podnalov.sk
dnes je štvrtok,  30. jún 2022,  meniny má Melánia,  spln: ,  dnes východ slnka: 03:53,  dnes západ slnka: 19:47
elektronická kniha revíru

jelen so sipkovou omackou - recept

autor: off bibasso
pridané: 16.11.2014 17:29
počet zobrazení: 3 894
počet hlasov: 2
potrebujeme:
1kg jelenie maso (najlepsie kusky vhodne na gulas, resp.krk, nozina a pod.), sipkovy dzem, pasirovane paradajky, korenova zelenina (cca 2x vacsia mrkva, 1 stredna cibula (ja preferujem cervenu), 1x vacsi petrzlen, 1 mensi zeler - moze byt aj stonkovy), olej alebo mast, tymian, bobkovy list, korenie na divinu (da sa kupit hotova zmes korenia), 1 lyzica hl.muky (prip. maly zemiak na rozvarenie) - na zahustenie ak to mate radi, 1L vyvaru (zeleninovy alebo divinovy,...) - vyvar neodporucam nahradzat vodou, nakolko umocni chut celeho pokrmu. Ak nemate vyvar, pouzite aspon rozpustany bujon.

Ako priloha opekane zemiaky alebo tyrolske knedlicky (3 rozky 1 den stare, tenke platky slaninky (oravsku), mlieko, vajce, polohruba muka, petrzlenova vnat).

postup:
1. Korenovu zeleninu pokrajame na male kocky. Do hrnca dame lyzicu masti (ak pouzijeme olej tak 3 lyzice) a orestujeme na nej na kocky pokrajanu zeleninu. Po 5 minutach pridame nadrobno nakrajanu cibulu.

2. Orestovanu zeleninu dame stranou a v hrnci na prudkom ohni orestujeme na kocky nakrajane maso. Opecieme ho zo vsetkych stran, aby nepustilo moc stavy.

3. K zatiahnutemu masu pridame orestovanu zeleninu, premiesame a pridame sol, korenie, bobkovy list (podla chuti - ja davam cca 5 listov), tymian a korenie na divinu. Zamiesame a dalej pridame 3-4 lyzicky sipkoveho dzemu a cca 200 ml.pasirovanych paradajok (podla vasej chuti).

4. Ak chcete zahustovat, tak pridame lyzicu hladkej muky, resp. najemno nastruhany maly zemiak...

5. Zalejeme vyvarom a nechame dusit pod pokrievkou cca 1-1,5 hod.,tak aby bolo maso makke.

Priloha:
Tyrolske knedlicky.....
1. Rozky nakrajame na male kocky, na male pasiky pokrajame slaninu a rovnako aj petrzlenovu vnat.

2. Na panvici rozpalime lyzicu masti (oleja), pridame slaninu a po 1minute pridame rozky. Dokladne ich opecieme.

3. Opecene rozky so slaninkou vysypeme do misky, pridame nadrobno nakrajanu petrzlenovu vnat, zalejeme 1dcl mlieka a nechame vsiaknut. Dalej pridame vajce a cca 100g polohrubej muky. Poriadne premiesame, aby nam vznikla husta hmota.

4. Vytvaruje gulicky vo velkosti peste a obalime v polohrubej muke.

5. Maslom vymastime naparovaciu misku na knedliky, poukladame knedliky a napararujeme cca 11-15 minut.

Knedliky ihned podavame, preto s ich pripravou zacnite, ked uz bude mat maso hotove.

Tip na zaver.... Ak sa vam zda byt maso sladke, mozete ho dochutit vinnym octom... Pozor, octom dochucujeme az ked je jedlo hotove a stiahnute z ohna, aby sa nehrkla omacka. Dobru chut! ;)
kategória: jelenia zver
 

reklama

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov