Predaj chemikálií Pelzleder, najlepšia voľba pre vašu kožu. :-) Firma Pelzleder ponúka od februára 2009 drobným výrobcom a spracovateľom koží a kožušín na predaj v drobnom chemikálie a pomocné prípravky potrebné pre túto výrobu. Ide hlavne o tieto prípravky: Supralan ON - intenzívny námokový prípravok s baktericídnimy účinkami Supralan 67 - vysokoúčinný prací prípravok hlavne na vlnu Supralan 80 - silný odmasťovací prípravok, vhodný aj do námoku a prania kožušín Novaltan AL - hlinité činivo na činenie všetkých druhov kožušín Chromsulfát - síran chromitý na činenie koží a ako doplnenie k čineniu s hliníkom Pelgrassol LP - syntetické,veľmi stabilné mazadlo k mazaniu všetkých druhov kožušín Pelgrassol SP - syntetické a rovnako stabilné mazadlo pre mazanie všetkých druhov kožušín Prinol M31 Spez. - mazadlo vhodné najmä na tukovanie kožušín náterom po činení Kyselina mravčia 85%-ná - na pikolvanie koží a kožušín Okrem týchto prípravkov ponúkame aj farbičky na farbenie koží a kožušín, priemyselnú soľ a iné prípravky potrebné k výrobe koží. V prípade záujmu nás môžete kontaktovať na linky uvedené v položke kontakt. Ceny uvedených prípravkov nájdete v položke Cenník. Úvod História Výrobná činnosť Predaj chemikálií Cenník Foto galéria Kontakt
a na dve koze zo zajaca mam dat kolko vody a kolko octu a kolko soli a na kolko hodin diky
mam dve koze zo srncata uz su ocistene z mäsa tuku a šliach su nasolene a susia sa a potom ich mam dat do kybla z 10 l vody 1l octu a 1 kg soli na 72 hodin
Tuto v příspěvku odkaz to tiež opisuje nick zálesák, ako jeho otec vyrábal laicky a na rýchlo kože octom a soľou. Podľa mňa je to ale naozaj len núdzové riešenie.. Ale keby si ešte remeň opatrne!!! natrel zriedeným roztokom formalínu v příslušném pomere, myslím si, že by koža nezačala hniť, nerozpadla by sa a pár rokov vydržala. Ale určite by bola tvrdá! Ale to sú všetko len núdzové rýchle riešenia, lebo postupy činenia a výroby koží sú zložitejšie. Keď pohľadám spomínanú knihu a bude sa mi chcieť, môžem uviesť z nej nejaké staršie recepty.
presny postup dakujem
rys2 mohol by si mi viac napisat o tom 1. cineni co si napisal s tym octom a solou kolko soli atak chcem to na srnciu kozu dik
BRACHO...MRKNI NA čLáNKY-Máš TO TAM
Mám prefotenú tú spomínanú brožúru, ktorú som dolunižšie uviedol, takže v podstate s Tebou súhlasím – vyčítal som to z nej. Len podotýkam, že tých prípravkov sa dá použiť viac. Nechcel a nechcem to tu všetko jednoducho písať, ale ak treba, napíšem. Praktické skúsenosti ale mám v predmetnej veci takmer nulové.
rys2: toto je 1. fáza, tzv. predčinenie, ktoré ti môže síce stačiť, ale nie je to ono... 2. fáza je vlastné činenie roztokom síranu hlinito-draselného (alebo chromito-draselného, prípadne kyseliny mravčej či sírovej, kde je potrebná aj neutralizácia, alebo v minulosti trieslom). Po vyčinení postupné schnutie, kde sa vtiera do remeňa roztok na zvláčnenie (napr. bežne používaná chladiaca emulzia pre vŕtanie kovov), neustále rozťahovanie a po finálnom vyschnutí brúsenie remeňa a jeho "vybielenie´pomocou suchej plavenej kriedy a vyčesanie vlasu... Výroba je náročná ako na čas, tak aj priestor (vyrábať len 1 kožu sa Ti málo oplatí) a aj na likvidáciu roztokov...
bracho....potom ti pošlem mail , ked to nájdem
dakujem chlapi...
Videl a bol som pri tom, keď si poľovník LAICKY vyrobil zopár kožušín. Po stiahnutí kože zo zvieraťa odstránil z kože všetok tuk, mäso, šľachy – aby koža bola „čistá“, dôkladne kožu napol a vysušil. Po tomto ju máčal v roztoku kuchynskej soli,octu a vody myslím 12-16 hodín. Potom vypral, vysušil a má dodnes. Takáto koža je síce „tvrdá a lámavá“, ale JE. Nehnije, nejde do toho moľ. Druhý prípad som videl s formalínom, presnejšie dobre vysušenú kožu zbavenú všetkých mäsových a lojových častí natieranú a navlhčovanú roztokom formalínu. Tiež, tvrdá ako doska, ale drží dodnes. Toto sú ale naozaj len spôsoby ÚPLNE laické a nekvalitné, ale DRŽIA a preto poľovník by ich mal v krajnom prípade tiež poznať. Správna a kvalitná výroba koží – vyčinenie určite ale pozostáva z osvedčených postupov a prípravkov. Vysušené kože sa majú najprv navlhčovať, odmasťovať a vypierať, vyčiniť a neskôr samozrejme mastiť – na čo je celá škála prípravkov.
P.S.- cita píše dobre, bolo to, sám som to raz osobne pre otca kupoval – v drogérií. Odvtedy som to nikde nevidel.
Bracho, čítal som knižku - brožúru od autorov Salaja a Roszkopfa, ktorá má názov Úprava poľovníckych trofejí. Je z roku 1963 ( alebo 1965 ) a vydalo ju myslím Slovenské vydavateľstvo pôdohospodárskej literatúry Bratislava. Túto brožúru posudzovali aj napr. nestor poľovníctva, t.č. už nebohý Prof. Ing. Pavel Hell a ďalší. Pokiaľ si pamätám, sú tam celkom dobré veci aj ohľadne výroby – činenia koží a niektoré z postupov, resp. podstata plati dodnes. Dá sa tam dozvedieť dosť, resp. veľa zaujímavého pre poľovníka. Skús sa o túto brožúru zaujímať, určite ju má pár poľovníkov.
cita dik...nevies nahodou ci ta suprava sa da este zohnat?
Před lety se prodávala souprava na činění kůží, bylo to výborné. Ještě dnes mám kocoura, kterého jsem dělal před třiceti lety a je stále perfektní.
lesnica1...dakujem za kazde info...si zlata...
mama ich narobila haldy
ty sa v tom vyznáš?
marián...možné to je.
ja si myslím, že to doma ani nie je možné. Nie je to jednoduché.
bracho, ja mám dáke spôsoby na papiery, ale neviem, či by sa ešte dali k tomu zohnať všetky chemikálie. Sú to staré spôsoby. Niektoré to ale nevydržali a už sa na nich podpísal čas. Ale ak chceš, tak pohľadám, zoskenujem a pošlem.