Áno, sú aj poľovníci s veľkými skúsenosťami, čo dokážu kožušinovú zver ( šelmy ) stiahnuť z kože po ulovení priamo v revíri za svetla, aby nemuseli napr. celú líšku nosiť domov. Takéto „odranie“ sa viacmenej robí ale len nahrubo, čo znamená, že doma sa to dorobí
( prerezanie a vybranie“ chvosta“, záprstných článkov kostí, chrupaviek uší a nosa, stiahnutie loja a pod ). Osobne som brával najradšej celú líšku domov a doma som sa pohral. Norky, kuny, lasice, hranostaje, lasice a líšky sa sťahujú do „vaku“ či „vreca“ čo znamená, že kožky sa rozrežú len na nohách a na chvoste. Najprv sa rozreže koža medzi prednými nohami po vnútornej strane až po prsia ( pazúry zostávajú na koži ). Rezy sa stretnú. Podobne je to aj pri zadných nohách, rezy sa stretávajú – pretínajú cez ritný otvor. Na spodnej strane rozrežeme OPATRNE chvost, ktorý OPATRNE sťahujeme ( rez robím žiletkou ). Koža sa sťahuje smerom k hlave. Uši sa odrežú TESNE pri lebkovej kosti ( chrupku vyrezať ). Veľmi POZORNE treba kožu sťahovat hlavne v okolí očí a nosa ( nosová chrupka sa tiež odreže ). Samozrejmosťou je odstránenie mäsitých častí, prípadne loja. Keďže sťahovanie koží líšok je náročné, netreba sa pri sťahovaní kože NIKDE PONÁHĽAŤ. Kožu napínam na dosku srsťou dovnútra a nohy a chvost „otvorím“ ( dám na ne, alebo pod ne tvrdý papier ), aby sa koža neskrútila a nezaparila, či nesplesnivela. Ešte predtým mierne posolím a po pár dňoch sušenia ( asi 5-7 dní ) dám kožu na pár hodín do vlhka a prevrátim ju srsťou von. Vykefujem – učešem kefou a vyprášim. V Marci, Apríli dávam výrobcovi, ktorý ma takmer vždy sprdne za to, že mám kože srsťou von, prečo to robím... no preto, lebo ma to baví:-))) a je to podľa starých receptúr:-))) P.s- inak stiahnutú kožu netreba na doske moc naťahovať, resp. prílišne ju napínať, aby bola "väčšia", lebo sušením sa koža sťahuje a u prílišne napnutej kože sa môže porušiť štruktúra kože vlasoveho lôžka- cibule a koža nebude mať takú trvanlivosť, resp. môže sa pri výrobe „rozpadnúť“. Preto opatrne. Inak pri sťahovaní jednoznačne odporúčam chirurgické rukavice. Človek nikdy nevie...