dnes je piatok,  18. máj 2012,  meniny má Viola,  počet dní do splnu: ,  dnes východ slnka: 05:05,  dnes západ slnka: 20:20

vypracovanie koze - diskusia

autor: bracho
pridané: 17.11.2009 11:48
chcel by som sa spytat ci by mi niekto nevedel poradit ako si doma vlastnorucne vypracovat kozu...dik...LaL zdar!
počet zobrazení: 1 438
počet hlasov: 0
okruh tém: voľná diskusia

komentáre

igoret, 11.1.2012 o 21:36

Predaj chemikálií Pelzleder, najlepšia voľba pre vašu kožu. :-) Firma Pelzleder ponúka od februára 2009 drobným výrobcom a spracovateľom koží a kožušín na predaj v drobnom chemikálie a pomocné prípravky potrebné pre túto výrobu. Ide hlavne o tieto prípravky: Supralan ON - intenzívny námokový prípravok s baktericídnimy účinkami Supralan 67 - vysokoúčinný prací prípravok hlavne na vlnu Supralan 80 - silný odmasťovací prípravok, vhodný aj do námoku a prania kožušín Novaltan AL - hlinité činivo na činenie všetkých druhov kožušín Chromsulfát - síran chromitý na činenie koží a ako doplnenie k čineniu s hliníkom Pelgrassol LP - syntetické,veľmi stabilné mazadlo k mazaniu všetkých druhov kožušín Pelgrassol SP - syntetické a rovnako stabilné mazadlo pre mazanie všetkých druhov kožušín Prinol M31 Spez. - mazadlo vhodné najmä na tukovanie kožušín náterom po činení Kyselina mravčia 85%-ná - na pikolvanie koží a kožušín Okrem týchto prípravkov ponúkame aj farbičky na farbenie koží a kožušín, priemyselnú soľ a iné prípravky potrebné k výrobe koží. V prípade záujmu nás môžete kontaktovať na linky uvedené v položke kontakt. Ceny uvedených prípravkov nájdete v položke Cenník. Úvod História Výrobná činnosť Predaj chemikálií Cenník Foto galéria Kontakt

paroha, 16.7.2011 o 18:29

a na dve koze zo zajaca mam dat kolko vody a kolko octu a kolko soli a na kolko hodin diky

paroha, 26.6.2011 o 19:01

mam dve koze zo srncata uz su ocistene z mäsa tuku a šliach su nasolene a susia sa a potom ich mam dat do kybla z 10 l vody 1l octu a 1 kg soli na 72 hodin

rys2, 26.6.2011 o 18:43

Tuto v příspěvku odkaz to tiež opisuje nick zálesák, ako jeho otec vyrábal laicky a na rýchlo kože octom a soľou. Podľa mňa je to ale naozaj len núdzové riešenie.. Ale keby si ešte remeň opatrne!!! natrel zriedeným roztokom formalínu v příslušném pomere, myslím si, že by koža nezačala hniť, nerozpadla by sa a pár rokov vydržala. Ale určite by bola tvrdá! Ale to sú všetko len núdzové rýchle riešenia, lebo postupy činenia a výroby koží sú zložitejšie. Keď pohľadám spomínanú knihu a bude sa mi chcieť, môžem uviesť z nej nejaké staršie recepty.

paroha, 26.6.2011 o 17:33

presny postup dakujem

paroha, 26.6.2011 o 17:33

rys2 mohol by si mi viac napisat o tom 1. cineni co si napisal s tym octom a solou kolko soli atak chcem to na srnciu kozu dik

lesnica1, 20.11.2009 o 20:50

BRACHO...MRKNI NA čLáNKY-Máš TO TAM

rys2, 18.11.2009 o 19:18

Mám prefotenú tú spomínanú brožúru, ktorú som dolunižšie uviedol, takže v podstate s Tebou súhlasím – vyčítal som to z nej. Len podotýkam, že tých prípravkov sa dá použiť viac. Nechcel a nechcem to tu všetko jednoducho písať, ale ak treba, napíšem. Praktické skúsenosti ale mám v predmetnej veci takmer nulové.

pavian, 18.11.2009 o 18:45

rys2: toto je 1. fáza, tzv. predčinenie, ktoré ti môže síce stačiť, ale nie je to ono... 2. fáza je vlastné činenie roztokom síranu hlinito-draselného (alebo chromito-draselného, prípadne kyseliny mravčej či sírovej, kde je potrebná aj neutralizácia, alebo v minulosti trieslom). Po vyčinení postupné schnutie, kde sa vtiera do remeňa roztok na zvláčnenie (napr. bežne používaná chladiaca emulzia pre vŕtanie kovov), neustále rozťahovanie a po finálnom vyschnutí brúsenie remeňa a jeho "vybielenie´pomocou suchej plavenej kriedy a vyčesanie vlasu... Výroba je náročná ako na čas, tak aj priestor (vyrábať len 1 kožu sa Ti málo oplatí) a aj na likvidáciu roztokov...

lesnica1, 18.11.2009 o 15:45

bracho....potom ti pošlem mail , ked to nájdem

bracho, 18.11.2009 o 9:02

dakujem chlapi...

lajozko, 18.11.2009 o 6:13

skúste odkaz, je tam tá Vami spomínaná súprava na výrobu koží

rys2, 18.11.2009 o 0:43

Videl a bol som pri tom, keď si poľovník LAICKY vyrobil zopár kožušín. Po stiahnutí kože zo zvieraťa odstránil z kože všetok tuk, mäso, šľachy – aby koža bola „čistá“, dôkladne kožu napol a vysušil. Po tomto ju máčal v roztoku kuchynskej soli,octu a vody myslím 12-16 hodín. Potom vypral, vysušil a má dodnes. Takáto koža je síce „tvrdá a lámavá“, ale JE. Nehnije, nejde do toho moľ. Druhý prípad som videl s formalínom, presnejšie dobre vysušenú kožu zbavenú všetkých mäsových a lojových častí natieranú a navlhčovanú roztokom formalínu. Tiež, tvrdá ako doska, ale drží dodnes. Toto sú ale naozaj len spôsoby ÚPLNE laické a nekvalitné, ale DRŽIA a preto poľovník by ich mal v krajnom prípade tiež poznať. Správna a kvalitná výroba koží – vyčinenie určite ale pozostáva z osvedčených postupov a prípravkov. Vysušené kože sa majú najprv navlhčovať, odmasťovať a vypierať, vyčiniť a neskôr samozrejme mastiť – na čo je celá škála prípravkov.
P.S.- cita píše dobre, bolo to, sám som to raz osobne pre otca kupoval – v drogérií. Odvtedy som to nikde nevidel.

rys2, 17.11.2009 o 23:58

Bracho, čítal som knižku - brožúru od autorov Salaja a Roszkopfa, ktorá má názov Úprava poľovníckych trofejí. Je z roku 1963 ( alebo 1965 ) a vydalo ju myslím Slovenské vydavateľstvo pôdohospodárskej literatúry Bratislava. Túto brožúru posudzovali aj napr. nestor poľovníctva, t.č. už nebohý Prof. Ing. Pavel Hell a ďalší. Pokiaľ si pamätám, sú tam celkom dobré veci aj ohľadne výroby – činenia koží a niektoré z postupov, resp. podstata plati dodnes. Dá sa tam dozvedieť dosť, resp. veľa zaujímavého pre poľovníka. Skús sa o túto brožúru zaujímať, určite ju má pár poľovníkov.

bracho, 17.11.2009 o 22:38

cita dik...nevies nahodou ci ta suprava sa da este zohnat?

cita, 17.11.2009 o 22:21

Před lety se prodávala souprava na činění kůží, bylo to výborné. Ještě dnes mám kocoura, kterého jsem dělal před třiceti lety a je stále perfektní.

bracho, 17.11.2009 o 22:15

lesnica1...dakujem za kazde info...si zlata...

lesnica1, 17.11.2009 o 21:10

mama ich narobila haldy

MSmarian, 17.11.2009 o 21:10

ty sa v tom vyznáš?

lesnica1, 17.11.2009 o 21:04

marián...možné to je.

MSmarian, 17.11.2009 o 21:00

ja si myslím, že to doma ani nie je možné. Nie je to jednoduché.

lesnica1, 17.11.2009 o 13:47

bracho, ja mám dáke spôsoby na papiery, ale neviem, či by sa ešte dali k tomu zohnať všetky chemikálie. Sú to staré spôsoby. Niektoré to ale nevydržali a už sa na nich podpísal čas. Ale ak chceš, tak pohľadám, zoskenujem a pošlem.