Dobry den kolegovia chcem sa vas opytat kto by mi vedel poradit aka je podla vas 223ka v praxi ci sa este oplati kupovat atd...dakujem
Pán LANUS trochu zavádzate menej znalých poľovníkov. Rozdiel u bežne laborovaných nábojov pri 222 Rem a 223 Rem je dákych 400 J. Vaše porovnanie je zahnané do krajností kde porovnávate podvyživení Rem 222 a nadupaní 223. To môžete napísať že 222 má taký istí výkon ako 223 lebo SAKO laboruje do 222 Rem poloplášť 3,56g z úsťovou rýchlosťou 1000 m/s a výkonom 1780J ktorí sa vyrovná 223 Rem. Ale na srnčiu radšej 222 rem z 4g SP od výrobcu NORMA. Je to ako kladivo. Ale nie na 200 či 300m.
cita - Dovoľujem si poznamenať,že 1.zadávateľ témy mieni používať 223 Rem. ako doplnok ku Springfieldu ;2.medzi .222 a .223 je predsa len aký-taký rozdiel( t.j .223 má na 200m väčší výkon ako .222 na 100m);3. loviť 3-5ks/r. nie je na Slovensku štatistický podpriemer .
rys2 - predmetná veta sa pisateľovi jednoducho "nepovedla" !Dôkaz tejto skutočnosti je podstatne objektívnejšia a výstižnejšia veta posledná !
Kdysi bylo k tomuto tématu hodně psáno myslím v Hubertlovu. Nakonec to rozštípl jeden starý lesák ze Šumavy, který se slabou ráží taky lovil. Jednalo se zhruba o tohle. Každý kdo to má bude vykládat kolik mu toho perfektně padlo, ale o tom co dobrý nebylo se raději nikdo nezmiňuje. Osobně neberu závěry toho, kdo loví ročně s takovou ráží 3-5 kusů. Tam se může stát, že bude všechno v ohni. Sám mám .222 a vím co jsem s ní střelil, ale jako hlavní zbraň bych ji rozhodně nedoporučoval. Jeden kolega, závodní střelec se už 223 před lety zbavil. Některé jeho zážitky s touto zbraní byly velmi zajímavé...:)))
Blaser, Ď. P.s – pozerám, aký názor na 223 má strelecká poradňa a upútala ma mimo iného jedna veľmi tvrdá veta ( zospodu tretí a štvrtý riadok ) citujem: Souhlasím s jejich míněním, že lov veškeré spárkaté zvěře nábojem 223 Rem. je nezákonný, neetický a barbarský. Zdroj: odkaz
Velmi zodpovedne a vycerpavajuco napisane prispevky od rys2. K tomu ani nie je co dodat, snad iba skonstatovat, ze 223-ka sa oplati predat a nie kupit. Jedine na zodpovedny trening na strelnicu je vhodna.
Mám osobné skúsenosti v praxi pri love zveri" malými" kalibrami, ktoré som vlastnil ( 22LR, 22Hornet, 222 Rem., 5,6x52R, 243 Win ( prvý a predposledný stále mám ) a obdivujem malé kalibre. No nie natoľko, aby zatemnili zdravý úsudok a racionálne uvažovanie pri love raticovej zveri. Preto nepotrebujem vedieť to, čo už dávno viem a o čom ma presvedčila prax. Keď som sa párkrát „popálil“ malými kalibrami najmä pri SP a nočných poľovačkách a hodne ma mrzeli veci, za ktoré by som sa najradšej vyzauškoval a prepadol hanbou, bolo nevyhnutné urobiť krátky proces a ja som ho urobil. Od istého času som najmä na uvedené poľovačky nikdy nebrával „malý kaliber“. Pozn: zodpovedný je človek vtedy, keď zodpovedne strieľa a má zodpovedajúci kaliber!
Každý kaliber sa líši svojimi balistickými vlastnosťami a takisto aj svojim účinkom - ranivosťou na zver. Z tohto pohľadu je možné usudzovať, že výkonnejší kaliber bude mať aj vyššiu ranivosť. Pokiaľ by sme strieľali zver na hlavu, ( mozog, miecha, aorta ) vtedy naozaj nezáleží príliš na výkone zbrane a podľa mňa ani na druhu strely a vtedy malé kalibre“ majú“ svoje opodstatnenie – usmrtia zviera takisto, ako aj veľkorážna guľovnica. V poľ. praxi je ale častým prípadom, že strela nezasiahne tieto životne dôležité centrá a preto je dôležité, aby v tele zveri vyvolala čo najväčší účinok. „Aj preto“ treba mať na raticovú zver ( jelenia, diviačia, muflónia, danielia ) riadny kaliber a nie 4 gramové „guličky“.
Horarik01 máš pravdu to "ale" je tam,ale to "ale" je pri všetkých kalibroch,úspech na 90-percent závisí od strelca a potom príde kaliber a zbraň.
jastrab pekne si nám to tu rozpísal ale je tu stále to "ALE"
Kolegovia ja úplne súhlasím s tým čo tu napísal Jarodt.Ten kto ešte nepoloval s remingtonom jednoducho nemôže vedieť čo dokáže tento kaliber.Ja tiež polujem s remingtonom 25-ov dokonca s kalibrom 222.Remington patrí do rúk takým polovníkom ktorí sú zodpovedný a vedia si posúdiť kedy môžu vystreliť na zver.A samozrejme treba vedieť strielať.Keď niekto nevie strielať môže používať aj "delo" aj tak bude dohladávať.Moje skúsenosti,vysoká čo odišla najdalej 80-ov rana zadná komora.Velkých diviakov treba strielať za ucho a lanštiaka na vysokú lopatku,nespravý ani krok.Srnčia a škodná do 250-300-ov sa dá strielať,pravda strela nesmie mať prekážky.Moj názor je taký že do 200-ov všetky kalibre sú dobré len treba vedieť dobre strielať.
Orientačné! porovnanie výkonu jednotlivých kalibrov na 100m v jouloch a TKO. Kal 223 Rem= 1360 joulov / TKO 18, kal. 243Win=1845/30, kal.7x57=2260/50, kal. 7x64=2630/54, kal. 30-06 springfield= 3265/66, kal. 300WM 4217/76, kal. 8x57JS=3040/72, kal. 9,3x62=3572/118, kal. 9,3x74R=3475/105, kal.7mmRem. magnum=3708/73...
Zdravím, moje zkušenosti jen z letošního roku je trojnásobná dohledávka srnčí a to dvou paličkářů a srnce III.VT. Lovec mířil vždy na komoru a tam byl i zásah. Střílel okolo 100m. První srneček odešel bez kapky barvy a značení 200 m do hustého porostu střela SB SP. Druhý srneček mírně značil a byl dohledán po 500m Střelivo Rem SP. Průstřel plic. Za celou stopní dráhu 1 kapka barvy, kterou ukázal psík. Třetího srnce jsem dohledával poté co zůstal v ohni a po 5 min. se zvedl a odešel. Dodhledávka po dvou hodinách. Střelen na komoru, střela Rem SP neprošla, pes ho zvedl a poté dohnal a zadávil. Měl jsem upřimě 223 plné zuby. Objektivně musí říct, že lovec s ní střílel celkem 7 kusů a ostatní mu zůstali v ohni. Osobně mě to odradilo.
Zdravím, moje zkušenosti jen z letošního roku je trojnásobná dohledávka srnčí a to dvou paličkářů a srnce III.VT. Lovec mířil vždy na komoru a tam byl i zásah. Střílel okolo 100m. První srneček odešel bez kapky barvy a značení 200 m do hustého porostu střela SB SP. Druhý srneček mírně značil a byl dohledán po 500m Střelivo Rem SP. Průstřel plic. Za celou stopní dráhu 1 kapka barvy, kterou ukázal psík. Třetího srnce jsem dohledával poté co zůstal v ohni a po 5 min. se zvedl a odešel. Dodhledávka po dvou hodinách. Střelen na komoru, střela Rem SP neprošla,dohledávka necelé 2 km, pes ho zvedl a poté dohnal a zadávil. Měl jsem upřimě 223 plné zuby. Objektivně musí říct, že lovec s ní střílel celkem 7 kusů a ostatní mu zůstali v ohni. Osobně mě to odradilo.
a co tak 6,5x57 alebo 55 SE?... prijemna strelba...a dostatočny učinok aj na večšiu zver ako je srnčia.. a nema ani take velke rychlosti ako 223-ka .. podliatiny skoro žiadne...
