dnes je utorok,  22. máj 2012,  meniny má Júlia/Juliana,  počet dní do splnu: ,  dnes východ slnka: 05:01,  dnes západ slnka: 20:25

RWS UNI classic 11,7g vs. 13g , 30-06 - diskusia

autor: sumcar
pridané: 17.1.2012 13:54

mate niekto prakticke skusenosti s tymito strelami ? poprosim popiste tieto vlastnosti aby sme z toho mohli vyvodit jednoznacny zaver a aby diskusia mala nejaku vypovednu hodnotu -

1,- vaha projektilu

2, druh zveri , vaha cca

3,- vzdialenost strelby,

4,- miesto zasahu ( komora , krk , namako ... )

5,- ako a po kolkych metroch zver farbila,

6,- ako daleko zver  odisla od nastrelu,

7,- ci priestrel bol alebo nebol?,

8,- ake bolo poskodenie zveriny .

počet zobrazení: 850
počet hlasov: 0
gps obojok

komentáre

Eriann, 14.3.2012 o 7:47

A ešte na margo UNI Classic. Vačšinou o nej píšu, že je to tvrdá strela. No treba si prezrieť prierez strely a zamyslieť sa nad tým, či je to pravda.Podľa mňa ten plášť je cca približne rovnako hrubý ako u ID Classic, ale zoradenie spodnej, tvrdej časti jadra je trocha iné, čo spôsobuje užší rozklad oproti IDčku, ale v žiadnom prípade nieje podľa môjho názoru tvrdá strela, iba strela z užším rozkladom. Myslím si,že je to naozaj univerzálna, rokmi preverená strela. Takže ako písal Jadot, kto preferuje zlomenie v ohni, ten použije ID Classic, a kto zase obrovskú prieraznosť s priestrelom, tomu je skôr určená UNI.

Eriann, 12.3.2012 o 11:50

Momentálne som si zaobstaral Winchester XP3, s ktorou má veľmi málo kolegov skúsenosti, ale kamarát strieľal 11,7 g TUG v 30-06 a správalo sa to veľmi dobre, či už na menšej zveri, alebo ťažkej. Aj pri horšom zásahu bolo vždy dostatok farby na dohľadávku, no je otázne či sa odbehnutie do 20-30m dá dohľadávkou nazvať :-)))

Edu, 20.1.2012 o 13:57

lesnik76 neviem taký mám pocit :-D prasa mi to vyvrhlo minule na spoločnej a z líšky zostali 2ks :-D

sako80, 20.1.2012 o 13:50

ako som písal do 40m , najčastejšie do 20m farbila vždy výborne hned od nástrelu

sumcar, 20.1.2012 o 9:21

sako 80 mohol by si sem dat par prikladov ako daleko ti zver odbiehala a ako farbila ?

sako80, 20.1.2012 o 8:34

ja podľa možnosti strieľam len na komoru, boli aj horšie zásahy a aj menšia zver , ale tento náboj sa vždy zachová podľa mňa až geniálne.

jarodt, 18.1.2012 o 0:13

Určitá paralela medzi RWS Uni Classic a RWS ID Classic vs Norma Oryx a Norma Vulkan tu je. Kým Uni Classic a Norma Oryx sú považované za tvrdšie srely a tým pádom za prieraznejšie a zhruba si zachovávajú po prieniku okolo 90% hmotnosti, sú skôr vhodné pre sebavedomejších lovcov, lepšie povedané lepších ako priemerných strelcov, ktorí dokážu pravidelne uloviť zver ranou na krk, miechu, ale samozrejme aj klasickou komorovou ranou na dospelú diviačiu a ťažšie kusy, kde dokážu maximálne využiť a predať svoj potencial. Pre bežných lovcov s priemernými streleckými schopnosťami, ale aj pre dobrých strelcov preferujúcich klasický spôsob poľovania s umiestnením rany na komoru sú podľa mňa vhodnejšie strely Norma Vulkan, alebo RWS ID Classic, ktoré si zachovávajú zhruba 60-70% hmotnosti po prieniku telom zveri.

fedi, 17.1.2012 o 20:57

1,7 g uni classic minuly rok som strielal na cca 120 kg diviaka vzdialenost priblizne 90 metrov... dostal na pluca a srdce. ostal v ohni.no strielal som nan do kopca tak sa akurat skotulal.poskodenie zveriny minimalne... vrelo odporucam ;)

lesnik76, 17.1.2012 o 20:19

Edu prečo sa ti zdá vulkán drsnak?

forte, 17.1.2012 o 18:54

Pouzivam ju v7x57 ,strelenych okolo 30ks,vysokej a diviakov na rozne vzdialenosti. Zver je pri zasahu do 50m v 90% prestrelena,pri vacsej vzdialenosti zavisi od umiestnenia zasahu. Poskodenie diviny minimalne,zver krasne farbi uz po par metroch.Odbiehanie je individuajne ,podla zasahu.

Edu, 17.1.2012 o 18:30

Strielal som uni classic z mojej 8x57 js ,7x64 a najviac z 7x65 R . Môj názor veľká spokojnosť . Teraz strielam vulkan a oryx normu . Ten vulkán sa mi zdá naozaj drsňák :-D Nemenil som strelivo pre nespokojnosť ,ale rád skúšam niečo nové . Takže ako napísal sako 80 stotožnujem sa . Samozrejme každý zásah je špecifický . Niekedy stačí jeden cm a strela sa zachová diametrálne inak. Dodám len ,že mne zver neodbiehala nikdy . 5 alebo 10 m nepovažujem za odbiehanie .

alvin, 17.1.2012 o 18:10

súhlas so sako80 , ale ani 11,7 mi nepodlievala, ale zver odbiehala. zaujímavé naposledy kanec 100 m 120mkg cez porast, trafil som ho dosť vysoko kôli tomu odbehol cca.20 m a ani kvapka farby, poškodenie zveriny minimálne ale čo je zaujímavé nedošlo k priestrelu.

sako80, 17.1.2012 o 14:42

RWS UNI 13g vždy priestrel pri všetkých vzdialenostiach a druhoch zveri, vždy veľa farby a zver do max. 40m, poškodenie diviny vždy minimálne(lepšie povedané s minimálnymi podliatinami), osobne si myslím že je to v 30-06 to pravé orechové

sumcar, 17.1.2012 o 13:58

hned aj pridam moju skusenost 1,- 11,7 g UNI classic 2,- jelen ihliciak, cca 120 kg 3,- 70m 4,- zasah na komoru prestrelene srdce 5,- farba asi po 20 m slabo , na nastrele nic 6,- 60m 7,- kus prestreleny 8,- podliatiny na oboch rebrach