lovecccc, tá druhá veta patrí ako dovetok k prvej, to že líšky "n epočuli" je aj dôsledok tvrdosti strely a tým čistých priestrelov. Nechtiac a nešťastne som použil termín že sa nestihne deformovať pre vysokú rýchlosť, myslené tak, že nevytvorí,(nazval som to špatne "nestihne") počas dráhy v tele líšky (cca 10-12cm) vytvoriť potrebný tvar, trebárs hríbika, ktorý sa vytvára po určitej dĺžke dráhy strely v závislosti od odporu tkaniva v tele zveri, a ďalších ukazovateľov, až potom narastá priemer kanily a zvyšuje sa ranivý účinok. Maximálny priemer kanily vytvára lov.polopl.strela 223Rem klasickej konštrukcie cca po 20-22cm prieniku tkanivom, čo už jej šírka tela líšky neumožňuje,(ak nechytí kosť). Od vstrelu v dĺžke dráhy cca 15-20cm v tkanive je to len úzky, pomaly sa rozširujúci vstrelný kanál. Keby mala líška šírku tela trebárs 30cm, alebo viac, tak hociktorá strela lov. prevedenia by ju neprestrelila a stihla by sa rozložiť, resp. by uviazla niekde v tkanive po strate energie. Záleží však na druhu strely, váhy strely, jej tvrdosti, dopadovej energii a dalších ukazovateľoch. Skúsenosti mnohých poľovníkov hovoria, že líšky z pomalších kalibrov padajú na mieste, a z 223Rem nie, ak áno , tak strela musí chytiť kosť, ale potom veľká devastácia kožušiny, veľký výstrelný otvor. Ja hovorím že cal. 223Rem je dobrý na líšky a tvrdím že vynikajúci, nakoľko má viac predností pri streľbe na väčšie vzdialenosti ako napr. 22Hornet. Všetko záleží od použitej strely. Po mnohých sklamaniach s inými strelami a spomínanej devastácii, alebo nedohľadaní líšok po zásahu sa mi osvedčili náboje so strelou Hornady V-MAX. Pri rane na lopatku alebo na štich, líšky ostávajú na fleku, a výstrelný otvor žiadny. Strela ihneď po vniknutí do tkaniny fragmentuje(má tenký pášť) a črepiny z plášťa a jadra majú vysoký devastačný účinok na vnútorné orgány. Toto však neplatí pri zásahu "na mäkko". Je určená len na škodnú, užitkovú zver by som s ňou nestrelil, asi nemusím uvádzať prečo.Pri V-MAXoch s vlastnou leaboráciou asi zostanem, po mnohých rokoch som našiel perfektnú strelu na lov líšok, veľmi presná, perfektný zastavovací účinok bez devastácie kožušiny.