dnes je pondelok,  21. máj 2012,  meniny má Zina,  počet dní do splnu: ,  dnes východ slnka: 05:02,  dnes západ slnka: 20:23

jazvečík - diskusia

autor: Ovis
pridané: 25.6.2010 22:17

Lovu zdar. nevedeli by ste mi niekto poradit ake mate skusenosti so štandardným drôtosrstým jazvečíkom alebo s bavorskym farbiarom (plus nejake foto) . Lebo by som si chcel jedno z tychto plemien vybrat len neviem este ktore tak sa chcem poradit 

počet zobrazení: 1 263
počet hlasov: 3
okruh tém: poľovné psy

komentáre

Ovis, 5.1.2011 o 15:48

nakoniec mam jazvecika 7 mesacneho ..bol som s nim 3-krat pri oplotku a isiel velmi pekne ..no ak som s nim isiel do reviru narazii sme na lezovysko tak vobec nehlasil, casto z nej zisiel co nie je az taka chyba to sa da spravyt, a ani cerstvu stopu srncej ani liscej nehlasi. bojim sa ze ani nebude

Edu, 14.12.2010 o 23:36

farbiar sa oplatí pre dohladávky najmä vysokej zveri ,ktorá nemá tak výrazný pach ako diviak napríklad. Nemôžem si pomôcť ,ale práve bavorský farbiar je podľa mňa najkrajší poľovnícky pes na svete. Čo Ti bude asi málo :-D to je fakt. Jazvečík je fajn dohladá diviaka a urobí aj kopec inej práce .V hlbokom snehu je to trocha horšie . Tiež súhlasím s pavianom

juraj22, 13.12.2010 o 20:56

pavian-pekne si to napisal uplne s tebou suhlasim.

mato7x57R, 13.12.2010 o 20:37

rad by som sa aj ja zapojil a opytal.. mam 1 rocneho jazvecika hrubosrsteho ako na posluch a na vycvik je to genialny pes je to strasne rozumny pes len ma jednu chybicku ked aj nieco dohladava tak ked to najde tak to neohlasi ako by som to mohol vyriesit ?

pavian, 25.10.2010 o 10:12

Prihliadni hlavne na to, že farbiar (nielen bavorský) má veľmi úzku špecializáciu a aby si ho udržal v kondícii, potrebuješ stále dohľadávať, nielen na umelých stopách... Nikdy som nechápal, čo môžu 4 - 5 farbiari v 1 združení robiť. Urobiť z neho dobrého psa je aj vecou kumštu, trpezlivosti a cieľavedomosti. ;) Ale je to samozrejme aj vecou osobného vkusu, podľa toho si človek vyberá najčastejšie.

macho, 24.10.2010 o 18:22

Ja som polovník a mám suku dlhosrstú jazvečíčku,som s nou spokojný,len musím súhlasit s kolegami, že velký sneh je nie pre jazvečíka.Viac ho nanosíš na rukách ako sním prejdeš.Pokial nieje snehu je na diviaky a na brlohárenie ako stvorený.Tam kde kopou neprejde tam je jazvečík ako stvorený.Dalšia výhoda je že zver pekne zahlási,ale jeho nevýhoda je že starého diviaka nevydurí.Ináč ja som snou spokojný, na naše pomery kde polujem.Ale je len na tebe ako sa rozhodneš.

andy8, 23.10.2010 o 9:28

Ovis,myslím že podobná téma tu už kedysi bola založená,tiež sa jednalo o tie plemená ak dobre pamätám,skús pohladať,niektorí tam radili rozumne.Inak môj názor,musíš si zvážiť načo budeš psa najviac využívať.Nemyslím len typ polovačky ale aj zver na ktorú máš reálne najčastejšie možnosť polovať.to je u mna základ od ktorého by som sa odrazil.

nils22, 22.10.2010 o 21:25

Ja ako začiatocnik som si kupil Jazvecika drsnosrsteho fenku lebo si myslim ze fenka je lepsia na vycvik ako pes.

