vselico, v poctate presiel som vsetky znacky optiky, Docter so nenasiel a Meopta ma az tak nezaujimala a nechcelo sa mi v tom stanku vyckavat, bolo tam kopec ludi kvoli zbraniam. Co sa tyka optiky tak jednonacne u poskuhladov vedie swaro a zeiss, schmidt&bender je co sa tyka optiky tiez top ale co my trosku vadi (rovnako ako u zeiss classic) ze osnovy maju v 1. obrazovej rovine a teda sa menia so zvacsenim, mne sa to celkom nepaci, niekomu to mozno nevadi (napr. docter to ma trosku lepsie vymyslene lebo bod je v 2 rovine a osnova v 1 a tak sa meni len kriz a bod ostava maly) u S&B sa meni aj bod, nie je to velka zmena ale je. co som si vsimol u S&B Klassik u variabilov, a doteraz som si to neuvedomoval, je ze pri najmensom zvacseni sa zmensi priemer ucinny objektivy (urobi sa taky tmavy okraj) pri zvacsovani zvacsenia sa postupne strati. S&B Zenith uz tento jav nerobi a nevsimol som si ho ani u zeiss classic. co este stalo za to boli puskohlady leupold a novy ral VX-R, celkom zaujimave puskohlady, hlavne ovladanie bodu (podobny gombik ako u docter unipoint, aj ked nie uplne totozny) trosku hruba osnova ale inak vcelku fajn, svetelnost porovnatelna s VX-3 (niekde na urovni meopta). co ma trosku sklamalo boli puskohlady nikon, mozno aj tym ze som drzal predtym v ruke swaraka a zeiss, ale ak by som sa mal rozhodovat medzi leupold, vixen a nikon tak nikon by bol posledny, jediny rad, ktory stoji za to je monarch E aj ten ma velmi nepotesil a to pritom som mal dobre skusenosti s tymto puskohladom, tak neviem ci tie vystavne kusky boli nafigu (boli dost opotrebovane a otlcene) ale nie colkom my sadli. Vixenom nic nepokazis ak ti staci stredna trieda na urovni meopta leupold, nikon.