dnes je pondelok,  6. apríl 2026,  meniny má Irena,  spln: 2. apríl 2026,  dnes východ slnka: 06:16,  dnes západ slnka: 19:20
huntingland.sk termovizia pixfra
Kniha návštev revíru - online manažér revíru

Puškohľad a výkon za šera. - diskusia

autor: orim
pridané: 6.10.2009 21:43
zobrazení: 22 665
hlasov: 0
Kto má praktické skúsenosti , cez ktorý puškohlad vidiet za šera najlepšie?

Aký je dôvod označenia diskusie za nevhodnú?

zoradiť
dodi008
Vďaka,porovnal a zohnal som cez známeho 3-12x56 RD za 800,- myslím,že dobre. Dúfam,že splní aj moje očakávanie
Jager68
Ked chces DOCTER,potom Docter Unipoint.
sako80
porovnávaj porovnatelné odkaz to je vyše 1000eur a toto odkaz=
glen
Na Slovensku Doctera nekupuj,je veľmi predražený. Popozeraj po Českých stránkach,tam Ťa toľko neoj..ú. odkaz odkaz
pepies
Pouzival som oba puskohlady Docter Clasic aj Unipoint a do 1000 eur Docter Clasic je velmi dobra volba este Zeiss Duralyt.
sako80
podľa mňa je do 1000eur docter classic asi tá najlepšia voľba. odkaz a dá sa niečo aj zľaviť
misoZG
a co Docter 2,5 - 10x48 so svetelnym bodom cena do 1000eur
dodi008
Poprosil by som o skúsenosti s Docter Optic 3-12x56,ďakujem.
Edu
odkaz
BUBU92
orim - Ja mám na puške Swarovski Z6i - 2,5-15x56 P BT SR a možem ti niečo hovoriť: najlepší puškohľad na svete !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
mibe74
orim, ja mam teraz seaddler 3-9x42 a vidiet v nom perfektne. skus meostar 7x56-su v inzeratoch na Loveckom fore za cca 7000KČ aj s este platnou zarukou. odkaz odkaz
Ares18
Děkuji, ale potřeboval bych zmiňovaný časopis Jager 10/2009. Optikou se zabývám i v profesním životě, navíc jsem vystudoval fyzikální optiku a článek mě zajímá spíše pro doplnění sbírky, než pro informace v něm, neboť z mého hlediska nejsou dostatečné.
m98
Tu máš Pirsch odkaz odkaz odkaz - na konci máš aj exc. tabuľky odkaz
Ares18
Zdravím pánové, nemá někdo zmiňovaný časopis Jager 10/2009?
Edu
:))))))))))))))))))) kasari okliesňujem znamená do slovne odvetvovať strom ,ale používa sa i ako slovko ako istým spôsobom zmenšovať niečo .
kasari
Edu - tak ta poslední věta byla snad poprvý, co jsem slovensky nerozuměl...:-)
Edu
Najväčšia chyba bola podla Pelíškú ,že stříleli za války do vzduchu :)) Teda východný :))
PS: Rusko mohlo mať obdobné veci ako Zeiss ale nemá ! Prečo nemá nechcem rozoberať :)) lebo okliesňujem politiku v komentoch :))
kasari
Edu - možná ještě Němcům nedošlo, o co přichází, když nepoužívaj sovětskou klasiku :-)))
Edu
A kde sú sovietske sklá : :))
kasari
laik - opravdu to tak v testu bylo. Není to překlep. Oproti Swarováku nemá třeba doostření pro ty co nosí brýle ( Dioptrieausgleich ).
laik
Jeden z posledných článkov ku kvalite puškohľadov Zeiss v myslivosti 09.2009, to iba pre doplnenie.

...univerzální jsou potom modely s průměrem objektivu 42 a 50 mm a pro použití za šera modely s průměrem objektivu 56 mm. Tyto puškohledy docilují při porovnání s konkurencí výjimečně vysoký koeficient propustnosti světla, který je přes 90 %. Výjimečným typem je také puškohled 6 – 24 x 72 T* FL s použitím fluoridové technologie u skleněných prvků optické soustavy, který je určený ke střelbě na velké vzdálenosti a pro použití za hlubokého šera.
laik
Pre kasari
Neviem, či ide o preklep, ale v uvedenom teste je Steiner Nighth. pred Swarovským o 2%.
Pre MSmarian - preverím, dám informáciu.
Edu
Ja mám v poslednej dobe výborný vzťah k Českým a Slovenským výrobkom ,ktoré sú kvalitou obdobné so svetovou špičkou . Ale mať puškohľad od swarovského alebo zeissu poteší dušu viac ako od meopty i keby boli kvalitatívne rovnaké . Vlašim sa tiež vzchopil a púšťa na trh zaujímavé strelivo . Napríklad MATCH ,Barnes Triple Shock ,Sierra, ako i výborné brokové . Napriek tomu zatial som zostal verný RWS . Nie je však vylúčené ,že sa vrátim k S&B . Treba si uvedomiť ,že Česko nie je Čína ani Bielorusko. Je mi však ľuto ako dopadli svetoznáme značky Baťa + dolu menované a mnohé iné uznávané na celom svete. Neprospelo to veru Českej republike ani ekonomike . Je to však za nami treba žiť v prítomnosti a poučiť sa z minulosti . Voči meopte som mal výhradu keď mi tri krát vyfučal puškohľad .Samozrejme ,že od tých čias prešla meopta veľkými inováciami . Takže i značka má svoju cenu a to veľkú . Preto bude Meopta musieť tú svoju obhájiť vo veľkej konkurencii ,čo bude vec neľahká .
kasari
Edu - mluvíš mi z duše. Jenže právě tyhle firmy se svýma výrobkama dostaly mnohem níž než původně byly a na návrat na špici nemaj. Ne peníze, nebo kvalitu, ale marketing. nedávno jsem to řešil s jedním známým prodejcem lov. potřeb a ten mi říkal - i Meopta, i SaB uměj vyrobit super kvalitu, ale koupil by sis Meoptu za 60 tisíc, nebo náboj z Vlašimi za 60,- ? Dlouho jsem přemýšlel a pak jsem mu řekl, že asi ne. Nevěřil bych tomu. Co ty?
Edu
kasari nejde o hanenie . Ja som tiež neni zaľúbený do zeissu . Meopta je super tiež samozrejme a skoro za polovicu . Okrem toho swarovského tiež založil čech . Takže meopta prešla 40 rokmi spánku a úspešne sa už 20 rokov zotavuje :) Škoda len že to nepostretlo iné svetovo uznávané česke a slovenské značky - tatra,jawa,čz,guľovnice Brno a mnoho a mnoho iných ktorých 40 rokov spánku doslova zlikvidovalo.
kasari
Edu - já ti Zeiss nehaním, neboj...:-)) Ale je fakt, že mě zarazilo, že rozdíl v transmisi je mezi Meoptou a Swarovákem menší, než mezi ním a Zeissem. A že třeba Steiner je na tom líp za poloviční cenu...
Edu
Samozrejme značky ako zeiss a swarovski držia špičku nie len v kvalite ,ale i cene . Takže test II. Je pomer výkonu a kvality voči cene :) Carl zeiss je jedničkou roky asi to tak ešte dlho zostane.
kasari
Kdybyste opravdu chtěli porovnávat, vytáhl jsem pro vás z testu časopisu Jager č. 10/2009 :
Meostar 8x56 - 87%, 1020 eur
Nikon Monarch 8,5x56 - 84%, 549 eur
Steiner Nighthunter 8x56 - 92%, 859 eur
Steiner Ranger Pro 8x56 - 88%, 569 eur
Swarovski SLC 8x56 B - 90%, 1680 eur
Zeiss Conquest 8x56 T - 93%, 1145 eur
Zeiss Victory 8x56 T - 94%, 1859 eur

Tento test se týkal triedrů pro pozorování za šera, říkaj jim Nachtglaser. Měřila se transmise a posuzovala se třeba i hmotnost, zorné pole apod. Vítězem je Zeiss Victory, druhý byl Swarovski. Vzhledem k ceně bych ale volil menší výkon.
MSmarian
Ahoj Laik, čo nového v Michalovciach? BSH ešte fachčí?
laik
NEPREFERUJEM MEOPTU !!! Tej patrí skôr spodná priečka uvádzaných puškohľadov. Nechcem to tu podnecovať k spomínanému začarovanému kruhu. Meostar R1 3-12x56 má optickú priepustnosť 94-95%, za šera cca. 88%. Rád by som videl testy Swarovského s 96% priepustnosťou za šera. Nespochybňujem ich, zatiaľ som sa o nich nedočítal. Zeiss ju má na hranici 92-94%.
Tiež by ma zaujimal deň v mesiaci, pre ktorý plati 10 min. dlhšie pozorovanie. Predpokladám, že pozorovanie je relatívny pojem. Ak posudzujeme parametre, aspoň si myslím, že sa snažíme odborne, tak udávajme zdroj informácií, ktorý to potvrdzuje a potom to nikto nespochybni. Nehovorme o pozorovaní, ale o bezpečnom rozlíšení, alebo technicky nameranej priepustnosti.
Ale tu sme opäť v tom kruhu dokazovania si pravdy.
Verím, že všetky spomínané puškohľady poslúžia našim potrebam a je na každom jednotlivcovi, pre ktorý sa rozhodne.
MSmarian
MEOPTA má len o 8% menšiu priepustnosť svetla ako SWAROVSKI, v praxi to znamená, že je so Swarovskym je možné pozorovanie o 10 min dlhšie ako s MEoptou
laik
Ak k ním ešte pridame KAHLES, S&B, a pod.,chcel by som vedieť, ktorí z nás by sme postrehli rozdiel 1-3% svetelnej priepustnosti za šera v oblasti 90%. Tie rozdiely je problematicky zistiť v špičkových laboratóriach.
Posledné výsledky dávajú na 1. miesto Zeiss, čo nespochybňujem, ale dvojnásobné rozdiely cien, to už áno.
V prírode rovnaké podmienky šera, druhu zveri, jej vzdialenosti, typu pozadia nikdy nenajdeme. Pri týchto značkách je to skôr o sympatiach. Racionálnym ukazovateľom je pomer výkon/cena. Ja som sa rozhodoval dlho. Nakoniec som vybral Meostar 3-12x56RD a som spokojný. Chcel Zeiss, mohol som si ho dovoliť, ale prehodnotil som to pre dôležitejšie potreby.
Je to stále sa opakujúci, začarovaný kruh. Tu niet víťaza.
posed33
ani leupold za nimi moc nezaostava :)
MSmarian
To isté platí aj pre pozorovacie ďalekohľady
pavelb
Sorry, ja som mal na mysli pozorovacie dalekohlady , nie puškohlady
pavelb
nie som si istý tou MEOPTOU. Skôr by som povedal NIKON MONARCH
MSmarian
je to skutočne tak ZEISS, SWAROVSKI a MEOPTA
xwolf
Vsetky odborne testy a tisice uzivatelov sa zhoduju na jednom - Zeiss Victory (Diavari,Varipoint). Plati aj pre pozorovacie dalekohlady.

Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.

Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk.

Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu, ak tak uzná za vhodné.