dnes je piatok,  18. máj 2012,  meniny má Viola,  počet dní do splnu: ,  dnes východ slnka: 05:05,  dnes západ slnka: 20:20

Bielenie lebky z uhynutej zveri - diskusia

autor: dlbvvp9
pridané: 2.10.2009 7:37
ahojte,chcem sa spytať,či náhodou nemáte niekto skúsenosti s bielením nájdenej lebky. Je to dosť špinavé od blata (umyť vo vode to nejde) a neviem či to peroxid zvládne. Ďakujem za každú užitočnú radu
počet zobrazení: 2 769
počet hlasov: 0

komentáre

zobrazené 1-40 z 44 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
LovecFranz, 31.7.2011 o 18:51

ak môžem prispieť, najlepšie sa mi osvedčilo bielenie na silnom a ostrom slnku 35% roztokom trikrát prestriekam a lebka je krásna biela, slnko robí pri tomto vela, no pri mensej koncentrácií sa mi zas osvedčilo bielenie v tme, ale to už je dlhší proces a je treba viackrát prestriekať.....nech sa darí :)

orol, 31.7.2011 o 18:36

No, zrejme bol "porušený" bod 2 alebo 4, alebo oba súčasne ( príspevok 4.10.- 15:54). Možno stačí na "prekrytie" použiť bod 6 ( bez laku ). Malo by to pomôcť, no neviem, či úplne. Ak nebudeš spokojný, nanovo zopakovať body 4 a 5.

lesnik76, 31.7.2011 o 0:11

bielil som už veľa lebiek,pri jednej srnčej sami stalo,že na čele mi ostal tmavý fľak,akokeby bola kosť nasiaknuta krvou,ako sa toho možem zbaviť?lebka je krasna biela len ten tmavý fliačik mi tam vadi,akoby to niejaka zrazenina bola..dasa to zbaviť či už to ostane navždy?

lesko, 1.10.2010 o 20:39

Ja postriekam čistú lebku 32 percentným peroxidom a za 2 až 3 hodiny to zopakujem.Keď je pekná biela opláchnem ju v mekej vode a nechám vyschnúť. Za tie roky som sa za tuto prácu nemusel hanbiť.

orol, 28.9.2010 o 21:59

Zigi, robia to tak viacerí, rešpektujem, vedie to k žiadanému výsledku. Ja tiež využívam slniečko pri jednotlivých prácach pri úpravách lebiek a dám lebku najlepšie vyschnúť na slniečko. Napr. po vybielení jú opláchnem - osprchujem vodou a dám na slniečko. Išlo mi len o to, čo píše nižšie lubko, citujem: ale musis to dat na ostre slnko, vtedy ma ten peroxid najlepsi ucinok ... koniec cit. Ja bielim lebky NIE na slniečku, bielim 10-15% peroxidom 18-20 hod zabalené v gáze v kuse a nič nepotrebujem ani priebežne kontrolovať, ani robiť. Chcem len povedať, že mám lebky ako sneh a s neporušenou štruktúrou povrchu kosti. Každý nech si robí ako vie, ako mu vyhovuje.

Zigi9, 28.9.2010 o 21:10

omyl, i ostré slunko bělí a dosti dobře, a ve spojení s tím peroxidem je to nejlepší metoda, je však potřeba více postřiků či nátěrů, protože to na tom slunku rychleji schne. Vím že v nějaké literatuře jsem četl, že peroxid a ve tmě to nechat, ale každý koho znám, tak to nechává zásadně na slunku a znám i takové, co to nepolijou peroxidem a nechají to vybělit jen na slunku, ale není to nic moc kvalita. Takže mé doporučení je: 30% peroxid a na přímé slunko pokud svítí :-) A natírat třeba i 5 dní vkuse, u těch padlin to snese dost :-) Ale výsledek nikdy úplně ok, teda aspon u mě

orol, 28.9.2010 o 20:44

lubko, no neviem-neviem. Treba robiť literatúrou a praxou už overené postupy a nie vymýšľať nové. Predsa z kníh je známe, že peroxid vodíka sa účinkom svetla, resp. slnka mení na "vodu". Ostré slnko predsa nebieli, bieli peroxid. No ale keď to máš vyskúšané a je to OK, nič som nepovedal.

Lubko266, 28.9.2010 o 20:11

30% peroxid vodika a potri celu lebku, ale musis to dat na ostre slnko, vtedy ma ten peroxid najlepsi ucinok ... parkrat polejes lebku a nechas na slnku a mas perfektne vybielenu ...

veroslavorlovsky, 10.6.2010 o 12:01

hej...pokud je tak jak říkáš...tak ju...ale je pro mňa smutné vidět střelené srnce zřezané...

sakym, 10.6.2010 o 11:31

....uz som raz napisal,ze ked uz je lebka v horsom stave.myslim ze kazdy to pochopil,ako som to myslel.napr.nasiel som uz uhym,co mal odkusnutu aj celu hornu cast chrupu atd.(bez urazky,je rozdiel trofeje hladat a strielat :)...tie najdene su väcsinov v tom horsom stave)

veroslavorlovsky, 10.6.2010 o 9:33

Bez urážky , kdo uřeže lebku na "cielko" tom by sem uřezal ruky...i horší lebka se dá dát do dobrého stavu bez použití cirkulárky...

sakym, 10.6.2010 o 1:30

ked je ta lebka uz v horsiom stave,odrez ju na cielko.budes mat menej toboty s cistenim.vyvarit,co najlepsie ocistit od toho co tam nema byt.budes mat menej roboty s peroxidom.jednoznacne peroxid!celu lebku obal do vaty,potom pravidelne polievaj alebo striekaj,tak aby bola vata stale vlhka.pozor!nie na parozie.trva to aj niekolko dni.obcas raz za den,dva pozri pod vatu ako lebka vizera.ked bude dostatocne biela,das dole vatu a oplachne lebku vodou.ked mas silnejsi peroxid napr.30% kludne si ho zried 1 ku 1 s vodou.ja si vzdy prevarim vodu,potom ju dam vychladnut a riedim.neried si cely obsah.ked mas toho peroxidu viac,tak si vzdy zried len tolko kolko ti asi bude treba.ked ti chybne zried si zas.ked mas menej percentny tak nemusis riedit.kludne ti staci aj 10% peroxid.bielil som uz aj s lekarskym a bolo to ok!nech sa dari :) ahoj

LubosP, 31.3.2010 o 23:22

pol roka to urcite nebudem skryvat v mravenisku,a neaka liska mi to uchmatne a co potom ? ale dik za radu

goret, 31.3.2010 o 13:20

Luboš, prípadne to nechaj na mravce.

orol, 31.3.2010 o 13:06

Líška nevieš na čo uhynula a vzhľadom k veku, skúsenostiam a rizuku to nechaj plávať! Hlavu ti neskôr dá nejaký poľovník, čo líšku uloví. Tiež to treba potom robiť v gum. rukaviciach a opatrne.

LubosP, 31.3.2010 o 12:55

co myslite ked som nasiel uhynutu lisku.....mohol by som si odrezat hlavu a vypreparovat lebku??.....alebo to mam radsej nechat na pokoji kvoli besnote a inym chorobam ???....

MAX2, 31.3.2010 o 6:07

SAVO je len skutočne len východisko z núdze. Mám niekoľko rokov takto vybielené lebky z úhynov a šeliem. Zatiaľ v pohode. Pokiaľ sa to nepreháňa s teplotou a dobou pôsobenia SAVA, tak je to v poriadku. Ale aj peroxid vo vyššje koncentrácii vie časom urobiť svoje. Dôležité je nezabudnúť lebku dobre opláchnuť v teplej vode a až potom bieliť peroxidom.

pavian, 31.3.2010 o 0:27

Každú chemikáliu mám odloženú v špeciálnej fľaši na to určenej a zreteľne označenú!!! Takáto zámena sa ti môže stať raz osudnou, poznám taký prípad...

Edu, 30.3.2010 o 17:47

cviro už ti chýba len formaldehydu a kyseliny si loknúť :-)
Ja používam na bielenie sprejovanie.

Cviro, 30.3.2010 o 17:15

My bielime (ako pise cita) zubnou kefkou ktoru namačame do peroxidu, akurat rozmyslam prčo by malo bielenie nemalo prebiehat v tme, ked bielime zamerne vynašame trofej na slniecko a myslim ze dosahujeme lepsie vysledky,

PS: mne sa peroxidu podarilo us aj napit, bol vo flaske od mineralky a kedze nema nejaku specificku vônu, hned som to nepostrehol zachranilo ma asi to ze som sa isiel napit z chuti a v ustach som mal asi vela slin ktore to zriedili, okamzite som vsetko vyplul (samozrejme nic neprehltol) a vyplachoval si pol hodinu usta. To som mal stastny tyzden lebo o par dni sa mi podarilo "lognut" si oleja do motorovej pili z flasky od kofoly (no co ked ju milujem... :D)

Edu, 30.3.2010 o 16:12

48 hodín LubosP

gabrielSO, 30.3.2010 o 15:58

MAX2,zo savom mám veľmi zle skúsenosti srnčia lebka bola síce pekne biela ale po určitom čase sa začala krúšiť a už jej nebolo pomoci.

LubosP, 30.3.2010 o 15:54

priblizny cas bielena srncej lebky ?....ozltnutej..uz troskla starsej....mam 30 % peroxid...poradte mi prosim

MAX2, 22.3.2010 o 7:18

Ja som bielil nájdenú lebku podľa jedného receptu, ktorý som niekde našiel na internete. Bohužiaľ neviem už, kde to vlastne bolo. Nie je to teda môj recept. Spočíva v použití prípravku SAVO na báze chlóru. Po vyvarení lebky a odstránení zvyšných tkanív som použil 5 % roztok SAVO do ktorého som namočil lebku až po ružice. Potom som roztok s lebkou zahrieval na 80 stupňov. Nesmie sa prekročiť radikálne teplota. Treba lebku kontrolovať, pretože pri dlhšom zahrievaní a pri vyššej teplote by sa mohla rozpadnúť. Potom, keď vidno účinky prípravku na lebke, že táto bledne, lebku vyberiem, opláchnem teplou vodou a potom bielim peroxidom približne podľa návodu kolegov. Lepšie sa mi osvedčila nižšia koncentrácia v tmavom prostredí. Doba bielenia v prípravku je individuálna. Nepreháňať to. Pôsobenie SAVA spočíva v odmastení a bielení lebky. Dobre to pôsobí aj na odmasťovanie a bielenie lebiek šeliem. Nevýhodou je nebezpečenstvo rozpadnutia lebky, ale to je aj pri dlhom varení lebky. Do určitej miery to bieli aj zuby, ale pri nájdených lebkách z úhynu to snáď nerobí až také problémy. Účinnosť závisí pravda aj od toho v akom stave je nájdená lebka.

pavian, 21.3.2010 o 23:56

Edu ti poradil dobre, len nezabudni, že to musíš niečim ošetriť aj proti roztočom, kožojedovi či moliam, Actelic 2x ročne by mal na to stačiť... ;)

Edu, 21.3.2010 o 20:49

formaldehyd by to mohol zvládnuť

mgfoto, 21.3.2010 o 20:06

Dá se nějak upravit srnčí trofej v lýčí, nebo je to zbytečná práce???

klenovec, 5.10.2009 o 20:38

Aha, budem ho musiet asi zriedit.

Edu, 5.10.2009 o 20:36

Práve pri tom slabšom peroxide zostane tá lepka lesklá nie taká kriedova.

klenovec, 5.10.2009 o 19:38

Ja mam 50% peroxid, kamarad pracuje v byvalych chemickych zavodoch Juraja Dimitrova a tam to používajú na čistenie sklenenych potrubi. A spon mi to povedal že ma 50%, ale je pekne agresivny. Tak isto ho striekam rozsprašovacou plastovou flaškou, ale musi byt max bez vetrie. Rys2 chcem sa spytať na ten 6ty bod ako sa to robi? Ja som to ešte neskušal a ani nepočul a rad by som to vyskušal.

rys2, 5.10.2009 o 13:14

Určite máš pravdu, veď vlastne všetky opísané spôsoby sú "technologicky" správne a ku žiadanému konečnému výsledku vedú. Teda záleží len na každom, čo kto preferuje. Ja preferujem 18-20 hodinový čas bielenia obalenej lebky vatou - gázou v 10-15% peroxide vodíka.

cita, 4.10.2009 o 20:35

Já natírám peroxid vyřazeným zubním kartáčkám,někdy také stříkám do dutin plastovou injekční stříkačkou. Celkově bych řekl, že sprejování, nebo potírání je lepší než obalování, protože průběžně vidíme výsledek.

Edu, 4.10.2009 o 17:53

Rys 2 samozrejme to sú riziká !

rys2, 4.10.2009 o 17:37

No nie, nebránim sa ani „spreju“, však to chlapi s úspechom používajú. Len naozaj treba byť opatrný – stačí, keď to človek kdesi robí vonku, zafúka mierny opačný vánok a mám peroxid – jeho častice v očiach. Prípadne má niekto otvorené okno – je prievan, alebo zaviera prudko dvere a vieš, čo sa môže stať. Treba naozaj predvídať a byť pri práci s peroxidom opatrný, pretože“ ZLO sa dlho nerobí“. Možno budem peroxídový spray používať aj ja, len v pivnici mám prievan a zrejme preto som to zatiaľ tak nerobil. Ono je pravdou, že striekaš v uhle smerom k zemi a tak sú moje obavy možno nie celkom opodstatnené, ale predsa. Aj najdrobnejšia kvapka dokáže v oku urobiť paseku – je to žieravina! No každý nech robí, ako mu vyhovuje a ako vie – ja len upozorňujem na prácu s peroxidom, čo sa hlavne mladším a neskúsenejším môže zísť. A možno to vedia lepšie, ako ja :-))

Edu, 4.10.2009 o 17:08

Pekne a správne si nám to popísal rys 2 . Všetko robíš správne . Silný peroxid spôsobuje takú kriedovitosť a to neni veľmi vhodné . Takže je lepšie bieliť roztokom . Ale pri úhynoch bude asi lepšie použiť aj 35 % .

rys2, 4.10.2009 o 15:57

K bodu 1) - tam vyberám aj mozog.

rys2, 4.10.2009 o 15:54

Nehľadal som na Nete a hovoril som bez prípravy. Peroxid dostávam roky 30% a tak som si nebol istý z 35%. Na žiadanoú koncentráciu a dané množstvo pri bielení lebiek ho riedim podľa Hellovho vzorca. Bielim 12%-15% koncentráciou. Bielenie prebieha v tme, pretože účinkom svetla sa peroxid premieňa na vodu. Obaľujem do vaty- gázy, previažem obväzom, kde nechám dlhší koniec ponorený v roztoku a tento „nasáva“. Až je čas, polievam zabalenú lebku lyžicou – všade. U zubov sklovina, dentín a zafarbenie ostáva, resp. nevypadávajú zuby. To sa stáva skôr pri „pridlhom varení lebky“, keď sa neodhadne ten správny čas, ale prípadný vypadnutý zub sa zalepí – zaglejí. Zhrniem to teda dokopy, ako to robím ja:
1) Sťahovanie kože a odstraňovanie svalstva ( okolo lebky pracujem tupým nožom )
2) Odkrvenie – zhruba 2-3-4 dni, do studenej vody pridám soľ, denne vymieňam novú vodu, vylúpnem oči
3) Vyváranie – len lebka ponorená do STUDENEJ vody, parožie a ružice omotávam obväzom a pod, pridať štipku sódy, DODRŽAŤ správny čas vyvárania!! podľa druhu lebky, kontrolovať, či už sa dá svalstvo a mäso oddeliť od lebky
4) Odmasťovanie – v studenej vode, pridať Jar, prípadne Pur, Namo, Benzín, čpavok a pod – čo máme
5) Bielenie – správna koncentrácia podľa druhu lebky, bieliť v TMAVEJ nádobe, prípadne v tme, DODRŽAŤ správny čas bielenia
6) Leštenie – už robí málokto, ale sa má správne robiť ( krieda, vápno, lak – len na LEBKU.
Pri tomto je dobré potúžiť sa kvalitným čistým destilátom ( vnútorne ) – nie do oka :-))) samozrejme s mierou, prípadne dobre vychladenou dvanástkou, alebo aj – aj a dobrá cigara, alebo kvalitný fajkový tabák má byť samozrejmosťou.

Edu, 4.10.2009 o 13:20

V prvom rade je peroxid aj 35 % je volne dostať v obchode flaška stoji asi 1€ odkaz /> Druhá vec môže sa skušať i múka prípadne obalenie toaletným papierom či vatou a následne napustenie . Sprejovaním sa môže kadečo pokaziť atd . Človek žijúci v paneláku má iné možnosti ako v rodinnom dome . Samozrejme treba zalepiť parožie aby sa neobielilo taktiež aby sa nevybielili zuby a zostali pekne pálené. Kto je zručný nastrieka potom peroxid za 20 sek a odloží schnúť . Toto sa dá opakovať niekoľko krát za deň presprejovať . Samozrejme ,že si môžeme postriekať prsty ako nepoužívame ochranné rukavice čo sa mi stalo niekolkokrát môžko mám hrubú kožu ale troška to obelelo a po pár min vyprchalo . Žiadne popálenie sa neuskutočnilo stačí si oplachnuť ruky po práci . Pri zasiahnutí očí môže byť problém oveľa vážnejší samozrejme . Ale to by sme nemohli ani sekundové lepidlo používať . Odbočím troška k preparovaniu trofeje . Takže preparovanie a vyvarenie sú dve odlišné veci . Preparovať treba opatrne zachovať ruličky v nose ,opatrne povyťahovať mozok či rôsolovité časti tkaniva,tiež očistit ružice do čista atd. Mne osobne sa najviac osvečilo sprejovanie ,ale nie každému to môže vyhovovať ,môže si poškodiť odev ,alebo zdravie . Na druhej strane keď je človek opatrný môže veľmi rýchlo bieliť najmä keď treba bieliť uhyn alebo staršieho zaschnutého jedinca ktorého by som osobne najprv povaril aby sa krv rozpustila a potom sprejoval .

posed33, 4.10.2009 o 13:12

52% slivovica :))) :))) :)))

posed33, 4.10.2009 o 13:12

RYS2 bohvie co ti padlo do oka :))

zobrazené 1-40 z 44 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie