Heming hunting
dnes je štvrtok,  18. apríl 2024,  meniny má Valér,  spln: 24. apríl 2024,  dnes východ slnka: 04:52,  dnes západ slnka: 18:38
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Silvestrovský jazvec - recept

autor: off Jasmo
pridané: 11.7.2011 15:01
počet zobrazení: 21 341
počet hlasov: 27
potrebujeme:


postup:
Silvestrovský jazvec na trnkovom víne


Vždy keď sa nám v PZ podarí uloviť jazveca alebo viac jazvecov snažíme sa ich ošetriť čo najčistejšie.
T. j. precízne stiahnuť z kože pri tom sa s rukou ktorá chytá srsť nedotýkať mäsových častí a aj srsti zabrániť kontaktu s mäsom.
Pri ritnom otvore si dať obzvlášť záležať. Potom čo najviac oberieme jazvečie sádlo ktoré spražíme. Spôsobov je viac aby sme mali tzv. AAA masť je potreba sprážať na miernom ohni moc neprepekať najlepšie sprážať ako ,, čokoládu vo vodnom kúpeli“. Ošetrené naporciované mäso až do vianočných sviatkov uskladníme v mraziaku. Rozmrazujeme pomaly v chlade.

Na prípravu potrebujeme:
My sa snažíme použiť produkty z revíru. Jazvečie mäso, domáce trnkové alebo ríbezľové víno, koreňovú zeleninu bielu t. j. 1 zeler, 3 – 4 petržleny, 5 – 7 strúčikov cesnaku, 20 zrniek nového korenia, 30 – 40 zrniek čierneho korenia, soľ, 30 zrniek jalovca, mletého korenia, bobkový list, trnkové víno

Pomaly rozmrazeného jazveca osušíme a primerane posolíme. Asi po dvoch hodinách zalejeme marinádou.
Tú si pripravíme z trnkového vína do ktorého vmiešame na kocky nakrájaný zeler, petržlen, celé korenie, jalovec a bobkový list.
Takto necháme 1 – 2 dni v chlade.
Pred pečením mäso poukladáme do pekáčov prípadne ho ešte mierne nasolíme a až teraz nakoreníme a nacesnakujeme, podlejeme čistým trnkovým vínom. Marinádu už nepoužijeme. Zakryté mäso pečieme 2 až 3 hodiny za stáleho podlievania výpekom. Pred dopečením odkryjeme a pripečieme. Zvykneme piecť na Silvestra počas posedenia a bilancovania uplynulej sezóny ako špecialitu a verte neostane okrem holých kosti nič.



S pozdravom Dobrú chuť!
kategória: chuťovky
 

komentáre

off BEBE , 21.1.2016 o 13:48

..ak sa na Silvestra niečo popije.. už potom chutí všetko ako špecialita :-) ..ja som to niekoľko krát skúšal..jazvec bol tučnučký, mäsko lákavé..ale tú jeho vôňu som nedokázal odstrániť, hoci bol pekné upečený a predtým pácovaný..možno tá aróma ostala stále v mojej predstave..ale borsučie škvarky sú ozaj super-delikatesa !

off lrentka , 29.12.2015 o 23:34

Po niekoľkých rokoch sa mi podarilo uloviť jazveca. Pác som si pripravil podľa návodu, ale použil som víno frankovku 2l lebo som nemal ríbezľové, do pácu trnky už prejdené mrazom. Marinoval som tri dni, tri hodiny som piekol v rímskom hrnci 2h pri 180 stupňoch a 1h pri 150. Rímsky hrniec je skvelá pomôcka, uľahčuje pečenie, nepotrebujete podlievať ani použiť tuk na pečenie. Výsledok mäkučké šťavnaté mäsko, delikatesa. Ďakujem pán Smoleň.

off muska83 , 15.3.2015 o 1:29

moj dedo zvykol jest pecene maso z jazveca.ja by som sa asi neodhodlal :D

off Jardo-TO , 28.2.2014 o 19:46

Ako to tu čítam,tak to môže byť fakt dobré.Ak sa k nemu dostanem určite to vyskúšam.

