Dobrý den, zajimalo by mě Vaše posouzení chovnosti tohoto daňka, kterého jsem ulovil loňský rok. Fotogalerie ID 85327.
Popis: podle chrupu tento daněk nemá úplný trvalý chrup, chybí třetí molár (šestá stolička)čili není starší víc jak 2 roky.Takže tento daněk by měl mít na hlavě podle mě 1. paroží.
ALE!!!!!!!!
Z knih o dančí zvěři vím, že 1. paroží nikdy nemá vytvořeny růže - ten můj je má, dále vím, že v žádném případě na prvním paroží nemůže být vytvořen očník, coš můj je má.
Takže ten můj je podle knih asi dvouletý kus, který má na první hlavě šesteráka, bez náznaku lopatky?
A teďka mi řekněte, jak je starý? Podle chrupu je to daněk s prvním paroží a podle paroží, je to kus, který nasadil už podruhé - takže je lovný a ne chovný. Možná v tom mám zmatek, může te mi to prosím vysvětlit. Děkuji
Ano byl odloven koncem novembra.
Ahoj. V literatúre je popísaný u danielov tzv. abnormálny vývoj parožia. Abnormálny nie v zmysle morfologickom, ale z hladiska časovej osi. Pri výborne založenom jedincovi (genetika) v prostedí s nadštandardnou úrovňou výživy ( vysoká úroda plodov, skoré prikrmovanie kvalitným jadrom...) sa stane, že vyspelému danielčatu začnú rásť pučnice už v októbri a prvé parožie v januári.Toto parožie vyzerá ako krátke paličky alebo výrastky, väčšinou má dĺžku tak do 3-4 cm.Daniel ich vytĺka vo februári a približne v máji zhadzuje. Druhé parožie potom nasadzuje v prvom roku života ( cca 12 mesačný. ) Toto druhé parožie už má ružicu, môže mať aj očník, ale môže byť len v tvare dlhého ihličiaka. Daniel ho vytĺka v druhom roku života, v septembri a zhadzuje ešte ako 2 ročný v júni. Tento jav popisovali prvý krát Velek,Polák a Hanzal (77) v Poněšické obore a Klusák (83-85) v obore Kralice. Dôležité je to, že takýto daniel sa stavbou tela približuje k o rok starším jedincom ( v tretom roku života ), čiže sa nám môže javiť ako výrad s nežiadúcim parožím šestoráka. Velek v roku 1975 robil jatočnú výťažnosť 5 takýchto kusov v obore Březka, kedy po vyvrhnutí s hlavou bola priemerná váha 42,28 kg. Kedže M3 sa začína prerezávať vo veku 17-18 mesiacov, a to v novembri až decembri sa len otvárajú štrbiny a lovil si ho v novembri(?) prišlo k tejto situáci. Avšak reálne toto posúdiť vo volnej prírode je asi ako čakať na slovensku cesty bez výtlkov.utópia. Lovu a Lesu zdar.