dnes je štvrtok,  2. apríl 2026,  meniny má Zita,  spln: 2. apríl 2026,  dnes východ slnka: 06:24,  dnes západ slnka: 19:14
huntingland.sk termovizia pixfra
Kniha návštev revíru - online manažér revíru

LETNINA - diskusia

autor: atyla13
pridané: 12.8.2007 17:34
zobrazení: 10 656
hlasov: 3
Aké s tým máte skúsenosti ? ako to pripravujete, aké druhy bilin alebo krovín su na pripravu letniny vhodné.Kedy je vhodny čas na pripravu? Za vaše prispevky vopred dakujem

Aký je dôvod označenia diskusie za nevhodnú?

zoradiť
Milanhongo
Mne sa najviac osvedčila rakyta. A chystal som ju koncom mája.
pavian
letninu môžeš pripraviť z hocičoho, ale najkvalitnejšia je rakyta, jaseň, javor, malina, žihľava ;) podstané je dobré sušenie v tieni a pokropenie slanou vodou...
hunter2
kubik856 - letnina sa pripravuje z mäkkých listnáčov (malina, rakyta ,osika , topoľ , topinambur )a buk tam nieje.
kubik856
Môžem do letniny použiť aj bučník (sušené bukové lístie)? A akým spôsobom ju sušiť? Môžem ju dať na povalu v surovom stave, a ona tam vyschne?? Pripomínam že na povale je tma, sucho, a je tam asi 40 stupňov Celzia.
dusanbe
Ja si myslím že ak ho zamiešaš medzi ostatnú letninu tak nič nepokazíš.
hunter2010
Mňa by naozaj veľmi zaujímalo to použitie starčeku...Nechcem aby moja práca vyšla na zmar. Ďakujem za odpovede.
dusanbe
Tak ako to opísal bakchus tak to bolo. Dávali sme aj liesku,sušilo sa to v senníkoch po krokvách a hradách,ale to bolo veľmi dávno,keď sme ako školáci brigádovali v št. lesoch.Škoda že sa už od toho upúšťa, teraz príde podľa nového podnikateľ s návesom kukurice a odchádza s návesom diviny.
fedi
Zaujalo ma to,čo si napísal gejto.Prečo pôsobí breza ako "odpudzovač"?
glejto
pise sa tu ze aj z brezy sa robi letnina. brezu je dobre sadit tam kde nechceme aby zver chodievala pretoze posoby ako odpudzovac, tak neviem ci ma zmysel zabavat sa vyrobou letniny z brezy ktora vyjde na zmar.
jozef
bakchus škoda že sa v tom nepokračuje!...
bakchus
Momentalne sa to u nas nerobi ale davno ako chlapec som chodieval s ocom na brigady na letninu. Robila sa z rakyty a z maliny. Viazali sa pary viazanic a davali sa susit do velkeho pristresku na zrdky priamo pri krmnej linke a z bokov boli tiez zrdky na zamedzenie pristupu a viazanice sa postupne v zime vesali na senik. Pamatam sa ze kazdy clen PZ musel nachystat 40 parov. Vysoka zver to brala velmi dobre.
hunter2010
Dobrý večer! Zaujímalo by ma aké máte skúsenosti s použitím Starčeku v letnine... Ďakujem za odpovede!
stevo212
my sme davali minuleho roku zihlavu a rakytu srncia a jelenia zver ju brala vyborne.toho roku chceme oskusat aj malincie
juraj22
sali a preco nie je vhodna rakyta??lebo je horka??prave rakyta je vhodna,breza,malincie,zihlava,toto vsetko je dobre.vyskusaj dat vysusenu letninu-rakytu ku krmelcu a uvidis ako ju zver bude brat.
LubosP
ja som tento rok spravil z rakyty,brezy,osiky...... pre sali:ja som srnciu videl rakytu obhryzat vela razy....vsak uz mlade srncata som videl obhryzat rakytu....
berco69
aj vrba je dobrá aj to som mal túto sezonu srnčia to brala dobre
berco69
z letnin je najlepšia hroznové listy,mirabelky, marhulové konare a čerešnové konake, treba to usušiť v tieni a na suchom mieste skladovat aj agát je dobrí
maros17
a ktore dreviny by ste odporucili do letniny??ma niekto skusenosti s jarabinou??
sali
Malokdo si uvedomuje,že rakyta nie je pre zver najvhodnejšia,pretože je horká!okrem toho ja som ešte nevidel zver obhryzat rakytu!takže pozor nato!!!!!!!!
pali1
aj mlady topinambur je dobrý
ComeBack
:DDDtato tema tu bola neraz ale ked je znova zalozena :D takl teda môzes pouzit ako letninu aj zihlavu a zdrevin najme tie co zver najcastejsie obhryzuje☺☻
bavorak
ake dlhe mam strihat tie konare s rakyti????????
co okrem kakyti je este vhodne??
dano1955
je dobrá aj rakyta,je to druh vŕbi,ktorá sa viaže do viazaničiek a vešia ka suché miesto,napríklad na poval,do šôp a.t.ď.
Lumir
Letnina se dela z letorostu mekych drevin.maliniku,kopriv atd.Nejvhodnejsi doba je do konce cervna,kdy byliny jeste nejsou zdrevnatele.Susime ji ve slabsich svazcich,kvuli zamezeni plesniveni.Snopky zavesujeme na zakryte misto,puda,zasobnik u krmelce do stinu a pruvanu.Nekdo letninu take prosoluje.Lumir
Cilan
s letninou je najvecsi problem ju uskladnit , co viem ja tak sa robi z mekych drevin , malin alebo aj topinambury ale najlepsia je vraj z malin
Pakôň
a co je to?
atyla13
nikto mi nevie poradiť ?????

Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.

Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk.

Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu, ak tak uzná za vhodné.