Dobrí den chcel by som sa spytat ako ste sa naučili vabiť jeleniu zver a ako ste zistili ze to uz viete ?
Udělej si na to takovou škrabku. Něco takového, jako se v lesnictví používal črták, ale bude to na delší násadě, aby ses dostal dovnitř rohu.
pani čim a akým sposobom by som mohol stensit steny rohu? v jednom polovnictve máju ale bolo by sa sním ešte pohrat len neviem jako by som to spravil teda neviem čim...hrubý šmirgeľ alebo dacim inym?
Pre Jojo15 - ja som si objednal volsky roh z Madarska, mam 59 cm, mensie ako 50 cm sa neoplatia - mas problem zarucat stareho jelena. Opracovanie bolo super aj cena - spolu s dobierkou to bolo 93 EUR, co sa neda porovnat s obchodmi alebo s Mihalkom (Devana), ktory ich aj tak podla mna berie z Madarska. Treba si len zohnat niekoho, kto vie po madarsky, lebo pan nehovori po anglicky, ani po slovensky:-) vola sa Zoltan Fenyvesi a google ho urcite najde, rucadlo sa povie bogokurt, to som si zapamatal:-)
kto mi vie poradiť?, objednával niekto s netu volský roh? ak áno kto ma s akej stránky skusenst co sa týka spracovania toho rohu.Aky mu velkot roho poslaly jak obol stiahnutý vnuka ci pekne do tenká a tak .Dakujem....som v tomto zaciatocnik
Hmmm... Na ruju sa nechodí vábiť, v prvom rade počúvať. ;)
Ďakujem za radu každá rada, ako na to, je dobrá. Už aby bola pomaličky tá ruja som nadšením celý bez seba.
Vábiť jeleňa sa poľovník môže naučiť rýchlo. Nebude to vždy pekné a pravdivé, ale dá sa to zvládnuť. Zabezpečte si dobré ručadlo na vábenie.Treba sa pokúsiť zohnať CD z nahraním ručaním jeleňa.A cvičiť a cvičiť. Prvé pokusy budú divné, ale časom sa to napraví.Ozajstná skúška bude až v ruji, keď sa Vám ozve prvý jeleň a dokážete ho privábiť.
Rammstein0:Suhlasim je lepsie sa ucit od skusenejsieho vabica,aspon neplasime zver.
pavian: Tak v tom prípade super teda :-) a koľko rokov sa už venuješ vábeniu? mohol by som ti zaslať moje nahrávky vábenia? milan9999: Aj ja sa učím pomocov dvd ale dvd mi nepovie či to robím správne. určito je lepšie ked poradí skúsený vabič. Preto sa chcem dostatočne pripraviť aby som sa už v ruji nemusel učiť a zbytocne plašiť zver.
Ja sa ucim z DVD.No podla mna najlepsie sa uci priamo na ruji.
Tie mená mi nič nehovoria no ale skúsim niečo vymyslieť a ak sa možem spítať ty si odkiaľ a neviem možno sa blbo pítam aké maš skúsenosti s vábenim?
Asi nie, iba ak z videnia... Skús sa spojiť z Rudom Galánkom alebo Janom Medňanským ;)
Áno som poznáme sa?
Rammstein0, nie si z Dohňan?
Rammstein: V okoli Trencina (aspon podla profilu si odtial), resp PB je majstrov SK a Europy hned niekolko :)
Ahojte chcel by som vás poprosit o pomoc :-) pred nedávnom som si zakúpil ručadlo od firmy faulhaber a skúšam ručať podľa nahrávok a dvd, ktoré som našiel na webe. Kedže nepoznám vo svojom okolí niakeho skúseného jeleniara tak sa skúšam obrátiť na vás. Moja prosba o pomoc spočíva v tom, že som si na diktafón nahral svoje pokusi o ručanie a či by bol niekto ochotný si ich vypočuť a zhodnotiť či to je na dobrej ceste prípadne čo zlepšiť. Ďakujem
Sem-tam ísť napríklad pozrieť do Antola na MS vo vábení jeleňov a nebáť sa opýtať tých skúsenejších alebo ísť za nejakým jeleniarom, ktorý je určite aj v tvojom okolí a pod jeho dohľadom nabrať praktické skúsenosti, ktoré na CD či DVD nie sú. Nikdy nezabudnem na stretnutie pár rokov dozadu s už nebohým pánom Ladislavom Penciakom v Považskej Bystrici pred Priorom, kde sa z náhodného stretnutia s jemu úplne cudzím človekom vykľul polhodinový rozhovor o vábení, jeleňoch a poľovaní vôbec.
Podla toho CD sa jelena určite vábit nenaučíš,tam totiž ukážka znie ako nahrávka z WC ked má niekto zápchu,ked som to počul neveril som vlastným ušiam,komédia :-)))
mam dvd o vabeni zveri
na vábenie máš DVD,CD,knihy s návodmi a ukážkami.. treba to podľa toho napodobňovať a len trénovať a trénovať ..alebo skús požiadať niakeho skúseného vábiča aby ti to ukázal poprípade ťa zobral na ruju ... a zistíš to len na ostro v hore, lebo v hore sa všetko mení a na každého jeleňa niečo inšie platí .. prajem ti veľa úspechov a veľa krásnych zážitkov !!