pridam svoj postreh o stativoch, mozno ti to pomoze. tiez som pouzival manfrotto 055XPROB, ale nevyhovuje mi na stative ten stredovy stlpik,koli foteniu od zeme. preto som ho urezal. cize uz by som nekupil stativ prave s tymto stlpikom,vyhodene peniaze pre mna, radsej bez stlpika. inak je to ale super stativ, ale... presiel som na Gitzo GT3532LS Series 3 6X Systematic, a to je niekde uplne inde ako to Manfrott. ale samozrejme aj jeho cena je uplne inde. osobne by som zvazil hlavne co planujes do buducna, aku vybavu, ako vazne to s fotenim myslis. co chcem povedat je, ze ak do buducna budes mat lepsiu vybavu a myslis to vazne, tak skoncim pri kupe nejakeho solidneho stativu a tym padom kupu lacneho teraz len prides o peniaze. tie pouzite sa predavaju za zlomok toho co si zan dal ty a tympadom je lepsie si ho nechat ako ho predat za par drobnych, tak som ja spravim s Manfrottom. a hlavne je podstatna nosnost stativu, ja osobne odporucam predimenzovat, takze ak ma zostava povedzme 7 kil tak stativ s nosnostou aspon 18-20kg. tak to robim ja, pretoze pevny stativ je zaklad.