Reakcia na príspevok od
bojk, 24.9.2019 o 11:39
Pribudol nám ďalší falošný ochranársky Mesiáš .Volá sa Karol Kaliský.Úmyselne nepíšem, že je inžinier,lebo väčšine lesných inžinierov robí len hanbu a ak by sa dalo hlasoval by som (a určite nie sám) za to, aby mu bol diplom lesného inžiniera odobratý.K jeho "pustošeniu" lesov podotýkam, že tých 70.000 ha našich lesov nezmizlo."Zmizli" totiž tým, že museli byť v zmysle osvedčených ochranárskych lesníckych postupov vyťažené jednak ako vetrová kalamita ,alebo ako kalamita hmyzová ,ku ktorej mierou rozhodujúcou (zákazom spracovania vetrovej kalamity) prispeli aj takí lesnícki Judáši ako je on sám.Na tých 70.000ha však už teraz rastú mladé lesné porasty založené lesníkmi či už umelo ,alebo prirodzenou obnovou.A o tých jeho "pralesoch" je zbytočné aj niečo hovoriť.Kde sa zrazu zobrali ? Nuž jednoducho -keďže už všetky pralesy boli zahrnuté do siete maloplošných chránených území (NPR) tak museli byť vymyslené ,aby jemu podobní ochranárski paraziti mohli čerpať rôzne vedecké zahraničné granty.A tie staré lesy, ktoré si naši predkovia údajne" vážili" neboli (chvalabohu)vyťažené za socializmu len preto, lebo neboli pre vtedajšiu lesnú mechanizáciu dostupné.Lenže v žiadnom prípade to neboli pralesy ,ale staré lesy ,ktoré boli kedysi vyťažené a obnovené väčšinou prirodzeným spôsobom.A drevo sa odtiaľ neťahalo traktormi či lanovkami ,ale spúšťalo sa za účasti veľkého počtu robotníkov a koňmo cez sústavu rizní.A keďže ťažba bola selektívna (ťažili sa väčšinou len ihličňany ) porasty si zachovali prirodzený vzhľad. V niektorých prírpadoch experti ako Kaliský vydávajú za "pralesy" lesy , ktoré bez zásahu človeka vznikli na hôľnych plochách po poklese záujmu o vysokohorskú pastvu družstevných stád oviec a jalovíc.A ešte : keďže poznám p.Brtku osobne domnievam sa ,že jeho slová boli len vytrhnuté z kontextu,ale s jedným súhlasím :za stratu genofondu by bolo treba niekoho súdiť ,lenže nie toho ktorý sa snažil o záchranu lesov osvedčenými lesoochranárskymi metódami, ale toho, kto mu v tom všemožne bránil ,čiže podobných falošných pseudoochranárskych Mesiášov ako je pán K.Kaliský.Zaujímavé je tiež to , že ho trápi biodiverzita. Ale zrejme len v lese. Ale sto hektárové lány kukurice a repky ,tisíce ton pesticídov aplikovaných našimi poľnohospodármi,vyhynuté poľné vtáctvo - to mu nevadí .Zrejme nepozná slovo pokrytectvo...Nikto tiež nepochybuje, že staré medvede môžu zabiť mladého nedospelého jedinca.Ovšem za 50 rokov mojej poľovníckej praxe som sa s takým prípadom stretol len raz.Jeho posmešné vyjadrenie k ženičkám s motykami svedčí o tom, že mu nič nie je sväté.Lebo vďaka týmto ženičkám je dnes les aj na takých miestach, kde by sa ich pseudoochranárskym bezzásahovým ničnerobením nikdy nebol dostal,alebo aspoň nie tak rýchlo. Čo by dnes rástlo v našich tzv.národných parkoch (napr.aj v Tichej či Kôprovej) keby tamojšie lesy neboli umelo (po spracovaní vetrovej a následnej lykožrútovej kalamity) vysadené.A dnes sú tieto lesy pre ochranárskych de-bilkov tou najpôvodnejšou divočinou ! Neviem ako za čias jeho štúdií , ale my sme sa pred viac ako 45 rokmi na tej istej škole vo Zvolene v predmete "Lesotechnické meliorácie a zahrádzanie bystrín a lavín" učili, že najlepším spôsobom protilavínovej ochrany je rekonštrukcia hornej hranice lesa a pásma kosodreviny.Neviem dokonca či sa touto činnosťou neživil aj jeho dedo Aladár ?! A mám tiež jednu otázku : kde prežíval hoľniak ,kým valasská kolonizácia sekerou a ohňom nevytvorila vysokohorské pasienky,čiže umelé hole ? Taktiež sa mýli v tom, že vlk sa loví iba v zime.On sa totiž (hlavne zásluhou pseudoochranárov) loví celoročne ,samozrejme nelegálne.A prečo sa tak loví-nuž len preto,lebo vlk bude vždy konkurentom nielen poľovníkov ,ale aj chovateľov dobytka.A pokiaľ ochranári nebudú mať na svojej strane väčšinu poľovníkov tak sa vlk bude pytliačiť aj naďalej. Chce to len jedno : veľkorysejšiu dobu lovu. Aj keď strhne len jednu jalovicu či dve ovce ročne.Pre chovateľa dobytka to bude vždy újma -nielen majetková ,ale aj nemajetková ,emocionálna.Aj jalovici či ovci vyhasne iskra v oku ,tak ako tej vlčici ...Aj keď priznáva ,že vyrastal v poľovníckej rodinnej atmosfére, asi to bola atmosféra veľkým šelmám zrejme nepriateľská keď je presvedčený ,že poľovníci ich chcú vyhladiť.Lebo môj otecko bol tiež lesník a poľovník. Ale nikdy by nepripustil ,aby v jeho okolí niekto pertraktoval potrebu vyhladenia mäsožravcov.A myslím si, že taká je drvivá väčšina poľovníkov.Tak ,kde menovaný prišiel na tieto názory ?! Nechce sa mi veriť, že by p.Kaliský sledoval hlásaním svojich bludov len záujmy ochrany prírody.Možno ide len o presadenie svojho ega a možno ,že sleduje politickú kariéru ako jeho istý pseudoochranársky súkmeňovec...Som však presvedčený, že je to cesta nielen nesprávna ,ale aj neslušná ...(Pôvodne to bolo určené priamo do diskusie na danom blogu .Lenže on tam môže nadrístať hovadiny aj za milión znakov,ale diskutér má len priestor 1.000 znakov. Takže nič iného len ďalšie potvrdenie predajnosti našich novinárskych prostitútok.)