Do tejto diskusie píšete všetko čo sa týka úpravy trofejí, vytváranie, čistenie, odmastnenie, bielenie. Úprava lebiek pod zhody, pripevnenie zhodov , a všetko čo sa toho týka. Ďakujem
Máte pravdu priatelia najlepšie je ak mozog sa vyberie čím skôr a lebka sa ponorí do tečúcej studenej vody na par hodín obmývať. Potom sa povarí, časovo podľa toho s čoho a aké to je staré (čím starší kus, tým sa varí dlhsie) aj keď som zástanca radšej pracnejšie oškrabať ako rozvariť. Čo sa týka tých vybielených ružic od spodu je to hrôza, aj keď niekedy zo spodku kôli srsti je ružice bez farby v tomto prípade som zástanca dat to pekne dofarbiť samozrejme niekomu kto sa v tom vyzná potom to vyzerá tak to.
Príspevok presunutý z diskusie Ošetrovanie trofejí (autor: pavelb).
Ano, peroxid 30% mám, raz som to pretrel štetcom, ale nebadám zlepšenie. Zrejme treba ako pišeš skušať viackrát. ◄ reagovať
a pridaj do nej buď lanzu al. nejaký iný prášok na biele prádlo. Potom to stačí nechať cez noc vo vode. Ak maš len 30% peroxid, doporučujem namočiť gázu a lebku obviazať na určitý čas. Dĺžka záleží od toho ako je lebka zajdená. Ak je zažltnutá tu Ti 30% peroxid nepomôže, buď silnejší, ja na reštaurovanie používam 40%, alebo rozpustiž vo vode technickú sódu, ale s tou opatrne, je to žieravia. Tá stačí tak max.20% ale opakujem opatrne. Ja si to vždy najskôr vyskúšam na nejakej kosti a potom robím lebku. Sódu len striekaj zoprašovačom alebo štetcom. Ešte jedna alternatíva, kyselina mravčia, ale s tou skúsenosti nemám. ◄ reagovať
Už boli predtým raz bielené? Treba ich len reštaurovať? Ako staršie? Boli už predtým odmastené? ◄ reagovať
Skús najprv odmastiť, nič nepokazíš. Lebky ponor do vody, kde si pridal Jar, Pur, Namo apod. Nechaj ich v tom aspoň 24 hodín. Potom vyber, dôkladne opláchni pod vodou a nechaj uschnut. Potom skús tento postup, ktorý som vyčítal pred niekoľkými rokmi v časopise Myslivost a ktorý som uveřejnil aj na pid, kde sa myslím tiež pýtaš. Skús to: Suroviny: 30% alebo 50% peroxid vodíka, hladká múka. Postup: Zo zažltnutej lebky odstrániť prach, alebo umyť v teplej vode a nechať riadne uschnúť. Potom pripraviť kašičku z peroxidu a hladkej múky. Do misky dať jednu lyžičku/lyžicu/ hladkej múky a prilievať peroxid. Postupne bude kašička hustnúť. V žiadnom prípade nerobiť kašičku hustú, musí k lebke dokonale priľnúť. Na natieranie použiť štetec. Po natretí nechať pôsobiť asi dva dni, potom dôkladne opláchnuť prúdom vody. Pokiaľ lebka nie je dôkladne vybielená, postup zopakovať. P.s- Vyskúšal som to myslím dvakrát. Pomohlo to. Reštaurovať staré zažltnuté lebky treba robiť podľa mňa opatrne, aby som si lebku nepoškodil, ktorá už naviac raz bola v peroxide. Preto si myslím, že tento uvedený spôsob je šetrnejší voči lebke. ◄ reagovať
Príspevok presunutý z diskusie Bielenie lebky z uhynutej zveri (autor: dlbvvp9).
najskor dobre poumyvaj kefkou, potom pracim praskom v teplej vode dostatocne dlho, vyluhuju sa latky ktore sa nedaju vybielit a az ked je cista peroxid. ◄ reagovať
ferco komu není rady tomu není pomoci.Vezmi do ruky knihu nebo se zeptej nějakého chemika ◄ reagovať
Ferco,kdesi som cital (asi uprava trofeji od Salaj,Roszkopf) ze peroxid vodika sa ucinkom slnka ci svetla meni na vodu. Preto ze vraj sa doporucuje bielit v tmavej nadobe, resp. v tme. ◄ reagovať
findula - Presne tak , slniečko je výborný neutralizátor účinnosti peroxidu !!! ◄ reagovať
Uprava trofeje z rokov 1985. POSTUP. 30% peroxid,hladka muka amonik.Z peroxidu a hladkej muky namiesame kasu,pridame trocha amoniaku.kasicka zacne bublat.Treba ju cim skor nalit lyzicou do dutin :mozok mosne dutiny.:Potom vrch lebky,lebo kasicka navira ako sumienka.Na slnku to nechavam 4-5hodin.osprchujem horucou vodou a je hotove.Ked je pomracene aj celu noc.mozes to poliat sem tam peroxidom.MUka vsak sa nalepy na lepku.ta potom nasava ten peroxid. Moste skusit Ferco. LEsu a lovu zdar. prepacte za chyby. ◄ reagovať
Príspevok presunutý z diskusie Bielenie lebky z uhynutej zveri (autor: dlbvvp9).
bielil som už veľa lebiek,pri jednej srnčej sami stalo,že na čele mi ostal tmavý fľak,akokeby bola kosť nasiaknuta krvou,ako sa toho možem zbaviť?lebka je krasna biela len ten tmavý fliačik mi tam vadi,akoby to niejaka zrazenina bola..dasa to zbaviť či už to ostane navždy? ◄ reagovať
No, zrejme bol "porušený" bod 2 alebo 4, alebo oba súčasne ( príspevok 4.10.- 15:54). Možno stačí na "prekrytie" použiť bod 6 ( bez laku ). Malo by to pomôcť, no neviem, či úplne. Ak nebudeš spokojný, nanovo zopakovať body 4 a 5. ◄ reagovať
vlado to video by bolo super robil som niekoľko hláv tento rok a škrabal som to a nieje to najpohodlnejšie :P ◄ reagovať
presne tak dusan pokial nejde srnec na vitlak vilomit usnice vapka a ides doma robime v priemere 50ks lebjek kebize to mame robit skrabkanim tak si ruki zoderieme budem musiet natocit video a pridat ho sem nech sa ludia naucia ako si urichlit robotu z dobrim efektom ◄ reagovať
Ked vam možem poradit.Použivajte Bělotrofix a máte po starostiach,mam to odzkúšané a asi nič lepšie na trhu neni ako Belotrofix-1000gramu pripravek.Sada na čitenie je dobrá ◄ reagovať
prave robi otec jelena len som neni doma video bude asi az v maji ked zacnu srnci ◄ reagovať
Ako ošetriť srnčiu trofej v lyku tak aby zostalo lyko zachované?? ◄ reagovať
pavelb ak je lebka zlta casom a vplyv slnka alebo od pocasia vonku tam uz nepomoze len tvrdy zasah. Na odmastovanie zabudni tam pomoze len kyselina ktora nalepta vrchnu cast kosti, potom stiahnut tu makku cast. Pekne ako natopene maslo ale potom lebku musis neutralizovat, das ju vyschnut a az tak dat do peroxidu. Ale nenanasat stetcom, zabal lebku do gazi a poriadne nechaj nasiaknut a daj do hrnca a zavse polievaj aspon 5 dni . Dokonca aj vyblednute parozie sa da zrestavrovat nastriekat pripadne domodelovat zlomene kosti atd. pozri moje foto ak chces nieco podrobnejsie tak do posty ◄ reagovať
Príspevok presunutý z diskusie Bielenie lebky s parozim v lyku (autor: JoZee).
ako ktoré, niektoré sú biele už z výroby (: niektoré zelené alebo čierne ((:, bieli sa lebka ◄ reagovať
no kolego prvom rade si zožen v lekarni formaldehid a tym mastriekaj lyko viec krat a nechaj uschnut,ale ešte pred varenim lebky.ja mam takych vela čo nam pozražli auta. ◄ reagovať
ja by som to varila cele, aby lyko zišlo a potom by som nafarbila parôžky ◄ reagovať
ja som nepoužil pri vyvaraní srnca v lyku nič spravil som to ako vždy a lyko drží v pohode ◄ reagovať
nepoľovník ak neprizná nález a trofej môže postupovať ako chce, aj tak ako napísala Eva, poľovník tak postupovať nesmie, u nájdených uhynutých alebo zrazených srncov s parožkami v lyku sa musí postupovať v zmysle § 23 ods.7 zákona, a trofej musí byť predložená tak aby bolo zrejmé že sa jedná o tú istú trofej teda v lyku ◄ reagovať
Hekler to presne napísal a ja dokladám.
Úhyn 1.4.2013 dnes dokončené!
◄ reagovať
Zdravím chcem sa opýtať že či niekto nevie o nejakom preparatorovi alebo len čo mi vývari hlavu a vybieli. V poslednej dobe kvôli práci nemam na tl čas tak sa informujem. Okolie Považská Bystrica do 50km ◄ reagovať
daj ho varyt aked zacne vriet tak 60 min.potom daj do chladnej vodi a nechaj celu noc alebo aj 24 hochnut .potom ober co sa da mozes do mozgu napchat vatu aostriekaj celu lebku peroxydom 32percent aj do mozgovej casti na tmavom mieste 24 hod ........... ◄ reagovať
srnca v pohode vyvarim aj v kuchyni a žena to ani nespozna a ešte je aj dobra polievka :):):):):):):):):) ◄ reagovať
Pandur: Zakial som sebestačný tak túto otázku neriešim len neviem čo by som robil kebyže bývam niekde na sídlisku. ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.