off moropeter , 18.1.2014 o 9:50

Pečeny jazvec je ozaj pochuťka a ja to môžem potvrdiť.Ja ho pripravujem každy rok a chuti to lepšie ako diviačik,treba skusiť.Ja ho pripravujem tak že si naporcujem mäsko stehna ,lopatky,kare spravim si pac zo zeleniny,mrkva,petržlen,cibuľa,cesnak,trochu octu,sol a koreniny.Pac si prevarim ale len chviľu,do vychladnuteho pacu dam mäso a marinujem 4-5 dni,potom pac zlejem ,mäso oplachnem a dam postať do studenej vode ešte 2-dni,vodu možte meniť.Potom mäsko oplachnem ,na pekač dame masť,poukladame mäso ,podlejeme červenym vinkom a pečieme v rure,možme podlievať vyvarom alebo vodou,popripade pivom samozrejme ho dochutime podľa potreby a pridame cibuľu,cesnak-delikatesa,dobru chuť.

off martinreha , 25.4.2013 o 15:10

já dávám místo vína pivo!

off orol , 13.4.2013 o 23:55

Marian, však si nazbieraj pár trniek, tie sú stále a prilej na jazveca hocijakého vína a je to... a keď tam dáš ešte doma rozdrvené bobule borievky, nič nepokazíš :-o)

off keceram1 , 23.2.2013 o 2:20

keď ho vie človek pripraviť tak je výborný.Jedol som ho raz a bol výborný.

off marian476 , 17.9.2012 o 21:42

jazvec by sa aj dal splašiť, len to trnkove vino je problem :-)

off Martas007 , 3.3.2012 o 16:24

Sto ludí sto chutí. Ale mne osobne tiež jazvečina nevonia najlepšie a nikdy som ho ešte nejedol, a ani sa ho nechystám pripravovat ale ak by ma tým niekde ponukli tak by somto určite skusil.

off aliosa003 , 3.3.2012 o 8:06

Len pozor na svalovca treba dobre upiesť dobru chuť!

off mire , 19.2.2012 o 13:49

Konečne sa niekto podelil zo svojou skúsenosťou. čo sa týka jazveca, som recept ešte nikde nenašiel. Kamarát piekol jazveca už dvakrát, a nikomu nesmrdel. Mysleli že jedia pečené prasiatko. Proste NEBíčKO V PAPUľKE. V mojom mrazáku teraz jeden oddychuje, tak skúsim tvoj tip.

off boiler , 25.1.2012 o 20:23

ze jazvec smrdi :D najlepsi liek na priedsuky je jazvecina,vzdy ked ma to chyti/mam problem s prieduskamy/namastim si chlebik alebo si dam lyzicku masti do caju jazvecinou,pripadne diviacou mastou a som fit :) nepozeram resp,nevoniam ci to smrdi proste to zjem,vypijem a hotove :)

off orol , 1.12.2011 o 21:01

Vyzerá to byť dobrý recept. Keď bude "borsuk", určite ho vyskúšam.

off juross , 29.11.2011 o 18:51

netreba kritizovať, každá divina má svoju špecificku aromu. Vdaka za re cept, niekedy ho skusim

off Jasmo , 5.11.2011 o 19:40

Však preto je "silvestrovský" Chuť má špecifickú ,pri dodržaní postupu uvedenom v recepte je chuť neporovnateľná ,a o tom to na Silvestra býva.

off diana00 , 4.11.2011 o 9:07

podľa mňa,každý jazvec smrdí,videla som ako hrozné je mastný,neže ho ešte jesť,nechápem takých ľudi!!!

off brandys , 3.11.2011 o 17:00

Dobrá pochútka je guľaš z jazveca a škvarky.A nie každý jazvec smrdí

off diana00 , 2.11.2011 o 15:37

mäso-smrdí z jazveca,fuj...

off dandy , 27.10.2011 o 14:05

Akosi mi jazvec ,,nereže"... Pred týždňom som dvoch zakopal... 11 a 13 kg. Mladé mäsko... :-)

reklama

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov
Poľovníctvo TEREM