dnes je štvrtok,  2. apríl 2026,  meniny má Zita,  spln: 2. apríl 2026,  dnes východ slnka: 06:24,  dnes západ slnka: 19:14
darujte 2 percentá pre podporu LovuZdar.sk
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Celoročný odlov diviačej zveri-diviača, lanštiak - diskusia

autor: parhor
pridané: 20.1.2011 20:44
zobrazení: 48 346
hlasov: 2

Je správny celoročný odstrel lanštiakov aj keď vieme, že i lanštiak (samice) možu byť a vačšinou su plné?

Aký je dôvod označenia diskusie za nevhodnú?

zoradiť
Zobrazené 1-40 z 401
dede
Rudolf v SK výkup zatiaľ 1,18 €/kg.
findula
Také se to u nás zavedlo.Musím říci,že AMO široko daleko žádné.Jen reklama tohoto onemocnění snížila prodej zvěřiny černé zvěře ze 40Kč na 8 až 10 korun za kilo.Stříleli jsme kolem 25ks černé za měsíc a teď máme tři kusy za tři měsíce protože to nikdo nechce.Přitom zvěře je dostatek.Sníst se to ovšem nedá protože mám jen normální mrazák
Lesanek
Podľa mňa, už bez ohľadu na AMO, či KMO bola aplikácia celoročného odstrelu lanštiakov a prasiat nezmyslom. Ak je treba znížiť početnosť tejto zveri, bolo treba nutne zasiahnuť zvýšeným odstrelom aj dospelých diviačíc v čase lovu a dospelých diviakov vo vymedzanom čase počas roka. AK bol povolený celoročný odstrel lanštiakov a prasiat mimoriadným povolením alebo neskôr vyhláškou, potom akým právom jednotlivé okresné úrady toto nerešpektujú a doslova podmienkami splnenia odstrelu prasiat limitujú - teda povoľujú ďalšie navýšenie počtu na odstrel lanštiakov. Takto automatický prispievajú nielen zvýšeniu počtu tejto zveri, ale aj zvýšeniu škôd spôsobovaných diviakmi na poľnohospodárských plodinách. Odstrel prasiat v 1. polroku je značne komplikovaný ich veľkosťou a možnosťou využívania vyššieho travovitého či krovinatéh krytu pôdy a nespnenie počtu ich odstrelu je podmienkou povolenia či zvýšenia odstrelu lanštiakov.
citulik
V súčasnom období, keď nám hrozí AMO, ale aj premnoženie diviakov je lov lanštiakov a diviačat celoročne určite opodstatnený.Napr.Košičania dnes vyháňajú diviačiu zver z intravilánu mesta.
MMasska
zalezi kedy bol vrhnuty musite si precitat rodnny list hahahahhahahahah zasa je tu hadka o nicom
franko
odkaz
Edu
jaroslav103 no tvoje tvrdenie čo je po 20 mesiacoch nerozumiem !!!
jaroslav103
Edu podla zakona je diviak aj vo veku 20 mesiacov po 1.4. povazovany za nie za lanstiaka ale dospeleho kanca alebo svinu - 3 rocneho
Edu
jaroslav103 neviem ako si dospel k tomu že po 20 mesiacoch začína tretí rok . U vás má asi rok iba 10 mesiacov .
jaroslav103
Edu, v treťom roku je aj vtedy keď má 20 mesiacov po 31.3.
lubenko
no mam taky dojem z tejto diskusie,že bude treba zaviest u diviačej zvery rodne listy
Edu
V treťom roku života je po 31.3 či má vtedy 24 mesiacov alebo 25 mesiacov prípadne 26 mesiacov to sa nerieši v pláne chovu a lovu II. V treťom roku života je jeho vek dajme tomu 24 mesiacov ale i 36 mesiacov stále je v treťom roku života .
Finist
V tretom roku je teda jeho vek 2roky....ak teda skutočne platí to čo napísal lanus.
Edu
finist vek človeka je určený podľa dátumu narodenia . Vek diviaka sa štatisticky uvádza k 31.3 prasa narodené v marci bolo ročné v prvý deň po narodení a po 12 mesiacoch by bolo rovnako staré čiže ročné . Avšak na druhý deň by malo už 2 roky . Preto sa údáva dospelý diviak v treťom roku života .
Finist
Podla Eda 3roky a podla Lanus 2roky. lanus, 7.1.2012 o 21:55 Vek sa udáva v čase minulom (t.j. dovŕšený); "rok života" je v čase budúcom čiže niečo také ako keď sa u ľudí povie,že ťahá na XY r. !
Edu
Divaka ktorý má 2 roky a 10 mesiacov posúdim ako trojročného jedinca .
lanus
Finist - Vek sa píše ešte do jedného tlačiva a to do "Lístku o pôvode zvery" avšak ani ten nemá súvis s plánovaním ,takže platí môj príspevok zo dňa 8.1.2012 o 9:57 !
Edu