Ja by som 223ku nekupoval! K Springfieldu by som radšej dal .243ku. Je kopec menších kalibrov, ktoré je možné použiť na všetku raticovú zver. Kaliber 223 má viac negatív ako pozitív.
Kde, resp. v ktorých (okolitých) štátoch SR povoluje zákon loviť Rem. 223 všetku raticovú zver? Prosím o odpoveď.
lanus pardoon... sam vidim, ze som to poplietol. rozumiem, ze sa nedalo nechytit ma za slovicka
ja mam s 223 velmi dobre skusenosti ale len co sa tyka srnčej a škodnej.. na večieho diviaka alebo jelena by som asi nestrielal !
blaser - neurážaj, reagujem slušne tak ťa žiadam o to isté, potrebuješ si dokázať svoje ego veľkým kalibrom ? o.k. ja to rešpektujem, tak sa správaj slušne.
lanus - nie nehádžem, reagujem na posledné, ale už keď sme pri tom ukáž mi kto robil nejakú štatistiku ohľadom používania a úspešnosti jednotlivých kalibrov. Nezodpovedný strelec ostane nezodpovedným či má rem. alebo spr. dokáže tak isto dokaličiť zver s jedným aj druhým a tak isto bude potrebná dohľadávka v tom lepšom prípade s úspešným koncom, aj od spr. nám po lese hnije alebo sa trápi dosť zveri. Nikto ma nepresvedčí, že tieto rozhodnutia sú robené od zeleného stola ľuďmi, ktorí s používaním týchto kalibrov nemajú žiadne skúsenosti.
Nastastie sa stretlo par mudrych hlav a tymto totalnym blbom dalo zakonom jasne najavo, co si o ich skusenostiach dlhorocnych s 223-kou myslia. A niekde isli dokonca este dalej a spodna hranica je 7mm a nejake tie jouly.
jarodt - Čítaj pozornejšie príspevky a nehádž všetkých do jedného vreca ! Čo sa týka účinnosti máš samozrejme pravdu ; len na spestrenie témy za krátke obdobie používania 7,62x39 bolo nimi popostreľované viac zvery ako za celú "éru Remingtonov " ,dôvodom nieje však ich nedostatočná účinnosť,ale nedostatočné sebaovládanie a strelecké schopnosti ich používateľov !!!
jarodt čistá pravda
Ktorí z vás čo tu vypisujete má praktické skúsenosti s používaním 223 ? Myslím, že ani jeden, za 25 rokov mám odlovených týmto kalibrom ca 30 ks vysokej, z toho 18 jeleňov a z nich 5 kusov III-IV.VT. Všetky po komorových ranách, žiaden krk, hlava a podobné nezmysly, ani jeden kus z týchto 30 neodišiel ďalej ako na 5-10 krokov, s výnimkou 2 jeleníc, ktoré trebalo dohľadávať asi 150-200 m pri zásahu na pečeň. Nejdem tu nikoho presviedčať, nemám to zapotrebi a je mi to jedno, hovorím len o svojich vlastných skúsenostiach, ktoré vám kritikom chýbajú a riadite sa skôr svojimi pocitmi a časopismi, resp. jedna baba povedala, sám mám teraz klasiku 7x64, poľujem zväčša na diviačiu ale na 223 nedám dopustiť, pretože som sa osobne presvedčil, čo tento kaliber dokáže.
spito270 - Gratulujem k výberu miesta zásahu dospelého jeleňa: "jasne... da sa na hlavu....... "
223kou netrafit excelentne, to je ako netrafit vobec!!! je to kaliber na skodnu a na srnciu... a dost! ja viem, ze sa da vselico, ale mne osobne by bolo smiesne, coilen pomysliet strielat tymto kalibrom na dospeleho jelena... sice jasne... da sa na hlavu....... strelca to stoji iba jeden naboj, ale tu zver niekedy par tyzdnov neskutocnych muk s odstrelenou sankou
Neveril som, ze to raz napisem, ale....suhlasim s Blaserom (Booooze, ako tazko sa mi to pisalo :-((( )
Bolo uzasne zodpovedne strielat na dospeleho jelena 223-kou. To snad asi ani nepotrebuje komentar.
