zaujímalo by ma , kt. povel uprednostnujete , dakujem
dados nezalezi na veku psa v akom ho zacnes down ucit, zalezi na tom, ako ma tvoj pes zvladnute zakladne povely, z ktorych sa tento sklada, teda lahni a zostan...nasledne mozes ho zacat ucit stoj (neber ako povel, ale ako vyjadrenie cinnosti teraz) a v kombinacii s tymto mas vysledny povel down (v nejakej cinnosti pes zastane, lahne si a zostane na mieste). Je to akoby vyssia skola, tak je dolezite to nepodcenit a neprecenit psa, tu naozaj plati pomaly dalej zajdes, lebo raz pokazeny down uz nenapravis alebo s velkou tazkostou ale stracas 100% istotu. Este si sa pytal na tie povely. Ano, su definovane k jednotlivym cinnostiam. A prave preto, ze niektori rozhodcovia maju zauzivane svoje a ine neuznavaju (hoc je to v principe jedno, hlavne ze pes robi co ma) tak ja mam najradsej pistalkove alebo este lepsie posunkove povely (najlepsie take nenapadne, ze si to ani rozhodca nevsimne, napr chytenie si kombika na hrudi a pod) a to navonok vyzera ze pes pracuje sam bez povelu. Na skuskach pozor aj na povely, privela povelov ti ubera body. V principe by pes po nastupe na disciplinu mal pracovat sam.
Zigi9 ...ono ten povel treba trochu prisposobit aj k plemenu ktore ho ucis. Ja mam napr retrivra a u retrivrov je klasicky down trochu upraveny, ako na stavace fungovat nemoze. Vysvetlim preco. V momente ako by som zadaunovala psa na dialku, prerusila by som jeho cinnost ale tym by som resetla aj jeho obrazovu pamat a stazila mu tak pracu na ktoru ho potrebujem. Preto sa retrivre na dialku dlhym hvizdom alebo signalom zdvihnutej ruky (idealne kombinacia) nedaunuju ako napr stavac az k zemi do lahu, ale si retriver po tomto povele ma sadnut smerom k tebe a cakat na nasledny smerovy povel kam ma ist dohladavat-prehladavat a pripadne signal sekaneho piskania ze je na mieste a ma hladat tam v okruhu napr 50x50 m...toto su pomocne povely na field trial retrivrov a je to prakticke aj do praxe pre rovinaty teren ako su polia, kde ma pes na teba vyhlad a kde mu ty svojou pamatou mozes pomoct vykonnejsie pracovat, takze po tom co ponosi to co si sam zapamatal, ho ty este cielene mozes doviest ku kusom, ktore si si zapamatal ty hoc pes ani netusi kde su. V principe je podla mna teda jedno, ci si psa naucis na down smerom k tebe alebo v smere akom sa nachadza, dolezite je, aby si ho stopol aj na dialku. Klasicky down je povel, z ktoreho by sa nemal davat iny povel a psovod by mal po psa leziaceho na zemi prist, ale z praktickeho hladiska sa to robi tak, ze je vyhodnejsie ak zalahne smerom k tebe a ty mu das nasledne povel, co ma dalej robit.Lebo niekedy moze byt dost narocne odslapat si povedzme 300m za psom ktory sa ti zenie za zverou (a ty ho stopnes) na takuto vzdialenost pistalkou (podla dosahu pistalky musis vediet odhadnut, na aku vzdialenost si mozes pustit psa).
binka chybaju mi tu palce hore alebo tlacitko "paci sa mi", dostal by si za prispevky aj ty :-)
Ked niekomu amerikanizmus vadi moze naucit psa aj na povel "lahni a hlavu na zem medzi predne nohy" mozno sa to havino skor nauci:)
Jirko jde o to v jaké situaci. Když ta mrcha něco vypíchne a má snahu hnát tak lehne zadkem ke mě, lépe řečeno stále sleduje odbíhající zvěř.Jinak se otáčí hlavou ke mě, protože neví proč ho daunuju a co po něm budu dál chtít.
down , je anglicky :D nie americky :D .. dikza rady
můžeš ho to učit i německy, pokud se nechceš z amerikanizmu posrať :-) Lehni ho uč, až když budeš mít zvládnuté sedni, napřed jen jeden povel, a až je budeš mít zvládnuté oba samostantě, tak je můžeš kombinovat ... Do jednoho roku to určitě zvládneš. Ještě mě napadl dotaz: Když zařvete daun na dálku, lehá si váš pes okamžitě zadkem k vám a nebo se otočí hlavou k vám a lehne?
Lne už aby sme sa z toho amerikanizmu neposrali.
a od akeho veku je odporucane ucit psa povel down ?
Hezký Vando!!! Ještě bych doplnil že při výcviku by měl být povel down paralizační, to znamená že by měl reagovat v rámci slyšitelnosti a vidtelnosti na velikou vzdálenost. Já říkám že když se zařve, případně pískne down tak pes musí dělat v běhu kotouly jak brzdí :-) Může se stát že prefketní nacvičení tohoto cviku psíkovi zachrání život (silnice, koleje apod.) Pan Vochozka psal ve své knize Jezevčíci v praxi, že povel k ulehnutí musí zaznít jako hrom z nebe..
coze ? na skuskac h ide aj o povel , ja samozrejme chcem robit aspon SD a FSMP , neni jedno ci poviem hocico ak pes spraví co ma ? tak ci tak , rozhodol som sa so sadni a lez, to spolu nema nic spolocne a , neviem ci bud epotrebne aj ucit psa povel daun , casom uvidím
Ako pisal binka...lahni je volne lahnutie psa, daun (original down - z aj. dole) je s hlavou medzi prednymi labami. Tato poloha je vsak pre vacsinu psov nie velmi pohodlna a tak sa vacsinou pouziva ako vyznamovo tvrdsi povel, vacsinou na to, aby sa pes akoby skludnil alebo resetol...napr. ked ho potrebujes zastavit v neziaducom pohybe od teba, alebo aby nebol rozptylovany okolim (pri normalnom lahu vidi viac ako od zeme) atd. To ze sa sadni a lahni myli kvoli koncovkam je mozne, ale vacsina psov reaguje na prve slabiky povelu, nie na koncovky (ak ovsem nezijete v krajine, kde jazyk ma prizvuk na konci slov) Cize S alebo SA pri sadni, Ľ alebo ĽA pri lahni. Pes ktory ma tieto cviky zvladnute si sadne na nepatrne zasycanie sss. Ale viem ze vela ludi klasicke lahni vynechava a zamienaho za daun, vtedy ich pes na tento povel len klasicky lezi. Ja mam napr. psa nauceneho tak, ze ked chcem aby si lahol napr pri stole, aby nezavadzal, alebo k malym detom atd, tak mam povel lahni. Ked chcem napr. na polovacke, aby sa trochu skludnil, tak mu dam pri nohe dawn a pustam ho z tejto polohy az, nie zo sedu. A tak isto napr down pouzivam ako vychovny povel, cize ked nieco prepiskne, napr skace po ludoch (ci mne :-D)tak ho dam do downu, tym prerusim neziaducu cinnost skakanie, on sa skludni a ked vidim, ze je zas pri zmysloch :-D tak mu dam volno. Niektori ludia to najma pri stavacoch pouzivaju presne ako popisoval binka. V principe je jedno ake povely naucis psa, ak nechces na skusky. Dolezite je, aby stebou fungoval. Ak chces na skusky, popytaj sa tam kam sa chystas, ake povely pouzivaju. Su sice urcite povely akoby "predvolene" ale uz som sa stretla aj s tym, ze rozhodcovia vyzadovali ine.
Souhlasím s tím písmenem S na začátku. Je to výrazné a pro psa jasné. K lehnutí používám povel "daun" a nebo řeknu "běž si lehnout". Kdo chce mít psa podle knížky, používá povel daun (tak jak psal cita) s hlavou u země a lehni k normálnímu ležení, je to jen o tom, jak si kdo psa naučí.
no podl amna , je to prilis podobne , ako je uz uvadzane v mnohych knihach a aj osobne poznam par psov kt. sa to pletie , preto som sa chcel na to opytat , ale kedze daun je s hlavou dole , o com som nevedel ... neviem, ten napad s lez sa mi paci ,zrejme ho pouzijem ..... dakujem za príspevky
Taky jsem žil v domění že koncovky jsou shodné a že to mate. To myslím nemá na matení psa vliv. U sedni je na začátku sykavka a ta je podstatná. Povel lehni teď používám jako povel k uvolněnému ulehnutí, například k odložení u stolu, když přijede návštěva, nebo když otravuje. Dřív se v čechách používal výraz "kuš". Povel daun trénuju hlavně u psa s hlavou na zemi mezi předními nohami(jak psal cita) U ohařů je vhodné povel používat při vyběhnutí, vylétnutí zvěře po vystavení s tím, že pes prchající zvěř přes porost neuvidí. Můj pes je při duanu klidnější,zejména když vidí pracovat jiného psa ve vodě apod.
Ja používam sadni a lež práve pre tú koncovku.
Lehni, sedni stejná koncovka.Proto se užívá daun.
viem co znamena daun...ale mal som viac psov a nielen polonickych ktorym sa to mylilo sadni lahni je to velmi podoby povel ..teraz mam malu kopovku a tu som ucil lahnu povelom daun a uplne pohode starsia sucke sa ties mylila tak som ju naucil len lahnut a hotovo:O) a staci to
aha , to som nevedel , dakujem
presne tak Cita
Lehni je lehni, daun je s hlavou přitisklou k zemi....