Z našej "triedy" v roku 1989 tiež neurobil skúšky istý uchádzaš. Aspoň podľa mňa len-len, že som nebol druhý na "odstrel" :-)) Mal som už myslím štyri či päť skúšok veľmi úspešne za sebou a išiel som ako nôž maslom. Zakaždým mi na záver podal skúšobný komisár ruku s gratuláciou a ja som sa "vznášal". Po tomto som vošiel na skúšku z kynológie. Skúš. komisár malý chlapík s veľkou plešinou, vysoký asi 160 cm, asi 60 ročný, s hodne vypuklým bruchom, široké líca, komunistický hodne vysoký strih vlasov. Premeral si ma veľmi prísnym pohľadom a ja som vycítil, že je zle. Neustále spod obŕv pozeral na moje "frajersky" vysúkané rukávy modernej západnej vetrovky - saka so stojáčikom na krku a na moje ani nie dlhšie vlasy zozadu. Pripomínal mi vo všetkom presne môjho veliteľa útvaru, ktorý by ma bol najradšej "zastrelil". Po chvíli ma rázne a hlasito vyzval, aby som odpovedal na otázku. Chvíľu som bol ticho, keď náhle hlasno zreval! Viete to alebo neviete!!!??? Učili ste sa to, alebo neučili!!!??? Zľakol som sa tak, že by sa mi krvi nedorezal. Zasekol som sa, srdce som mal kdesi v krku a nebol som schopný vydať ani hlásku. S pribiehajúcimi sekundami mi mozog začal signalizovať. Jaro poďme, musíš, však ten komunistický huj ťa nechá prepadnúť... ( časovou vzpruhou a výhodou asi na dve minúty pre mňa bolo, že prišiel za ním do triedy akýsi iný skúšobný komisár, s ktorým chvíľu o čomsi debatovali ).Naraz som si uvedomil naplno realitu, prečo som tu prišiel, koľko desiatok, či stoviek hodín som venoval poctivému učeniu z magnetofónoévej pásky, kníh a príslušnej literatúry, akú hanbu by som urobil sebe, manželke, rodičom, priateľom ... Do tváre a mozgu sa mi začala vracať "krv" a sebavedomie. Po chvíli, už miernejšie ma vyzval, aby som odpovedal. Od tej chvíle ma nebolo možné zastaviť. Odpovedal som možno aj na to, čo nechcel, ledva ma prerušil. Neskôr, pozerajúc sa dlhšie na mňa, zreval takmer na hlas. Však vy to viete na jednotku, čo bolo s vami !!!??? Zas ten rozkazovo opytujúci sa prísny tón, ktorý mi nahnal strach a ja som znovu neodpovedal. Tento skúšobný komisár mi nepodal na konci skúšky ani ruku, ani nezagratuloval:-))) Pes jeden akýsi :-))) P.s- inak potom už všetko OK.