Ake su recenzie na novu gulovnicu od Českej Zbrojovky na rok 2012-13 . Bude to to iste ako model 550 s maličkymi vylepšeniami alebo to bude uplne nova gulovnica s vymakanejšim zaverovym mechanizmom lebo už teraz starši model 550 mal zaver nič moc ... Čo vy na to ?
Moja prvá a zároven posledná skúsenost s touto zbranou-v jednom polovníctve mali skladom ráž 30-06 a 243.Po overení,že sú na sklade som sa v rámci služobky rozhodol ich "otestovat".Vyzbrojený vybíjacími nábojmi v oboch rážach som si nechal vyložit obe.Klady-krásne drevo u oboch modelov,spracovanie bez výhrad,výborné vyváženie-tažisko zbrane je medzi strelcovimi rukami,bližšie k lúčiku,čím nepripadá,že má 3,3kg.Spúšt-u oboch výborná už z fabriky,lepšia ako má moje SAKO.Vravím si -paráda,až na tú krátku hlaven.Horšie to už bolo s chodom záveru-síce lepší ako u 550,ale stále NIč-MOC.Kryt mušky-nič sa nedeje,dá sa dolu.Ergonomia-pištolová rukovat fajn,ale chrbát pažby sa nepodaril-po prilícení cez mech .mieridlá super,na optiku to nie je.A potom to prišlo-vsuniem vybíjací náboj priamo do komory-nevytiahlo a pri vybíjaní ostal v komore u oboch ráží.Skúsili sme vybíjčky priamo z predajne-rovnaký výsledok.Náboje som vytiahol a skúšal s ostrými.Naládoval som do schránky 5-prvé 4 bez problémov nabíjanie aj vybíjanie,posledný sa vždy vzpriečil a ani za B..a do komory-u oboch ráží!Pružina schránky!Nerozumiem jednej veci-ako niečo takéto može opustit fabriku a prejst cez výstupnú kontrolu.Chcel by som sa spýtat p.Vrágu,ako robil nástrelný terč-asi s tuškou,alebo posledný náboj vložil priamo do komory.Ked porovnám túto katastrofu s AZ 1900 PRO S BATTUE,kde pultová cena je vyššia iba o 180Ečiek,tak nie je o čom.CZUB Už ASI SKUTOčNE STRATILI SúDNOST.
Príspevok presunutý z diskusie Aky typ gulovnice si mam vybrat? (autor: consul).
Zdravím, som rád, že "klub CZ" sa "rozrastá" :D :D o stúpencov v osobách Bleiker, Borza 222 a iný. Fakt je, že za málo korún veľa muziky a môže to byť, ako ste to nazvali "pracovnou zbraňou". A v tomto je, lebo akýkoľvek problém so zbraňou, ak sa vôbec vyskytne, tak stačí skočiť do auta a za hodinku to mám u "bratov" za "gořalku" vybavené a odstránené, či je to na kove, alebo na dreve a nie u tých lux prosiť predajcu, alebo priamo chodiť mimo Slovensko. No a v spojení s kvalitnou optikou od Meopty v triede Meostar je to zbraň nie na predvádzanie sa na nástupe, ale na spoľahlivé poľovnícke využitie v praxi. Často mi až srdce poskočí, keď na nástupe vidím pána s puškou na pleci typu "Galaš" v 8-mičke, ktorý si ju nevie vynachváliť a verte mi, že vystupuje z auta Range Rover! V mojom prípade už nešetrím iba na strelive. Tam ma trocha Vlašim sklamal. Takisto súhlasím aj s Pepies, ocovia sa poznajú a korektne priznáva, že svoj názor nikomu nevnucuje, takže je to ozaj iba o vlastnej spokojnosti. Príklad je aj používanie GB kozlíc ZH v praxi, keď majiteľovi padne z pútka hlavne na zem, alebo spadne z vlečky traktora a po skončení poľovačky dostáva na výrade zálomky za dva ulovené kusy diviakov, proste ten "kutáč" drží ako blázon aj spolu s optikou Carl Zeiss Jena 4x, no a gratulujú mu aj majitelia zbraní lux. Takže takto to je v praxi. Príklad, keď kamarát ulovil lanštiaka, zhasol po 50 metroch a ukazoval mi náboj, pozri, čo dokáže včelička za 80 korún. No a v druhom kole ďalší kamoš ulovil 3 prasatá v ohni a prišiel za tým 80 korunovým a vytiahol vyblískané staré patróny a hovorí, no pozri a tieto boli po 2,40 Kčs! Taký je život... ◄ reagovať
Príspevok presunutý z diskusie Aky typ gulovnice si mam vybrat? (autor: consul).
Obávam sa priatelu že s remingtonom 770 a Marlinom si to trošku prehnal, alebo si ešte v ruke nedržal CZ 557. Nerád sa zapájam do takýchto debát pretože väčšinou to býva tak že každá líška svoj chvost chváli. Ale ked tu stále dokola sledujem nekonečnú diskusiu pokúsim sa aj zareagovať. V roku 2002 som začínal s CZ 550 lux 7x64 - zbran bola dostatočne presná aj na väčšie vzdialenosti, maličko sa mi nepozdávala pažba (na môj vkus moc nalakovaná) a povrchová úprava hlavne aj ked je pravda že su ju čistil asi raz za rok. Inak plná spokojnosť. Neskôr ma zlákala CZ 550 FS v kal. 8x57 JS pažbu som si dal upraviť a povrchová úprava kovových častí je už na veľmi dobrej úrovni. K presnosti 52 cm hlavne poviem len - ked chodíme na strelnicu a používame stojan rozptyl tej osmičky so strelivo SaB Nosler Partition je na 100 metrov 3 centimetre. V najbližšej dobe budem kupovať novú gulovnice a už teraz viem že to bude zase ČZ UB. ◄ reagovať
Zdravím Páni, to čo tu čítam, tak žasnem nad tým, aký máte názor na "najväčšie črepy" z UB. Otec sa tu smeje, poľuje 35 rokov iba s zbraňami z Uherského Brodu. Kvituje názor Findula, Urssus, Bulldog5, ktorý sa neboja povedať svoj názor. Ani raz ho ani jedna zbraň nesklamala, či už to boli malokalibrovky, guľovničky ZKW, alebo Fox, s ktorými vystrieľal Majstra streľby, Zkk 601, 600, 602, súčasné 550, všetky kombinované od rady 500, cez CZ 584, v rôznych kalibroch od Hornetu až po 300 WM podľa typu zbrane! A prečo? Nuž preto, že tieto zbrane, ktoré sú v trezore majú všetky rukopis PÁNA STRELCA FRANTU LENIKUSA A JEHO PRIATEĽOV, skutočných MYSLIVCOV z "obyčajnej českej fabričky", čo už niečo v praxi odlovili a preto svoje skúsenosti a zlepšenia pretavili svojimi poctivými rukami do funkčnosti zbrane. V žiadnom prípade nepoznáme hlučné poistky, ťažké chody záverov... a to Vám nebudem opisovať jemnosť napináčkov, priam na fúknutie od jeho kolegov, napr. Standa Střižík, nebohý Karel Hajný a spol. To sú skvosty! K všetkému krásne rytiny... A teraz ešte k montážam a obímkam, ktoré robia doma 100% český zbrojári a držia po stovkách zhodení a nahodení naspäť pri všetkých kalibroch. Páni a to všetko za "pár českých korún! Nakoniec iba to, že som pyšný, že ich môžem používať. ◄ reagovať
jooj, tak asi tikku robia v roznych prevedeniach. najblizsie, ked pojdem ku kamosovi, tak ju odfotim a dam sem-hrdzava jak cert... ◄ reagovať
K tomu videu od Blasera , najlepsia scena je pohlad toho psa ked strelec nameral vzdialenost 357 metrov a chysta sa vystrelit,ten pes asi nebude privrzenec dialkovej strelby :D ◄ reagovať
Príspevok presunutý z diskusie CZ 550 Lux alebo CZ 557 Lux (autor: Studenic).
Hekler! po prvé, ako si na to prišiel že mám ZG 47, a po druhé, ZG-čka má to železo isto lepšie ako ČZ-a, to ti potvrdí hocikto, kto sa puškám len trocha rozumie !!! ◄ reagovať
Príspevok presunutý z diskusie Hlaven CZ 550 (autor: zdenislav1).
ocel triedy 15230, hlaven kovana, ja som so svojou 550 magnum spokojny-nikde nic nehrdzavie a presnost na 100 m so strelivom hornady paradna. zasahy su v 2 cm kruzku. ja sa stazovat nemozem, samozrejme su aj lepsie zbrane. zbran je OK, skorej sa zameraj na kvalitnu montaz a dobru optiku. ◄ reagovať
Príspevok presunutý z diskusie Hlaven CZ 550 (autor: zdenislav1).
to co pise bleiker je pravda, kazda hlaven je schopna strielat s urcitym rozptylom-ale nemaj obavy z hlavni na cz zbraniach. kup kvalitne strelivo, montaz a puskohlad a vsetko bude OK. ja chodim na strelnicu a 95% mojej strelby je strelba z gulovnice. zbytok malorazka. rocne vystrelim cca. 3-4 krabicky z holandky. na strelnicu chodim tak cca. 3-4 krat do roka. z malorazky je tiez paradne strelecke vyzitie-lacne naboje a mozes palit...hlavnoveho materialu na CZ sa neboj-to by bola moja posledna starost :-D nie som long range strelec, takze to neriesim. pokial sa zmestim na 100 m do max. 3 cm kruzku, tak je dobre. v opacnom pripade bude niekde chyba-mozno strelivo montaz, optika...ja sam som tym presiel, takze viem, co hovorim-no prajem ti stastnu ruku pri vybere zbrane. ◄ reagovať
no mne sa viac paci asi ta 550 lux ale este som ju nevidel na zivo iba na fotkach a teraz s komentarov rozmyslam aj nad : antonio zoli az1900 proS-Baute 308 win, 530mm hlaveň,schranka na 5 nabojov 1240eur . browning x-bolt hunter 308 win, 560mm hlaveň, schranka 4+1 1224eur . CZ 550 Lux 308 win , 600mm hlaveň , schranka na 5 nabojov 790eur . CZ 557 Lux 308 win ,520mm hlaveň ,schranka na 5 nabojov 830eur . prosím poradťe mi nad výberom z týchto zbraní skúste ich okomentovať a povedať vaše životne skusenosti dakujem velmi pekne ◄ reagovať
CZ - máš overenú kvalitu, primeranú cenu, chlapi s tým poľujú celý život takže tak... ◄ reagovať
Páni ja sa zatiaľ málo zapájam do diskusií, lebo ešte nemám skoro nič odstrielané ibo to čo mi dali kamaráti zo svojich pušik. Teraz chodím po predajniach a zháňam niečo v podobnej cenovej relácii. Za 1000 € naozaj toho nie je moc veľa ale najviac zo všetkého ma zajal Antonio zoli 1900. Čo sa týka funkčnosti si myslím že 100%. Všetko celoocelové chod záveru hladký ako pri drahších puškách, hlaveň Lothar Walter a poistka úplne tichučká narozdiel a čo som bol prekvapený Sako 85(cena cca1600€) tam je poistka hlučná aj keď dá sa odistiť aj potichu ale pri tom AZ 1900 si nemusíte dávať pozor že by bola hlučná mal som v obchode 3 ks a každý zhľadiska funkčnosti si myslím za tú cenu úplne super. Spúšť má napínačik ale dá sa strieľať úplne v pohode aj bez neho(ja to preferujem viac). No ale keď príde rad na estetiku tak je to horšie. Ale to sa dalo čakať pri flinte za 1000€ resp 1200€. Drevo je úplne obyčajné to by mi ani nevadilo ale ale farba laku bola neaká bledá. Pre mňa nie veľmi pekná ale predajca tvrdil že nosením stmavne. K CZ sa vyjadrovať nebudem lebo to sa s týmto nedá porovnať je to že dorob si sám. Ja som sa rozhodol Pre AZ 1900 pro S Batue dobre tvarovaná monte Carlo pažba, kanelovaná hlaveň 53cm, kontrastné pevné mieridlá cena cca 1200€. Ale štandard sa dá kúpiť do 1000 bez kanelovanej hlavne o dĺžke 60 cm. K tomu rosleru má ho kamarát strielal som s ním v kalibri 8x57. Chod záveru nie úplne lahký ale čo ma na tej puške odradilo najviac je podávanie nábojov zo zásobníka 2 x za dobu čo sme strielali mu vôbec nechcel záver zasunúť naboj do komory. Ale čo sa týka estetickej stránky je na tom rosler lepšie ako AZ 1900. Ešte sa vyjadrím k jednej puške z ktorej som strieľal a pokiaľ by si chcel jednoravku je Bergara Apex. Ľahučká flinta spúšť jak cukrík, aj strielanie z nej bolo výborné skúšal som 308 win. Len má plastovú pažbu ale dá sa vybrať aj imitácia dreva a vyzerá dobre. cena do 1000€. Toľko len moje poznatky nikomu nič nevnucujem každý nech si pobehá obchody a odskúša ideálne nech kamaráti požičajú vystrelíš skúsiš a uvidíš čo ti bude vyhovovať. ◄ reagovať
Príspevok presunutý z diskusie CZ 557 v kalibri 8x57 (autor: jager30).
Ja ju mám objednanu od oktobra.V predajni ma ubezpečuju že pride vraj,,každu chviľu".Poľovať mam z čim,tak čakam. ◄ reagovať
Borza má pravdu,oplatí sa počkat-minimálne však aspon rok,kým sa CZUB podarí vychytat všetky "drobné"muchy tohto modelu.Po ich odstránení to bude fakt celkom slušná puška. ◄ reagovať
je to sice vec vkusu a chuti, ale ja som cakať nechcel a kupil som AZ. Ked si dáte tieto dve pušky vedľa seba tak rozdiel tam nie je. A nie je ani v cene. Avšak AZ vynikajúca poistka, ktorá po zaistení automaticky spustí napinak. Vynikajúca spúšť s napinakom aj bez a bezchybný chod záveru, čo u CZ zatiaľ nie je. Záver síce u CZ nie je zlý, ale nie tak hladký ako u AZ. A o nastrelení v podstate "surovej" hlavne u AZ ani nehovorím. Viď moje foto. ◄ reagovať
Tiež som si dal tú námahu a porovnával som s AZ 1900 PRO S BATTUE-hlaven kanelovaná 53cm,záver-skutočne vynikajúci,poistka-neskutočne tichá,spracovanie-miniatúrne chybičky krásy,napinák-tak ten fakt netreba,úplne úžasná,temer terčová,ale kto chce napinák-takisto bez problémov,dokonca prvý napináčik,ktorý nemá taký šialený prepad ako ostatné .Možnost vybíjat a nabíjat zaistenú zbran a napináčik nenatiahneš,ak nie je odistené.Ak je odistené s napinákom a zaistíš,napináčik sa zruší.Geniálne,ako u SAKO,len AZ STOJí "MáLINKO" MENEJ.A navyše rýchloupínacie pútka už v cene.Pažba-velmi vydarená ergonomia,super pištolová pažbička a typ Monte Carlo ako stvorený pre strelbu cez kolimátor,resp.optiku.Pomer cena-výkon-asi tažko prekonatelný. ◄ reagovať
Bleiker: Ešteže si pochválil to Sako...naň nedám dopustiť...Len ten twist 1:11 mi pije krv. tak rád by som jej ponúkol niečo cez 200gr. v 300win.mag. Len by to nestrávila. A kto si vyberie AZ pred CZ, urobí veľmi dobre...CZ akoby zaspali dobu, ani s 557 neurobia dieru do sveta, v Európe určite. Žiadne inovatívne zmeny, až na pár detailov...To čo mali pred 20-timi rokmi budú mať v podstate aj o 20 rokov...to isté. ◄ reagovať
To kto prišiel na takú cenu?!!! Za tisíc eur je na trhu podstatne viac lepších hráčov. Za seba: Tá zbraň tú hodnotu nemá. Ani v osmičke... ◄ reagovať
Montáž na cz 550 lux - Poprosím o radu akú vybrať montáž na kombináciu CZ 550 Lux a Meopta Meostar R1r 3-12-56 RD. ◄ reagovať
Výber zbrane a puškohľadu - Dobrý, neviem sa rozhodnúť medzi CZ 550 LUX a CZ 557 LUX, a co sa tyka puskohladu tak vaham medzi Yukon Jaeger 3-12 x 56 alebo Meopta Artemis 2100 7 x 50 RD. Plus môžete poskytnúť aj info ohľadom montaze. Dakujem za rady. ◄ reagovať
cz557lux alebo carbine - poradte prosim ktoru kupit lux alebo carbine.7x64 alebo 8x57 ◄ reagovať
Hunter243.Ja nemyslím podávač, ale tú spodnú časť schránky (DNO), čo zaklapne do lúčiku, mne to divne odstáva a je tam dosť veľká medzera.Nevyzerá to pekne. Durell. Našiel som na Slovensku za 42 eur, no potom som pozrel Českú stránku a tam to bolo za 18 eur. Diki za reakcie :) :) ◄ reagovať
Sendo, drzal som v rukach 557 synthetic, ale skor som mal pocit lacnej cinskej hracky. Na omak take pogumovane a zdala sa mi tazsia ako drevo! Moj nazor ked 557 tak urcite v dreve. Sporter som neskusal ale Lux ano a ten je pekny a pazba dobre sadne. ◄ reagovať
skor preto ze je to asi najrozsirenejsi model medzi slovenskymi polovnikmi. ◄ reagovať
Potrebujem radu - pažba 550 lux schránka či sa dá nahradiť pažbou z gulovnice 557. Ďakujem za radu! ◄ reagovať
Celá produkcia opakovačiek CZUB sa vyznačuje veľmi nepríjemným neduhom a to je zlá nositelnosť flínt v dôsledku ich "preklápania sa dopredu" kvôli nevhodne umiestneným závesom remeňa (t.j. moc v zadu) !!! ◄ reagovať
3006sprg : cz 550 ebony exclusive cca 930 €, myslim ze spomenute zahranicne znacky su v podobnych cenach, pripadne nebudem lutovat par stoviek navyse ◄ reagovať
Niekoľko, všeobecných rád pred kúpou guľovnice z mojej praxe. Podotýkam, moje rady sú iba pre tých, ktorí majú na nákup zbrane určitý finančný limit. Tí, ktorí tento limit nemajú, nech sa ani ďalej neunúvajú s čítaním môjho príspevku. 1. Je potrebné si položiť otázku "bude moja nová zbraň slúžiť iba mne, resp. existuje predpoklad pokračovania jej loveckého života v mojom rode - deti, vnuci..."? 2. Koľko finančných prostriedkov som ochotný/schopný do zbrane investovať ? Pri prvej otázke je dôležité mať dopredu jasno, či nám nebudú vadiť na zbrani napr. plastové prvky vo zvýšenej miere oproti štandardu, resp. súčasti z ľahkých zliatín (nie vždy totiž zostáva len pri zmene estetickej hodnoty zbrane, častokrát sa znižuje tiež funkčnosť ) a tiež, či sme ochotní strpieť určité chýbajúce časti zbrane, ktoré však výrobca deklaruje v štandardnom vyhotovení (chýbajúci napináčik, mieridlá, chýbajúca krytka mušky, chýbajúca pryžová pätka a. pod.). Ak si odpovieme kladne, zvoľme najnižšie verzie renomovaných svetových výrobcov loveckých zbraní. Ak však vyznávame tradičné materiály a výrobné postupy, zamerajme sa na tzv. vlajkové lode možno nie takých známych výrobcov. Funkčnosť zbrane je v tomto kontexte určujúca. Pri druhej otázke ide hlavne o mieru akceptovateľnosti týchto kompromisov. Pamätajme, že každá zbraň je predovšetkým vizitkou jej majiteľa a nie výrobcu! Konkrétne rady som ochotný poskytnúť cez poštu, resp. súkromný e-mail. Ing.Kohút ◄ reagovať
pavelb proti cezetam nemam nic okrem toho ze zaver ide tazko, su pomerne nachylne na hrdzavenie a co je najdolezitejsie tak cena nezodpoveda kvalite, keby stali o 200 eur menej tak nepoviem nic, ale za tu cenu 850 eur ci kolko stoji CZ, tak zato uz sa fakt da kupit nieco ovela lepsie...moj nazor ◄ reagovať
lovec - nepochybujem, tazke sa rozhodnut. Predpokladam ze 90% ludi chvali zbran aku vlastni (peter764 - to popisal super s jeho vlastnou skusenostou) Je tazke si vybrat z tolkych zbrani hlavne ked sa neda vsetky na nejakom jednom mieste odskusat ktora mi ako sadne, budem musiet vyberat na zaklade hodnoteni. Tikka T3 hunter boduje, sako a manlicher nepoznam vobec, resp moje skusenosti s "dlhou gulovou zbranou" su minimalne preto som sa obratil na vase nazory. Browning je pre mna asi jedina znama znacka. Teda aj CZ ale tak ako su kratke gulove zbrane CZ chvalene len majitelmi ktory ako pise Blaser300VM ze v zivote nic ine v ruke nedrzali... Preto CZ uplne ze nic :) no idem si pozistovat ceny u mojho predajcu a prelustrovat web, aby som sa mohol rozhodnut :) ◄ reagovať
Pred ROSSLER TITAN by som uprednostnil CZ. Ja som tak urobil a nebanujem...ten ROSSLER, ja neviem,,, ◄ reagovať
kamarat ju kupil nedavno a uz ju 2x reklamval,prva reklamacia-praasknuta pazba na mieste kde bola uchytena srobom,hned od vyroby a druha reklamacia-neodpalovalo mu to niekedy naboje takze na reklamacii bol zaver... ◄ reagovať
Dakujem vam za rady, urcite mate vacsie skusenosti a vase odporucania su pre mna smerodajne k vyberu loveckej zbrane. Urcite to CZ nebude :) jednoznacna zhoda s kalibrom, dobre odkazy na puskohlady a zbrane. Prekvapivo velky vyber zbrani v tejto cene, to som necakal. Boduje tikka, browning, zolli... Dam vediet ako som sa rozhodol, este raz diky vsetkym ◄ reagovať
Odznelo tu viacero rád, od ktorého výrobcu zvoliť guľovnicu. Podčiarkujem : voľba kalibru 7 x 64, pre naše (ale platí to v širšom , min. európskom rozmere) je naozaj veľmi dobrá a budúci maliteľ sa sám opakovane presvedčí, že sa pri jej kúpe nepomýlil. Ale... akú značku, to je naozaj dilema !? Nakoľko je jednoznačne stanovený cenový limit, doporučujem - Tikka T3 HUNTER, verziu s napináčikom a mieridlami. Optiku k nej by som osobne zvolil túto : odkaz Ak však autor otázky už má, z akýchkoľvek dôvodov, značku zbrane zvolenú, myslím , že s ním uvedenou zbraňou bude tiež v svojom budúcom poľovníckom živote spokojný, čo mu zo srdca želám. ◄ reagovať
ja ti poradím na základe vlastnej skúsenosti. Pred 3 rokmi som si kúpil asi najlepšiu verziu ČZ 550 - výročné vydanie, kal. 7x64, vybral som si ju v podnikovej predajni z viacerých, mala najkrajšie drevo. Potom som kúpil 15-ročnú nemeckú guľovnicu zn. Heym. Porovnanie týchto zbraní, ako tu už neraz odznelo - Škoda Fabia (ČZ( a Mercedes (Heym). Odporúčam ti preto v tvojej cenovej relácii ísť do staršej, ale renomovanej značky. Aj keď tá flinta bude mať 20 rokov, stále bude lepšia ako ČZ. ◄ reagovať
consul: ja na tvojom mieste by som si vybral z tohoto. Rossler titan 6 alebo Tikka T3 Hunter, puskohlad Nikon Monarch alebo Leupold montaz Leupold QR alebo Sako. Vsetko záleží od nárokov majitela. Mal som možnosť testovať tieto zbrane, optiku a montáže a bol som naozaj velmi spokojny. Ale kolko ludi tolko chuti.. ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.