dnes je štvrtok,  19. marec 2026,  meniny má Jozef,  spln: 2. apríl 2026,  dnes východ slnka: 05:53,  dnes západ slnka: 17:54
darujte 2 percentá pre podporu LovuZdar.sk
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Panasonic a telepredsadka - diskusia

autor: dodo129
pridané: 24.11.2010 17:04
zobrazení: 2 973
hlasov: 0

Ahojte

Vie mi niekto poradiť?Rozmýślam o telepredsadke na panasonic FZ8.Rozhodujem sa medzi panasonicom LT55E a že vraj kompatibilným olympusom tcon17.Máte nejaké skúsenosti?Keby som použil olympus akú redukciu by som musel použiť?Bola by to redukcia od panasonicu la2e alebo od olympusu cla11?

Ďakujem

Aký je dôvod označenia diskusie za nevhodnú?

zoradiť
canisdirus
Určite treba porozmýšlať a najlepšie odskúšať.Tá moja kombinácia je bezproblémova.
Edu
No Vlasto dík za info sú to KKT :-D mne to už vrtalo v hlave :-D
batuska
edu ta sigma nema 4,5 v celom rozsahu...na heureke je to nespravne uvedene....4,5 je iba pri 120mm pri 400 je to uz 5,6...canisdirus scasti mas pravdu...moja zena teraz tu predsadku pouziva na videokamere...moze malinko vyuzivat zoom...tak 1/4 z celeho rozsahu...ja som na FZ30 s orginal predsadkou musel mat nastaveny max zoom...inak tam ta vinetacia bola...suhlasim, ze s inym typom fotaku (objektivu) mozno troska zoomovat...ale ozaj iba troska :-)
canisdirus
Edu-ok,veď ja sa nehádam s tebou.Ja viem že si písal že nemáš skúsenosť s predsádkou. batuska-nemusí tam biť nastavené maximálne ohnisko,teda aspoň v mojom prípade nie.Je pravda že pri malom,respektíve žiadnom zoomovaní je vidieť čierne okraje predsádky,ale to je skutočne možno iba v prvej tretine zoomu.Konkrétne v mojom prípade keď som fotil zver nad 5-7 metrov odomňa,tak už s tým probém nebol.Iba keď bola bližšie.A to je málokedy.A koniec koncov fotka sa dá vždy orezať :-).To samozrejmä vravím o svojom foťáku a vybavení.
Edu
batuska clona 4,5 po celom rozsahu je pecka nadložením jednej clony by mohla byť ostrosť veľmi pekná . Veľmi slušná vecička . Nemal som to možnosť prakticky odskúšať a na recenzie ja nedám vôbec . Keď som čítal rozdiel medzi pevnou 400 canon clona 5,6 a 100 - 400 ktorú mam ja nechal som sa zlákať na pevnu . porovnaval som stovky foto ale rozdiel som nenašiel a ak tak v totálkom výreze tak zanedbatelný že som pevnu 400 f 5,6 predal okrem toho mala ešte viacero nevýhod ostrenie od 3,5 m oproti 1,8 m u zoomu to je napríklad u vtáctva z krytu veľmi podstatná záležitosť . Tiež nemožnosť zazomovania si je problémom . Posledný veľký rozdiel bol ,že nebola zastabilizovaná oproti zoom sklu . Takže recenzie vôbec nečítam je to iba skrytá reklama nič viac nič menej.
batuska
dodo129...ak nasadis predsadku tak zoomovat nemozes....vzdy musis mat nastavene maximalne ohnisko, pretoze ak ho skratis rohy ti vyplni cierny tubus predsadky a v strede ti zostane viditelny iba kruh...to je zial dalsia dan za predsadku...je pravda, ze vo photoshope sa da aberacia odstranit alebo zmiernit a ak fotis do raw je to jednoduchsie...uff edo....si ma potesil, ze sigma robi taky zoom s pevnou clonou 4,5....ale na heureke maju chybu... spravne ma byt Sigma 120-400mm f/4,5 - 5,6 APO DG OS HSM ....ten objektiv trocha poznam a myslim, ze canon je na dlhom konci pri min clone o nieco ostrejsi...ale za tu cenu je to fajn sklicko...suhlas...
Edu
Frajerka tú aberáciu odklonovavala pracne potom vybrusila ešte aj kresbu :-D Ale zasa tak ako Mia vie v adobe narabať vie málokto .Ja teda určite nie .
Edu
Keby si mal zrkadlo poradil by som ti super objektív za 686€ dokonca lepší ako moj canon 100 - 400 . Sigma má na trhu zastabilizované sklíčko 120 - 400 okrem optickej stabilizácie je vybavený HSM super rýchlim ostrením aby toho nebolo málo pracuje od clony 4,5 po celom rozsahu . Tak to je bomba ! Sigma 120-400mm f/4,5 APO DG OS HSM odkaz
dodo129
Batuska Ako si to myslel nemožnosť zoomovať.S clonou som osobne ešte nefotil.S predsadkou to je nutnosť?
dodo129
Ďakujem Vám všetkým za postrehy, objednal som Tcon 17 na kružok od panasonicu tak potom sa ozvem Majte sa
batuska
dodo129...panakom s predsadkou som fotil i ja do doby, kym som si kupil zrkadlo...edu ma pravdu, ma to svoje nevyhody, ale ak nemas moznost vymenit objektiv a potrebujes zvacsit ohnisko, je to dobra volba.....ja som pouzival orginal LT55 a nejake fotecky najdes i u mna v galerii - hladaj fotky s Panakom a ohnisko 888mm - tu aberaciu tam vidis na fotke muflona...tie fialove oramovania okolo konarikov, ale myslim, ze ak fotis pre radot tak to nevadi...u mna bola vacsim problemom ta slnecna clona a nemoznost zoomovat...clonu som vyriesil nasadenim takezo umeleho tubusu z ventilatora na bedne od PC...sedel akurat :-)
Edu
Canisduris faktom je ,že ja narozdiel od teba nemám skoro žiadne skúsenosti s telepredsádkou, lebo som ju nikdy nevlastnil . Takže ja som iba teortizoval . Ty máš praktické skúsenosti s kamarátom takže to je rozdiel.
canisdirus
Ozaj ... zabudol som.Mám telepredsádku Tcon17 na mojom Olympuse a tá pasuje na medzikrúžok na Panasonic ktorý má acer82.Ale neviem či Olympus cla11 pasuje na Panasonic.To sme neskúšali,ale asi bude lepšie kúpiť originál.
canisdirus
Servus,fotím s predsádkou už rok a nebadám žiaden problém ani zníženú kvalitu snímok.Myslím že to nijako neovplivňuje výsledný efekt.Acera 82 poznám,chodievame spolu do terénu a tiež sa nikdy nesťažoval.Ale vyrieš si potom nejakým spôsobom clonu,bude ti chýbať,ak nemáš na foťáku program do protisvetla.V každom prípade iba odporúčam.
Edu
odkaz
parohac222
edu mohol by si mi v skratke vysvetlit co je to ta chromatcka aberacia??
Edu
odkaz
Edu
No veď uvidíš potom mi povieš ako to facha
dodo129
Edu Pozeral som na foto acer82, ktorý fotí s telepredsadkou a nie je to až také zle.Samozrejme že to nemôžno porovnať so zrkadlovkou.
Edu
Podľa mňa z toho budeš sklamaný ,ale to je iba môj názor.
dodo129
Ahoj Edu No počitam s tým, ale že vraj to nie je až také hrozné, tak dufam, že z toho nebudem sklamaný.
Edu
Predsádka je závislá iba od závitu . Musíš sa však pripraviť na chromatickú aberáciu ,vinetáciu a nadhodením clony lebo bude brať svetlo čo bude mať za následok dlhší čas . Tiež technická kvalita fotky rapídne klesne .

Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.

Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk.

Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu, ak tak uzná za vhodné.