Mam 17 rokov a chodim s ujom na polovacky... ked sa zacina stmievat alebo je spln tak s mojim dlekohladom nic nevidim- mam zeiss 8x30 a nema ziadnu viditelnost v tme.... Co by ste mi poradili za znacku a typ aby som nebol sklamany a aby bol kuker kvalitny ..... tak dufam ze sa tu najde dakdo kdo rozumne poradi , hladam nieco do 400e .... dakujem
edu, ten nikon by bol super.
Patrac - Začína hned takto, dalekohlad čo mám je ovela drahšie než 400 €, ale ja som s tým uplne spokojný, a nepredal som za nič ! dalekohlad je 8x56 Swarovski SLC
skus ten 8,5x56 NIKON MONARCH a cez inetrnet,myslí že je to hej internet shop. Ja som tak urobil, bolo to lacnejšie.
MSmarian aj ja vlastním ten fomei ktorý opisuje paroha nesťažujem sa ako za šera tak aj za splnu je obraz kvalitný..samozrejme je to nižšia trieda ako nikon monarch 8,5x56 ktorý si myslím by bol do 400 eur najlepšia voľba
Paroha Ty máš FOMEI? Nepočul som nijakú chváľu na túto značku.
maros17 - kvalita zobrazenia pri variabiloch nedosahuje kvalít pevnej optiky, podobne ako vo fotografii.
skus fomei leader 8x56 fmc vyborny dalekohlad prijatelna cena dusikom plneny pekna kvalita obrazu
Chcel by som spýtať či má niekto skúsenosti s ďalekohľadmi s meniteľným zväčšením?? Či to je nejaká výhoda oproti ďalekohľadom s pevným zväčšením.
skus KAHLES 8x42 som nadmieru spokojny ! :) aj ked stojí cez 600eu tak stojí zato
michal tu na bazare ten puskohlad elite 4200predavaju za 400euro to sa oplati aj ked je pouzity ,ja ho mam jedina vytka k nemu je trochu hruby kriz kedze ma bodku tak nemusel byt az taky ale inac super doporucujem a ked si chces kupit novy tak v predajni v Galante stoji 550 euro najdes ho na googli
no presne.. okolo sto rán som snej zatial strelil a drzi bez problemu nastrel puškohlad len ked sa ztmieva tak už sa rozmazava obraz v nom .. robim teraz cely tyzden ale buduci tyzden budem mat volno..už si aj poloval snou?... inač raž je to vyborna... do našich hor by som povedal že najlepšia..
jasne vtedy si bol so starkym hore na bukovci na polovacky mas celopazbenu 8x57JS a puskohlad trophy1,5-6x44 a vtedy som ti spomnal ze aj ja si davam robit tu nemecku 8x57JS ak si pamatas a uz ju mam hotovu pridi kupnut zajtra mozes mam dovolenku ak by sa ti chcelo..
minuly rok si mi flintu obzeral :D s Jančim Sujom...
ano som zo sebedina preco?
tam som kupoval ten bushnell trophy ... dobry vyber tam mate... buduci tyzden robim tak sa mi neda ale potom by som prisiel ten bushnell pozriet.. 2,5-10x50 s červenym bodom by to mal byt... inač niesi zo sebedina?..
zdravím Michal89 , rada tophy je super a vsak ak chces pridi v utorok do tromfu ale na Partzánskej ceste 80, ja tam budem mozme ho spolu pozriet budem tam od 9:00 do 13:00 ale elite 4200 je bomba ..
pozorovaci neviem teraz z brucha dat aka je rada ale puskohlad je rada trophy...v majovom čisle PaR je reklama na bushnell elite 4200 a celkom sa mi pozdava..pomer kvalita-cena by mohol byt dobry v tomto pripade..takze mozes mi ho doporučit?.. lebo idem kupovat gulovnicu a puškohlad ešte nemam vybrany..
michal ked pises o bushnely tak napis aku mas triedu,ja mam puskohlad elite 4200 a som nenormalne spokojny,ostry obraz a dobra svetelnost aj za sera ,bushnel robi pozorovacie dalekohlady aj v triede elite ale tam su ceny od 500euro hore,samozrejme ked si kupis dalekohlad za sto euro nemozes cakat zazraky od nijakeho vyrobcu
do bushnellu by som určite nešiel... mam aj pozorovaci aj puškohlad a niesom spokojny..ale zase za tie peniaze co viac by som chcel :D ..
vidim, že Bibiak si zamiena diskusiu s reklamným platkom:-))). V každom prípade Tromf ako dovozca Bushnell ma na tom dalekohlade tak 40% zisk, takze ako spravny zamestnanec ti ho bude vrelo doporučať. Ja osobne neviem, ten Bushnell som v ruke nemal, spominany Fomei je ale ok.
Zdravi vas BIBIAK a este jedna malickost mame predajnu v Europa Shoping Centre v Banskej Bystrici na 1. poschodi, kde vas velmi rad privitam a mozme si to tu vyskusat tie dalekohlady mam ich tu vsetky aj tu 8x42 aj nikon 8,5x56 monarch a puskohlady a tak dalej viacej toho..
zdravím orol, tebe by som doporucit presne Bushnell NatureView 8x42 lebo mate take iste oci ako moj svokor ktory ma 52 rokov tiez na blizko zle vidi a tato 8x42 mu nenormalne sedi na oci a porovnavali sme to aj s tou 7x50 ruskov od kamosa a predsa ta 8x42 mu bola lepsia viete ja robim v TROMFE tak mam toho vela vyskusaneho z praxe ci puskohladov alebo dalekohladov nasa stranka je odkaz a fomei neviem pomer cena kvalita sa mi to nezda..
zdravim Orol, bibiak ma pravdu, ked pise o vplyve veku na ludske oko a jeho možnostiach, avšak pri večernom pozorovani väčší priemer vždy oceníš. Pokiaľ budes brat do úvahy, že si starší a tvoje oko už nemá take schopnosti ako oko nás mladších, tak potom priemer 42 ti bude idealny, v tom pripade by som doporucil tento typ odkaz, na ktory som nedávno narazil, za tie peniazky je to skvela volba, optika s ED sklami je vynikajuca, mal rovnaky model len väčších rozmerov a max. spokojnosť
Pozdravujem bibiak a akú binokulárnu optiku by si mne doporučoval, teda čo sa týka zväčšenia, priemeru, výstupnej pupily atď, keďže mám 53 rokov a na blízko už horšie vidím? P.s- poraď aj na deň aj na "noc" optiku pre poľovnícke účely :-o)
Ja by som ti osobne poradil dalekohlad od Bushnellu NatureView 8x42 cislo katalogove je 220842 ja ho uz mama tri roky a som s nim nadmieru spokojni ma cisty krasny obraz za sera super a kazdy mi vravi nan ze co mozem vidiet tou 42-kou objektivom a ja im na to vsak na vyskusaj a ked vyskusaju tak potom drzia zobak vie je vzdy 56-ka to super ale zase musim povedat ze nikon monarch 8,5x56 je od neho asi tak o 20% lepsi ale viac nie a tento dalekohlad maju tu:odkaz .. Moj kamarat ma 7x50 staru rusku a tato 8x42 je o 15%-20% lepsia ako ten rusky, veruze sme z toho boli prekvapeny ale zase vies oci robia vela darmo si starsi clovek kupi dalekohlad neviem aky super ked uz ma zrnicku v oku mensiu ako ked bol mladsi a oko prepusti to co len zrnicka pusti dnu viem 20-rocny chlapec ma zrnicku cca 7mm a 45-50 rocny chlap ma zrnicku 4-5,5mm tam vies on by si nadarmo kupoval puskohlad s 56-kovým objektivom ked oko by mu len prepustilo to ako ked by sa dival cez 50-kový objektiv .. ak niecom kludne mi napis mam toho vela vyskusaneho a vela starsim polovnikom a milovnikom prirody som pohol si vybral optiku a boli vsetci milo prekvapeny.. s pozdravom a lovu zdar..
Mas komplikaciu, ze sa do pripadne kupovaneho dalekohladu tazko pozres za sera. Teraz nie je momentalne jesen. Rozhodne sa do toho pozri ak chces predsa len vyhodit 400 EUR. Nikon ma dobre dalekohlady - niektore ale su rovnako drahe ako najdrahsie Zeiss atd. Ale ano Edu strop je 400. Nebud ako lampasak - nech popremysla. Avatar "pionier" bol super - teraz to uz mrvis. Dalekohlad, topanky a batoh...
Pokial chces, tak skus ten Monarch 8,5x56-Nikon ma dobre skla. Myslim, ze si sklo vyrabaju sami. Ale pozor-musi to byt original japonec. Skus zavolat jednemu panovi do Bratislavy, je to solidny pan a ja som od neho kupoval uz dva puskohlady Monarch E. Poobede o 15-tej som mu povedal, aky model chcem a na druhy den doobeda som ho mal v rukach. Vsetko mi dorucil cez UPS. Tu mas cislo priamo na toho pana-0905615450. Volaj mu tak maximalne do 16-tej poobede. Potom zatvara a nestihne ti dalekohlad odoslat. Skus sa s nim porozpravat-on ti poradi.
po tychto komentaroch som v este vecsom pomokove ako som bol teraz uz fakt neviem co si počat ... teraz uz nemam ziadnu predstavi o dalekohlade ...
Pre Patrac22-ja mam tiez rusky dalekohlad 8x30, ale nosim ho len cez den, ked idem na prechadzku so psom. Vyhoda je, ze je maly, spratny a lahky na tulanie po prirode. Na vecer mam 7x50. Inak, pozeral som cez strykov swarovski SLC 8x56 B no a to uz bol super obraz-ako fotka. Ale aj super cena. Inak ja osobne pokukujem po Monarch 8,5x56.
pandur1, no s tými cenami je to tak, ale od nejakeho poliaka by som to nekupoval....., podla mna sa pri Nikone plati vela za znacku, kedze je to jeden z najznamejsich vyrobcov, zeissku som zatial v ruke nemal, ale verim, ze bude lepsi, za tie peziazky by sa teda aj patrilo:-)
turista1980, tie ďalekohľady sú rovnaká trieda, teda budú vo svetle dosť porovnateľné. Tie ceny robí predajca, najdem Ti obchod kde bude monarch lacnejší ako leader ED. Skús porovnať zeissku alebo swaro. s fomeiom al. nikonom a tam už budeš vidieť rozdiel (samozrejme aj v cene).
KrokodilGenya cena strop bola určená do 400€
Vobec nemas zberatelsky kusok = dalekohlad je dobry na ponos. Len tie najdrahsie "8x32" sa daju pouzit aj za sera - pokrok. Dalekohlady co su tu spominane su tretotriedne. t.j. nemaju tu hodnotu co za to chcu - u nas uz vobec nie. Kde ze 400 EUR za oranzove podfarbenie atd... - Monarch. Pozri sa po Zeiss Binoctem 7x50 1Q. Das si poriadne ocnice aby Ti neslo bocne svetlo a budes spokojny. Ostane Ti cca 300 EUR. Dosporis este 300 dosporis (hoci aj rok) a mozes skusit bidnut Carl Zeiss Dialyt 8 x 56 (lepsi asi nekupis). Navyse - odpadne Ti starost s predajom "kukera". Samozrejme pouzite kusky ale to nie je vada. Tiez mam taky.
samozrejme, že svetelnosť je lepšia pri dalekohladoch s mensím zväčšením a rovnakým priemerom. Inak nedávno na jednom stretnutí sme práve porovnávali tohto Nikona odkaz s týmto fomei odkaz, čo sú 2 prakticky rovnaké modely, a že by bol obraz u toho drahšieho lepší si tvrdiť nedovolim :-)
presne tak ako hovorí motaq a sako80, výpočet svetelnosti ďalekohľadu je relatívny pojem ( fomei - zeiss 8x56 napr. ), ale pri tom nikone má trochu lepšiu svetelnosť tá 8,5lka ako 10.
ako píše motaq, výpočet svetelnosti je len numerická hodnota, porovnaj nejaký (fofotronic) 8x56 za 50eur s Zeissom 8x56, numerický výpočet na svetelnosť ten istý, realita :)))))
hlavne ak porovnavas dalekohlady tak skus porovnavat dalekohlady v rovnakej triede a odporucam porovnavat rovnaky priemer objektivu. dalekohlad x56 bude mat za predpokladu ze sa jedna o dalekohlady porovnatelnej kvality skiel vyssiu svetelnost ako objektiv x42. Teoria vypoctu svetelnosti je sice pekna vec a existuje niekolko pohladov na tento vypocet ale je to len teoreticke cislo, ktore nic nehovori o kvalite dalekohladu. V tvojom pripade, by som tak ako uz viaceri pisali volil dalekohlad 8x56 pripadne 8,5x56, a to napr. Monarch NIKON, new foresta VIXEN, BL MINOX pripadne lacnejsie BV MINOX alebo ATREK VIXEN. a ak chces dat viac tak by som siel do toho steinera.
Výkonnosť za šera, ktorá vyjadruje výkonnosť ďalekohľadu, sa vypočíta podľa vzorca:(zväčšenie)² x svetelnosť a výsledok odmocníme na druhú. Svetelnosť, ako meradlo jasnosti obrazu ďalekohľadu, sa vypočíta podľa vzorca: priemer objektívu /zväčšenie a výsledok sa umocní na druhú. Ďalej, ľudské oko-zrenička reaguje na tmu-svetlo! Preto je za šera-mesačnej noci skutočne veľmi dôležité, aby zrenička reagovala len na svetlo prichádzajúce z ďalekohľadu. Preto by som volil jedine ďalekohľad, ktorý mi čo najlepšie vytesní priestor medzi okom a ďalekohľadom a tak mi zabránil prenikaniu svetla do zreničky zo strán. Prečo má tento asi tie bočné výplne? :-)) odkaz