dnes je utorok,  22. máj 2012,  meniny má Júlia/Juliana,  počet dní do splnu: ,  dnes východ slnka: 05:01,  dnes západ slnka: 20:25

Marlin a kaliber .30-30 Winchester - diskusia

autor: snipko
pridané: 11.4.2008 22:33
Napíšte svoje praktické skúsenosti s puškou Marlin a kalibrom .30-30 Winchester.
počet zobrazení: 3 733
počet hlasov: 1

komentáre

zobrazené 1-40 z 45 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
igoret, 14.2.2012 o 18:49

odkaz

jofo84, 14.2.2012 o 17:14

Zdravým chcem sa opýtať koľko stoji ta zbraň u Fraňa a kde je najlacnejšia dik

Marco2204, 8.2.2012 o 19:47

ja mnam s o 45kou strelenych troch diviakov a nemozem sa stazovat po zasahu kazdy ako keby ho zrazilo auto,po chvili sa dva postavili a pomalim krokom odisli cca40 m,kde zhasli obidva boli zasiahnuty na zadnu komoru ,fantasticke farbenie nasiel by ho aj poloslepy pes bez cuchu,ten treti ostal v ohni zasah na chrbticu tam nebolo o com je to malo na nejake zavery ale zatial spokojnost

Lycan, 8.2.2012 o 18:39

pre archer-výhodu vydím v 45-70 v tom že dopadová energia je vačšia ako pri 30-30,ale zase len závisí od osoby ktorá stiela s tou zbraňou.nemám so 45-70 praktickú skúsenosť je to len moj názor. s ostatnými príspevkami od bago a rado100 súhlas.ja mám ešte 243 win,ale preferujem marlina.

bago, 8.2.2012 o 13:11

toho poklesu presnosti by som sa moc nebál - určite to nieje náboj na longrange ale do tých 150m ti bohato poslúži asi na všetko čo u nás žije,dýcha a má štyri nohy:))ja mam strelené od malého prasiatka cez lane až po dobrého 15O kg diviaka,a všetko zatiaľ ok(teda až na jeden kiks a podstrelené diviačia,kde zostal šrám tak na sadenie mrkvy:D

archer, 8.2.2012 o 13:02

pekná ukážka.. takže to bol 30-30 win?? super.. myslel som si že ten je o niečo v tomto horší.. predsa je len rýchlejší než 45-70... ale skvelé.. tak myslím že mám favorita.. bude to zrejme Marlin 336 W

archer, 8.2.2012 o 12:57

presne toto som o tomto kalibry počul.. pomalá rýchlosť ťažká strela dobrá penetrácia.. a vraj je "jedno" či strelíš na lopatku alebo niekde inde na kosť.. vraj strela preletí skrz a maso je krásne čisté.. a vraj je jedno či to je zajac alebo poriadny kanček.. preto ma to zaujímalo, pretože to bol len jeden nazor.. lepšie je vypočuť si viac a urobiť si o tom nejaký obraz.. na nejakom českom fore o prebíjaní som čítal že chlapi vedia tento kaliber pekne nalaborovať.. a vraj v presnosti s ním vyhral súťaž na 300 m...

bago, 8.2.2012 o 12:56

tak som to nakoniec našiel nebolo to vo foťáku ale mobilom fotené - tak berte ohľad na kvalitu :) odkaz môžem pridať aj detailnejšie okolie toho mäsa kde je naozaj vidieť že projektil len preletel a nič neznehodnotil ;)

bago, 8.2.2012 o 12:31

presne ako píše rado devastácia diviny je minimálna aj pri nie najšťastnejšie umiestnenej rane...kdesi vo foťáku mam lopatku prestrelenú skrz naskrz a jediný odpad tam bo kúsok asi 5cm mäsa-čo sa mi u iných kalibroch ešte nestalo(polopláštových)

rado100, 8.2.2012 o 12:20

Každý má inú predstavu čo je to veľká devastácia. Keď zver zasiahneš strelou, tak tam niečo musí byť nie je to nôž. Ale keďže strela je ťažká a pomalá, devastácia je určite menšia ako u rýchlych kalibrov. Hematómy sú zanedbateľné.

