Heming hunting
dnes je piatok,  29. marec 2024,  meniny má Miroslav,  spln: 25. marec 2024,  dnes východ slnka: 05:31,  dnes západ slnka: 18:09
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Stanovisko ZPO Hubert k petícií - článok

autor: off hubert2012
pridané: 5.11.2020 18:21

Stanovisko ZPO Hubert k petícií

Horné Chlebany, 28.10.2020

SPK spustila vraj masívnu petíciu za záchranu slovenského poľovníctva. Pre mnohých, ktorí nevedia o čo ide sa to dobre číta. Čo treba zachrániť?

Poľovníctvo tu je už 100 rokov a toto krásne výročie sa tu zneužíva nie na záchranu poľovníctva ako takého, ale na záchranu skupiny ľudí, ktorí poľovníctvo ovládajú, ide o Slovenskú poľovnícku komoru. Záujem o poľovníctvo bol vždy veľký, nielen zo strany obyčajných poľovníkov, ktorí to mali ako svoju záľubu, ktorá bola pre nich všetkým, starostlivosť o zver, prírodu, stretávanie sa ale aj lov zveri. No táto činnosť bola a je zaujímavá aj pre iné záujmové skupiny, ktoré to majú ako určitú možnosť, niečo čím sa môžu pochváliť a prezentovať. Mať svoj revír a aj niektorí aj niekoľko revírov, to si nemôže každý dovoliť. Preto sa stalo poľovníctvo pre určité skupiny zaujímavé. To, že o mnohé revíri sa skupiny domácich poľovníkov starali roky, niekde aj generácie otcov a synov, nikoho nezaujímalo. V minulosti sa hovorilo o ľudovom poľovníctve a aj spoločnosť to tak brala. Názory na poľovníkov boli dobré, bola to skupina občanov, ktorá túto činnosť vykonávala z láskou k prírode, ako svoj koníček. Prišla tu doba, keď politická moc dovolila, aby o tieto revíri začali zaujímať rôzne skupiny politikov, podnikateľov, čo je horšie ľudia, ktorí sa mali starať o to, aby tu poľovníctvo fungovalo, funkcionári SPZ sa veľmi rýchlo prispôsobili situácií a začlenili sa do skupiny, ktorí si z poľovníctva urobili obyčajný biznis a boj o moc. Poľovnícka organizácia Slovenský poľovnícky zväz v minulosti fungovala, ako jediná organizácia, ktorá zastrešovala veľkú skupinu poľovníkov. Bohužiaľ, bola vždy poplatná aj politickej moci, pretože aj súdruhovia komunisti radi poľovali, veľká časť obyčajných poľovníkov poľovala, ale iba z brokovnicou. Kto chcel mať guľovnicu, musel spĺňať vysoké politické požiadavky. V r.1993 bola prvá novela zákona o poľovníctve, táto zrušila monopol SPZ na organizáciu poľovníctva. Kto chcel poľovať, už nemusel byť členom SPZ, len každý kto vykonáva výkon práva poľovníctva, musí byť poistený. Túto činnosť zabezpečoval SPZ, preto nebolo jednoduché z tejto organizácie odísť. No postupne začali poisťovať poľovníkov aj iné organizácie, napr. Slovenský lovecký a ochranný spolok Pribina, Združenie poľovníckych organizácií Hubert, ale niektorí poľovníci si zabezpečujú poistné individuálne. SPZ sa vždy prispôsoboval politickej moci a začal fungovať, ako záujmová organizácia určitej skupiny. Toto sa nepáčilo mnohým poľovníkov a preto sa začali samostatne registrovať na MV, Lesnom úrade a v súčasnosti na OU. Touto registráciou získali právnu subjektivitu, stali sa poľovníckymi organizáciami, ako aj SPZ. Veľká skupina členov zostala aj naďalej členmi SPZ, z dôvodu poistenia ale PO, ktorá získala právnu subjektivitu registráciou, už nemôže byť organizovaná v štruktúrach SPZ. A to je hlavný problém, kde funkcionári SPZ stratili moc nad novými PO. Preto hľadali riešenie, ako túto moc znovu získať. A tým riešením bolo vytvorenie Slovenskej poľovníckej komory /SPK/.

V r.2009, za pomoci strany Smer, sa vytvorila skupina samozvancov, politickou mocou zneužili situáciu a vytvorili túto organizáciu. Všetci dobre vieme, ako tu táto „súkromná firma“ už 10 rokov funguje. Je povinná, netransparentná a neprospešná pre drvivú väčšinu poľovníkov. Nejaké pokusy o zmenu sa nedali realizovať z dôvodu politickej moci, ktorá tu vládla. Teraz prišla konečne doba, kde by sa dali zmeny v poľovníctve realizovať. A to záujmová skupina, ktorá ovláda poľovníctvo nechce. Neskutočne sa boja, že o túto moc prídu. Hľadajú rôzne cesty, pretože ich priatelia na ministerstve, na úrade vlády, v Národnej rade už nie sú. Tak zrazu prišli na to, že je tu skupina 63 000 poľovníkov a hľadajú pomoc u nich, najnovšie formou tzv. petície za záchranu organizovaného poľovníctva a za záchranu tzv. jednotnej poľovníckej organizácie komorového typu. Nejde tu o nič iné, iba o udržanie situácie v poľovníctve, kde táto záujmová skupina funkcionárov SPK, identická s funkciami v SPZ si chce naďalej udržať moc. Chcem sa spýtať funkcionárov SPK, signatárov petície, kde ste boli v r.2009, keď ste zakladali potichu vo zvernici Dudín komoru? Prečo ste sa vtedy nepýtali poľovníkov, ako by mal existovať nový zákon o poľovníctve, ako by mala fungovať komora. Vtedy ste k tomu nikoho nepotrebovali, sami pre seba ste si to dohodli. Teraz, keď Vám hrozí, že SPK bude dobrovoľná a rozpadne sa, zrazu idete zachraňovať poľovníctvo na Slovensku, nie poľovníctvo idete zachraňovať, ale sami seba. Idete na to zneužiť poľovníkov formou petície. Odvolávate sa na petíciu z r.2003, kde bola aj otázka o jednotnej poľovníckej organizácií, ale tá petícia bola o inom, bola o tom, aby sa poľovné revíri nerozdávali formou kto dá viac, mali sa rozdeľovať formou licitácie a to by bol koniec poľovníctva. Tú petíciu podpisoval každý, pretože sme oslovili každého okolo, aj chlapov v krčme, aj babky z kostola aj rodinných príslušníkov. A povedzme si otvorene ani nevedeli, čo podpisujú. Takže schovávať sa za vetu o jednotnej poľovníckej organizácií v tejto petícií je úbohé. Prečo neobsahuje súčasná petícia zásadnú otázku či chceme povinné členstvo v SPK ? No asi by to nedopadlo tak, ako potrebujete. Preto tam kamuflujete požiadavku na organizáciu jednotnej poľovníckej samosprávy komorového typu. Píšete o efektívnom financovaní poľovníctva, zverejnite, akú sumu finančných prostriedkov dali poľovníci do SPK za 10 rokov jej existencie.

Za posledné roky sa táto suma pohybuje cca 2,6 mil EUR ročne, je to pre Vás ešte málo, chcete viac? Prečo nie je na čele petičného výboru prezident p.Lebocký? Prečo sa nepostaví pred poľovníkov a nech odpovedá na otázky, prečo je petícia, aké sú skutočné dôvody. Bojíte sa novely zákona, alebo nového zákona o poľovníctva. Tento zákon zruší povinné členstvo v SPK, nezruší komoru, môže ďalej existovať, ale nech vykonáva činnosti také, aby presvedčila poľovníkov o potrebe zostať v takejto organizácií. Len to Vy asi nedokážete, Vy potrebujete peniaze a moc. Nový zákon vráti evidenciu držiteľov poľovných lístkov na OU a tento bude predlžovať a vydávať nové lístky. Trvalý PL bude možné vydať bez obmedzenia veku. Dá právomoc poľovníckym organizáciám, ak budú spĺňať podmienky, organizovať činnosti ako strelectvo, kynológia, prípravu nových poľovníkov. Zastrešujúca dobrovoľná organizácia môže riešiť propagáciu poľovníctva, môže napraviť zlé meno nášho poľovníctva, v spolupráci s PO organizovať výstavy a reprezentovať naše poľovníctvo voči zahraničiu. Také sú niektoré návrhy na zmenu zákona, uvidíme ako sa to podarí presadiť. Ale žiada si to podporu širokej poľovníckej verejnosti a odborníkov. Priatelia poľovníci určite ste mnohí prišli o svoje revíri vďaka tomu, že sa spojili Slovenský pozemkový fond a podnik Štátne lesy, získali väčšinu a pridelili možno Váš poľovný revír rôznym zbohatlíkom, ktorým vôbec nejde o skutočné poľovníctvo, ale iba o vydrancovanie revírov. Toto sa začalo v dobe ,keď bol prezidentom p.Lipka, šéfom SPF Dr.Puškáč, tento v tejto činnosti pokračoval, aj ako vysoký úradník na ministerstve, teraz je členom petičného výboru. Súčasný prezident SPK a SPZ p.Lebocký v ničom za nimi nezaostáva, donedávna bol členom komisie, ktorá rozhodovala, určite transparentne o tom, komu sa budú prideľovať poľovné revíri s väčšinovým vlastníctvom štátu. Čo spravila naša slávna SPK a SPZ, aby sa tomuto zabránilo, aby poľovné revíri zostali v rukách domácich poľovníkov, komu ste pomohli? Vždy iba sami sebe.

Situácia v našom poľovníctve je katastrofálna, zlé vzťahy medzi poľnohospodármi, lesníkmi, ochranármi, zle vzťahy v organizáciách, združeniach. Veľmi zlý obraz o poľovníctve hlavne vo veľkej časti spoločnosti, stačí si prečítať nenávistné komentáre na sociálnych sieťach a podobne. Takto funguje naše poľovníctvo. Pýtam sa, prečo ste doteraz neriešili situáciu v poľovníctve s poľovníkmi. Každý rok sa na tzv. sneme SPK stretnete so svojimi poslušnými lokajmi, funkcionármi OPK, ktorí sú aj funkcionári SPZ, všetko si dohodnete, schválite a skontrolujete. Činnosť SPK od jej prvého snemu v Nitre, kde zástupcovia jednej poľovníckej organizácie SPZ, zástupcovia organizačných jednotiek bez právnej subjektivity PZ, rozhodli o všetkom čo ste potrebovali, je absolútne neprospešná, netransparentná. Je tu vážne podozrenie, že vytvorenie a existencia SPK, sa dá charakterizovať ako činnosť organizovanej zločineckej skupiny. Ale to bude úloha orgánov na to určených a je najvyšší čas, aby sa na túto Vašu firmu pozrel NKÚ a následne NAKA. Priatelia poľovníci, nedajte sa oklamať textom petície, ktorá je akože o záchrane poľovníctva, nie je. Tu ide o záchranu terajšieho stavu, absolútnej moci záujmovej skupiny , ktorá si cez SPK sprivatizovala poľovníctvo a bojí sa, že o túto moc príde. Je na každom z Vás, ako sa rozhodnete, či Vám súčasný stav vyhovuje, alebo či chcete, aby tu bol zákon o poľovníctve pre slušných poľovníkov, ktorý jasne určí pravidlá pre výkon poľovníctva. Každý je členom poľovníckej organizácie, platíme členské, poistné, vlastníkom pôdy. Tak prečo máme platiť nejakej výpalníckej organizácií, ktorá nám nič nedáva, iba berie. Nepotrebujeme tu žiadnu ďalšiu povinnú organizáciu, ktorá by nás chcela stále riadiť, kontrolovať a trestať. Poľovníctvo v našej spoločnosti má zlý obraz. Toto bosovia poľovníctva neriešia, riešia vždy iba sami seba. A ak tu hovoríme o tom, že niekto sa tu snaží naše poľovníctvo zlikvidovať, okrem tzv. pseudoochranárov je to aj veľká skupina poľovníkov v našich radoch. Ale najskôr by sa mali pozrieť do zrkadla funkcionári SPK = SPZ, ktorí sa tu tvária ako im na poľovníctve záleží a ako dobre ho riadia.

Ing. Peter CAGALA

počet zobrazení: 2 482
počet hlasov: 7
kategória: poľovníctvo

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov