No do vianoc sice daleko ale ved prave. Ak chces co najlacnejsie, tak nakup pred vianocami na to nemusi byt prave najvhodnejsi. Vsetci kupuju ako blazni, ceny sa nehybu (alebo idu mierne hore) a hlavne vychytene modely su vypredane ... Ja by som prave odporucal tak oktober, kedy by prave mohli zacat pripravy na vianoce, nejake akciove zlacnenie, spominane nove modely by mohli ceny "vypredajovych" stlacit dole.
Co chces kupit, si musis zial vybrat sam. Mozes poslat tipy, ak budem mat cas, tak "pokritizujem". Na Wildlife je najlepsie zrkadlovka, pretoze univerzalny kompakt jednoducho neexistuje a vzdy tam bude nejake obmedzenie. Pri zrkadlovke je tych obmedzeni podstatne menej a hlavne si ich sam vyberas. Cena je ale samozrejme vyssia. Dolezita je ohniskova vzdialenost objektivu, cim vyssia, tym dalej mozes od objektu zaujmu byt. 300 mm je asi minimum, cim viac tym lepsie. Ale aj tak je dolezitejsie sa vediet k zvieratam dostat co najblizsie, ani 800 mm Ti nepomoze ak si vzdialeny 200 metrov. Dalej napriklad makro, tam kompakty "vedu" ale fotit motyla z 5 cm mozes hadam iba ak ho prispendlis, so zrkadlovkou so 150 mm makro objektivom alebo dlhsim je to nieco ine (ja mam 270). Dalej priroda, krajinky. "Ultrazoomy" zacinaju niekedy aj od 40 mm. Da sa, ale krajinkari fotia sirokouhlymi objektivmi pod 20 mm, kde je ostre naozaj vsetko. Co tak napriklad zachovaly bazarovy Nikon D70s alebo Canon 350D? Predava sa ich celkom dost. Zo zakladnym objektivom a mozno aj nejakym "slabsim" teleobjektivom 70-300 by si sa mohol dostat aj pod 20000 ...