Poacher, bez preciznejších výpočtov odhadujem, že ak zväčšíš priemer hlavne bežnej/nežnej :-) poľovníckej zbrane o 1-2 mm, zvýši sa váha hlavne o nejakých 15-20% (viď varmintky). Odľahčíš žliabkami, dostaneš sa na cca pôvodnú váhu. Ale získal si TUHOSŤ (cca) TEJ HRUBŠEJ hlavne! A poďho na potulky do lesa bez nadváhy (teraz nemyslím na vlastný bachor :-) ). Alebo ideš s o niečo ťažšou zbraňou, ale s o to tuhšou hlavňou. V tejto súvislosti upozorňujem na poslednú vetu môjho prvého vstupu do tejto témy (16.9. o 21:44). Samozrejme, ak máš varmintku s hrubšou hlavňou, kanelovaním ju môžeš akurát odľahčiť (a skrášliť?), nič viac. Ja hovorím o prínose voči poľovníckej hlavni s bežnou hrúbkou. Sorry, teplovodnejšie neviem a už mi začína byť ľúto na to čas (aj ten je relativny), radšej to nechaj už tak. Prosím.
xwolf, ďakujem, dúfam že neironizuješ… Ide o uhol pohľadu.
rys2, nič zásadnejšie som sa tam nedozvedel. Tiež som tam občas zašiel (v poslednej dobe veľmi zriedka). A pozor na slepé uznávanie autorít. Najmenej dvoch tamojších najuznávanejších diskutérov som pri iných príležitostiach upozorňoval že trieskajú a neprotestoval ani jeden z nich. Nechcem sa tým otŕčať, ani nikomu uberať na honore, poukazujem len na to, že nič nie je absolútne…
Shivom (jeden z nich) doporučovanú knihu od Harolda Vaughna vlastním už pár rokov a spolu s Kneubuehlom to je jedna z tých exaktnejších (a mnou uznávanejších). Nepamätám si čo píše Vaughn na túto tému, keď sa najbližšie dostanem do svojho brloha, pozriem sa, ale nemyslím, žeby som niečo mal na svojich postojoch meniť. Aj keď momentálne neviem citovať, na mojich tvrdeniach sa určite podieľajú aj posiedky/posliedky z minulosti pri/v podobných knihách.