Zdravim vas vie mi niekto prosim Vas povedat ci su este nejake volne miesta?popripade na koho sa treba obratit..dakujem
adamjandel spravidla je to na každých 500 ha jeden člen lesnej stráže,člen lesnej stráže ma vymedzení obvod pôsobnosti .
dobre teda. a kolko je ha na jednú osobu lesnej stáže?a ak je OLH tak sa stáva automaticky lesná stráž?
Súkromník, urbár, mestské lesi,cirkevné....vlastník ,alebo združenie vlastníkov.
ako pre jedného vlastníka ?pod tým pojmom mám rozumieť aj urbár ?
Len pre jedného vlastníka, zákon to predpisuje podľa ha.
a ešte jedna otázka. ak by som bol navrhnutý na lesnú stráž a spravil skúšku tak táto právomoc by mi platila len v tom danom urbárskom spoločenstve alebo aj inde?Či by ma museli tiež aj v iných zvoliť a nasledne znova skúšku robiť ?
zvara ďakujem za info.
Áno, môže ťa navrhnúť výbor urbárskeho spoločenstva a následne schváliť valná hromada.
zvara niečo takéto som si aj myslel.ohladom tej lesnej stráže ma môže navrhnúť napr.výbor v urbárskom spoločenstve? a ak aj ja som vlastníkom pozemkov môžem sa aj sám navrhnúť?:)
adamjandel, v obidvoch prípadoch Ťa musí niekto navrhnúť.Za člena Lesnej stráže vlastník lesných pozemkov. Za člena poľovníckej stráže PZ.Až následne môžeš na OLU vykonať predpísanú skúšku a zložiť sľub.
ja by som sa chcel opýtať ohladom lesnej stráže.čo potrebujem k tomu aby som sa ním stal .. a taktiež poľovnej stráže-môžem si takéto niečo sám spraviť alebo ma musia v PZ navrhnúť na takéto niečo.a taktiež čo musím spraviť. za info. vopred dakujem
majko82,ja by som to tak tragicky nevidel,totiz blbca moze clovek stretnut aj medzi hasicmi,alebo polovnikmi - straz prirody nieje ziadna vynimka.Problem vzdy vznikne ked polovnici neovladaju zakon o ochrane prirody,a nenechaju si to vysvetlit od clena straze prirody a okamzite prechadzaju do osocovania,resp. vulgarizmov na adresu strazcov.Myslim si ,ze ak by si vacsina polovnikov detailne nastudovala zakon o ochrane prirody tak by vacsina polovnickej obce zmenila svoj nepriatelsky postoj voci strazcom.
majko82 ved v pohode . Niekedy však trpia ludia najmä poľovníci predsudkom ,že keď je niekto ochranár musí to byť blázon prípadne člen klubu LOZ VLK a podobne . To sú však pseudoochranári ,ktorým ide najmä o ekonomický prospech a iné veci . Napáchali milardové škody pre Slovensko a páchajú ich ďalej . Nikto im ich zatial nezosobnil z neznámeho dôvodu . Uviazať sa fanaticky o Pseudotsuga menziesii so srdcervúcim plačom ako zachraňuje naše tisícročia staré národné bohatstvo je počin hodný lahnutia si do zemiačniska pred vyorávačom či kukurice pred kombajnom . Keby sa členovia loz vlk uviazali aspoň o nejký ten dub nie americkú drevinu nepôvodného druhu :-D duglasky tisolistej :-D . Plače po veterných smrštiach či ochrana chrobáčika ničiaceho les nie je náplň stráže prírody .
nikoho som nechcel uraziť Edu , určite robíte prospešnú činnosť , len vieš ja mám zlé skúsenosti , v našom okolí sú strašný chytráci týto členovia , a prospešné neurobili ešte nič , ale určite nehádžem všetkých ludí do jedného vreca , to bože chráň
Čudovali by ste sa, koľko poľovníkov robí v ochrane prírody na štátnych správach CHKO a podobne. A vôbec im to nepríde ako zvláštna kombinácia. Sú dobrými poľovníkmi a umiernenými ochranármi.
majko82 i ja som stráž prírody .Necítim sa preto chytrák možno skôr brigádnik . Neviem o tom že by som niekomu týmto ubližoval . Okrem toho je tam mnoho poľovníkov ako Istok či sako 80 a ďalších .
lubenko, áno - vtedy, keď ten poľovník má aj kde poľovať :)
straž prirody spojena s polovnictvom,podla mna dobra kombinacia
hej a ďalší chytrák , ochranca prírody je na svete :)))
Stráž prírody spadá pod CHKOčky a národné parky. Poinformuj sa tam. Ak teda máš na mysli dobrovoľnú stráž prírody. V podstate to nie je komplikované. Povedia ti, či berú ešte strážcov, ty si dáš žiadosť na príslušný úrad živ. prostredia, naštuduješ si potrebné veci (info ohľadom oblasti, do ktorej budeš spadať, zákon o ochrane prírody, zopár lesníckych, poľnohospodárskych a poľovníckych vecí atď.), pozvú ťa na test alebo ústny pohovor, kde si ťa vyskúšajú a je to. Aspoň donedávna to tak fungovalo.
u nás v lese sa ešte nejaké voľné miesto nájde, len občas tam parkuje spomínaná Stráž Prírody