dnes je pondelok,  21. máj 2012,  meniny má Zina,  počet dní do splnu: ,  dnes východ slnka: 05:02,  dnes západ slnka: 20:23

Elektronická Kniha návštev poľovného revíru - diskusia

autor: cupko
pridané: 30.8.2011 12:47

Rád by som sa vratil k elektronickej Knihe návštev poľovného revíru, ktorá bola na tomto fóre intenzívne diskutovaná zhruba pred rokom. Jej autor bohužiaľ už nie je medzi nami. Myšlienka takej knihy sa vtedy stretla s pochopením ale aj s razným odporom. Aký je Váš názor na tento spôsob evidencie dnes ? V prípade záujmu ju nájdete na adrese  kn.nioba.sk

počet zobrazení: 1 996
počet hlasov: 1
okruh tém: legislatíva

komentáre

zobrazené 1-40 z 74 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
Edu, 25.4.2012 o 11:19

goret táto sranda by nas stala zhruba 9 centov miesto 50centovej plombe . Len som nejak nepostrehol k čomu by to bolo dobré ? Tiež mi unikla pointa na čo je dobrá tá plomba keď je polovník povinný pred manipuláciou zapísať do povolenky na lov čas i úlovok . Tak to funguje i pri love rýb a zatial neplombujú . Takže plomba je iba podvojné označovanie zveri . Ale po pravde vieme na čo je dobré to plombovanie z každého miliona € ktoré vysolia polovníci za plomby si niekto šupne 900 000 € do vrecka a ešte zostane 100 000 aj pre výrobcu . Takže všetci sme sú nakoniec spokojný . Komu by sa malilo že chobotnica SPZ je primalá vymyslí sa nejaká spk .Hneď máme dvojnásobnú byrokraciu!!! To je jedno že si oporuje v zakone či v stanovách spz i to že je protiústavná . Dôležité je aby pz uhradili šek ktorý im príde o ostatné prelievanie milionov do súkromných rúk sa postará partia vyvolených :-D všetci sa tomu smejeme ako cigáň holej riti :-DDD

goret, 25.4.2012 o 8:12

Edu, mne by sa šikla elektornická evidencia úlovkov napr. odfotením úlovku s okamžitým zaslaním pozície a času do databázy bežiacej na serveri s webovým rozhraním. Dnešné mobily to hravo zvládnu. Vieš si predstaviť koľko by sme ušetrili za plomby ?? To, že by nás táto sranda s veľkou pravdepodobnosťou vyšla viac je druhá vec :)

Edu, 25.4.2012 o 0:30

apple ja som za každú správnu zmenu ktorá bude správnym smerom ." Naša vec" to mi niečo hovorí :-D . Ja nenástojím o elektronickú knihu návštev revíru ani jej zavedenie do praxe teraz hneď . Iba debata o tom čo všetko dobré by priniesla a čo zlé . Osobne sa veľmi neangažujem a funkciám sa dosť vyhýbam . Mám skúšku z poľovníctva i ako poľovnícky hospodár na výbornú ,ale do výboru PZ som sa nikdy nehrnul .Vždy som si však svoj názor povedal . Našťastie som s našim PZ spokojný i s výborom . Naozaj je teraz ok . Odmietol som však účasť na zletoch či snemoch a zjazdoch a neviem presne ani popísať čo som to za delegáta mal byť kde :-D Ja by som nebol dobrý delegát . Priniesol by som náročné návrhy už len na počúvanie a nie to na splnenie !!! Nechám to zatial na samovývoj :-DDD . Samozrejme ak budem mať pocit ,že je niečo zlé vždy sa k tomu vyjadrím . To mám v krvi s tým nič neurobím . Velakrát sa mlčanie opláca . Človek by mal mať i svoju dôstojnosť a nemal by sa hrať na pštrosa . Treba sa za dobrú vec postaviť a zlo nazvať zlom i keby bolo treba znášať dôsledky . Tebe prajem vela síl a vytrvalosti . Máš môj obdiv !

apple, 24.4.2012 o 20:52

vydrž, spravíme si svoju komoru a bude to! ak hovorím, že zatiaľ je tá písomná forma rešpektovaná, tak viem prečo. nie som odporcom el. knihy, no nie je to len našou vecou, ak ju zavedieme. ak el forma má byť rešpektovaná, musí mať garanciu. a tam vidím problém. nechce sa mi rozpisovať čo všetko prichádza do hry, no prípadná zmena zákona bude mať dopad napr do občianského, trestného a neviem akých zákonov. oni fičia na klasickom preukazovaní. je to široká problematika, preto vravím, že rozvíjajme to, diskutujme. a až sa podarí zadefinovať technické podmienky, ktoré budú rešpektovať štátne orgány, potom sa posunieme ďalej k realizácii. tu by som začal.

Edu, 24.4.2012 o 19:15

apple a kto má garancie zabezpečenia tej papierovej knihy ? S tou elektronickou sa bude manipulovať naozaj ťažko . Nejde tam svojvolne niečo mazať . To všetko sa dá ošetriť . odkaz V tej papierovej sa mazať i trhať stranky ako i písať hlúposti alebo ju uplne zničiť dá veľmi ľahko. Tam to nie je nijako ošetrené . Je to na dôvere . Elektronickú knihu by som prirovnal k internetbankingu . Tiež malo veľa ľudí predsudky a ako si to pochvalujeme keď môžeme v noci či nedelu v klude zaplatiť bez straty drahocenného času ,previesť peniaze alebo nakúpiť v internetovom obchode s perfektným prehľadom obratov na 1 sekundu. Keď to postačuje pre takú ošemetnú vec akou sú financie pre zapísanie poľovníka by to určite stačilo . Povedzme si po pravde zase nejde o nejakú prísne tajnú operáciu v zápise kam ide poľovník . Všetky zápisi by boli on line .Nie je problém zachovať uplne celú historiu knihy . Prípadne pre papier majstrov na konci roka alebo raz mesačne vytlačiť v papierovej podobe a uchovať i digitálnu ako i papierovú podobu . Všetko sa dá keby sa chcelo nie je problém to uskutočniť . Okrem zápisu by popri knihe mohlo fachať kopec informácií ktoré by mohli spz do takto registrovanej knihy zasielať priamo . Tiež by sa videl plán chovu a lovu by bol prehladný a on line . Ešte i foto úlovkov by mohla obsahovať aby sa trofeje nezamienali .Stačila by jedna mms a je to vybavené rovno z mobilu pri kontrole hospodára. Tých riešení by bola celá škála . Mám však pocit ,že sa nechce ani nebude chcieť . Faktom je ,že mnohým by takáto on line kontrola vrcholne vadila a nevyhovovala . Osobne by som s tým nemal najmenší problém . Kto bude takúto knihu spravovať či každé pz alebo spk či spz prípadne lesný urad by sa tiež dalo rozhodnuť . Každopádne kostra je hotová odkaz nič zložité to nie je .Kto chce nech si vyskúša . Mne sa to pozdáva.

apple, 24.4.2012 o 18:11

edu, tomuto rozumiem a nemám výhrady, no ver mi, že mám pár príkladov, keď kniha zachraňovala už obvineného. a vieš ako očtk a súdy prijímajú takéto zápisy? a manipulovať el. zápis? som pri PC cca od r.1986 ... to naozaj nie je až taký problém, keď o čosi ide. garancie zabezpečenosti má dnes kto? písomnosť je písomnosť.

Edu, 24.4.2012 o 17:52

Zneužiť elektronickú knihu návštev je oveľa zložitejšia operacia ako vytrhnuť list či zahodiť tú papierovú do ktorej môže z nejakých pohnutok dopísať ktokolvek čokolvek prípadne sa stratí . Keď idem na poľovačku do horskej časti nášho revíru preveziem sa 16 km tam a 16 nazad. Je dost nemilé prekvapenie keď sú tam už zapísaný viacerí členovia a tak som sa zopár krát otočil a len tak márnil čas i financie . Ak sú v pz dôchodci trpiaci fobiou z počítača či internetu z nejakých xenofobnych pohnutok môže ich do takejto knihy zapísať iný člen .Nevidím v tom problém . Každý sa prihlasi menom prípadne je možnosť zapísať sa sms . Mnohé veci by to ulahčilo . Hospodár ako i poľovná stráž by mala kedykolvek prehlad kto sa kde nachádza čo dnes nemá vôbec šancu v našom rozsiahlom revíri zistit skôr ako za 1 hodinu . Viem si predstaviť zápis z tepla domova a tiež odpísanie sa .

pandur1, 24.4.2012 o 16:08

hunter2, zákon nestanovuje v akej podobe má byť vedená kniha návštev, stanovuje len to čo má byť v nej uvedené.

spito270, 24.4.2012 o 15:50

tak tak som to myslel 3006sprg. Ako jediny a najvacsi problem vidim v tom, ze ti, ktori sa zapisu do tej elektronickej knihy nebudu vediet o tych, ktori budu zapisani v klasickej a naopak. To mi pred tym uniklo, takze ono to asi naozaj len take jednoduche nebude

apple, 24.4.2012 o 15:28

dovoľte i mne osobný názor. elktronická kniha je dobrá vec, praktická. mo je závislá. na elektrike, pokroku - t.j. formátoch spracovania, trvanlivosti... je veľa faktorov, ktoré nie sú veľmi potešujúce a garantujúce prípadné nezasahovanie. je aj lepšie riešenie: bez knihy. tam sme však ešte nedospeli. mne sa javí po širšom poznaní poľovníctva v právnej rovine písomná forma síce ako nepohodlná, ale najmenej spochybniteľná. verte mi, že v prípade problémov budete vďační práve za to, že je to na papieri. a u nás ,,dostať,, sa do maléru je bežné. myslím tým že ,,bol som dostaný do maléru,, - krivými obvineniami a pod. bavme sa o tom, ako by mala vyzerať jej el. forma, rozoberme to do detailov - aby sme boli pripravení, no vo vlastnom záujme netlačme na jej legalizáciu ako bežnú formu.

3006sprg, 24.4.2012 o 15:16

spito to urcite myslel tak, ze maju revir rozdeleny na 2 casti a teda aj 2 knihy...

goret, 24.4.2012 o 15:14

spito, mám za to, že každá kniha môže byť len na samostatnú časť revíru, tzn. nemôže byť viac kníh na tú istú časť.

spito270, 24.4.2012 o 14:44

pokial je mozne disponovat dvoma knihami v zdruzeni, tak ako to je u nas, nemal by byt problem zaviest aj tretiu, elektronicku. Myslim, ze vacsina by to privitala... Pretriasa sa to tu uz dlhsie, no stale sa nenasiel nikto kompetentny, co by sa tomu mohol venovat... Mate niekto poznatky o tom, ci uz taketo nieco je v niektorych statoch zavedene?

Elo, 24.4.2012 o 10:54

Myšlienka je to určite dobrá a tiež sa mi to pozdáva. Určite by to ušetrilo kopu času a sprehľadnil by sa pohyb členov PZ v revíri. Ale... Má to zatiaľ - teda aspoň u nás veľké ALE, ako už písali iní predo mnou, tiež máme členov v dôchodkovom veku, ktorým PC, internet a mnohým žiaľ ani mobil nič nehovorí... Čo sa týka zákona o poľovníctve, zákon hovorí v §54 len všeobecne o knihe návštev revíru. Nie je tam striktne určené, že musí byť len v tlačenej forme. Ja si myslím, že by mohla byť aj v elektronickej forme. No zatiaľ je to na SK v mnohých PZ a PS len hudba budúcnosti. Žiaľ...

hunter2, 24.4.2012 o 10:01

Edu - stále sa však nikto nevyjadril či takúto knihu povoľuje zákon o poľovníctve.

Edu, 23.4.2012 o 17:39

Možno by to chcela počítačová gramotnosť v tom vidím naj problém . Každopádne by mal poľovník prehlad kde sa kto nachádza a to isté i polovný hospodár . Internet v mobile nie je ani drahý a všetkým dostupný . Písať sa do knihy doma by malo nemalú výhodu pohodlia i prehladu . Verím ,že sa táto myšlienka časom ujme . U nás máme 4 knihy návštev a sú v tom iba velke potiaže . Takáto kniha by všetko vyriešila . Netreba nič vymýšlať všetko je už vymyslené . Stačí iba chcieť odkaz presné prehladné odkaz

pandur1, 23.4.2012 o 17:21

škoda, ja som to skúšal v tej demo verzii a bolo to super. Asi to potrebuje ešte čas.

Edu, 23.4.2012 o 14:23

Zatial sa asi nič nezmenilo .Elektronickú knihu asi nikto nezaviedol .Škoda .

Edu, 16.9.2011 o 21:58

premvadasz podobne

premvadasz, 15.9.2011 o 10:22

Hekler sprostost???? nevidim jediny minus iba same vyhody oproti obycajnej knihe?Iba starsim clenom by to asi prekazalo co nemaju internet a nevedia napisat sms-ku.Predpokladam ze na chate nemate zo sebou knihu navst. takze ked chces skontrolovat ci ti kolega nezamrzol musis opustit chatu a skontrolovat to v knihe , mozno 500m od chaty uz mas signal a vyriesis to sms-kou a nemusis dalej chodit. Mne vobec neprekza obycajna kniha navst. ale nebranim sa veciam ktore mam zjednodusia a ulahcia zivot.

Edu, 14.9.2011 o 20:38

Hekler kto zabrani aby polovnik ktoremu kniha navstev nevyhovuje ju proste zoberie a znici ? S tou elektronickou by to mal tazsie .Znicit knihu navstev reviru moze samozrejme i nepolovnik.Precitat si to mözu vsetci clenovia ze niekto sa nevratil z navstevy reviru .Okrem toho ma pri sebe isto mobil. Zneuzitie fuu to neviem kto by mohol nasu knihu zneuzit ani nevidim dovod aky by na to mohol niekto mat a pustat sa do takej zlozitej operacie . Ked nikto nezneuzie internetbanking naco by mu bola nasa kniha navstev reviru ? kludne moze byt i verejna . Nic tajneho tam neschovavame . Jedineho koho mohla zaujimat by mohol byt lesny urad respektive komora a ta by nahlad mohla mat kludne i on line . Ako ma i teraz ked o to poziada . V tych popisanych knihach kde sa casto da malo co precitat co tam kto popisal.

MSmarian, 14.9.2011 o 17:10

Helker, zabezpečenie pristupu je pomocou používateľských prístupov. Je celkom bežné, že rôzne spoločnosti vyžívajú spoločný server. Nie so msi celkom istý, že hospodár obehne každý deň všetky knihy aby skontroloval kto zostal v lese. Mne sa osobne systém zapispovanie cez sms páči a tm kde nie je sigal by zostala knihja. Myslím si, že každý polovnik by mal poslat smsku hospodarovi ked ide na posed a ked sa vráti z lesa.

cupko, 14.9.2011 o 7:38

Ak sa obávate o bezpečnosť 'citlivých' údajov, nič nebráni tomu aby každé združenie malo svoj vlastný server. Je to možné. Nemusí to ani byť server verejný. Postačí ľubovoľný počítač pripojený na internet, ktorý by bol trvale zapnutý. Nemusí byť vyhradený iba pre tento účel. Museli by ste používať IP adresu (číslo) namiesto slovnej adresy, čo nie je veľký problém na zapamätanie.

Hekler, 13.9.2011 o 22:41

to chcete povedať že v podstate by existovali knihy návštev prihlásených PZ na jednom serveri ? kto by zabránil ich zneužitiu ? ako a kto by kontroloval ich otvárania zo strany správcu a jeho kamarátov ? ako by sme si skontrolovali večer na chate kde nie je signál či sa kolega odpísal alebo nie a je potrebné ho isť hladať aby v noci nezamrzol z dôvodu nevoľnosti alebo zlomenej nohy ? dovolím si tvrdiť že o počítačoch a ich zneužití niečo viem, práve preto elektronickú knihu v takejto podobe osobne hodnotím ako zaujímavý nápad o ktorom treba ešte diskutovať ... to len preto že v určitej komunite sa sprostosť pomenuje ako zaujímavý nápad o ktorom treba ešte diskutovať ...

Edu, 13.9.2011 o 20:38

molnarf s tym mobilom sa dam s tebou kludne do stavky :-D Ja som mal este NMT :-D ale k veci . Samozrejme ze pristup ku knihe by mali ludia ktori ho maju aj dnes . Rozdiel je ze by sa dalo do tej knihy pisat elektronicky z PC alebo mobilu . Presne v takom pohodlicku ako mozes teraz navstivit svoju banku cez internetbanking . V tom ja vidim rozdiel.

hunter2, 13.9.2011 o 14:37

molnarf-na prístup do knihy treba heslo a každé združenie má iné takže kto je kde sa môže dozvedieť len člen združenia a nikto iný.

cupko, 13.9.2011 o 14:32

Pán x.y. z Bratislavy vidí v Knihe výlučne iba členov svojho združenia/spolku, teda iba svojich. Nikoho iného.

molnarf, 13.9.2011 o 13:13

EDU !Som presvedčený,že mobil som mal skorej ako Ty. O inter.bankingu ani nehovorím.Tu si bude inde pes zakopaný..!! Z aké dôvodu musí vedieť pán x.y. z Bratislavy,že Jano Mulo je od 17 hod. do 21 hod. je v rev.Kopec pod Kopcom v Poprade.

cupko, 13.9.2011 o 11:02

Rád by som to celé ešte raz zhrnul: Na zápis do Knihy potrebujete alebo počítač s prístupom na internet alebo mobilný telefón, z ktorého sa dajú posielať obyčajné textové SMS-ky. Okrem toho si môžete pomocou poslanej SMS-ky zistiť kto a kde sa dnes nachádza v revíri. Ak vám nie je ľúto pár centov, skúste poslať na číslo 0903 969 978 SMS-ku s textom diana@kto . Vzápätí vám príde SMS s textom kto a kde sa dnes nachádza v revíri združenia s kontom diana. Diana je konto na skúšku a každý má k nemu neobmedzený prístup

cupko, 12.9.2011 o 13:46

Mobilný telefón nemusí mať prípojenie na internet. Stačí ak sa z neho dajú posielať bežné SMS-ky. Iba počítač musí mať prípojenie na internet.

MSmarian, 11.9.2011 o 18:43

Na prvý pohľad to vyzerá jednoducho, v skutočnosti je tento proces omnoho zložitejši a narazí na množstvo podmienok, ktoré by museli byť ošetrené aby bol celý systém funkčný. V určitých prípadoch by dochádzalo k viacnásobnému zasielaniu sms. Mmyslím si, že náklady na zasielanie správ by mohli poľovníkom vadiť.

pandur1, 11.9.2011 o 18:36

Netreba internet, stačí poslať SMS na zápis a SMS na overenie kde je kto zapísaný, aspoň tak som to pochopil.

MSmarian, 11.9.2011 o 18:22

Ani ja nemám v mobile internet a tiež si treba uvedomiť, že nie všade v horách je signál.

lubenko, 11.9.2011 o 17:56

hej,ale každy nema v mobilu internet

Edu, 11.9.2011 o 16:29

kto nema pocitac postaci mu mobilny telefon . Ten ma uz kazdy

lubenko, 11.9.2011 o 14:46

myslim,že než sa to uvedie do praxe bude mat počitač každy a či sa to vobec zrealizuje,takže žiadne obavy

MSmarian, 11.9.2011 o 12:41

V každom prípade treba myslieť aj na poľovníkov, ktorí počítače nemajú.

lubenko, 10.9.2011 o 13:29

jednoznačne by to bol prinos a zjednodušenie

MSmarian, 9.9.2011 o 17:30

Ahoj Edo, má to svoj význam, než pôjdem z domu videl by som kde kto sedí. A tiež hospodár by mal prehľad kto je v lese a nemusel by obchádzat pol revíru.

Edu, 9.9.2011 o 13:42

molnarf Ty si musel isto dosť tvrdohlavo i mobilnému telefonu odolávať :-D Isto aj internebanking bol bolestivý u teba . Neviem čo je podľa teba dôležitejšia téma ako téma ktorá nám môže uľahčiť a sprehladniť činnosť v PZ ? Na čipované jelene sa v niektorých vyspelých krajinách už poľuje dlhé roky . Na Slovensku sa bežne čipuje rys ,medveď atď. Takže tvoje scifi je i realitou . Čipovanie psov v Bruntále je napríklad povinné a neplačú tam preto .

zobrazené 1-40 z 74 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie