môze sa od prasivej zdochnutej líški nakaziť besnotou ak sa jej iba dotkne?
Všetky tri uvedené byliny sú svojim spôsobom a zložením jedovaté - konvalinka a ruta výraznejšie, menej betonika. Vážnejšie by však mohli ohroziť zdravie človeka vo väčších - neprimeraných dávkach, pri predávkovaní, alebo častom, nesprávnom užívaní. Pokiaľ vieš s jedovatými bylinami "pracovať", nehrozí riziko a netreba sa toho obávať. P.s- podobné sa lieči častokrát podobným!!, len samozrejme v rozumných, presne stanovených a neprekračujúcich dávkach!!! Aj z konvalinky, či ruty a INÝCH JEDOVATÝCH BYLÍN sú BEŽNE DOSTUPNÉ LIEKY a iné preparáty v lekárňach, no väčšinou na lekársky predpis. Nepredstavuj si okamžite, že keď je konvalinka jedovatá, ruky od toho preč. "NIE JE to pravda", ak človek "trošku" tomu rozumie. Práve takéto "jedovaté" byliny, resp. výťažky z nich vyliečili chorého človeka natrvalo.
konvalinkovy caj?? myslel som, ze konvalinky su jedovate, vsak ani nemozu byt v jednej vaze s inymi kvetmi.
Besnota : Napadnuté miesto držať nejaký čas v studenej vode. Piť konvalinkový čaj a ním si ranu vymývať. Piť sa môže aj rutový, alebo bukvicový čaj a v ňom omočenú šatku na ranu a hlavu prikladať. Zdroj: Domáci radca a lekár ( autor John Carmen, Pitsburg ). P.s- bukvica je myslím betonika lekárska ( nie som okamžite na 100% istý ). Neskúšal som to, no nosím to v hlave pre prípad okamžitej potreby pomôcť sebe, či kamarátovi :-o))
henrik, v tvojom pripade , alebo aj v pripade, ze doslo k styku z nakazenoym zvieratom, je vakcinacia jediny sposob, a tu ti aj lekar povie, ze vedlajsie ucinky su zanedbatelne a nepodstatne nakolko choroba je smrtelna. ja som skor hovoril o preventivnom ockovani, aj tu sa vsak nazory urcite mozu roznit. V tvojom pripade ak mas strach mas dve moznosti bud pockat alebo sa dat zaockovat. po zaockovani budes mat vacsi pokoj...a aj do buducna.
Vladenko pozri si odkaz cast neziaduce ucinky. tam to najdes, nie je tam uvedene percento ale len ze obcasne, nechcem tresnut cislo lebo si ho nepamatam ale podla toho co som sa snim rozpraval tak to bolo relativne vysoke cislo, zamerne hovorim relativne nakolko to bolo asi v zmysle 0.1% umrti na veldajsie ucinky po vakcinacii popisane aj v tom odkaze. cislo je nezavazne (ale bolo to relativne vysoke cislo)...len hovorim, co mi povedal ked som sa ho pytal na preventivne ockovanie.
viem, ze vysetrenie cloveka "zaziva" je znacne nespolahlive a istotu dava az fluorescencna metoda post mortem. ano, liske som bral lebku, a preto vysetrenie zvierata nebolo mozne.domrvil som to,a nabuduce si dam pozor (ak to prezijem, hm). motaq, pravdepodobnost, ze bola nakazena, je sice nizka, ale je. ja som chcel vediet,ako v tychto pripadoch postupuju ini. ako vidim, je to tak pol na pol. pokial ide o vedlajsie ucinky,vzhladom na zavaznost nasledkov (100% letalita) by som na ne asi nemyslel...
ale to by nesmel ten mozog vybrať a vyvariť lebku, takto už nezistí nik či bola besná alebo nie, a tu by mu každý lekár odporučil to očkovanie, nik si nezoberie na tričko, že bol u nich pacient, čo manipuloval s líškou, a teraz si nie je istý či bola zdravá. Motaq, prosím napíš mi o vážnych vedľajších účinkoch vakcinácie proti besnote, môj infektológ, s ktorým som sa na túto tému bavil, mi povedal vtedy, že sa čuduje , poľovníkom, ktorý sa venujú lovu líšok, alebo tie líšky derú že sa nedajú zaočkovať, povedal že tieto vakcíny sú tak účinné, že by som mohol tú líšku "aportovať v zuboch!" Za to riziko, a bezsenné noci to nestojí, a neviem či nejaký veterinár, u ktorého sa premelie xy zvierat v ambulancii, sám ich vyšetruje, by sa nedal proti besnote zaočkovať. To by bol celkom slušný hazardér. Inak , naozaj by ma vedľajšie účinky zaujímali, lebo som sa nechával 10 rokov očkovať, a nič som na sebe nespozoroval. S pozdravom Lovu zdar a líška zmar!
Henrik, ten strach je tam, poznám to a ako som už dolunižšie písal, prešiel som tým. Postupom času to však úplne zmizne a človek začne byť po tomto obozretnejší. Inak zopár mojich priateľov líškarov sa dalo v minulosti preventívne "zaočkovať" a venujú sa bezproblémove lovu líšok a všetkému, čo to obnáša. Ja zaočkovaný nie som proti ničomu, neznášam inekcie, kdejaké vakcíny a synteticky vyrábanie "lieky":-o)) ja môžem len bylinné prírodné preparáty a dobrý domáci destilát, v pálenici vypálený :-o))
jednej veci nerozumiem, ak si sa obaval preco si ju nedal vysetrit na besnotu ked uz si ju strelil a mas s toho taky strach? co sa tyka ockovania, to odporucaju lekari len naozaj v pripade ze uz ku kontaktu s nakazenym zvieratom doslo. ockovanie ako prevencia je vzhladom na percento vyskytu vaznych vedlajsich ucinkov rizikove. tot informacie od veterinara, s ktorym som sa na tuto temu bavil. dokonca kvoli tomu riziku sa ani odchytavaci tulavych psov a maciek nedavaju preventivne ockovat ale len ak je uz naozaj nevyhnutne. tak ako odporucal orol predebatuj to so znamim lekarom alebo veterinarom povedia ti viac. A co sa tyka vysetrenia teba, vysetrenie sa robi tak ze sa kontroluju klinicke priznaky, takze to ti 100% nezaruci ci mas alebo nemas besnotu. najistejsie vysetrenie je take, ze sa da vysetrit zviera, ktore je podozrive na besnotu ak sa dobre pamatam roby sa to z mozgu, cize az usmrtene zviera...
hej, aj u nasich starych polovnikov je to takto. ked to tak pises, pripadam si smiesne, ze sa vobec strachujem, ale fakt je, ze pri niektorych pripadoch stacil daleko mensi kontakt, nez aky som mal ja.
Poznám osobne dvoch starých ešte poľovníkov. Tí odrali za života v holých rukách stovky líšok a takisto v holých rukách líšky nosili. Nikdy neboli zaočkovaní proti besnote a tešia sa stále dobrému zdraviu. Dokonca jeden z nich na SP odral "nahrubo" moju líšku, aby som niesol len "kožuch". Trvalo mu to hádam 7-8 minút. No najzaujímavejšie bolo, že keď sme pri ohníku opekali slaninku - túto si veselo krájal tým nožíkom, ktorým dral líšku a nám ostatným pri pohľade dupkom stávali vlasy na hlave :-o))
vsak ja by som to tiez tak riesil ako ty najrasej, ale ked citam pripady zo sveta, ako dvaja vo vietname odrali psa resp.macku a potom ju zjedli, a umreli na besnotu... pritom tym, ktori jedli s nimi, sa nic nestalo... to odieranie lisiek je sakra riskantne. viac sa lisky nechytim!
Aha, tri týždne. Ale aj tak by sa patrilo s kamarátom lekárom podebatiť, čo a ako. P.s- inak ja som sa kedysi porezal priamo pri sťahovaní líšky, ranu bleskovo vysal a vydezinfikoval a vypil aj vnútorne asi pol-trištvre litra pálenky ( za ten deň ). Nebol som u lekára, ale zo tri - štyri týždne som veru pokojný nebol a pil každý deń. No, ale akosi to prešlo a som tu:-o)) inak podľa toho čo opisuješ, že si líšku niesol v holých rukách, tam by som sa až tak NEBÁL, ak holá ruka nebola v priamom kontakte s krvou, resp. slinami. Naviac, uhryznutý si nebol! Tiež by som sa v Tvojom konkrétnom prípade až tak NEBÁL prenosu vírusu "vzduchom", Ty si predsa kožu nebrúsil, vyberal si len mozog a rukavice si mal. To je len môj osobný názor na vec.
uz su to skoro tri tyzdne, neviem, ci to ma vobec vyznam,ked hovoria, ze treba zacat hned...
Podľa mňa budeš pokojný až vtedy, keď pôjdeš čo najskôr k lekárovi a dáš sa zaočkovať ( prekonzultuješ vec s lekárom ). Naviac, takýto krok má podľa mňa veľký význam pre budúcnosť pri podobných situáciach...
" Očkovať sa môžeš dať, ale nie je to nič príjemné" Goret a podľa čoho tak usudzuješ ? ja som sa dával očkovať asi 10 rokov, vakcína IMOVAX, alebo VERORAB, má 0,5ml, a je to maličká ihlička, ako vakcína proti kliešťom alebo chrípke, pichá sa do pleca. Tiež som mal nepriamy kontakt s besnou líškou, ale bola potvrdená na veterine, dostal som na nultý, prvý, tretí , siedmy a štrnásty deň vakcínu, potom, som sa už dával automaticky každé dva roky sám očkovať, jednou vakcínou ako preočkovanie. Besnota nie je sranda, ak máš mať akúkoľvek pochybnosť, choď na infekčné, besnota má dlhú inkubačnú dobu, a ak ti to po pár mesiacoch prepukne už je neskoro. Vladenko
netvrdim, ze mala besnotu. ved vyzerala uplne zdravo, spravala sa bezne (placho). montoring je tu uz 5 ci 6 rokov negativny na besnotu. ale to neznamena, ze nemohla byt teoreticky nakazena, obzvlast po tych hlasenych pripadoch v polsku. preto sa pytam, ako by ste postupovali vy. ad goret: preco je ockovanie take neprijemne? pokial viem, uz sa podavaju len 3-4 injekcie intramuskularne, nie do brucha.
Očkovať sa môžeš dať, ale nie je to nič príjemné. Aký je monitoring na besnotu u vás sa dozvieš u štátnych veterinárov a oni ti najlepšie odpovedia aj čo máš robiť ďalej.
Podľa čoho súdiš,že mala besnotu?
ahojte. chytal som ulovenu lisku holou rukou, bol som pritom cely den v reviri, mal som aj nejake oderky na ruke.je dost mozne, ze som sa dotkol rukou tvare alebo ust. na druhy den som jej odral hlavu a vyvaral ju kvoli trofeji. mal som sice chirurgicke rukavice, ale vyberal som jej mozog a virus sa siri aj vzduchom. som z juhozap.slovenska. keby ste boli na mojom mieste, dali by ste sa ockovat?
Osamelyvlk vidí vnutorneho nepriateľa niekde inde . Nuž eštebaci hľadali vnútorného nepriateľa všade :-D Náš Jozi ho hľadá dodnes :-D Zase má jozibaci od svojich súdruhov informátorov vadné čísla :-D odkaz Nuž raz vadný človek vadné čísla . Človek bez rozumu píše len nerozumné veci . Jediné čo pán boh nadelil spravodlivo je rozum . Každý si myslí ,že ho má dostatok .Jozibaci si dokonca myslí ,že ho má najviac na svete .Preto drísta takéto kokotiny stále do vetra !!!
Goret ja som iba napísal že Slovensko je krajina bez besnoty . Slovenská republika bola v júni 2009 na zasadaní SCOFCAH v Bruseli deklarovaná za krajinu bez výskytu besnoty. Posledný prípad besnoty na Slovensku bol v roku 2006 . Na človeka v roku 1990. Vakcinácia zabrala stopercentne a vakcinuje sa i naďalej . Tiež sa monitorujú líšky i naďalej . Takže v strehu môžeme byť :-D ako sme boli pred imerialistami :-D Samozrejme líška prenáša veľa iných chorôb .Takže moja odpoveď na otázku Matusa1313 môze sa od prasivej zdochnutej líški nakaziť besnotou ak sa jej iba dotkne? Nie nemôže sa nakaziť besnotou lebo na Slovensku sa táto choroba od roku 2006 nevyskytuje .Môže sa však stať ,že to bude po 6 rokoch práve prvá líška ktorá má túto chorobu čiste hypeteticky je to možné :-D . Musela by to však byť líška nakazená nevedno odkiaľ . Musel by si ju po toľkých rokoch objaviť práve Ty . Chytaním by si sa ešte nemusel nakaziť .Na zaver ešte podotknem ,že prašivina a besnota nemajú vôbec nič spoločné Matúš . Sú to dve uplne iné ochorenia . Svrabom sa samozrejme nakaziť môže to je fakt :-D Zákožka svrabová sa však liečiť dá napríklad skabicidom a inými liekmi . PS: Nechtaj zdochutú líšku ani nič iné zdochuté . Respektíve napríklad motorku môžeš .
asi tak :-(((
v okrese? :)))
....oficialne bez besnoty a oficialne u nas zije 60 tis. Romov :-)))))
Treba si počkať na oficiálne potvrdenie, netreba robiť unáhlené závery. Isté je , že 7.2. vydala ŠVPS informáciu, kde potvrdila v období september-december 2010 zvýšený výskyt besnoty na území Poľska, pričom jeden z potvrdených výskytov bol len 3 km od hraníc. Podľa môjho názoru, je len otázkou času, kedy sa natrafí na tú "správnu" líšku ( alebo iné zviera ). Aj vzhľadom k tomu, že UA ani východ PL nerobia plošné opatrenia proti výskytu besnoty. Ale zatiaľ sme oficiálne bez výskytu, to je fakt.
Ak si ľudia budú opekať slaniku na určených miestach, besnoty sa báť nemusia. Ak však budú klásť ohne kade-tade, tak nech sa jej boja. Lepší "besný" horár ako spálenisko. Edu, ja súhlasím s orlom i jagrom Fakt, že ešte nebola diagnostikovaná, neznamená, že tu nie je a opatrnosti ohľadom besnoty i iných chorôb prenášaných líškami nikdy nie je dosť.
Jáger333, vďaka takýmto odkazom, ako uvádzaš, sa ľudia budú báť nielen opekať si slaninku v lese, ale aj užívať si plody z vlastnej záhrady. A pritom bolo na Slovensku diagnostikovaných od r. 2000 IBA 11 prípadov /jeden za rok/ alveorálnej echinokokózy. Opäť sa nafukuje kauza, ako s prasacou chrípkou. Ale k líškam. Povedzme, že s tebou súhlasím /aj s parazitológmi/ a vinu vidím v premnožených líškach. Nevidím ju však v potlačení besnoty, ale v celoročnom love a z neho prameniacej populačnej explózie a devastácie genofondu líšky /zníženej imunity/. Už naozaj ako obohratá platňa opakujem - chrániť líšky od prvých mrazov /koncom roka - v decembri, alebo hoci aj v novembri/ až do odstavenia mláďat /30.6./. Skúsenosti z Česka ukazujú, že líšky plodia menej líščiat a väčších. A teda aj odolnejších. Pomohla im k tomu tuhá zima okolo Vianoc tuším v r. 2008, kedy myslivci pre snehovú kalamitu takmer nechodili do revírov /líšky mali raj na Zemi/ a na jar norovali mimoriadne skoro a mimoriadne veľké líščatá. Vo vrhoch po 2 až 4 kusy. To je pre mňa zvlášť presvedčivý argument pre potláčanie populačnej explózie líšok a aj diviakov. Celoročný lov - najmä v čase pred a počas honcovania líšok - populačnú explóziu nie že nepotláča, ale naopak - znásobuje.
Jager333 žiadnu besnotu tu nemáme ! Je to bohapustá lož.Slovensko je krajina bez besnoty .
A máme to tu....besnota z Poľska prišla aj na Slovensko, veterinár mi hovoril že už je potvrdený prvý prípad pri hraniciach... Ku diskusii pridávam svoj názor (nie som veterinár, ale skúsenosti): Besnota je vírusové ochorenie teplokrvných zvierat prenosné na človeka.Najviac sa prenáša slinami, kde je väčšie riziko prenosu, než krvou zvieraťa, krv obsahuje biele krvinky ktoré čiastočne potláčajú množenie vírusu.Aj keby vás kusla besná líška, neznamená to automaticky,že ste dostali besnotu, musíte do tela dostať toľko vírusu, aby bol schopný prekonať váš organizmus (prirodzenú imunitu) a množiť sa. Slnko naozaj zabíja vírus tým, že sliny vyschnú a za cca 24-36 hodín je po víruse. Mám takisto svoje skúsenosti s besnotou, keď mi jagdteriér zadrhol besnú líšku a svoje som si v rámci prevencie odležal na infekčnom (r.1999). Každopádne ja by som neriskoval chytanie líšky alebo aj iného uhynutého tvora bez rukavíc, sáčku na rukách alebo aspoň handry. Prašivina nazývaná aj svrab je aj v dnešnej dobe rozšírená choroba nielen u líšok (ako náhrada besnoty pri redukcii početnosti líščej populácie) ale aj u našich rómskych spoluobčanov v zaostalých chatrčiach s nedostatočnou hygienou. U líšok sa však viac obávam nákazy pásomnici líščej odkaz
Orol súhlasím .
Edu, to sedí. Aj keď je to ale tak, netreba zabúdať na príslovečnú opatrnosť a byť neustále v strehu aj po vyhláseniach, že sme krajina bez besnoty. Človek nikdy nevie a besnota je smrteľné ochorenie prenosné na človeka. Preto opatrnosti nikdy nie je dosť a aj v súčasnosti treba radšej s každou ulovenou líškou zaobchádzať a manipulovať tak, ako keby bola pozitívna na besnotu. P.s- V Poľsku v najtesnejšej blízkosti našich hraníc besnota preukázaná bola nedávno a k nám je to vzdialenosť, ktorú dohodíš kameňom. Teda opatrne!
Odpoveď: Ano, nakaziť sa môžeš. Píčinou pašiviny je mikoskopicky veľký roztoč-parazit v koži. U besnoty je to: Ešte mnohokrát menší virus, vylučovaný v slinách besnej líšky. Pretože to nepoznáš - nedotýkaj sa!
Matus1313, ak je líška postihnutá "prašinou", aj po jej uhynutí je "prašivá", resp. je možnosť nakaziť sa! Predsa vajíčka, larvy, nymfy, či dospelé samičky a samčeky zákožky svrabovej tam ešte dlho zostávajú. Ako Ti správne poradil hladac a Edu, nedotýkať sa holými rukami! Keď je treba sa dotknúť, VŽDY len v rukaviciach a pod, NIKDY NIE holou rukou! Mnohí môžu síce namietať, že je to tvrdá poučka, ale radšej sa pridŕžaj jej!
sovo51 odkáž tým starým poľovníkom ,že si cením aj poľovnícku latinu ale taketo tvrdenia už nie sú latina ale vážna vec . Máš google nalistuj si besnotu a dočítaš sa čo potrebuješ . Líška môže mať samozrejme i iné ochorenia nie iba prašivinu a besnotu . Takže doporučujem dodržanie hygienyckých zásad ako písal orol napriek tomu ,že sa besnota už roky nevyskytla.
A KED JE UHYNUTá LIšKA je v nej este prašina ?
je zaujímavé sledovať rady kvázi odborníkov na besnotu a svrab nedoporučujem chytať a drať líšku ulovenú alebo uhynutú bez rukavíc aj keď nie je vyhlásená besnota.Ja osobne som mal do činenia s líškami a inými zvieratami v ohnisku nákazy počas mojej veterinárnej a poľovníckej praxe a vďaka tomu,že som vždy používal rukavice nebol som nikdy očkovaný proti besnote a dožil som sa dôchodku.
nedotkol len sa pytam a liški som sa este nikdy nedotkol
matúš1313 tak povedz na rovinu, že si sa dotkol prašivej líšky...a nechoď okolo horúcej kaše, lebo s tých tvojich otázok mi vychádza iba táto možnosť...