archer, 8.2.2012 o 10:41

a je naozaj pravda že nedevastuje zverinu??

kormp, 8.2.2012 o 9:20

Používam ju asi 6 rokov, strelivo Federal 150g, optika Tactikal je to výborná zbraň na diviaky a vysokú. Je moja favoritka.

rado100, 8.2.2012 o 7:56

Vlastním Marlin 1895 kaliber 45-70 Govt. Veľmi pekná zbraň, pažba koreňovica dobre zalícovaná pekná povrchová úprava. Zbraň je trochu ťažšia, lebo hlaveň v tomto kalibri je dosť hrubá ale mne osobne to nevadí. Je fakt že spúšť je dosť tvrdá, ale puškár nemá problém ju upraviť stačí ju zalapovať. Je to veľmi bezpečná zbraň. Cez mieridlá sa dá slušne strielať aj na 100m. Ja mám na nej weaver lištu recknagel a krúžky leupold qrw. Kaliber sám o sebe je super. Spätný ráz úplne zanedbateľný, ale keď guľa dopadne tak to je vidieť. Strela je pomalá pri streľbe na bežiaci terč s tým treba rátať predsadiť skoro ako z brokovnice. Používam 300gr federal so strelou speer hot core. Mám doma aj 308W a 223rem ale Marlin je môj favorit. Túto zbraň v tomto kalibri vrelo doporučujem.

archer, 7.2.2012 o 23:15

dík za reakciu.. v čom vidíš výhodu kalibru 45-70 oproti 30-30 winchester??? sorry za blbé otázky no nemám v tomto smere moc vedomostí.. počul som od jedného puškára že je to jeho najoblúbenejší kaliber.. vraj je jedno na čo strelíš (zajac, diviak).. výstrel je pekný a čistý.. ale vraj Hornady zverinu strašne ničia (tie s tou plastovou špičkou).. tak používa niečo iné.. nepamatám už čo.. a nie je to moc na veľké vzdialenosti.. písal tak do 120 m...

Lycan, 7.2.2012 o 20:31

takže o zbrani.je to trocha ťažšia zbraň pre niektorých,ja to neriešim,keďže má skoro dve hlavne kvôli zásobníku.dobrá manipulácia nakolko je dosť krátka,záverový mechanizmus je dobrý a dá sa lahko zvyknúť na prebíjanie zbrane,ale potrebuje to tréning.mechanické mieridlá sú dostačujúce na polovanie v pohone ale ja som ich odstránil a používam kolimátor docter.mám to ako kombinovanú zbraň keďže tam viem osadiť optiku pomocou montáže era.zaistenie zbrane je dobre riešené keď že kohútik má hneď dve polohy-prvá je len akási medzipoloha kde ešte neodpáliš až na dotiahnutie kohútika úplne dozadu a má ešte poistku ako ruské jednušky,kolík.spúšť je dosť tvrdá ale má krátky chod-sila zvyku.samotná strelba v kalibri 30-30 win je príjemná.ale zase len závisí od osoby ako pociťuje strelbu.presnosť zbrane je velmi dobrá.ale keďže som strielal dlho z inej gulovnice s napináčikom tak tá spúšť mi robila zo začiatku problém a strhával som,ale som si nakúpil náboje a trénoval.už je to dobré.používal som doteraz náboje federal soft point,nerobí to paseku na mase ako rýchla strela napr.243 win,alebo lepšie povedané podliatiny.túto sezónu chcem vyskúšať strelivo winchester silver tip ale si zoženiem teraz hornady urobili monolit do tohoto kalibru.nie je to kaliber na velké vzdialenosti ja osobne sa snažím maximálne strielať do 100 metrov.už som rozmýšlal naj nad tým či by nebol lepší kaliber 45-70 gov keďže sa 30-30 podobá balisticky na 243 win.asi tolko by som vedel napísať.ja som spokojný ale každý máme iný názor.

archer, 7.2.2012 o 18:37

lycan: ak môžeš tak sa o skúsenosti podel priamo vo vlákne.. myslím že nás to zaujíma viacerých.. dakujem.. inak čo hovoríte na Marlinky v kalibry 45-70 Government??? dakujem..

Lycan, 7.2.2012 o 15:23

ahoj jakub21 polujem s marlinom už tretí rok mám už nejaké praktické skúsenosti.čo by ťa presne zaujímalo???napíš mi do pošty

jakub21, 6.2.2012 o 23:24

ahojte chcem sa vas opytat som mlady zacinajuci polovnik prave som dokoncil skušky a radby som si kupil marlina viete my poradit ci je to dobra volba a ci sa hodi aj na hony

palo3006, 14.2.2011 o 17:57

Mal som možnost nastrelovat Marlin 30-30 a je naozaj puška z ktorej sa príjemne striela, jednoducho ovladatelná a presnost je vynikajúca je lepšia ako podobný Winchester

lubto, 14.2.2011 o 11:48

H&R (.243W) som len na pár sekúnd držal v rukách, takže o nejakom hodnotení nemôžem ani len uvažovať. Osobne by som Ti doporučil Marlina, už len preto, že je to opakovačka...

trpazlik, 14.2.2011 o 10:35

Este jednu otazku.. Stretli ste sa uz s gulovou jednotkou Harrison/Richardson v tom to kalibri (30/30Win.)?? Lebo stale rozmyslam nad Marlinom alebo touto gulovou jednotkou H&R. Ale čital som že ta gulova jednotka H&R je takej kvality ako IZ18. Ale nezda sa mi to.

lubto, 14.2.2011 o 8:30

Ja som čínske čudo už vyhodil... Našťastie žiadna zver neskončila s odstrelenou nohou. Zbraň je inak úplne v pohode, len to chce rozvahu pri streľbe, ale to asi každý kaliber.

bago, 13.2.2011 o 22:44

trpazlík: čuduj sa svete ale to čudo čínske ešte zatial na mojej Marlinke "sedí" :D - cca.50 výstrelov

trpazlik, 13.2.2011 o 22:39

Zdravim chlapi Pozeral som ten Marlin 336W v kalibri 30-30Win. U frana v NR to predavaju aj spuskohladom Tasco. Ja len tak pre zvedavost este vam ten puskohlad na tej flinte funguje?? nerosypal sa to po par vystreloch na strelnici?? Inak nad tou puskou rozmyslam.

lubto, 30.5.2009 o 18:50

Konečne vyskúšaný :), absolútna spokojnosť, veľmi príjemná streľba...

amigo, 15.5.2009 o 21:46

super zbraň, ja som zatiaľ veľmi spokojný, uvidíme ďalej, nech sa ti vydarí....

lubto, 15.5.2009 o 19:06

336W, len ma mrzí, že sa pravdepodobne nestihne vyskúšať tento víkend... Ako si spokojný s tvojím?

amigo, 15.5.2009 o 17:35

lubto aký si kúpil ?

lubto, 14.5.2009 o 21:35

Marlin je už doma :), po vyskúšaní dám vedieť...

snipko, 21.4.2009 o 19:20

Ešte som zabudol na spôsob čistenia zbrane Marlin, nikdy ho nečisti od ústia hlavne smerom ku komore a už tobôž nie klasickým vyterákom. Čistiaca šnúra Bore Snake je na tento typ zbrane naozaj super. Nemusíš nič vymontovávať, proste cez komoru prestrčíš šnúru a ústím vytiahneš, Zopakuj to 2-3krát a je to čisté. Alebo potom vymontuj páku aj s úderníkom a môžeš čistiť aj vyterákom,ale vždy od komory k ústiu!!!!

snipko, 21.4.2009 o 19:08

amigo - na jeleniu a diviačiu vezmi Hornady LeverEvolution alebo Winchester Silvertip 11g., a na srnčiu ber Federal, Prvi Partizan a mne sa osvedčili S&B. Čo sa týka čistenia kúp si šnúru Bore Snake na kal. 30. Cena okolo 30eur. Budeš spokojný uvidíš.

amigo, 20.4.2009 o 16:51

snipko - mám možnosť loviť zver jeleniu, srnčiu a diviačiu. Dúfam, že budem s Marlinom spokojný. Ozaj a ako ho najjednoduchšie čistíš?

snipko, 17.4.2009 o 6:37

amigo- ja ti môžem odporučiť Hornady, Prvi Partizan, Federal, Winchester, PMC, a nakoniec S&B. Čo sa týka čechov, tak sú naozaj dobré v ranivosti, a nepoškodzujú kožu u líšok. Majú ale trochu horší rozptyl ako vyššie spomínané. Keby som si mal vybrať jeden druh, tak jednoznačne Hornady. Presnosť, účinnosť a vynikajúca balistika. S Hornadmi si môžeš dovoliť strieľať max. do 200m.Ale to je naozaj maximum. Super sú aj Prvi Partizan, a ostatné. Skúšal som všetky tu menované na terč a na zver. Proste každý tu menovaný druh náboja má svoje prednosti, preto keď som si nastreľoval Marlina tak to bolo na tých 135m, a mohol som kľudne používať všetky tu spomínané druhy bez korekcie do 150m. Výnimku tvorí iba Hornady, ktorý ide podstatne vyššie ako ostatné. Na aký druh zveri sa chystáš??? Kľudne napíš keď Ťa ešte niečo zaujíma.

iboo, 17.4.2009 o 0:35

amigo - ja by som dal na snipka- priekopníka 30-30win tu na lovuzdar.sk ;-)

amigo, 16.4.2009 o 22:26

Už ho mám!!!! Marlin 336 W s optikou za rozumnú cenu, krásna zbraň, jemná mechanika, výborná povrchová úprava, tiché a rýchle prebíjanie výborné pre mňa ľaváka, len chcem poradiť aké kúpiť strelivo, zatiaľ mám len S a B.

iboo, 14.4.2009 o 23:59

amigo - už ho máš ? môžme gratulovať ?

amigo, 14.4.2009 o 21:08

Priatelia , aké strelivo používate pri Marline 30-30?

amigo, 30.3.2009 o 18:34

V stredu idem pre neho do Nitry k Fraňovi.

snipko, 30.3.2009 o 10:07

amigo- Rozdiel je tento: 336A - je prevedenie bežný štandart, dodávaná bez montáže, optiky, krúžkov... proste obyčajná
336W - trochu lepšie prevedenie, či už pažby, pozlátená spúšť, dodáva sa s montážou, optikou(tuším Tasco 3-9x32 nitkový kríž) krúžkami, s maskáčovým remeňom na zbraň, krytkami na optiku, externý zámok na zbraň. Celkové spracovanie je o poznanie lepšie ako pri 336A. A ešte jeden rozdiel: 336A má putko na uchytenie remeňa uchytené na spodnej nabíjacej trubici predpažbí, Kdežto 336W má putko uchytené tzv. objímkov a obopína hlaveň a predpažbie. Však si to pozri na ich stránke odkaz />
Inak kde a u koho plánuješ Marlina kúpiť?? Napíš kontakt.

amigo, 29.3.2009 o 20:39

Poradíte mi aký je rozdiel medzi Marlin 336A a Marlin 3
36W. Aké nové skúsenosti máte s Marlinmi? Rozmýšľam o kúpe.

zobrazené 1-40 z 45 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie