sauer 101 alebo 100 Poprosil by som majitelov o skusenosti,rady a postrehy s praxe. Dakujem.
Prosim ťa človeče nepruď, Nikto tu nevraví, že je zlá alebo zle strieľa, na kľudné poľovanie to musí byť dobrá zbraň, ale pre pracovnú flintu, ktorá spraví denne s majiteľom zopár km v čase nečase, má určité nevýhody a to je technický fakt na tom nič nezmením. Pracovná flinta musí byť bud lacná a tak povediac spotrebný tovar, ku ktoremu sa patrične aj správaš. Alebo kvalitná robustná a hlavne dobre servisovatelná zbraň, čo S 101 nieje hlavne v oblasti servisu ( za tepla nalisovaná hlaveň) Robustnosť do určitej miery tiež postrada, o kvalite nepochybujem. Mogonar, prajem ti veľa loveckých úspechov z novou puškou a nech ti dlhé roky slúži. Varuj sa predávať po pár rokoch, každý bude vidieť riziko že ak mu začne rozhadzovať hlaveň tak flinta skončila, ale na dobro. Nová hlaveň bude drahšia ako výmenná na S404 a bez zbrane budeš zopar mesiacov. Takže nič pre ludí čo chcú len jednu zbraň. Môj názor je, že S101 je kvalitná, uživatelsky prívetiva zbraň, ale technicky prešlap. Ak si potrebuješ dokázať, že si nespravil zlé rozhodnutie nemusíš - je to tvoje rozhodnutie a nikto ho nekritizuje
Prosim ťa človeče nepruď, Nikto tu nevraví, že je zlá alebo zle strieľa, na kľudné poľovanie to musí byť dobrá zbraň, ale pre pracovnú flintu, ktorá spraví denne s majiteľom zopár km v čase nečase, má určité nevýhody a to je technický fakt na tom nič nezmením. Pracovná flinta musí byť bud lacná a tak povediac spotrebný tovar, ku ktoremu sa patrične aj správaš. Alebo kvalitná robustná a hlavne dobre servisovatelná zbraň, čo S 101 nieje hlavne v oblasti servisu ( za tepla nalisovaná hlaveň) Robustnosť do určitej miery tiež postrada, o kvalite nepochybujem. Mogonar, prajem ti veľa loveckých úspechov z novou puškou a nech ti dlhé roky slúži. Varuj sa predávať po pár rokoch, každý bude vidieť riziko že ak mu začne rozhadzovať hlaveň tak flinta skončila, ale na dobro. Nová hlaveň bude drahšia ako výmenná na S404 a bez zbrane budeš zopar mesiacov. Takže nič pre ludí čo chcú len jednu zbraň. Môj názor je, že S101 je kvalitná, uživatelsky prívetiva zbraň, ale technicky prešlap. Ak si potrebuješ dokázať, že si nespravil zlé rozhodnutie nemusíš - je to tvoje rozhodnutie a nikto ho nekritizuje ◄ reagovať
V USA ma cena saueru S 100 zacinat niekde na 699 dolarov. Kazdopadne clovek co ma v saueri na starosti "inovacie" by mal dostat padaka. Absolutne sa nepoucili z S101, ja rozumiem, ze aj premiova znacka chce mat svoje lacnejsie varianty, ale v tomto by sa mali poucit od Zeissu. Ten tiez robi lacnejsie verzie puskohladov ako napr. Conquest, ale ked to uz pusti na trh, je to v danej oblasti a cenovej kategorii spicka. Pri saueroch skor prepadak. Ako dlhorocneho saueraka ma sklamali opat, prijemne ma prekvapili len so S404. Na Saueri som mal rad to, ze nerobili masovo, zbrane mali hlavu a patu a boli robene s dorazom na kvalitu a detail. To stale plati, avsak len pri S404. Namiesto vymyslania low-costovych variant, ktore sa maju tvarit ako premiove, mali zhodit par stovak na cene S202, ktora bola vymyslena, oblubena a dlho na trhu a bolo by. Nestihali by doplnat regale. Viem, ze americky trh to vnima rozdielne, tam nemaju take naroky na kvalitu prevedenia zbrani, avsak v Europe je to na smiech. To uz mohli vymysliet USA verziu a EU verziu, ktore by boli kvalitativne a cenovo prisposobene konkretnym regionom, podobne ako to robia automobilove koncerny. Alebo ked nie, mala tato zbran atakovat cenovu hladinu do 700 eur, bola by to primerana cena za takyto produkt. Vsetko navyse su len peniaze za znacku, ktora sa vypustanim takychto modelov sama zabija. Jedna vec je totiz spolahlivost, ktora bude urcite dobra, druhou je vsak celkovy feeling a dojem zo zbrane, ktora ma logo sauer a cenu cez 1000,-eur. V tomto pripade totiz vobec nedosiahnu myslienku "jasnej volby" v danej cenovej kategorii, ale len dalsi element do rebricka "ci radsej par stovak nepridat" a nekupit nieco o triedu lepsie (sako, manlicher a pod.). Navyse LH verzie su taktiez dostupne len pri S404, co pri znacke ako Sauer vnimam ako silne minus v poli marketingu. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Toxi, 5.6.2018 o 11:06 :
Super strelivo vrelo doporučujem "300 wm SSD 220 gr Lapua Scenar " mne sa to osvedčilo presná streľba aj na 1500m prepáč mi to ale aká otázka taká odpoveď! Vieš musel som ti to takto napísať kedze ty si položil otázku aku ja z duše nenávidím. Vieš teraz som ti odpovedal ale ... toto strelivo je vhodné na presnú streľbu ale guľka sa hodí výhradne na streľbu do papiera. Budem sa opakovať:Keď už niekto chce radu ohľadom streliva musí dodať viac údajov ako len kalibr, to jest. aj aká zver sa buď loviť prioritne, aké vzdialenosti ,aká je požiadavka na strelivo, aký terén, aký je strelec koľko vystrieľal do roka a koľko chce dotyčný investovať. Inak sa poradiť nedá ozaj nikomu. Ďakujem za pochopenie a prepáčte že som sa zasa opakoval ◄ reagovať
Teda ja som Sauer pozitiv, ale Sako bude lepšia volba. Napr už len preto, že ak spadneš alebo inak ublížiš laufu ( bez diskuse ako ) , S101 ide do šrotu - hlaveň je do púzdra nalisovaná za tepla - to isté aj M12. Sako puškár vymení a nebude to v cene 80 % novej flinty . S101 by bola super flinta ak by cenou konkurovala Tike , a CZ. Tam by som to zhryzol. ◄ reagovať
Zdravm pani... Mam 101 v 8x57JS asi 3. mesiac a jeden mesiac ju strielam. Zatial strielam Geco Plus a nabojnice vyhadzuje bez problemov, bakchus neviem ako je to u tvojej pusky, ale ja som s povrchovkov spokojny na 100%... Nastrel je cisty trojlistok na 120 m. Puska je lahka, kratucka a nekope! Zaver a poistka super... Vravite ze 202 je ina kvalita no neviem, sauer je znacka ktora si urcite nedovoli vypustit na trh nekvalitny, alebo menej kvalitny vyrobok... tot moja skusenost. ◄ reagovať
mam SAUER 101 Classic XT vyse roka, kal. 338 win. mag., viac ako 100 vystrelov a zatial nebol kus co by odisiel, striela presne a nemam s nou ziaden problem, a to presla so mnou polku Europy, Afriku a pod. tym, ze je v plaste tak nemam problem, ci ju nikede oprem, oskrem alebo suchnem. som s nou maximalne spokojny. strielam strelivo Barnes TTSX. Kto chce kvalitu za dobru cenu, urcite odporucam. ◄ reagovať
roci, poistka odoláva povet. vplyvom, momentálne strieľam s puskohladom RWS a keď nahodím kolimátor tak s&b tažké gule (mám 270W). Na povrchovú úpravu som sa tu už rozpísal ale akoby sa to po čase (3 roky) napravilo. Ešte takto - RWS nastrelujem na ONV asi 170m a s&b cez kolimátor na 50m. Pri skúšobnej streľbe sa mi častokrát stalo že boli dve gule v jednej diere. Veľmi presná zbraň aj po 5-6 ranách za sebou. ◄ reagovať
Pepko z tohto tvojho hodnotenia sa mi zda, ze si 101-tku videl asi tak z rychlika na trase Kysak-Margecany... co to tu taras o napinaciku??? Spust je tak " vyladena " ze napinacik vobec nepotrebuje... o ostatnych tvojich argumentoch sa tu ani nerozpisujem. ◄ reagovať
Ja to nechápem - dokola to iste Cena je premrštená S101 tak ako R8 je tiež premrštená - ale toje iná téma - Na bežné polovanie slušná zbraň. Viď moj príspevok. Ak by som bol produkt manažer Saueru Konečné ceny S100 - 900 € S101 - max 1200 € S202 - kludne 1850-1950 € S404 - 2600 € Spravili veľkú blbosť, že vyradili S202 - bola to jedna z najlepších gulovníc na trhu ( teda pre mňa ) - odlišný názor je prípustný. A spúšť zo 404 by som si kludne priplatil v S202 . R8 - bude. Nič to nemení na tom že tá cena je premrštená, ale zaplatím ju. Prečo ? Lebo ten produkt disponuje po technickej stránke vlastnosťami, ktoré iný produkt neponúka . No nieje to najlepšia gulovnica na trhu. Ponukli mi to čo neponúkol ani Sauer, ani Mauser, manlicher .. . Ak by som nemal špecifické požiadavky , bol by som bral S 404. Podľa mňa S101 neponúka nič výnimočne za čo by bolo možné pýtať tú sumu . Jediné v čom je originálna je to SAUER . A však to ako to vedú uberá tomu SAUER na cvengu. Kopírujú Blaser kde sa fakt platí za ynačku dosť. ◄ reagovať
Už som to tu nedávno písal-vyberať zbraň podla toho ako mi padne v PREDAJNI DO RUKYje mýtus,ešte k tomu dávno prekonaný.V prvom rade si musíš určiť požiadavky a priority,čo po technickej stránke od nej očakávaš,niekomu stačí Mara,niekomu fara A niekto chce Maru na fare.Tak som kedysi dávno vyberal až som prišiel na SAUER202-pre mňa výborná ergonomia,super mi sadla do ruky-čo z toho,ked z poistkou by som sa nikdy nezžil a nezvykol na ňu.Pažba na mieru sa dá urobiť takmer na každú zbraň a bude x krát lepšia,ako tá továrenská,ale zásahy po technickej stránke sú bud velmi náročné,alebo nejdú urobiť. ◄ reagovať
V momente ako tá hlaveň bude na závit nemá 101 chybu a stojí za tie peniaze . Zlomenú hlaveň, nikto nespomenul - stačí aj špinka alebo trocha snehu, ladu, vody - o ktorom nevieš a následný výstrel. Cenová hladina 1100-1200 € Je podľa mňa z hora konkurenčná pre CZ, Tika. 1500-1600 je zo spodu konkurenčna pre sako. Ak by som išiel kupovať zbraň za 1600 a v akcii je S202 za cca 1900 € tak si tie 3 stovky račej požičiam . ◄ reagovať
Zivotnost hlavne je relativny pojem , a s tym suvisiaca aj presnost.. 12 000 ran mozu garantovat na standardne kalibre , lebo neviem si celkom dobre predstavit ako by strielala 6,5x68S po 12000 vystreloch , mozno by to lietalo do 10cm na 100m, cize v ponati loveckom - ano bola by stale presna, kus by lahol :) ◄ reagovať
Mám S202. Tá garancia je pekná vec ale tak ako už písal Turbi, treba to brať total s rezervou. Vydržia hodne, o tom žiadna , o dosť viac ako lacné zbrane. Ak však prestane strielať požadovanú presnosť tak sa začne preberať čistenie a údržba. Dokázať koľko bolo z hlavne vystrelené naozaj je viac menej nemožné. Sú zdokumentované prípady hlavní 308W , ktoré majú 15000 výstrelov a stále presne, no presne u tých malých magnumov 6,5-7mm je to výrazne menej. Keď tie hlavne robia v jednej hale - Blaser R8 6,5-284 jedného severana držal LR - lov presnosť do 3000 rán potom už to išlo so stále dobrou presnosťou na naše podmienky lovu. ◄ reagovať
Zábeh je trochu časovo náročnejší a chemicky treba čistiť po každej rane v revíri a pri zábehu 5x1 rana po každej čistiť, 5x2 rany po každej druhej čistiť, 3x3rany po každej položke čistiť. Tato schema nieje jediná správna a má variácie ale princíp je obdobný. Pri loveckej zbrani by som aplikoval 5x1 + 2x3 s nastrelením.Potom po streľbe v revíri a vždy použiť robla sol na aspoň 10 úlovkov ( 1-2 rany ) Po 50 ranách ( 3 -10 rokov bežného poľovníka) je už trochu neskoro na chemické čistenie, to už máš v hlavni malý galvanický članok z medi a železa zalisovaný v mikronerovnostiach vývrtu. ◄ reagovať
Ak by bola cena do 1000 eur v plaste a 1200 v dreve, ešte by sa dalo uvažovať ale nejakú veľku koonkurenciu voči tikke alebo browningu.... no neviem. Mňa dosť odradzovala ta poistka. ◄ reagovať
Pepko tie vlaky boli len na odlahcenie, neber to tak osobne... :D Ano mas pravdu, mam ju v skrini a s nou este aj dalsie 4 gulovnice...Jedine co beriem, je ta povrchovka. Ta je ozaj pod uroven tejto znacky, ale v ostatnych " parametroch" to je velmi slusna a spolahliva zbran /vaha,funkcnost,konfort strelby, spracovanie.../ a co sa tyka tych penazi co je hodna.. podla mna ani R8 nieje hodna a stoji v standarde 3,2 litra... ◄ reagovať
pepko28, nie každý všetko svoje chváli. Ja mam s101 a v tejto diskusii som ju veľa krát kritizoval. Je veľa pravdy v tvojom príspevku čo sa týka ceny zbrane. Platí sa za značku, to je fakt. Dá sa možno za tie prachy zohnať lepšia puška ale sekol si sa vo vyjadrení o napináčiku. Spúšť na sauery je tak kvalitná že ho netreba. Ja mám pažbu plastovú, ktorá je ergonomicky perfektná a kvalitná. O presnosti zbrane niet pochýb ani po viacerých ranách. Tá hlaveň lisovaná za tepla, to si čítal niekde tu na diskusii a zaujímalo by ma čo tebe na tom vadí. chystáš sa vystrieľať 10 000 nábojov? Na pripomenutie, ja som tu kritizoval hrdzavenie kovu. A Najnovšie sa mi rozsypal v puzdre záver nechápem ako. Zložil som ho metódou pokus-omyl ale ako sa to mohlo samé rozobrať to dodnes nechápem. ◄ reagovať
Sa mi pacia tie komentare o premrstenych cenach a pracovnych puskach. Cenu aku mozu za zbran pytat urcuje dopyt a ked ju nemci kupuju tak podla toho sa aj zariaduje zbrojovka kolko krat uz Blaser zdrazoval ale stale sa kupuje. A co je to pracovna zbran? Pre niekoho to je IZ 18 pre ineho to moze byt Blaser R8. ◄ reagovať
V poslednom časopise "Myslivost"ste možno čítali recenziu na Mauser M12.Neviem ako vy,ale ja som bol po prečítani tohto článku mierne sklamaný.Nedá sa povedať žeby zo zbrane ,ale z toho ako autor opisuje uvedenú zbraň.Keď som čítal podobnú recenziu pred pár mesiacmi o CZ557,tak mi to pripadalože že čítam o momentálnom vrchole zbrojárskeho priemyslu.Proste je zrejme že ide o Český časopis. ◄ reagovať
Ahoj mogonar, ja poľujem aj za dažďa. Povrchovka za tie prachy nestojí a za tím si stojím. Nábojnice do nej idú len niektoré. V ostatnom máš pravdu. Ja nastrelujem na ONV a ten trojlístok sa dá ale to sa dá aj z lacnejšej flinty... stojím si za slovami, ktoré som tu niekde písal, že najviac sme vycálovali za značku sauer. ◄ reagovať
Mogonar-keby 101 dosahovala kvality 202 tak by asi nestála tolko,čo stojí,takže bakchus má pravdu. ◄ reagovať
pacenko a janohorár-ak pracovnú flintu tak lepšie v plaste,SAKO85 nie je ale pracovná flinta.Ale mať dilemu ako pacenko ,tak by som ju vyriešil velmi rýchlo- 85 ka síce už nedosahuje vysnívanej kvality 75-ky,ale oproti 101 je to stále lepšia volba. ◄ reagovať
Jsem taky fanda saueru, ale ta 101 je hóóódně za 202 holt šetřili až příliš. ◄ reagovať
Pane boze v com az tak strasne zaostava....? Akurat ze drevo sa robi len v 1. Triede a ta povrchovka je o nieco slabsia ako ilaflon na 202.... inak je lahsia a sikovnejsie sedi ako 202, ma dvojradovy zasobnik ktory sa paradne naklada aj z vrchu... take reci, ze by mala byt v cenovej kat. CZ ma doslova uchvacuju.... co uz by ste potom hovorili? A reci o zlomenej hlavni to uz je tiez nonsens.... pozdravujem... ◄ reagovať
Pani ja som tu 101 kupil za cenu tikky, a za 1700€ by som ju nekupil ani ja to by som ozaj kupil tu 85, ale tu nejde vobec o cenu, lebo aj u frana ju kupite za 1500€... ide o to ze tu vsetci tliachate, ze ta zbran je zla a pritom ma 101 vela plusov a poluje sa s nou vyborne. ◄ reagovať
mogonar, poľuje sa s ňou výborne, nie je zlá ale 300-400 EUR platíš za písmenká na rukoväti. A ten zásobník z vrchu nabije tak moja žena ale mne tam prsty nevojdu. ◄ reagovať
Teda, nech to vyznie akokoľvek- Ja som to hovoril S101 bol krok vedľa. Tak ako vyradenie S202. Moja predstava modelov by bola S100, S202, S404. A pokryté sú všetky segmenty trhu. Jednoducho za tú 1000-ku by to mala byť veeeľka konkurencia pre CZ a tiku . S hlavňou na závit úplne super. ◄ reagovať
neviem si dosť dobre predstaviť, čo to bude za kvalitu, keď sa to má vyrábať celé v Nemecku a v základe má stáť niečo cez 27 tis. Kč. Keď 101 stojí najlacnejšia myslím nejakých 37 al. 38 tis. Kč a dovolím si povedať že ZOLI za 900 eur je určite kvalitou na rovnakej urovni ako 101. Ale ako píše Feri uvidíme na IWE. ◄ reagovať
K argumentu nemoznosti vymeny hlavne, ktory tu tak casto odznieva. Ok, ak mam R8 alebo S202. Ale naco to riesite u pusky za 1.500€, ktorej hlaven v poho vydrzi 20+ rokov bezneho polovania (opakujem bezneho nie strelnicu x krat rocne). Ta zbran bude po tych rokoch davno amortizovana, s hodnotou max nostalgie. Ak bude mat vystrielanu hlaven, jednoducho ju dam znehodnotit. Uvedomme si, ze zijeme v konzumnej dobe. Ani vo vyjazdenom mercedese nikto nebude menit motor... ◄ reagovať
Presne ako vravi bojk. Po roku polovania mam na nu jedinu vyhradu, a to je povrchovka... puska sice nechyta lisku ani nic podobne, ale voci oderu je velice slaba... ale argument s hlavnou je podla mna total blud... ◄ reagovať
arnys101 a aku presnost po 12000 ranach garantuje? moa? sub moa? 5cmm alebo??? za akych podmienok tu presnost garantuju? pri akom strelive??? naozaj ma to zaujima, tom len aby to niekto nepochopi tak ze rypem. ◄ reagovať
Pacenko - NIE JE to pravda, máš zlé informácie!! U.S. bude jeden z hlavných trhov predaja S 100vky, kde bol Sauer teraz predstavený na SHOTSHOW 2016 v Las Vegas.. Pre Európsky trh bude predstavený teraz na IWE, a bude sa predávať celosvetovo, nie len pre americký trh..takže žiadny strach ;) ◄ reagovať
Dik za info ;) Zrejme tam este dovozcovia do norimberskej vystavy maju nejake informacne embargo a mozno maju len plne sklady S101 ktorych sa potrebuju zbavit :) Prislo mi minimalne trosku cudne, ze puska by bola vyrobena vyhradne pre americky trh.. ◄ reagovať
Na S100 je na první pohled vidět že se šetřilo....dřevěná pažba mi přišla jako neošetřená, skoro to budilo dojem jako kdyby ji někdo natřel štětcem na požadovaný odstín a nechal být bez jákekoliv další úpravy. Pojistka na boku mi taky nepřijde jako dobré řešení, je tam velký prostor do kterého budou padat nečistoty. Chod závěru mi přišel horší než u 101 a dokonce závěr na vystavované zbrani už nesl známky reznutí. Je to pouze můj názor, možná že ostatní mi budou oponovat ale byl jsem z ní tedy tak zklamaný že jsem ji hned odložil a dál se o ni nezajímal...abych jen nehanil, musím pochválit S101 s označením Artemis určenou pro ženy, ta se jim podle mého povedla. ◄ reagovať
Chvala bobu..B-) cenovo dostupnejsia zbran ..to je aj CZ atd ..pred S 100 by som uprednostnil SAKO Grizzly. ◄ reagovať
X-Bolt je síce cenovo porovnateľný, ale kvalitatívne je uplne inde. Aj ja som zostal nemilo prekvapený úrovňou S100. ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.