Mám podobné skúsenosti so sojkami ako Dano. Niektorí poľovníci na sojku nevystrelia, nepovažujú ju za "škodnú". Ja v čase vyhláškou povoleného lovu na sojku vyšlem príslušný brok. Mnohokrát som sa presvedčil, že sojky berú na čo prídu a keď sa im nevenuje pozornosť vedia spraviť aj peknú paseku hlavne u malých spevavcov, ale aj u bažantov. Sojky sa dajú pekne loviť na vábničku, stačí pár krát zavábiť. Sú zvedavé, priletia. Len sa dobre maskovať a nehýbať sa. U nás mladí poľovníci nevedia ako na sojky. Chodia za nimi ako na husle. Neuvedomujú si, že keď oni zbadajú sojku, tak ona ich už dávno vidí. Dôležitá je trpezlivosť, ak máš vábničku je to uľahčené. Inak ak si trochu všímate v revíri, kde sa sojky vyskytujú, tak zistíe, že v neskoršej jeseni za pekného počasia pravideľne "ťahajú" v určitú dobu stále po tých istých trasách a miestach. Ja som našiel niekoľko takých "vekslov", kde si na ne počkám. Často sa podarí streliť dve aj tri z jedného miesta. Potom sa presuniem po trase ich preletu a pokračujem. Sojka je síce pekná, vraj ju majú lesníci radi, že im sadí les, ale keď ich je v revíri veľa, určite malej zveri nepomôžu...