Strelka neviem či bolo poľovníctvo niekedy uvedomelejšie ako je dnes . Aj v minulosti sa strielalo a lovilo a tiež sa našli jedinci ktorí využili čo najjednoduchšie ulovenie zveri dokonca sa poľovalo na ostatnú raticovú zver nátlačkami a nadhánkami kde proste selekcia lovu nebola možná . Veľmi dobre sa pamätám ako dieťa na vysypané kopce siláže pod chatrnými posedmi postlkaními o stromi . Takže nemám pocit ,že v minulosti tu boli dobrí ľudia a teraz sú zlí . Faktom je že v minulosti nebolo poľovníctvo vystavené žiadnej kritike a písalo sa iba o zušlachtovaní a zvelaďovaní .To mohlo čiastočne pôsobiť na človeka ,že je všetko fantastické a poľovníctvo je vlastne absolútne bezchybná činnosť ľudí ktorí sa starajú o zvieratká . Pravda bola presne taká istá ako dnes. Poľovníkom sa človek stáva len preto aby mohol zver loviť !Žiaden iný dôvod ani neexistuje .To ,že mu z toho vyplývajú aj povinnosti je samozrejmosť . Ostatné všetky činnosti pre zver môže každý vykonávať aj bez toho aby bol poľovníkom . Prikrmovanie ,podávanie soli,pozorovanie ,budovanie poľovníckych zariadení atd . Takže v minulosti ako i dnes chceme zver loviť . Či si to priznáme ,alebo nie je to proste tak . Nie sú žiadne iné argumenty . To ,že sa začalo zazverovať ,miešať krv,vakcinovať líšku ,diviaka ,skutúrňovať či po stránke výstroja a výzbroja považujem za správne a tiež za odzrkadlovanie našej životnej úrovne ktorá stúpa . Verím , sú medzi poľovníkmi dobrý ľudia ,ktorí sú ochotný niečo pre zver urobiť ,budujú prekrásne zariadenia ako napríklad Alan - nick zainvestujú do zazverovania ,odchytu miešania krvi sú ochotný vypušťať muflony,daniele ,bažanty znova zakladať zdecimovaný chov králika či jarabice . To mne napríklad v minulosti chýbalo. Lovilo sa lovilo ,ale nič sa nerobilo . Ano v zverniciach pre súdruhov papalášov to bolo inak červenej šlachte sa o revíri starali poddaný a poriadne ich peckovali zverinou . Strielalo sa z vrtulníkov po Tatrách vykrmovali sa za plotom medvede ktorým sa potom špecialne naťahovali kože aby mal súdruh najväčšiu .Bežný poľovník musel prve dva roky brigádovať maximalnu zbraň mal brokovnicu na líšku. Po dvoch rokoch mohol zažiadať o guľovnicu ktorá mu bola schválená neobjektívnym spôsobom .Ak však nebol v KSS jeho šance klesali skoro na nulu . Keď sa aj tlačil do riti súdruhom nebolo vyhraté druhá etapa bola znánanie guľovnice v obchode kde proste neboli . Tak niekedy išlo o ďalšie niekedy aj viacročné čakanie. Keby sa v dnešnej dobe bezhlavo zver tlkla jej stavy by podľa mňa nestúpali. Takže ani tu by som nevidel čierne scenáre ! Podľa mňa sa oveľa viac dba na kvalitu životného prostredia . Z riek ktoré boli čiernymi stokami sa stali čisté toky plné rýb . Tiež sa zamedzilo fosfátom DDT a iným svinstvám . Poľovníci chodia slušne oblečený konečne . Ja mám stale v pamäti poľovačky kde bolo 90% poľovníkov obutých v kanadách alebo politroch vojenských .Poprešívané staré ihličkové maskáče z roku 1960 bol bežný úbor . Trocha to dehonestovalo poľovníctvo . Dnes sa dbá i na estetičnosť . V našom PZ niet jedneho zariadenia ktoré by bolo klincované do stromu . A veľa veľa iných dobrých zmien. Ja by som to nestaval do polohy ,že poľovníctvo malo svoje čaro a dnes nemá. Je iba kultúrnejšie. To ,že ľudia ktorí majú väčšie finančné možnosti dajú zveri viac je tiež uplne normálne . To že tu máme muflony,daniele,kozorožce,kozu bezoarovú ,bažanta atď za to vďačíme našej šlachte . Práve šlachta dbala o zazverovanie a chov zveri . Kto nie je zainteresovaný finančne do zazverovania nemôže si zver ani vážiť . Keď sa však PZ vyzberá a kupi zver majú členovia iný vzťah k tejto zveri nie len urvať kus mäsa . Ešte sa vrátim k údajnej dobe kedy nikoho ani len nenapadlo strielať pri krmoviskách . Žial takú dobu som ja nikdy nepoznal . V roku 1978 si pamätám ako jeden poľovník povedal o inom ,že keby bola vlastná mater v srsti navlečená strelí aj na tú :) Mali v revíri jedneho zajaca aj toho vydražil na obnoci a zastrelil ho :) Takýchto príbehov z rôznych revírov poznám veľmi veľa . Okrem toho mám skúsenosť ,že k zveri sú zhovievaveší skôr mladší poľovníci a to napriek loveckej vášni . Ja som z malej dedinky a mojim obyčajným dedinským rozumom chápem ,že keď budem niečo chovať ,sliepky,králikov,hus,kačica atd. nemôžem si zdecimovať chov vybíjaním najkrajších jedincov a tobôž nie siahnutím na dno kmeňových stavov . To by nebol chov ale likvidácia chovu . A to určite nechceme. Ešte raz k tým krmidlám . Je to neetické a ja takto zver nelovím . Kto však nemá morálnu zábranu chov nijako neochudobní . Koľko je na plane chovu a lovu sa odstrelí či už uštvanej zveri na spoločnej poľovačke dostrielanej všeljakými jednotnými strelami z brokovnice ,alebo ju strelí na kope siláže kde má možnosť selekcie . Čo je etickejšie je ťažko povedať skôr sa nám zdá normálnejšie bez zamyslenia sa nad zverou loviť spoločnými poľovačkami a preháňť zver horami dolami ozlom krky sem tam niečo strhne pes nejakú srnčiu sem tam si niečo zlomí nohu alebo sa zadusí v pletive . To všetko sa nám zdá humánne lebo sa pri tom náramne zabávame . Streliť diviaka pri kope siláže už nie to je hriech . Minimálne je to v čase núdze protizákonné !
PS: Tiež sa zúčastňujem spoločných poľovačiek na diviaky !!!
Možno práve preto viem o čom hovorím.