Vcera (2 dni do splnu mesiaca) som bol na posede s Zeiss Duralyt 3-12x50, Zeiss Classic Diavari 2,5-10x50 , taky isty Zeiss, ale 56-ka a spominanym Meostarom. Hodinu som cez ne kukal, vysledok bol ten, ze Duralyt podaval najsvetlejsi obraz. Meostar sa mi zdal troska ostrejsi - kontrastnejsi, ale tmavsi. Predtym ako som siel do reviru, som ich porovnaval cez okno z 2. poschodia po zapade slnka az do tmy (cca tristvrte hodiny). Prisiel ku mne otec, vnutri uz bola tma a nevedel, co za puskohlady to mam, ale ked ich vsetky zo trikrat vyskusal, povedal: tento je najlepsi. Bol to Duralyt. Otec nosi dioptricke okuliare, ja mam vraj 100%-ny zrak. Meostar a Duralyt maju priblizne rovnake zorne pole, dalsie spominane Zeissy ho maju vacsie. Nevyhodou Meostaru je jednoznacne kriz - hrube ramena, nitkovy kriz zanikne, bodka je zas velka. Duralyt ma rovnako ako aj Meostar osnovu v 2. rovine, takze sa nezvacsuje, ale Duralyt ma ovela jemnejsi kriz ako Me, a ked je bodka vypnuta, vobec ju nevidno, vidite len pretinajuce sa ramena kriza. Ostatne 2 Zeissy mali kriz v 1. rovine (zvacsujuci sa, ale aj tak dostatocne jemny a bod bol viditelny v strede kriza aj ked bol vypnuty). Nevyhodou Duralytu je trochu menej prakticke ovladanie osvetlenia, aj ked aj na to sa da zvyknut, farba je tiez dost nekonvencna... Tak, ci onak, ja som si ho po vcerajsom teste k ij lepsie puskohlady, ale tento vzhladom na svoj pomer cena/vykon je podla mna vyborny. Je to low-end od Zeissu, ale prekvapi. Na zaver chcem ale dodat, ze rozdiely medzi spominanymi puskohladmi boli skutocne minimalne, takmer zanedbatelne. Pre polovnicku prax su vsak typicke situacie, ked rozhoduju okamihy a detaily, a prave tam tie rozdiely boli viditelne v prospech v tejto teme porovnavaneho Duralytu. Snad som pomohol tym, ktorych sa to tyka, nie je to moj nazor, je to moja skusenost. Aj tak, ked mate tu moznost, vyskusajte si tie veci, aj tak ma kazdy ine oko a moze mu vyhovovat nieco ine.