dnes je štvrtok,  2. apríl 2026,  meniny má Zita,  spln: 2. apríl 2026,  dnes východ slnka: 06:24,  dnes západ slnka: 19:14
darujte 2 percentá pre podporu LovuZdar.sk
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Broková kozlica Bajkal IŽ 27 E 12/12 - 70 - diskusia

autor: Snajper21
pridané: 23.6.2009 21:58
zobrazení: 18 987
hlasov: 0
Pekny vecer, som uplny zaciatocnik v brokovej strelbe a do ruk sa mi dostala uvedena kozlica. Nikto mi vsak nevie dat odpoved na otazku zahrdlenia hlavní ( či sú zahrdlené a koľko ktorá ) a možností streľby jednotných striel. Mozem strielat jednotné strely? Z oboch hlavní ? Prípadne z ktorej a aká značka je vhodná. A tiež spôsob čistenia - konzervovania zbrane po streľbe. Poradíte? Vopred dakujem.

Aký je dôvod označenia diskusie za nevhodnú?

zoradiť
hyperon
Reakcia na príspevok od pa3kv, 23.10.2019 o 10:56
0,0; v pripade podkalibernych striel by to malo byt jedno.
pa3kv
Reakcia na príspevok od maros17, 25.6.2009 o 13:23
Aké čoky používate pre jednotnú strelu? ja mám 3ks čo boli k zbrani (IŽ 27 EM 1C 12/70) 0,0/0,25/0,5 Zatiaľ som ju používal len na malé broky do 4,5mm ale bol by som rád keby ste mi poradili aké náboje a s ktorým čokom môžem používať nap: v pohone na čiernu
jastrab
Pravdepodobne ano,na kozlici som mal zmenené aj ja.
olegxx
Neviem či je to technicky možné, ale da sa na brokovej dvojke iz 12/12 -70, ktorá má dve spúšte, zameniť za jednu spúšť? Má s tým niekto nejakú skúsenosť?
mibe74
Chlapi, diky za odpovede, komory su na 100% 70mm.
goret
? Do jak zahrdlené zbraně mohu bezpečně používat náboje SLUG ? S&B: Náboje SLUG lze bezpečně používat při jakémkoli zahrdlení zbraně (to znamená i při plném zahrdlení).
orol
mibe 74, dá sa to ÚPLNE JEDNODUCHO zmerať a dokáže to za pár sekúnd aj začiatočník... ak nie, alebo by boli pochybnosti, ktorýkoľvek puškár, či skúsenejší poľovník Ti to povie po fyzickej obhliadke zbrane a premeraní doslovne za pár sekúnd. P.s- fotky nemám čas teraz pozerať, uveď na plac uvedené čísla, či o čom to hovoríš...
Blaser300WM
Mam jednu Perazzi zo 1975-teho roka. Ta mala 70 komoru. Ked vtedy v takej fabrike netusili o 76-ke komore, tak pochybujem, ze v IZ-ke take nieco o trosku neskor aj vyrabali. Vo fabrike mi ju bez okolkov prevrtali asi za minutu na 76-ku komoru skor ako som stihol protestovat.
3006sprg
kup 70ky a hotovo, pochybujem ze v tej dobe uz existovala magnumova komora, ale to som uz pisal nizsie, ak tam das 70ky nic nepokazis...
mibe74
Kurnik Andrejoff, keby som vedel, ze ci mam tam dat 70mm, alebo 76mm, tak by som ich uz kupil. Zatial neviem, ake. Ja netrvam na 76mm-chcem len vediet, ake komory ma ta moja kozlica-nic viac.
premvadasz
Andrejoff vsak aj on si myslel ze nic sa nemoze stat a moze , teraz striela 70mm-ove :)
Andrejoff
kurnik ked mam raz flintu na nejaky kaliber tak z nej strielam taky kaliber a nespekulujem. Ked chce strielat magnumy nech si kupi taku flintu, aj 12/89 robia to je este vecsia rana..mozes skusit aj to s tej izky!!!
premvadasz
Blaser ale nasledky sa mozu dostavit aj na IZ-ke! Kamos zacal strielat 76mm mag. mal 70-ku komoru a ako sa komci komora a zacina hlaven sa mu urobila prasklinka na kazdej hlavni ale zbrojar to dal do poriadku! Ale neviem kolko rokov mala ta IZ-ka :)
Andrejoff
na 100% to je 70 mm! v tej dobe o magnumovych komorach ani nevedeli! ale sak sprav si tlakovky krabickou magnumov aspon 53 gramovych a uvidis ci sa ti bude pacit....
mibe74
kua, to naozaj nikto nevie?
Blaser300WM
Ziadne nasledky a na IZ-ke duplom, akurat Ta to trosicku viac kopne. Alebo si to daj prevrtat na 76 mm. Kazdy zbrojar to dokaze a niektory aj medzi dverami.
3006sprg
tak z toho jednoducho strielaj 70ky..ak to silou mocou chces vediet tak neverim ze na nete sa to neda najst..a navyse v tom obdobi neviem ci vobec existovali zbrane s komorou 76 mm
mibe74
blaser300wm, mne teraz neide o to, ci trafim, alebo nie. Ale vystrelit naboj 76-tkovy magnum z 70-ky komory-no asi by to sposobilo velky narast tlaku a neviem, ake nasledky.
Andrejoff
davaj tam len 70 mm.. a nic ine!
Blaser300WM
Ved Ti pisem aby si to neriesil. Co mas, to tam strc. Mimochodom, ked netrafis s normalnym nabojom, tak Ti ani magnum nepomoze. Skoda penazi.
mibe74
a to mam ako zistit, ze ake naboje tam dat? IZ 12 sa uz asi nevyraba, pretoze som ju nenasiel ani na stranke vyrobcu.
Andrejoff
Tak potom ani boh nevie :D bud mas komoru 2 a 3/4 palca(70mm) alebo 3 palcovu(76mm), ale ci sa v 1982 robili magnumove komory, dost pochybujem.
mibe74
Andrejoff-neni tam nic take. Rok vyroby je asi 1982
majko82
tak ako Edu hovorí , z Ižky môžeš strielať všetko
Andrejoff
Pori ci mas na hlavni vyrazene 2 3/4´´ alebo 3´´ chamber
Edu
z oboch hlavní môžeš strielať všetky dostupne jednotné strely . Doporučím duplex .
mibe74
Mne neide o zahrdlenie, ale o dlzku komory. Neviem, ci je to 70mm alebo 76 mm-to chcem zistit.
goret
podľa odkaz má horná hlaveň zahrdlenie F a spodná M. F = full = 1, M = midle = 0,5. Jednotnú strelu radšej len zo spodnej. A ako uviedol Edu, čokovaná je sporting odkaz . Jednotná strela má zmysel s čokom C = cylinder = 0.
Blaser300WM
Pri tejto triede zbrani je uplne jedno aka je dlzka kompory. Vobec to neries.
mibe74
prosim vas, je to trosku mimo temu, ale potreboval by som poradit. Mam od piatku brokovu kozlicu Bajkal IŽ 12, v kalibri 12/12, no neni nikde na hlavni vyrazena dlzka nabojovych komor. Neviem, ci su 70mm alebo 76mm. Su tam nejake cisla-kuknite moje foto. Diky.
Edu
No neviem nie som odborník na ruské zbrane , ale podľa mňa ma bajkalka v tomto označení
pevné zahrdlenie 0,5-1,0
Keby mala výmenné chocky bolo by to v názve vyznačené /CH/
Napríklad takto : Iz 27 EM -1C - CH

20 20 brok. brok. kozlice, vyhazovač, vol. jednosp. kozlice, vyhadzovači, vol jednosp.
výměnné choky (1,0/ 0,75/ 0,50/ 0,25/ 0,0), hlaveň 26" výmenné choke (1,0 / 0,75 / 0,50 / 0,25 / 0,0), hlaveň 26 "
Strielať guľu môžeš v oboch hlavniach menej zahrdlená je spodá to sa dá vidieť voľným okom.
Čistenie a konzervovanie je totožné ako pri všetkých iných brokovniciach . Výrobcovia sa predháňajú v kozmických výrobkoch :)) Hlavne je po polovačke osušiť prebehnuť olejom . Po výstrele ocelový kartáčik potom jemne handričkou a jemým olejom nakonzervovať .
maros17
ja mam tiez taku kozlicu a mam na nej rozne zahrdlenie...ako som ju kupil tak som mal k tomu 3 vymenne coky...a podla toho na co sa striela tak si ich vymienam..urcite je to dobra vec to zahrdlenie..

Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.

Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk.

Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu, ak tak uzná za vhodné.