LovuZdar. Prosím, chcem sa vás spýtať, v akom veku je najlepšie dať kopova do obory? Myslíte si, že môžem dať moju suku, teraz bude mať 8 mesiacov so starším psom do obory?
Potreboval by som od vás skúsenejších poradiť. Vopred ďakujem
Tá svinka hrýzla psov , kamarátovi chovného kopova 2 cm od semenníkov. Chvíľu som ju sledoval najprv pobehla pred psom ten sa dal do pohybu a vtom sa ona otočila a hrýzla.Moju suku dva krát narazila, raz na brucho - rana ako z dela , poslal som ju znova a dostala z kopca nakríže - dva týždne krívala.Samozrejme psi musia mať aj negatívne skúsenosti zo stretu s diviakom, no na trénig mladého psa je riziko že zostane príliš opatrný. Mali sme ju na skúškach našťastie len v guláši.Tri dni pred skúškami ju odstrelili - naháňala aj ľudí, chcel by som vidieť rozhodcu čo by skákal na plot.Dali nám tam prasce z vedľajšieho oplotku a z nich jeden kanček mal rovnakú školu ako ona . Tiež mi suku nabral , myslel som že viac nepôjde ,no pozviechala sa a šla no už obozretnejšie odskakovala,pretože potom stále do nej robil výpady.
yegi Keby si videl ako moju jazvečičku svina vyhodila na DS 3 metre do vzduchu, ale hned sa pozbierala a zase svina ju možno 10-xkrat prevalcovala a pohadzovala si ju ale jazvečička bola taka vytrvala že stale sa do nej pušťala.. rozhodcom až sanka padla ako robila, nechcem sa chváliť.. jeden dokonca až plakal.. lebo mu pripomínala jedného svojho jazvečika čo mu prešlo auto v Madarsku na dovolenke a YEGI to sa vola trening takto vypracovať psa na taku kategoriu taky pes sa podari raz za 10 rokov.
to si ešte chodil do škôlky?:Pokial pes predtým nedostal výprask,tak áno.Ak ho však už predtým vyprášili,môže sa mu aj malá svinka zdať,ako slon...
to si ešte chodil do škôlky?:D Pokial pes predtým nedostal výprask,tak áno.Ak ho však už predtým vyprášili,môže sa mu aj malá svinka zdať,ako slon...
zase taka svinka čo aj utoči je dobra pre psa na ostrosť lebo čo ma pes s takej svinky čo stoji a žerie... ja som moju jazvečičku učil tak že mali taku agresivnu svinu že aj skoro psov trhala.. naučila sa tak dobre robiť že na DS som skončil jediný zo 4 v oplôtku z 13 psov skončil som v 1 cena vítaz..
cevar,teraz tam tá sviňa už nie je,tá veľa psom ublížila.teraz tam majú prasiatka,ale jedno je ostré,psíkov popreháňa,niektorím to tiež neprospeje.
duky zabudol si ako si cez leto skákal na plot oplotku pred bachynkou , psov vyplácala ako na bežiacom páse.A na jar som musel zase ja skákať na strom .Dôležité pri zaúčaní mladého psa je vedieť aj aký diviak je v oplotku a nie až tak vek psa.
moja kopovka už v 8 mesiacoch lišku zadusila prvý krat bola v oborke ked mala 9 mesaice a to už cez plot chcela preskakovať...
Plunder zdravím Ťa. Píšeš, že máš 8 mesačného kopova. Ja Ti napíšem môj názor. Vo veku 8 mesiacov môžeš svojho kopovčeka pustiť do diviačej obory. Len od neho nečakaj nejaké obrovské výsledky. To je vek keď ti väčšinou žiadny psík nespraví super zázrak. Aj keď som už videl aj kopova vo veku 8 mesiacov celkom slušne pracovať. Taktiež si zisti, aké diviaky sú v obore zavreté. Ak sú moc agresívne, či útočiace radšej tam psíka nepúšťaj. Nemuselo by to dobre dopadnúť a ľahko sa môže stať, že by sa Ti potom psík bál. A k tomu či púšťať v podstate šteňa do obory so starým psom, no to radšej nerob. Psíka nechaj pracovať samostatne. Len dobre zapracovaného duriča, ktorý vie čo má robiť či už v lese alebo v obore tím nepokazíš. Pozri si napríklad moje videá a tam uvidíš už hotové chovné jedince spolu pracovať v obore. Ale tie majú za sebou už množstvo prác v lese a tiež v oborách. Maj sa a prajem úspechy pri výcviku.
zdravim ja mam tiež slo.kopova ked pes mal 9mesiacou hned som šiel vyskušať do diviačeho oplotku a pes my išiel hned na kontakt bez problemou pracoval až kym som si ho neodvolal ale diviak mu ani neubližil takže vam odporučim ked je pes mlady vo veku 8mes.a viac je dobre aspon si zvikne zaleži kde sa ake diviaky ja osobne chodim do štatnych lesov o.z topolčianky tam to mam bližšie a dasa hocikedy len treba sa prv ohlasiť
jozef - vyskúšaj Cigel je to kusok za Prievidzou. Nechcem radit lebo mam prveho psika ale ja som snim išiel v 7 mesiacoch prvy krat pri diviaka , vpustil som a hnet išiel na kontakt , samozrejme psik vyfasoval. O 2 týždne som išiel znova psik spravil to iste. Tak som sa na to vykašlal aby sa nezlakol alebo nezranil taký mladý. Po mesiaci mi to nedalo a išiel som znova ale zo skúsenym daxlom, vypustil som môjho kopova a daxel bol na voditku. Nechal som kopova nájsť diviaka, keď ho našiel vypustili sme daxla aby ho začal hlásiť. Daxel asi 5 razy brechol a kopov sa tak rozbehol v hláseni že sme ho 20 minút nemohli odlepiť od diviaka čo vytrvalo hlásil. Samozrejme hneť ako sa kopov chytil hlásiť daxel išiel s oplôtku von. Preto môj názor je že niekedy naštartovať psa druhým psom neni až tak zle... Odvtedy hlási a nemám žiadny problém.
zdravim vedeli by ste mi poradit oboru v blizkosti trencin topolcany ? Dakujem.
krpec-úplný súhlas,napísal si to presne.
Ďakujem za radu, pán Siládi. Ja viem, že nie som kompetentná dávať rady... Ale napísala som, že čo by som urobila ja: "takže odporúčam, aby psík išiel najprv sám" :) Ešte sa mi nestalo, že by niektorá z našich sučiek nehlásila na diviaka... Takže neviem ako by som postupovala v tomto prípade.
Nechcel som písať ,ale nedá mi . Dopredu upozorňujem, že kto si myslí ,že píšem o ničom tak nech toto nečíta a na tento názor zabudne .Máš výcvikárov v KCHSK a aj OZKSK čiže máš dve spoločnosti čo by ti mali vedieť poradiť sú na to odborníci , ale ja sa prikláňam k názoru horárika01 máš čas nemáš sa kam ponáhľať pes má pracovať individuálne a nie skupinovo (svorka) čo si mnoho vodičov neuvedomuje. Potom sa čudujú keď je na poľovačke málo psov ,tak majú problém spraviť plnohodnotný výkon. Poľovačka sa dá spraviť aj s jedným psom keď je správne vedený a spolieha sa na seba nie iných psov . Ja odporúčam dávať do oplôtku psa po 12 mesiaci veku a to len individuálne keď to nejde o mesiac znovu a znovu individuálne poprípade pre striedať oplôtok inde. Nesúhlasím s názorom cucka119 s pridávaním staršieho psa mladý pes sa nesnaží pracovať sám a spolieha sa na staršieho jedinca a stáva sa psom , ktorý nepracuje individuálne ,ale reaguje kde šteká pes, nehľadá cielene diviaka , ale hľadá kde šteká (hlási ) kolega pes. Tým pádom disciplína hľadanie "0" a tu sa často rozhodcovia prú čo je hľadanie u psa a často sa stáva ,že psi čo nemajú hľadanie profitujú z iných a keď sú sami tak sú na ...(nič). Potom síce majú odvaha psa "4" ,ale až keď pohon ,alebo iný pes nájde diviaka a predsa nebudem ja hľadať diviaka po kružinách ,na toto mám psa. V tomto prípade nebolo pochopené preskúšanie psa v oplôtku , lebo tu keď bol oplôtok min 2-3 ha bolo treba toho diviaka aj nájsť, hľadať aj ďalej od vodiča a mimo ľudí a to už je iná káva ako malé oplôtky na skúškach , preskúšaniach a podobne. Som rozhodca viem o čom píšem hora hľadanie práca s diviačou a zverou "0" a oplôtok psi sa menia na najostrejších psov . No áno ,lebo cítia podporu vodiča a stačí ,aby pri oplôtku stál rozhodcovský zbor a už má pes oporu.Ale to je na inú a dlhú debatu.Prajem veľa úspechov a ešte raz opakujem ,kto si myslí, že som písal o ničom tak nech to nečíta a zabudne na tieto riadky.
mladého psa by som nikdy nepúšťal do oplôtku s iným psom.V neskoršom veku sa ti môže stať,že pes na polovačkách nebude hľadať ale bude čakať kým nájdu diviaky iné psy a on sa len pridá.Nechaj ho poštekať okolo plotu a ked bude mať 10-12mes. daj ho dnu ale najprv ku kľudnejšiemu diviakovi,aby sa nezlakol.
tak ja som bola tento víkend s mojím 3-mesačným šteniatkom pozrieť v diviačom oplôtku... ale len spoza plota... takže odporúčam, aby psík išiel najprv sám... a potom, ak by nevedel, že čo má robiť... by som pustila staršieho psa... ale psíka treba viesť od malička k práci s diviačou zverou :)
Aha, ďakujem. No áno, myslel som oplôtok.
A načo by si sa do čiech trepal? Veď po lese sa môžeš aj doma poprechádzať. Ale vážne zrejme myslíš oplôtok. A to by som s nejakým mierumilovným diviakom kľudne vyskúšal. Buď sa sučka chytí, alebo nie. Keď nie, nevadí, vyskúšať znova o pár mesiacov.