Ovis, 1.7.2010 o 14:29

Tak používal by som ho na spoločné ale aj na dohldávky (plus postriežky, posliedky..)

nugy, 1.7.2010 o 7:44

Ako som už písal. V tvojich podmienkach by som rozmýšľal nad kopovom a farbiarom. Podla toho na čo ho chceš. Či ho chceš hlavne na dohladávky, alebo na spoločné.

Ovis, 30.6.2010 o 15:26

alebo slovenskeho kopova

barbar111, 29.6.2010 o 21:00

Od extrému do extrému, porovnávame brlohára s farbiarom, každý je určený na niečo úplne iné. Ovis chce psa hlavne na spoločnú poľovačku na diviaky - môže tam vôbec farbiar, čo tak poľovná etika a poľovné predpisy? Nie je určený na dohľadávku a prácu na stope? Zažil som lese kopu snehu a práca jazvečíka je väčšinou len prirodzených vlohách rozvíjaných majiteľom a o kondícií. Keby som si mal vybrať medzi týmito plemenami, vybral by som si foxteriéra hrubosrstého.

rhoods, 29.6.2010 o 10:13

keď máte v zime veľa snehu a chceš ho brať na spoločné jazvečík nie...stráca obratnosť a môže to zle dopadnúť-vlastná skusenosť...ráno poprašok po prvom pohone 10cm a v dalšom som ju mal chytenú

janh, 28.6.2010 o 20:23

cau jazvečiky sú profesori tak som počul od staršých na všetko sa da použit ,a je aj dobrý rodinny kamarát

nugy, 28.6.2010 o 8:49

Nazdar. Ja mám drôtosrstého jazvečíka a myslím si že jazvečík je dobrý pes jak na škodnú, na norovanie, na spoločné polovačky, či stopu a hlavne je to dobrý spoločník. Je to aj spratný drobec. S bavorakmi mam tiež skusenosti a su rovnako fajn, no sú väčší. Ja ti tu možem ospevovať jazvečíka a ked sem príde niaky farbiarista, tak ten bude vychvalovať farbiara. Si mladý chalan, porozprávaj sa doma s rodinou a ked sa nevieš rozhodnúť ty, nech ti poradí rodina, ktorý im je sympatickejší. Sympatie rodiny ku psíkovi sú veľmi dôležité (isto sa o neho nebudeš starať iba sám). Čo sa týka poľovania v Revúcej, kde býva asi v zime hodne snehu a dlho sneh, krátkonohý jazvečík, by mal v tomto snehu pri polovačke na diviaky nevýhodu pri obratnosti, rýchlo sa vo vysokom snehu unavý a na nízkych nohách vo vysokom snehu ľahko prechladne. V tvojich podmienkach by som rozmýšlal nad kopovom a farbiarom. Kopov je ostrý, dohladávku ti zmákne a na spoločné nemá problém. Farbiar zvládne to isté, no nos na dohladávky má o hodne lepší. Všetko je na tom, ktoré plemeno je ti sympatickejšie, no pre jazvečíka je vysoký sneh nevýhoda.

Ovis, 27.6.2010 o 13:03

no ja viem ze su to 2 rozdielne plemena...vyuzival by som ho väčšinou v lesnom revíri, a potreboval by som všestranejsieho ( na spolocne polovacky na diviaky, posliedeky, postriesky, na skodnu...), a polujem v Revúcej cize je tam viacej hôr ako poli

VanFCR, 27.6.2010 o 11:35

ovis, hlavne si povedz (a dobre by bolo aj sem ludom napisat), na aky ucel toho psika chces, kde prevazne by si ho vyuzival/kde polujes a podla toho ti lahsie poradia. Fariar a jazvecik su totiz podla mna trochu kazdy z ineho vreca