To budú donekonečna sa opakujúce otázky a odpovede.
Ak porovnávame porovnateľné, tak aj ten variabil by mal byť 56mm.
Potom je to z optického hľadiska pri tej istej značke a druhu modelu so svetelnosťou jedno. Ja by som volil variabil, ktorý už len svojou konštrukciou je všestranný. Ak by som išiel na posed, pri stmievaní si nastavím na 8 násobné zväčšenie a mám jeho maximálnu svetelnosť. Nad otázkou svetelného bodu by som neváhal a kúpil s ním. Je to krok späť, ak pri takejto veľkej investícií neobetujeme cca. 10-15% ceny navyše. To je, ako by sme sa vzdávali 5., či 6./dnes dokonca 7./ rýchlostného stupňa v prevodovke auta, z hľadiska spotreby.
Variabil je potom možné používať aj na individuálne lovy, či spoločné poľovačky na diviačiu zver.
K tej značke samotného puškohľadu.
Bola to, je a bude stále vec prestíže a našich finančných možnosti, ktoré máme, resp. sme ochotní do toho investovať. Renomované testy ukazujú, že medzi špičku v dnešnej dobe patria puškohľady asi od desiatich výrobcov. Ich odchýlky svetelnosti tvoria 2-3% za šera. Aj to sa dá zistiť iba laboratórne pri doslova nasimulovaných rovnakých podmienok, čo v prírode nikdy nie je /obdobie roka, intenzita mesačného splnu, druh terénu, pozadia, smeru osvetlenia, hodina, veľkosť, intenzita jej farby a vzdialenosť zveri, .../.
Z toho jasne vyplýva, že tu už ľudské oko rozdiely nepostrehne.
Iné je už spoľahlivosť a záruka.
Najväčší paradox je, že ich cenové rozdiely tvoria aj 100%, ak to vzťahujeme napr. na Meopty Meostare, prípadne Vixeny, či Nikony.
Preto si nedovolím odporúčať značku, je to stále subjektívne,
o pocitoch, resp. sympatií k značke. Pri terajšej cene puškohľadov nad cca. 700-800 euro, pri ich voľbe so svetelnosťou za šera nad 90%
a s priemerom 56mm sa asi veľmi nepomýlime.