dobrý kaliber na svište, ak pôjdeš do Rakúska tak áno, na Slovensku je ti tento kaliber k ničomu
Hekler, áno zákon treba rešpektovať. Na druhej strane otázka stoji, kto tvoril zákon a čo spôsobovalo používanie tohto kalibru v praxi pri love raticovej zveri. Odpoveď je, že zákon robili ľudia neznalí veci, povedal by som totálni amatéri. Ešte pred jeho účinnosťou som od roku 1986 odpoľoval týmto kalibrom prevažnú časť svojej praxe. Smrtiaci účinok tohto kalibra je vďaka vysokému šokovému efektu excelentný, takmer každý kus po zásahu na komoru zostal v ohni, maximálne prešiel niekoľko krokov, vrátane dospelých jeleňov. Osobne som nepoznal žiadnych užívateľov 223-ky, ktorí by na jeho účinok povedali jedno jediné krivé slovo. Na druhej strane formulka "v rukách zodpovedného strelca" nie je použitá len tak a 10 násobne viac to platí pre tento kaliber. To znamená ak sa pri love nedokážem kontrolovať, mám problémy s presnosťou, nerešpektujem prekážky, používam ho na dospelých diviakov takýmto poľovníkom určite nie je určená a takýchto ľudí ani len nenapadne si kúpiť tento kaliber. Takisto ju neodporúčam na spoločné poľovačky, ale vyložene na individuálny lov, kde si môže človek v kľude všetko premyslieť. A detto platí pre 243-ku. Takže nikoho z lesa vyháňať netreba, treba sa naučiť správať zodpovedne.
dobrý kaliber na srnčiu v rukách dobrého strelca, ideálny kaliber na škodnú a športovú streľbu, ak niekto ale 223 strieľa na ostatnú raticovú zver, treba mu odobrať povolenie na lov zveri alebo ho vyhnať z revíru kým si nekúpi zbraň ako požaduje zákon, rys2 do napísal presne, ale aj 243 bude spôsobovať v praxi problémy, uvidíme ...
a este by som chcel povedat ze vsetci pišu ako remington znehodnocuje divinu a podla mna to nieje vobec pravda ja som si to myslel tiez ale len dovtedy kym sme ho s otcom nevyskušali v praxi... pouzivame strelivo RWS a na zverine nieje ziadna škoda max tak podliatina 5x5 cm to je všetko...
podla mna vynikajuci kaliber na srnciu a skodnu... mi jeden doma mame a este sa nestalo ze by srncia alebo škodna odbehla viacej ako 5 metrov. Odporucam !!!
Kandidat skus si prezistit aky maju nazor tvoji znami na kaliber 7,62x39 cesi ju robia v karabine . Mala, lahka ,lacne strelivo a je to lahsia gulovnica s ktorou sa da strelat aj na divaka aj jelena.
všetkym vam velmi pekne dakujem za rady tak uvidim ze ako sa mi s nim bude darit a potom vam dam vediet ale urcite s tym kalibrom nechcem strielat na velkeho diviaka alebo jelena na to mam springfielda a ked uz aj tak s tym budem strielat na krk alebo diviaka za ucho:)
223 je podĺa zákona "mimo hry" a z raticovej možno loviť týmto kalibrom len srnčiu zver. Preto je podľa mňa už zbytočné polemizovať, navádzať, čo sa dá - dalo s týmto kalibrom uloviť, koľko diviakov a jeleńov padlo a koľko ušlo a nedohľadalo sa... určite to nebol ani v minulosti, keď sa dalo strieľať z toho všetka raticová zver "vynikajúci kaliber", pretože na SP či nočné poľovačky na diviaky nebol určite vynikajúci a ani vhodný kaliber. Ak máš kandidat už kaliber 30-06 a chceš prikúpiť ešte druhú guľovnicu menšieho kalibru na srnčiu, líšky, jazveca, vlka a tak, tak potom 223 je dobrá voľba. Je to vzhľadná, veľmi presná a ľahká "guľovnička" a príjemne sa z toho strieľa.
Kup si pořádný kaliber
rys2 - do tohto zoznamu si kľudne pripíš komplet vysokú a diviačiu, mimo silnejších diviakov. S touto zbraňou sa dá poľovať na 95% našej zveri, musíš však rešpektovať jej špecifiká. Okrem toho si musíš uvedomiť 2 veci : 1. chlapík sa pýtal na skúsenosti, tak mu ľudia odpovedajú, 2. to nie je otázka aký je najvhodnejší univerzálny kaliber