými strelami a spomínanej devastácii, alebo nedohľadaní líšok po zásahu sa mi osvedčili náboje so strelou Hornady V-MAX. Pri rane na lopatku alebo na štich, líšky ostávajú na fleku, a výstrelný otvor žiadny. Strela ihneď po vniknutí do tkaniny fragmentuje(má tenký pášť) a črepiny z plášťa a jadra majú vysoký devastačný účinok na vnútorné orgány. Toto však neplatí pri zásahu "na mäkko". Je určená len na škodnú, užitkovú zver by som s ňou nestrelil, asi nemusím uvádzať prečo.Pri V-MAXoch s vlastnou leaboráciou asi zostanem, po mnohých rokoch som našiel perfektnú strelu na lov líšok, veľmi presná, perfektný zastavovací účinok bez devastácie kožušiny. ◄ reagovať

stopar, 28.3.2011 o 12:12

To záleží i od toho, v ktorej zložke chceš fotky úlovkov vystavovať. Tu už nájdeš viac dôkazov, ako je žiaduce! Technická pripomienka: Čím negramotnejší lovec, tým väčší kaliber (ituáciu mení vývoj a ponuka účinnejšieho streliva). Pretože neuvádzaš účel kúpy, nedá sa inak, ako citovať nicka bone:"predseda PZ kupil vylučne na tento druh zveri 460 weatherby magnum-že vraj, aby mal istotu, keď sa s nim stretne". Máš ho tam tiež? ◄ reagovať

650525, 17.3.2011 o 18:33

Za chybu sa ospravedlňujem a ďakujem Jager68 za upozornenie nie menšou ako 6g a nie menšou ako 6mm.Inak máš pravdu,že to ostatné sa ťažko priznáva! ◄ reagovať

Jager68, 17.3.2011 o 18:05

Pepes33..ten vaš čarostrelec s 223rem. co ma tolko odlovenych jelenov ti ale nepovedal kolko vysokej nedohladal...