finist ani si nemohol vidieť lebo ak sa jednalo o dvojročného jedinca a staršieho ako dva roky musela sa polovačka konať v apríli . Vtedy by mal spomenutý lanštiak 2 roky čiže 24 mesiacov . Hospodár na videu však prezentoval že sa jedná o dvojročnú diviačicu . Čiže zrejme 2 roky aj 10 mesiacov starého jedinca v treťom roku života v tomto treťom roku prežila približne 10 mesiacov. Diviak nemá občiansky a všetko sa určuje podľa chrupu .Chrup bol buď dospelého jedinca v treťom roku života ,alebo diviačice do dvoch rokov čiže lanštiaka !!!
Finist
Lanus napr. na chovatelskej prehliadke sa píše vek do tabulky na hodnotenie trofeji podla CIC. Ešte som nevidel pri diviačích kloch uvedený vek vek 2 roky. Vždy 3 a viac. Preto som sa pýtal tu v didkusii ako sa ráta vek diviakov a kolko vlastne má ten "už" dospelí diviak rokov. Podla starého zákona mal aj jeleň I.VT /ihličiak/ vek 2 roky,ale srnec mal len 1 rok. Teraz je to zjednotené a aj srnce aj jelene majú jeden rok aj keď pri júnovom srnčekovi ulovenom 16.mája to ešte nieje celkom pravda :-D
Edu
Ja súhlasím s lanusom a to vo všetkom!!! Miešme tu kolko má rokov s tým v koľkom roku života je . Čiže vykaz sa robí 31.3. vtedy sa stava prasa lanštiakom čiže po roku zhruba .Po druhom roku sa stava lanštiak diviakom . Čiže po 31.3 keď mu započal 3 rok života štatisticky !!! Narodiť sa mohol kludne vo februári to sa už neskúma . Do chrutia môže ísť kľudne lanštiak od 18 do 20 mesiacov . Takže ja som písal čo sa týka plánu lovu a chovu II.
Jelsovec
Osviežim trošku túto tému - za dospelého sa vo všeobecnosti pokladá jedinec , schopný sa aktívne zúčastniť párenia, tak aby nebol ohrozený jeho fyzický vývoj. Vtedy hovoríme o chovateľskej, pohlavnej a fyzickej dospelosti. Správanie diviakov v čriede nám dá pomôcku, od akého času sa tak deje. Jedinec , ktorý "prežíva" svoje druhé chrutie už je v tom čase braný v rámci čriedy ako plnohodnotný člen. Samozrejme , u lanštiakov je táto situácia doprevádzaná s ich pádom v hierarchí čriedy a v drvivej väčšine prípadov s ich osamostatnením. Lanštiaky následne migrujú niekoľko desiatok km, a začnú žiť samotárskym životom dospelých kancov. Zabraňuje sa tak príbuzenskej plemenidbe....Ak sa na to pozrieme z hľadiska zubného vzorca, pre praktické použitie má význam obdobie rastu M1,M2 a M3.. M1 je vyrastená približne u 10 mesačného diviačaťa, M2 je vyrastená vo veku 12 mesiacov a M3 je vyrastená vo veku 21 - 24 mesiacov, čím sa chrup diviakov stáva trvalým chrupom..... Takže, IMHO, diviak po dovŕšení veku 24 mesiacov je diviak dospelý a takých si treba hovkať až do veku ich trofejovej kulminácie...
lanus
Finist - Pre zaujímavosť skús napísať presný názov výkazu resp. tlačiva kde treba napísať vek diviaka ?!?!
sumcar
ja by som napisal 2 , podla mna 0-1 rok je prasa, od 1 roka do 2 je lanstiak a od 2 rokov dospely diviak
lubenko
myslim si to i ja
Finist
To mi je jasné no aj tak by ma zaujímal jeho vek. Edo hned na začiatku na moju otázku /V akom veku sa stáva diviak dospelým? Aké číslo by si napísal do kolonky veku ty Edo?/ napísal 3. To isté som si myslel aj ja a XY ludi s ktorými som sa na túto temu rozpraval.
lubenko
myslim si že kanček v tretom roku života by sa mal už na idividualnej polovačke dat rozoznat
lanus
Finist - Keď ulovíš 30 mesačného diviaka t.j. majúceho 2,5 r. mal by si dostať "po ušiach" ,lebo dospelé diviaky (kance) by sa mali loviť až keď sú trofejove zrelé !!! a to je min. 5 r. !
lubenko
Michal najednoduchšie by bolo značit narodene prasiatka,trebars farbou podla mesiacou,potom si myslim že by nebol problem
Finist
Povedzme,že ulovím 30 mesačného a teda už dospelého diviaka. Aký bude teda jeho vek? 2 roky,alebo 3 roky? Je v treťom roku života teda trojročny? A kedy je potom dospely diviak dvojročný?
lubenko
no dobre ved už zas nechytaj za slovičko,ale už to nieje 2 ročny,ale v tretom roku života,bože ako sa tu dokažate natahovat mal som napisat v tretom roku a nie od troch rokoch
lanus
lubenko - Dospelý diviak nieje od "od 3 rokoch" ako si napísal ,ale od 2 rokov t.j. od začiatku !!! tretieho roku života !
lubenko
chlapci klidek,pekne sa to čita to čo piše finist,ale skutočnost je ina na spoločnych sa to tažko niektorym polovnikom da rozoznat,ked nie vetšine a hlavne ked pol.hospodar povie ,pred začiatkom polovačky že sa striela všetko bez obmedzenia a tu si myslim je ten najvetši problem,pri idividualnej polovačke možeš diviaka pekne oboznat a určit vek,to čo napisal finist sa da aplikovat až ked diviak leži i ked so všetkym čo napisal s nim suhlasim,ale i lanus ma pravdu, a i podla mna je dospely diviak od 3 rokoch,ale ku tomu odstrelu ,v lokalitach kde su diviaky premnožene ,by sa lanštiak a prasa malo lovit po cely rok.
lanus
Finist - Nemiešaj hrušky s jablkami;výkazy sa nerobia podľa zubov ale podľa dátumu t.j. poľovnícky rok končí 31.3. a začína 1.4. kedy dochádza k "celoplošnému preradeniu" . Posudzovanie veku strelenej zveri sa robí individuálne tu hrá prím stupeň vývinu resp. stupeň opotrebenia chrupu ;(dospelý diviak je po dovŕšení 24 mes. t.j. od začiatku 3.roku života) !
Finist
Lanus a kolko má podla teba rokov lanštiak? A kolko má rokov už dospelý diviak? Myslím kolko rokov by si napísal do výkazu keby si bol hospodár ty. Rozpraval som sa na tuto temu s viacerými ludmi,ale jednoznačne to nevedel povedat nik. Prevazne vsak tvrdili 3 roky,no boli aj takí čo tvrdili že 2roky. V knihe Polovnícky náučný slovník od P.Hella a spol sa na strane 406-407 píše pri názorných obrázkoch nasledovné ....Odhad veku diviaka podla hryzákov: po e 19-20 lanštiak asi 19-20 mesačný po f takýto jedinec,ak má hryzáky neopotrebované má asi 22-24 mesiacov,ak má hryzáky opotrebované,je starší ako dva roky. Ďalej je tu odhad veku podla klov: a 2roky, b 3-4 roky c 5 a viac No a nakoniec je tu obrazok odhad veku diviačice podla hákov: po a lanštiačka po b 2roky, po c 3 roky,po d 4-5 rokov po e 6 rokov a viac. Tak! A teraz si vyberte :-D P.Hell a A. Bakoš Polovníctvo 1 strana 140 Štruktúra JKS diviačej zvery má byť približne takáto:dospelé/2ročné a staršie/diviaky 23%,lanštiaky(t.j. jedince v druhom roku života/24%,a diviačatá/t.j. vlani narodené jedince v prvom roku života/30%. K 31.marcu síce už možu byť niektoré diviačice aj oprasené,ale TOHTOROČNE DIVIAČATA SA DO JKS NEZAPOCITAVAJU,LEN VLANAJŠIE. Diviačia zver sa chová v pomere pohlavia 1:1. V jarnom kmeňovom stave má byť približne 23 % dospelých diviakov (dvojročných a starších), 23 % dospelých diviačíc {dvojročných a starších), 24 % lanštiakov a 30 % diviačat vlaňajších. No a odtialto odkaz by nás mohlo zaujímať toto:Diviačia zver sa chová v pomere pohlavia 1:1. V jarnom kmeňovom stave má byť približne 23 % dospelých diviakov (dvojročných a starších), 23 % dospelých diviačíc {dvojročných a starších), 24 % lanštiakov a 30 % diviačat vlaňajších. V letnom kmeňovom stave pred odstrelom pri koeficiente prírastku 1,1-1,4 (z celého kmeňového stavu) k jarnému stavu pribudne ešte 110-140 % tohtoročných diviačat v pomere pohlavia 1:1. Takže ja sa pýtam. Dospelý diviak má 2 roky,alebo 3 roky?
Edu
Ak bude mať jednodňové prasiatko uliahnute vo februari 2012 jeden rok nie len jeden deň vo februári o rok bude mať tiež zase jeden rok .O mesiac však bude v druhom roku života :-D Tak majú obe prasiatka jeden rok jedno má však 12 mesiacov a druhé má 1 deň. Obe sú v prvom roku života .
lanus
Finist - Vek sa udáva v čase minulom (t.j. dovŕšený); "rok života" je v čase budúcom čiže niečo také ako keď sa u ľudí povie,že ťahá na XY r. !
Finist
Ja som vedel,že bude veselo :-D No a keď prejde do kategorie diviak,diviačica bude mať vek 2roky v tretom roku života,alebo 3roky v tretom roku života??
Edu
hups opravujem sa :-D samozrejme ako uviedol lanus :-D už som s toho celý dopletený :-D čiže jedinec po 24 mesiacoch života prechádza v tereťom roku života do kategorie diviak ,diviačica k 31 marcu koncu poľovného roka .
lanus
Edu - Lanštiak sa stáva diviakom nie po 24 mes.,ale po 12 mes. !
Edu
lanštiak sa približne po 24 mesiacoch sa stáva diviakom vtedy má 2 roky čiže je v treťom roku života .
Zobrazené 1-40 z 401

Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.

Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk.

Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu, ak tak uzná za vhodné.