dnes je utorok,  22. máj 2012,  meniny má Júlia/Juliana,  počet dní do splnu: ,  dnes východ slnka: 05:01,  dnes západ slnka: 20:25

podlozky pod zver - diskusia

autor: paroha
pridané: 30.11.2011 15:44

dobry den chcel by som sa spytat ako vyrobvit podlozku pod srnca ake drevo mam pouzit ako postupovat vase rady atd dakujem

počet zobrazení: 405
počet hlasov: 0
okruh tém: voľná diskusia

gps obojok

komentáre

rado100, 5.12.2011 o 22:45

Podľa veľkosti novín pri podložke usudzujem cca 25 x 13až15cm môj odhad.

paroha, 5.12.2011 o 19:32

aka je dlzka a sirka tohoto:odkaz

paroha, 5.12.2011 o 18:55

dakujem idem robit prvy raz tak chcem mat skusenosti

rado100, 5.12.2011 o 17:48

Hrúbku zvol podľa veľkosti trofeje. Na lebku srnca stačí 2cm lipová doska, na daniela a menšieho jeleňa 2,5cm, na veľkého jeleňa a preparáty s krkom (dermoplastické preparáty),africké trofeje používam hrúbku 3-3,5cm. Ďalej záleží aj aký štýl preferuješ či už hlbokú, alebo plytkú rezbu. Ja osobne používam šablóny z tvrdého papiera ktoré si obkreslím na ohobľovanú dosku, priamočiarou pilou vyrežiem a ďalej už len dlátka. Nakoniec dobrúsim brúsnym papierom do hladka a morím. Moridlá používam liehové rôznych odtieňov ktoré sa dajú medzi sebou miešať. Osobne rád používam tmavú hned. Namorenú podložku nakoniec pretieňujem brúsnym papierom, čím dosiahnem jemnú patinu. Povrchová úprava môže byť ľubovolná:lakovanie, napustenie olejom, alebo politúra zo včelieho vosku ktorú používam najčastejšie. Pri práci používaj iba ostré kvalitné náradie s tupím sa najčastejšie porežieš a veľmi narobíš. Tak asi toľko, prajem pevné nervy, málo úrazov a radosť z vlastnoručne vyrezaných podložiek.

paroha, 5.12.2011 o 14:42

hej to by som aj ja chcel vediet

motaq, 4.12.2011 o 22:13

kaci aku hrubku dosky pod strnca a aku pod jelena a pod diviaka?

paroha, 4.12.2011 o 18:21

dakujem mohli by ste dat aj fotku ako sa to vyrezava

kaci123, 1.12.2011 o 8:06

Pouzi dobre vysusenu lipu. Pod srnca sa hodi skor tensia doska. Na papier si nakreslis vzor(relief). Vyhoda je v tom ze mozes laksie gumovat, ked sa ty to nepaci, pripadne vzor spravis na PC a nasledne vytlacis. Potom pomocou kopiraku das na ohoblovanu dosku, vypilis pilkou, idalna je lupienkova. Dalej je uz treba sa hrat s dlatami. Pri tom treba pevne nervy a pevnu ruku. Pokial si to este nerobil, tak si pripravaj aj balicek rychloobvazu, obcas sa smykne ostre dlato do prsta, dlane.. Drevo rez tak ako je rastene, Ked budes spokojny, vysmirgluj jemnym smirglom. Namor ju moridlom, tak aby sa ty to pacilo(fantazi sa medze nekladu). Niekto preferuje cisto ciernu, niekto zase mori listy na bledo. Ja ty len dam typ: tam kde bude lebka daj ciernu, alebo jej nejaky odtien, lepsie vynikne biela lebka. Potom ju mozes este prebehnut smirglom, aby bola zaujimavejsia, pripadne ju mozes potom nalakovat bezfarebnym lakom, alebo aj navoskovat.

luBOSSco, 30.11.2011 o 21:47

Lipa, alebo ak ta nieje dostupna, postaci aj topol cierny. Na suche opracovane dosticky si pomocou indiga prenesies podla predlohy konkretny motiv (dubove listie, zalude,...) a potom uz iba orezes priamociarov pilkou a hras sa dlatkami do spokojnosti. Nakoniec pretries tmavsim moridlom a po jeho uschnuti osmirglujes "guzy" aby vznikla zaujimavejsia kresba...

fedi, 30.11.2011 o 18:39

aj ja by som sa potesil ak by som sa ohladom podloziek nieco dozvedel..

motaq, 30.11.2011 o 15:50

drevo napr. lipu. inak ten postup by zaujimal aj mna, pustil som sa do prvych pokusov ale technologicky postup od skusenejsich by bodol, pre porovnenie ci ten moj je dobry alebo sa da nieco urobit lepsie a jednoduchsie.