Nedávno som registroval v mediach že sa pojde po krku chovatelom ilegalnym vlka ci jeho hybridov kedy sa z toho stal na čiernom trhu celkom vynosny biznis...ked človek sleduje čoho sme dnes schopný ked čosi chceme mame možnosti a demokraciu si vysvetlíme ako povolenie na všetko čo je v našich očiach naplnením naších vizii prečo nie?...čo tam po zakonoch ...hlavne že som in stredobod pozornosti a vytvaram si svet podla predstav...pachaju sa kadejake zverstva rovno pod naším nosom ...ak aktivisti vypuštali bobry vydry križili mačky ...su dnes možnosti kedy sa naozaj daju robiť šialene veci a blazni si ich vždy zdovodnia a ospravedlnia...chaos ktorý dnes je kedy si každy myslí že sa ho všetko týka hlavne žiadna zodpovednost no angažovanie sa prečo nie....nebudem písať konšpiračne teorie ale dnes su možnosti ak si zaobstarat parik hybridov či domestikované jedince kdesi to na tajnaša pustit šak pomaham prirode vysledok sa dostaví ale aky posudte sami ... o tyzden je snem spk kde boli ked sa trebalo ozvat nato naši dedovia vyrokovali vynimku z lovu vlka aby ju cez eu naši oponenti zlikvidovali prečo ked sa niekde dá u nas nie kadejaky šulín z tulčíka či samozvany vlkolog groubauer tu bude opijat rožkom...denne material z fotopascí on vlkom rozume oni ho poznaju komunikuju spolu.... bla bla bla stale tvrdím že bude pravdy na tom ze mu to tam privezu poprehanaju pred pascou odvezú vlci sa mu tam pretrcat nebudu aj u nas su a vzdy je ten stret nahoda aj učelova snaha stroskota vlk bude vzdy vlk opatrny plachy hoc mu budu pripisovat neviem ake poludštujuce vlastnosti... mne vobec nepride divne ak na fotke bude československy vlčiak z ktoreho sa pojdu pototo je to sive ma to zuby 4 nohy chvost tak je to vlk...dnes poniektore deti su hotove ked vidia kravičku tak prečo toto nie vydobtky modešrnej doby nam otupuju mozgy a to je voda na mlyn ekoteroristov lebo najviac ide presadit cez hlupakov... vieme úpouživat net ale zabudame triedit a uvažovat nad tou hrbou informacii tak zabudame odfiltrovat tie učelove podsuvane...problem je postoj jednotlivych zdruzeni dsamotnych clenov vyboru okresu kraja atd...ziadna jednota zomknutie sa tak si do nas kde kto kopne sak sloboda prejavu... denodenne nam medved ukazuje kam sme to dotiahli lebo sme davali a davame na institucie ktore len parazituju na systeme hoc sa budu schovavat za štatny aparat zaradme tam vlka a postarame sa o to ze v lese bude vsetko okrem toho najpodstatnejsieho a to je klud pre dostojny zivot vsetkej zvery čo už nie je odkedy je les všetkých a smie sa v nom všetko /:
Reakcia na príspevok od Lysec, 19.11.2019 o 6:11 :
Nedávno som registroval v mediach že sa pojde po krku chovatelom ilegalnym vlka ci jeho hybridov kedy sa z toho stal na čiernom trhu celkom vynosny biznis...ked človek sleduje čoho sme dnes schopný ked čosi chceme mame možnosti a demokraciu si vysvetlíme ako povolenie na všetko čo je v našich očiach naplnením naších vizii prečo nie?...čo tam po zakonoch ...hlavne že som in stredobod pozornosti a vytvaram si svet podla predstav...pachaju sa kadejake zverstva rovno pod naším nosom ...ak aktivisti vypuštali bobry vydry križili mačky ...su dnes možnosti kedy sa naozaj daju robiť šialene veci a blazni si ich vždy zdovodnia a ospravedlnia...chaos ktorý dnes je kedy si každy myslí že sa ho všetko týka hlavne žiadna zodpovednost no angažovanie sa prečo nie....nebudem písať konšpiračne teorie ale dnes su možnosti ak si zaobstarat parik hybridov či domestikované jedince kdesi to na tajnaša pustit šak pomaham prirode vysledok sa dostaví ale aky posudte sami ... o tyzden je snem spk kde boli ked sa trebalo ozvat nato naši dedovia vyrokovali vynimku z lovu vlka aby ju cez eu naši oponenti zlikvidovali prečo ked sa niekde dá u nas nie kadejaky šulín z tulčíka či samozvany vlkolog groubauer tu bude opijat rožkom...denne material z fotopascí on vlkom rozume oni ho poznaju komunikuju spolu.... bla bla bla stale tvrdím že bude pravdy na tom ze mu to tam privezu poprehanaju pred pascou odvezú vlci sa mu tam pretrcat nebudu aj u nas su a vzdy je ten stret nahoda aj učelova snaha stroskota vlk bude vzdy vlk opatrny plachy hoc mu budu pripisovat neviem ake poludštujuce vlastnosti... mne vobec nepride divne ak na fotke bude československy vlčiak z ktoreho sa pojdu pototo je to sive ma to zuby 4 nohy chvost tak je to vlk...dnes poniektore deti su hotove ked vidia kravičku tak prečo toto nie vydobtky modešrnej doby nam otupuju mozgy a to je voda na mlyn ekoteroristov lebo najviac ide presadit cez hlupakov... vieme úpouživat net ale zabudame triedit a uvažovat nad tou hrbou informacii tak zabudame odfiltrovat tie učelove podsuvane...problem je postoj jednotlivych zdruzeni dsamotnych clenov vyboru okresu kraja atd...ziadna jednota zomknutie sa tak si do nas kde kto kopne sak sloboda prejavu... denodenne nam medved ukazuje kam sme to dotiahli lebo sme davali a davame na institucie ktore len parazituju na systeme hoc sa budu schovavat za štatny aparat zaradme tam vlka a postarame sa o to ze v lese bude vsetko okrem toho najpodstatnejsieho a to je klud pre dostojny zivot vsetkej zvery čo už nie je odkedy je les všetkých a smie sa v nom všetko /: ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Lysec, 20.10.2021 o 20:15 :
Za ostatné dva roky máme takýchto pozorovaní niekoľko , popritom na veľmi malej ploche. Veľké mačky, hádam aj 5 kg , síce pomerne hrubé , ale dlhé chvosty až po hlavu , pokojne za bieleho dňa myškujúce , vôbec nereagujú útekom ak neďaleko nich zastavíte autom...Mám dojem, že našim tzv."ochranárom" sa podarilo poriadne zasviniť nejakým hybridom (odchovaným v českých ZOO) minimálne našu turčiansku prírodu. Len v jednom revíri sme ich za ostatné 3 roky pozorovali okolo 8 kusov...Kto niekedy videl takého plachého a vzácneho tvora ako je divá mačka nikdy nemôže uveriť, že toto môže byť ona ! Ak sú toto mačky divé, tak už potom môžeme aj československého vlčiaka považovať za vlka...Poznajúc naivitu našich pseudoocharanárov hraničiacu s debilitou ani by som sa nečudoval...Keď už les vyrastený na fotograficky spred cca 100 rokov (Smrekovica, okr.Ružomberok) zdokumentovanej holi je pre nich "pralesom" tak potom nemám slov ...Hlavne , že im to sype , hejže ...! ◄ reagovať
ej veru pribudlo a nielen prirodzeným krížením s mačkou túlavou, odkaz ◄ reagovať
Asi by som to ukončil týmto: Ďakujeme za úspešnú záchranu šeliem a dravcov na Slovensku (a to myslím naozaj úprimne) a prosím o úspešnú záchranu dropa, jarabíc, hlucháňov aj hoľniakov a rybej fauny takmer všetkých horských a podhorských vodných tokov. To myslím tiež naozaj úprimne ;) ◄ reagovať
Tá mačka má výrazovo daleko od mačky divej je to kríženec,škoda včera som videl v inej lokalite divého kocúra,odhadom okolo 10kg,bol to kolos s drsným divým výrazom,len som ho nestihol odfotit.Možno nabudúce sa zadarí. Títo kríženci,si často púšťajú človeka dosť blízo k sebe,prípadne sa prikrčia k zemi a potom odbiehajú.Divá mačka reaguje na prítomnost človeka okamžite a často mizne skor,než ju človek vôbec zbadá. ◄ reagovať
Citát z publikácie "Trofejové šelmy Slovenska" (Hell,Sládek 1974) : Predovšetkým mačka divá má typicky huňatý , pomerne hrubý, tupo ukončený chvost,ktorý je vždy kratší ako polovica jej telesnej dĺžky (!).Ďalej má málo výraznú kresbu srsti ,pomerne dlhú srsť, a preto vyzerá zavalitejšia s hrubšími nohami, má väčšiu hlavu so širším nosom , malé uši a biele dlhé fúzy a hmatové chlpy. V prírode možno vraj mačku divú poznať aj podľa držania chvosta. Nosí ho zvesený ,v poslednej tretine mierne dohora ohnutý a obyčajne ním švihavo pohybuje ,kým mačka domáca ho nosí obyčajne narovnaný , zväčša bez nápadnejšieho pohybu. Citujú tiež tvrdenie poľského vedca Sumiňského (1962) ,podľa ktorého už v Európe nežije čistá forma mačky divej,ale len krížence s mačkou domácou .(Myslím, že v tom čase sa aspoň v prípade Slovenska riadne mýlil.)Hoci sa tento názor všeobecne neprijíma, doteraz nie je vyvrátený, ale ani potvrdený.(Sumiňski dokonca vypracoval bodovacie tabuľky ,podľa ktorých sa dá určiť na koľko percent sa jedná o mačku divú.) Veľmi ma preto zaujíma, čo sú to zač - tie naše "divé mačky",ktoré sa zrazu v ostatných rokoch začali "vo veľkom" objavovať. Nesúvisí to tak trochu s masívnou zazverovacou akciou našich ochranárskych naiviek ?!Podozrivé mi je hlavne to, že ich dokázali toľko namnožiť. Divá mačka je totiž natoľko divá, že už malé mača je voči človeku veľmi nedôverčivé a pritom náchylné na choroby. Pozná niekto prípad, keď sa divá mačka odchovala v zajatí (mimo ZOO, lebo aj v ZOO ju je málokedy vidieť na dennom svetle pred domcom )? Neeliminovala sa vrodená plachosť v tom ochranárskom odchove primiešaním nejakého väčšieho plemena mačky domácej?! Som zvedavý ,čo sa z toho nakoniec vykľuje. ... ◄ reagovať
citujem "Před samotným odvozem na Slovensko, odebrali odborníci zvířatům vzorky srsti na genetické analýzy a implantovali jim mikročipy." zdroj: odkaz Pani osobne si myslim, ze namiesto dohadov a domnienok, z ktorých sa razom stane zarucena pravda je rozumnejsie sa so svojimy pochybnostami priamo obratit na Statnu ochranu prirody, ktora projekty zastresovala alebo na vedenia spominanych ceskych ZOO z ktorých pochadzal geneticky material... ◄ reagovať
pavian - pekne si to vyjadril, len mám obavy ,že sa načakáš - a my s Tebou. Len v jednom sa mýliš - tie predátory nezachránili ochranári, ale poľovníci svojim prehľadom a disciplínou - ochranári na tom len parazitujú ! ◄ reagovať
podržte sa - včera som dostal z MŽP SR mail, v ktorom mi oznamujú,že slovenská štátna ochrana prírody neeviduje žiadne vypúšťanie mačky divej z umelého odchovu !!! Tak teda čo to bola za akcia (viď Goretov odkaz z 22.1.2016 o 10;03 hod.)a aký genetický materiál nám sem vypustili ?! !Je zaujímavé, že vraj české ZOO dokážu mačku divú odchovávať úspešnejšie ako slovenské ZOO ?! Pýtam sa ako je to možné ?! O jednej možnosti by som však vedel - je vedecky potvrdené, že hybridy dokážu byť často úspešnejšie ako čistokrvné jedince a výzor a správanie tých podozrivých jedincov jednoznačne nasvedčuje hybridizácii! Je zaujímavé, že u nás v revíri výskyt týchto podozrivých exemplárov započal až po uvedenej vypúšťacej akcii ,t.j po roku 2010. Preto si dovolím tvrdiť, že fotografie "mačky divej" uverejňované na poľovníckych weboch a v poľovníckych časopisoch (napr.Svět myslivosti I/2016)),nie sú s najväčšou pravdepodobnosťou snímky mačky divej, ale max.tak jej hybridov !A len tak na okraj - nie je to náhodou zrelé tak na trestné oznámenie ?! ◄ reagovať
Znovu sa podržte ! Keďže na moju žiadosť o informácie vo veci akéhokoľvek vypúšťania umelo odchovaných mačiek divých na Slovensku mi MŽP odpovedalo, že o ničom takom nevie, zaslal som im kópiu článku pani Jaloviarovej zo správy.pravda.sk zo dňa 11.5.2010 ,kde opisuje a na fotografuách dokumentuje akciu vypúšťania divých mačiek v Turci ochranármi z NP V.Fatra. Na MŽP museli zostať z článku riadne "vyvalení" .Dávajte pozor ako sa z toho ich bordelu vyvinili : vzápätí mi totiž mailovali , že keby som im bol oznámil, že sa mi jedná o tento konkrétny projekt (o ktorom zrazu vedeli !), tak by mi boli požadované informácie dodali !!! Takže - najprv o ničom nevedia a potom ja som na vine, lebo som im nenapísal ,že o nejakom takomto čine viem !!!Oni si fakt myslia, že ostatní žerú seno ,alebo ešte niečo horšie !!!Paraziti ,nič iného len hnusní paraziti...! ◄ reagovať
jarko, tak som sa už dlho nezasmial! nuž vitaj v klube! toto je tá boľševická realita, o ktorej si tu všetci myslia, že si vymýšľam. toto je naprosto bežné a to ešte len začínaš :-D no oceňujem, že si do toho šiel! ja by som si ešte vyžiadal aj stanovisko MPRV, prípadne tunajšieho LÚ, museli sa k tomu minimálne vyjadrovať, je to poľovná zver. ◄ reagovať
Tak už máte domácí divoký kočky ještě nějaký vlky z Čech nechcete ?Naši vlci klidně chodí vočumovat turistky ve spacáku :D ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od sempervivum, 4.11.2017 o 8:27 :
Nedalo mi a ešte raz som si poriadne prezrel problematickú fotku. A nedá mi znovu nepripomenúť , že Prof.Sládek ktorému biometricky prešli cez ruky desiatky divých mačiek píše, že :"...chvost divej mačky nikdy nepresahuje polovičnú dĺžku tela...".A domácich typov mačiek s huňatým chvostom je veľa...Stačí sa dobre poobzerať po okolí...Ergo : je to určite hybrid, lebo aj keď nie je vidieť celý chvost ,už to čo je vidieť pri zábere šikmo spredu ,spoza zadnej časti tela, tú polovičnú dĺžku určite presahuje !Nevidím dôvod, aby sa takéto jedince z prírody kategoricky neodstraňovali... ◄ reagovať
Pre tých ,ktorí nepoznajú publikáciu Hell,Sládek :Trofejové šelmy Slovenska,1974 : Spoľahlivo sa dá mačka divá od domácej odlíšiť podľa mozgovej kapacity lebky.Mačka divá má kubický obsah mozgovne 32-50 cm3, mačka domáca 20-35cm3.Pri lebkách s obsahom 32-35 cm3 treba zistiť pomer medzi celkovou dĺžkou lebky a obsahom mozgovne. Lebka s indexom vyšším ako 2,75 patrí mačke domácej,s nižším mačke divej. Podľa výskumov Kratochvíla a Sládeka pre západokarpatskú populáciu sa môže spomínaný index znížiť na 2,65.Obsah mozgovne sa dá merať v normálnom odmernom válci drobnými brokmi 2-2,5 mm .Zaujímavý je aj iný znak : dĺžka čreva mačky divej obyčajne nedosahuje 1,5 m, kým mačka domáca ho má vždy dlhšie. ◄ reagovať
jedna, presnejšie jedno, mača, vďaka mojej asistentke som mal možnosť obzrieť si ho zblízka a tipoval by som kríženca, na obr. vľavo hore asistentkin nos :)
◄ reagovať
....alebo séria snímok z časopisu Lovu zdar 3/2016. Kde sa zrazu v ostatných rokoch nabralo toľko "divých mačiek!" , ktoré nielenže netradične cez deň myškujú , majú evidentzne zníženú plachosť, nechávajú sa bez problémov fotografovať za bieleho dňa...Dobre si všimnite v LZ tie fotky a porovnajte si s popisom výzoru divej mačky od nižie citovaných autorov Hella a Sládeka (Trofejové šelmy Slovenska): to sú podľa mňa typické krížence (s dlhými a končisto ukončenými chvostami).Mám taký dojem, že niekto (čiže ochranári ,ktorí vypustlili do prírody desiatky mačiek odchovaných v zajatí!)sa spoliehal na to, že väčšina z ľudí , ktorých to môže zaujímať divú mačku v živote nevidela! Hlavne , že si na to konto zrejme vylepšili svoje vlastné kontá !!! ◄ reagovať
Ak vidím na lúke 30 m od auta pri ktorom stojim na jar 2,3,4 mačky vzhľadom podobné divej - tak to na 99% nieje mačka divá, ale zdivočelá Keď na ňe urobím cscs pootočí hlavu a kludne sedí dalej, čistokrvná mačka divá by sa takejto do neba volajúcej neopatrnosti nikdy nedopustila. A drozdy už sú večer kludné. ◄ reagovať
Myslim, ze odlisit kocku divu od kocky domácej, ktora sa tula asi nie je problem...problem je odlisit kocku divu od kocky divej hybrida. ◄ reagovať
áno, o tom hovorím, v múzeu AK by mali byť exempláre v pôvodnej forme... a v podobných zdrojoch treba hľadať... tento je tu po ruke ◄ reagovať
Lysec, neviem, kto je tam teraz, ale skúsil by som komunikovať aj s múzeom andreja kmeťa... a tiež skúsiť komunikovať s šop - veľká fatra. (aj malá fatra) sú tam šikovníci, včetne riaditeľa. mám len dobrú skúsenosť. to je prvá etapa, potom so štátnou správou (bývalý OLU), ministerstvom, atd - lebo bez nich to určite nešlo, keďže je to poľovná zver. no ale jeden nikdy nevie... tak by som postupoval. na šopke by mali mať aj povolenia, aj kopu iných dokumentácií... ◄ reagovať
Tentoraz poruším svoju zásadu dodržiavať spoločenské konvencie a budem Vám tykať : dúfam, že ja som svoje u ľudí, ktorým záleží na genetickej čistote našich autochtónnych druhov, dosiahol a Ty sa môžeš ..... však vieš čo!Chudák ... ◄ reagovať
Lysec, na jednej strane deklarujes svoj zaujem na zachovani cistoty druhu, vyslovis pochybnosti, ale nemas zaujem si preverit, ci su tvoje pochybnosti opodstatnene...takze cela diskusia moze veselo pokracovat v urovni neoverenych dohadov...a invektivy miesto argumentov?...no co uz, taki sme my Slovaci... ◄ reagovať
Nie som sprostý, aby som v amatérskych podmienkach (navyše v mojom veku) bojoval s profesionálne zabezpečenými parazitmi účinkujúcimi z úrovne ŠOP. Ja som sa len pýtal širšieho fóra či nemajú náhodou aj oni podobné poznatky. Výsledok poznáš. Mne stačí, ak som touto diskusiou aspoň trochu prispel k tomu, že sa v poľovníckej praxi budú dať hybridy mačky divej identifikovať a zásluhou ľudí, ktorí majú podobné poznatky a zmýšľanie ako ja, budú na Slovensku čo najskôr vyhladené. ◄ reagovať
Pomaly si zvykam, ze odlisny nazor nie je pripustny a o nalepkach uz ani nehovorim. Ak si schopny v prirode neomylne identifikovat macku divu, hybridnu formu – zastrel ju... ak sa zmylis, je to na tvojom svedomi. Preco vsak navadzas na taketo nieco dalsich, z ktorych mnohi divu macku ani nevideli... ◄ reagovať
Nic ti nie je dobre... fotku nedas, rady su na nic, pomoc a spolupraca je bla bla... muzeum je chosen... zajjdi si ty asi na komoru, tam ta pochopia, tí nie su chosen ◄ reagovať
A to ste videli ešte len špičku ladovca celej našej administratívy - od portírov po vedenie štátu. ◄ reagovať
podľa mňa sa nejedná o divú mačku, pretože sa na ňu sfarbením nepodobá. teda nie je zhodná so zoologickým popisom. jedná sa preto o zdivočelú mačku, ktorá sa len podobá na divú a preto je treba uplatňovať zákon 274/2009! ◄ reagovať
S TOBRUKOM bezvýhradne súhlasím. Aj keď je niekde (podľa p.Prof.Sládeka, ktorý je mimochodom Slovák a bývalý pedagóg katedry ochrany lesa a poľovníctva na VŠLD Zvolen) divá mačka svojim sfarbením výrazne variabilná (dôvod naznačil pán profesor v možnom krížení),o takomto sfarbení s bielou náprsenkou som ešte nepočul a ani nečítal, ale nič sa nedá vylúčiť,príroda je mocná čarodejka.Vo Vašom príspevku a foto však kvitujem hlavne to, že potvrdzuje vysokú pravdepodobnosť kríženia s domácou formou, čo naznačuje aj veľká dĺžka chvosta .Ak sa do kríženia pripletie domáca mačka s hrubo osrsteným chvostom potom výsledok môže byť taký ako je možné vidieť na Vašej fotografii (resp. podobný "materiálu" aký naša štátna ochrana prírody vypúšťala okolo r.2010 do voľnej prírody - viď GORETOVE príspevky nižšie, ba možno sa jedná aj o jeho priamy "produkt" ).Možno by bolo dobré zistiť či aj vo Vašom okolí sa neudiala akcia tohto typu znehodnotenia autochtónneho genofondu (napr.Správa CHKO Strážovské vrchy...) ◄ reagovať
Centaurus, k citácii: podobné formulovanie sa zvyčajne používa, keď si s niečím neviem rady. je to bežné, že si takto nechávame otvorené dvierka kvôli možným poznatkom v budúcnosti, prípadne spojených s inými metódami výskumu. čiže odvolávanie sa na to ako na dogmu nemožno. lokálne farebné variácie svedčia skôr o nejakom vplyve "zvonku" a nie uplatnení genomu, pretože ten by bol uplatňovaný práve vo všeobecnosti. nie som výskumník, ani nemám vzdelanie týmto smerom, no všobecné základy platia aj v iných oboroch. a mám za to, že v súčasnosti sú druhy ustálené, pretože neprebiehajú dlhodobé prírodné procesy, ktoré by tlačili na zmenu vo vývoji. môj názor je, že k tomu sa vôbec nemusia vyjadrovať zoológovia, a už vôbec nie súčasní(ospravedlňujem sa tým poctivým), ale hlavné slovo má mať poľovná stráž , prípadne ďalšie poverené osoby. kadejaké špekulovanie a neriešenie problému môže spôsobiť nevratné škody. pripomeniem nedávno diskutovaného jeleňa siku. tu je však problém v najlepšom poľovníckom zákone, ktoý akoby naschvál pôsobí proti záujmom spoločnosti a robí zo štátnej správy zárobkový podnik. ◄ reagovať
Takto,nedávno som sledoval dokument z Bavorského Lesa,kde sa chválili,sko úspešne reintrodukovali mačku divú.Ked som videl tie zábery tej ich mačky divej nemeckej, tak som strašne zasmial.Centaurus,tá tvoja bola viac divá,než tá ich. ◄ reagovať
Ja by som teraz Murka neriešil a nerobil zbytočný hluk v revíri. Spevavce už dávno vyviedli mladé, tak nech len likviduje hlodavce koľko vládze. A možno ho pre tej činnosti zlikviduje niečo väčšie. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od WolfHunter, 20.4.2016 o 9:51 :
Vraciam sa k Tvojej poznámke o čs.vlčiakoch .Podľa článku istého chovateľa dobytka v Myslivosti X/2019 v Taliansku je čs.vlčiak veľmi obľúbený a je tam vraj až 800 chovných staníc. Takže odkiaľ sa asi zrazu zobrali vlci bez plachosti v Nemecku,západných Čechách a v západnom Poľsku a zrejme aj v Alpách ?! ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Viki22, 20.11.2019 o 7:38 :
Spomaľ dievčička ! "Nie veľmi priateľský" pes môže byť nielen útočný ,či taký , ktorý človeka nevyhľadáva ,ale aj taký, ktorý prítomnosť človeka do istého momentu - nazýva sa to aj úteková vzdialenosť - ignoruje .Na rozdiel od plachého zvieraťa, ktoré pred človekom uteká za každých okolností...Čo sa týka ČSV skôr by som použil termín ,že "nie je k človeku prítulný"...i keď je na ňom závislý.A práve preto sa tento jav u domnelého "vlka" môže posudzovať ako neprirodzený. Alebo chceš povedať, že ČSV je plachejší ako voľne žijúci vlk ?! ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Lysec, 22.11.2019 o 5:50 :
Prečo chodiť do Talianska? V r.2013 až 2018 bolo u nás odchovaných 607 šteniat ČSV, čo je v priemere 101 šteniat/rok. Viac o chove ČSV na Slovensku na stránke Klubu chovateľov československého vlčiaka SK. Inak ČSV vo všeobecnosti nie je o nič menej priateľský ako napr. lajka. Plachosť na streľbu bola výrazná pred 30 rokmi, dnes už nie. Píšem o čistokrvnom (papierovom) chove, koľko sa odchová bezpapierákov (častokrát s labilnými povahami) je možné odhadnúť z inzercie na bazoši. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Lysec, 27.12.2019 o 3:38 :
Ja som včera mal asi niečo podobné na cca 70m presne ako Lysec popisuje chvost síce pekne s troma tmavými pruhmy veľkosť ale cca ako telo a dozadu sa zužoval ako u normálnej mačky domácej,veľkosť celej mačky bola asi o dve tretiny väčšia ako domáca,nie som nejaký znalec zaujímalo by ma ale aký štatút má takýto zver v prírode lebo ak je to tak ako Lysec popisuje tak sa zrejme nejedná o divú mačku čo v takom prípade,,, je to len túlavá mačka podobná divej alebo ako ?? ◄ reagovať
Goret - k Tvojmu odkazu- veď práve o to mi ide ,čo to vlastne vypúšťali ?!Čo keď kvôli vyššej plodnosti a adaptabilite v zajatí odchovávaných jedincov zamiešali do divej mačky nejakú väčšiu formu mačky domácej (napr. siamskej či nejakej inej,veď ich je tak veľa ,že si mali z čoho vyberať). ◄ reagovať
Pavian -rozdiely vo veľkosti nenamietam.Namietam tvar a dĺžku chvosta,čiže znaku, ktorý považujem za rozhodujúci.Inak súhlasím aj s Lanusom vo veci nižšej plachosti týchto exemplárov. ◄ reagovať
Spoľahlivo som ju videl 2x, raz ako mi ju psy vyhnali na strom a druhý krát zrazenú autom. Podľa mňa je medzi domácou a divou mačkou markantný rozdiel vo veľkosti - obidve boli zdanlivo o niečo väčšie ako jazvečík... V porovnaní s domácou sa aspoň zdali dvojnásobné. ◄ reagovať
Triéder vykompenzuje aj môj zhoršený zrak, zvlášť keď už cca 40 rokov používam zásadne parametre priblíženia 10 x 50 (teraz 56).A kríženie s domácou mačkou je vedecky akceptované.Lanusovi za korektný príspevok ďakujem. ◄ reagovať
Lysec - od Tvojho pozorovania v r. 1990 si zostarol a zhoršil sa Ti zrak, nebude to dôsledok ? ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.